Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VE ANNE BABALARA ÖNERİLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VE ANNE BABALARA ÖNERİLER"— Sunum transkripti:

1 DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VE ANNE BABALARA ÖNERİLER

2 VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI Anne ve babalar, hep çocukları çok ders çalışsın isterler. Ama başarı için önemli olan çok çalışmak değil verimli ve etkili çalışmaktır. Öğrenci ne kadar çok çalışırsa çalışsın iyi öğrenemiyorsa, aklında bir şey kalmıyorsa, sınavlarda istediği başarıyı elde edemiyorsa etkili olarak çalışmıyor demektir. Bazı öğrenciler az çalışmalarına rağmen verimli çalıştıkları için iyi öğrenir ve başarılı olurlar.

3 Öğrenim hayatı boyunca çocuğunuza şu mesajı vermelisiniz: “Çaba harcandığı zaman aşılamayacak engel yoktur.”

4 Genellikle başarılı olmak için zeki olmak gerekir gibi kanı yaygın toplumumuzda. Yanlış olmamakla birlikte başarılı olmak için tek başına zeka yeterli değildir. Başarılı insanlar başarısındaki sırrını düzenli ve sistemli çalışmaya bağlarlar. Bir gazeteci, uzun deneyler sonucu ampulü bulan T.Edison’a sormuş: “1000 defa başarısız olmak nasıl bir duygu?” Edison cevap vermiş: “Bin kez başarısız olmadım, ampul 1001 adımlık bir icattı” demiş.

5 Aşağıda sizlere başarıyı sağlayan faktörlerin sayı değerleri verilecektir. Lütfen bunlara dikkat edelim: Zeka ve özel yetenekler %50-60 Çalışma alışkanlıkları ve tutumlar%30-40 Şans ve çevre faktörleri %10-15 Burada görüldüğü gibi birinci ve üçüncü etkenleri sunmak büyük ölçüde bizim elimizde değil fakat ikinci etkeni oluşturmak bizlere bağlıdır.

6 “Rotası olmayan gemiye hiçbir rüzgâr yardım etmez.”

7 Planlama becerisine sahip olabilmek için herkesin kullanabileceği ortak bir teknik yoktur. Çünkü her bireyin öğrenme yöntemleri farklıdır. Kimi öğrenciler duyarak, kimileri görerek, kimileri de yaparak-yaşayarak öğrenirler. Bazıları yalnız, bazıları da arkadaş gruplarıyla ders çalışmaktan hoşlanır. Bu örneklere ders çalışma saatlerindeki farklılıkları da katabiliriz.

8 Etkin bir çalışma için fiziksel ortam önemlidir
Etkin bir çalışma için fiziksel ortam önemlidir. Mümkünse çocuğunuzun ayrı bir odası olmalı. Eğer koşullar buna uygun değilse, odanın yada salonun bir köşesi onun için ayrılmalı, çalışma masası ve sandalyesi olmalıdır. Bu noktada ailenin sessiz bir ortam sağlaması çok önemlidir.

9 Çocukların öğrenmeye hazır olmaları için temel gereksinimlerinin karşılanması gerekir. Bu gereksinimler yeterli beslenme, uyku, sağlık kontrolleri kadar değer duygusu, güven duygusu, merak, dikkatle dinleme, oyun ve yalnız kalma istekleridir

10 Etkin ders çalışmada öğrencilerin gelecekle ilgili kurdukları planlar etkilidir. Planları içinde mesleğinde ilerleme var ise(üniversite gibi) çalışma motivasyonu artar. Genelde gelecekle ilgili plan yapmayan öğrencilerin çalışma motivasyonlarının düşük olduğu, okulla ilgilerinin olmadığı ve devamsızlık yaptıkları gözlenmektedir.

11 Çocukların motivasyonlarının düşük olmasının nedenlerinden biri de, ailenin başarı çizgisinin ya çok düşük ya da ulaşılamayacak kadar yüksek olmasıdır. Ayrıca çocukları her zaman başarılı olacakları konusunda yönlendirmenin yanlış olduğu, başarısız olabilecekleri durumlarında söz konusu olacağı unutulmamalıdır.

12 “Erişmek istedikleri bir hedefi olmayanlar, çalışmaktan zevk almazlar
“Erişmek istedikleri bir hedefi olmayanlar, çalışmaktan zevk almazlar.” E.RAUX

13 Ders çalışırken öğrenme dışında başka kaygıların olması, öğrenmenin verimini düşürmektedir. Öğrencinin parasal sıkıntılar yüzünden bir işte çalışması, anne-babası arasındaki çatışmalar veya arkadaşlık ilişkilerinde sorunlar varsa öğrenmesini olumsuz yönde etkiler. Aile içindeki şiddet okul başarısında önemli bir faktördür. Bu nedenle anne babalar çocuklarını mümkün olduğu kadar çatışma ve stresten uzak tutmalıdır. Yapılan araştırmalarda çocukların okul başarısının huzurlu aile ortamlarında arttığı ortaya çıkmış.

14 Kardeşler arası kıyaslama yapmayın
Kardeşler arası kıyaslama yapmayın. Başarıda ölçü, başkaları değil çocuğun kendisidir. Bunun için çocuk kesinlikle başkalarıyla kıyaslanmamalıdır.

15 Çocuklar arasında ayrım yapmadığınızı ona kanıtlayın.
“Hepiniz ayrı ayrı insanlarsınız. Farklı özellikleriniz var. Seni olumlu veya olumsuz tüm özelliklerinle  ayrı bir birey olarak değerlendiriyor  ve seviyorum. Kardeşini de aynı şekilde değerlendiriyorum.” Şeklinde yaklaşımlarınızı ona söyleyin.

16 Aile bireylerinden birinin hastalanması veya ölmesi, ana babanın ayrılması, yeni kardeşin doğması gibi değişiklikler başarı üzerinde etkili olabilmektedir.

17 Çocuğunuz haftalık çalışma programı hazırlarken ona rehberlik edin.

18 Çocuğunuzun derslerini ve ödevlerini takip edin.

19 Çocuğunuzla her gün neler yaptığı hakkında konuşun
Çocuğunuzla her gün neler yaptığı hakkında konuşun. Yemek saatleri bunun için uygun olabilir

20 Aile içi ilişkilerin dengeli ve düzenli olması çocuğun başarısını olumlu etkiler. Sağlıklı bir aile ortamında karşılıklı anlayış sağlanırsa çocuk kendine güven veren, sorunlarıyla yakından ilgilenen bir anne baba bulur. Çocuklarla kurulan başarılı iletişim sayesinde çocuğun başarısı desteklenirken, başarısızlık durumunda çocuk anlayışla karşılanıp, başarısızlığın nedenleri araştırılır ve birlikte mantıklı çözümler bulunur.

21 Anne baba olarak geçmiş okul yaşantımızdaki başarılarımızı çocuğumuzun tekrarlamasını beklemek yada ulaşamadığımız hedeflere çocuklarımız yoluyla ulaşmaya çalışmak, sadece kendimizi tatmin etmekten öte bir işe yaramadığı gibi çocuğun geleceği için olumsuz adımların atılmasına yola açabilir.

22 Başarısız öğrencilerin arkadaş grubunun etkisiyle okula ve ders çalışmaya dönük olumsuz tutumlar geliştirdiği araştırmalar tarafından ortaya konulmuştur.

23 Ergenlik döneminde de başarı oranı düşmektedir
Ergenlik döneminde de başarı oranı düşmektedir. Hızlı değişim ve gelişim sonucu ergenin dikkati zayıflamakta daha çok kendi başına kalma isteği artmakta; belli noktalara yoğunlaşmayla düşünce alanı daralmakta, hayal dünyası içine girmekte ve bütün bunlar çalışmasını ve başarısını olumsuz etkilemektedir.

24 Gencin anne babasına karşı duyduğu ancak doğrudan ifade edemediği kızgınlığı anne baba otoritesini reddetmek için kullanarak başarısız olması ve bu yolla anne babasından intikam almaya çalışması başarısızlığın nedenlerinden biri olabilmektedir.

25 Başarısız çocukların yarıdan fazlasının babalarının kendilerine zaman ayıramayacak kadar meşgul oldukları, yarıya yakınının ailesinde anne baba ilişkisinin iyi olmadığı görülmektedir.

26 Sadece ders çalışmak çocuğun başarını yükseltmez
Sadece ders çalışmak çocuğun başarını yükseltmez. Öğrenci ders çalışmanın yanında dinlenecek, oyun oynayacak, müzik dinleyecek, gezecek, spor da yapacak. Bu tür etkinliklerle öğrenci dinlenecek, kaygısını azaltacak ve rahatlayacaktır.

27 Diğer yandan iyi niyetle sunulan bilgisayar, cep telefonu, TV gibi teknolojik olanakların kullanımına sınır getirilmemesi çocuğun derslerini ihmal edip başarısız olmasına yol açabilmektedir.

28

29 Başarısızlıktan tümüyle kendilerini sorumlu tutan ebeveynler, kendilerini suçlu hissettikçe başarısızlık karşısında hatalı hareket ederler. Oysa problemi çözmek için öncelikle bu duygudan kurtulmak gerekir. Sorunun oluşmasında kendileri tek sebep değildir, okul yaşamı, sistemin katılığı, bilgilerin verilişi, öğretmenin davranışları da katılmalıdır.

30 “Gördük ki; çocuklarımıza öğüt vermenin en iyi yolu, onlardan ne istediklerini öğrenerek kendilerine onu yapmalarına salık vermektir.” H.S. TRUMAN


"DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VE ANNE BABALARA ÖNERİLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları