Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ"— Sunum transkripti:

1 ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ
BİLL.2 DERSİ PROJE ÖDEVİ GİRNE KALESİ Hazırlayanlar : Ramazan KAÇMAZ Burak DEMİR Gülnihal BABA Ekrem TOPDAMIŞ Şengül KAVANİ

2 BATIK GİRNE GEMİSİ Akdenizde Helenistik Krallıklara ait dönemde sefere çıkmış bu yaşlı tekne, M.Ö. 3. Yüzyılda açık denizde bir fırtınaya tutulmuş ve Girne açıklarında batmıştır. Bir sünger avcısı tarafından Girne’nin 1.5 km açığında, suyun 3 m derinliğinde 1965 yılında yeri tespit edilmiş, yılları arasında Pennsylvania Üniversitesi araştırmacı uzman ekibi tarafından yapılan çalışmalar sonucu su üstüne çıkarılmış ve bugünkü yerine aktarılmıştır. Geminin Halep çamından yapılmış gövdesi 15 m uzunluğundadır. Geminin yapıldığı ağaca uygulanan karbon 14 testleri sonucu geminin M.Ö. 389 yılında yapıldığı, batıkta ele geçirilen badem kalıntılarına uygulanan karbon 14 testlerinde de M.Ö 288 tarihi bulunmuştur. Bu verilere göre gemi battığı zaman 80′li yaşlarında olduğu tahmin edilmektedir.

3 KIRNI MEZARLIĞI Bu kısımda, Erken ve Orta Tunç dönemlerine ait, Kırnı köyünde bulunmuş bir mezar ve bu mezarda ele geçen çeşitli buluntular sergilenmektedir. Bu buluntular GirneKalesi ‘nde müze olarak sergilenmektedir. Oldukça eskiye dayanan bu buluntular 1976 dan sonra yapılan kazılar sonucunda bulunmuştur.

4 LÜZİNYAN KALESİ VE ZİNDANI
Giriş odasındaki zindancı başının içtiği içki Baf ve Limasol bölgelerinde imal edilen Commanderia şarabıdır. Kalenin önemli bölümlerinden biri zindanlardır. Lüzinyan Dönemine ait bu zindan odaları Kuzey-Güney yönüne uzanan dikdörtgen planlı ve tonoz üst örtülüdür. Girişte odanın kuzey ve güneyindeki geçitlerden, içlerinde kuyu hücreler bulunan zindan odalarına ulaşılmaktadır. Yazılı kaynaklarda bu kuyu hücrelerinin yer seviyesinin altında olduğu, orijinal boyutlarının 10 x7 ayak ölçülerinde, üst kısımlarının yan yana ve belli aralıklarla yerleştirilen kalaslarla kapatıldığı kayıtlıdır. Zindanın kuzey ve güney odalarındaki kuyu hücrelerde yıllarında yaşanmış gerçek olaylar canlandırılmıştır.

5 VENEDİK KULESİ Kale yapılırken o dönemin savunma taktikleri zırhlı şövalye ve okçulara göre düşünüldüğünden, 1489′dan sonra kaleyi kontrole alan Venedikliler, Osmanlı topçu saldırılarını gözönüne alarak yeniden inşaya girişmişlerdir. Kuzeybatı ve güneydoğu kulelerini ekleyerek, önlemler almaya çalışmalarına rağmen, Lefkoşa‘daki Osmanlı zaferinden sonra, kaleyi direniş göstermeden 1570 yılında Osmanlılara teslim etmişlerdir.

6 VERSY ANTİK KENTİ Kalenin bu kısmında, Helenistik dönemden erken Bizans dönemine kadar kullanımda olan mezarın maketi ve buluntuları sergilenmektedir.


"ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları