Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I"— Sunum transkripti:

1 Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I
Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY

2 Elektronik tablolama (Exel) Excel Tablolama Programı (Xls veya Xlsx)

3 ÇALIŞMA ALANI Arayüz Bir elektronik tablolama yazılımını açtığınızda göreceğiniz şey, kutularla dolu bir pencere olacaktır. Satırlar ve sütunların kesişmesiyle oluşan bu kutulara hücre adı verilir. Hücreleri oluşturan satırlar sayılarla, sütunlar ise harflerle isimlendirilir.

4 Bir hücreyi oluşturan sütunun harfi ile satırın numarası, o hücrenin adresini belirler.
Bu hücrelerin oluşturduğu alana ise çalışma sayfası adı verilir ve bütün işlemler bu alanda yapılır. Elektronik tablolama yazılımında, birden fazla çalışma sayfası bulunabilir. Bir çalışma sayfasında, adet sütun ve adet satır bulunur.

5 Çalışma sayfalarının bir araya gelerek oluşturduğu elektronik tablolama dosyasına ise kitap adı verilir

6 Başlık çubuğu: Kullanımda olan elektronik tablolama kitabının adını içerir.

7 Sekmeler: Araç çubuklarını içinde barındıran ve bütün işlemlerin (biçimlendirme, çizim, formül vb.) yapıldığı bölümdür.

8 Adres çubuğu: Etkin hücrenin adresini belirtir.

9

10

11

12 Formül çubuğu:Varsa hücre içindeki formülü yoksa hücre içindeki veriyi gösterir.

13 A ve B sütunlarına 13.satıra kadar istediğiniz sayıları yazın.
C sütununun ilk satırına gelin, = yazdıktan sonra önce A1 hücresine tıklayın, sonra ‘’ + ‘’ yazarak B1 hücresine tıklatın ve enter yapın.

14 Bu işlemlerden sonra A ve B sütunundaki sayıları ikişerli olarak yan yana toplayıp, değerleri aynı satırdaki C sütununa yazmak için C1deki kutucuğun sağ alt köşesinden aşşağı doğru çekin.

15

16 İlk sütuna, yani A1, A2, A3, A4. hücrelerine sayılar yazın
İlk sütuna, yani A1, A2, A3, A4.. hücrelerine sayılar yazın. Fonksiyonlardan toplama işlemini kullanarak sayıların toplamını bulun.

17

18 İki işlem arasındaki farka dikkat edin.

19

20 Log(10)=1 Sin(1)=0 2500/2=1250 olduğunu exelde işlemler yaparak gösterin.

21 Kaydırma çubukları: Sayfayı yukarı, aşağı, sağa ve sola kaydırmak için kullanılır.

22 Kılavuz çizgileri: Hücreleri birbirinden ayıran çizgilerdir.

23 Durum çubuğu: Çalışma sayfası hakkında çeşitli bilgiler içerir.

24 Çalışma Kitabı İşlemleri
Bütün ofis yazılımlarında olduğu gibi elektronik tablolama yazılımında da kitaplar oluşturabilir; bunları veri depolama aygıtlarınızda saklayabilir ve gerektiğinde tekrar açarak kullanabilir, güncelleyebilir veya çıktısını alarak basılı evrak şeklinde kullanabilirsiniz.

25 Elektronik tablolama yazılımı açıkken yeni bir kitap oluşturmak istediğinizde dosya (FILE) menüsünden yeni (NEW: Ctrl+N) seçeneğinin altında bulunan boş çalışma kitabı simgesini tıklayarak oluşturabilirsiniz.

26 Kaydetme Çalışma kitabını kaydetmek için yazılımın dosya menüsünden kaydet (Ctrl+S) seçeneği tıklanır. Kitap ilk kez kaydediliyorsa ekrana farklı kaydet penceresi gelir. Bu pencere yardımıyla çalışma kitabını kaydedeceğiniz sürücüyü ve kitabınıza vereceğiniz ismi belirleyebilirsiniz. Kitap bir kez kaydedildikten sonra bu pencere, ekrana tekrar gelmeyecektir. Belgenizi farklı bir konuma veya farklı bir isimle kaydetmek isterseniz dosya menüsünden farklı kaydet seçeneğini seçerek bu pencereye tekrar ulaşabilirsiniz.

27 Sayfalar Çalışma kitabı, birden fazla sayfadan oluşabilir. Bu sayede farklı alanlarda yaptığınız tablolar ve grafikler birbiri ile karışmaz ve verilere daha hızlı ulaşabilirsiniz.

28 Sayfa Adlandırma ve Ekleme
Sayfalarınızı yeniden adlandırmak istediğinizde değiştirmek istediğiniz sayfanın üzerinde sağ tuş tıklanır. Bu menüden yeniden adlandır (Rename) seçeneği seçilir. Bu işlemden sonra sayfa ismi değiştirilebilir hâle gelecektir. Daha sonra yeni sayfa ismi yazılarak enter tuşuna basıldığında sayfa ismi değişmiş olacaktır. Ayrıca sayfa ismini çift tıklayarak da aynı işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

29 4 adet çalışma sayfası açın, bu sayfaların isimlerini 1,2,3 ve 4 olarak değiştirin.
1. çalışma sayfasını 4. çalışma sayfasının arkasına getirin.

30 Sayfa Silme ve Gizleme Sayfalarınızı silmek veya gizlemek için sayfa isminin üzerinde sağ tuşu tıkladıktan sonra açılan menüden istediğiniz komutu seçerek silme veya gizleme (hide) işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Gizlediğiniz bir sayfanın, aynı menüden göster (unhide) seçeneğini seçerek sayfa listesinde görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Silinen bir sayfayı geri döndüremeyeceğinizden dolayı silmeden önce emin olmalısınız.

31 Sayfa Taşıma ve Kopyalama
Sayfaların taşınması veya aynı sayfanın bir kopyasının oluşturulması istendiğinde taşınmak veya kopyalanmak istenen sayfanın üzerinde sağ tuş tıklanarak açılır. Bu menüden taşı veya kopyala seçeneğini seçeriz. Ekrana, taşı veya kopyala penceresi gelecektir. Sayfanın bir kopyası oluşturulacaksa pencerede yer alan kopya oluştur onay kutusu işaretlenir ve tamam düğmesi tıklanır. Bu sayede sayfa, istenen konuma taşınacak veya yeni bir kopyası oluşacaktır.

32

33 1. Aşağıdakilerden hangisi elektronik tablolama programında etkin hücrenin adresini belirten arayüz elemanıdır? A) Formül çubuğu B) Adres çubuğu C) Sekmeler D) Durum çubuğu 2. Yeni bir çalışma kitabı oluşturmak için aşağıdaki klavye kısayollarından hangisi kullanılır? A) Ctrl+O B) Ctrl+S C) Shift+F11 D) Ctrl+N

34 3. Aşağıdakilerden hangisi bir çalışma kitabını kaydetme yöntemlerinden biri değildir?
A) Taşı ve kopyala penceresini kullanma B) Hızlı erişim araç çubuğunda bulunan kaydet simgesi C) Dosya menüsünden kaydet seçeneği D) Ctrl+S klavye kısayolu 4. Satırlar ve sütunların kesişmesiyle oluşan kutular aşağıdakilerden hangisidir? A) Formül B) Veri C) Hücre D) Sekme

35 5. Aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Sütunlar harflerle isimlendirilir. B) Satırlar sayılarla isimlendirilir. C) Elektronik tablolama dosyasına kitap adı verilir. D) Bir çalışma kitabında sadece bir sayfa bulunabilir.

36 2. (..............) Sütun başlıkları alfabetik sıradadır.
1. ( ) Sık kullanılan EXCEL komutlarına, araç çubukları üzerinde düzenlenmiş olan araç çubuğu düğmeleriyle ulaşılabilir. 2. ( ) Sütun başlıkları alfabetik sıradadır. 3. ( ) Dosya menüsünden Yeni komutuna tıkladığınızda ekranın sol kısmında Görev bölmesi açılmadan yeni dosya açılır. 4. ( ) Bir dosyayı açıp üzerinde çalıştıktan sonra kapatmak isterseniz her zaman bize değişiklikleri kaydetmek isteyip istemediğimizi soracaktır. 5. ( )Farklı Kaydetmenin amaçlarından biri dosyanın bir yedeğini oluşturmaktır . D D Y D D


"Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları