Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AİLE İÇİ İLETİŞİM VE OKUL BAŞARISI İLETİŞİM Duygu, düşünce yada bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla karşılıklı olarak aktarılmasıdır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AİLE İÇİ İLETİŞİM VE OKUL BAŞARISI İLETİŞİM Duygu, düşünce yada bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla karşılıklı olarak aktarılmasıdır."— Sunum transkripti:

1

2 AİLE İÇİ İLETİŞİM VE OKUL BAŞARISI

3 İLETİŞİM Duygu, düşünce yada bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla karşılıklı olarak aktarılmasıdır.

4 AİLE İÇİ İLETİŞİM Çocuğunuzu tanıyarak eğitime başlayınız. ANNE VE BABA ARASINDAKİ İLİŞKİ, EVİN GENEL HAVASINI BELİRLER!...

5 “ Siz gül fidanı yetiştiren, her türlü hürmete layık bahçıvansınız. Olumlu çocuk yetiştirmenin ilk şartı, olumlu anne-babadır. Hiç birimiz mükemmel değiliz o zaman onlardan mükemmel olmalarını bekleyemeyiz.”

6 “BİR GÜL FİDANI NASIL SUYA, HAVAYA, IŞIĞA VE TOPRAĞA MUHTAÇ İSE; ÇOCUK TA SEVGİNİN ŞEVKATİN, KARŞILIKLI SAYGININ OLDUGU MUTLU BİR AİLE TOPRAĞINA MUHTAÇTIR.” (SEVGİ- BAŞARI- ZENGİNLİK)

7 İLETİŞİM ENGELLERİ 1 EMİR VERMEK, YÖNLENDİRMEK Başkomutan Korku ve direnç yaratır, söylenenlerin tersini denemeye iter, isyankar davranış ya da misillemeye yol açar. “Yapman gerekir.” “Yapacaksın…” “Yapmak zorundasın…”(Sözünü ettiğin partiye gidemezsin) (Başka anne-babaların düşünceleri beni ilgilendirmez) UYARMAK GÖZDAĞI VERMEK Yakın Koruma Sonuçların gerçekten meydana gelip gelemeyeceğini denemeye yol açar, gücenme, kızgınlık, isyankarlığa neden olabilir. “Ya yaparsın yoksa…”(Sınavdan 5 alamazsan o ayakkabıyı unut) (Eve erken geleceksin yoksa sonuçlarına katlanırsın) AHLAK DERSİ VERMEK Ahlak Hocası Çocuğun durumu daha da şiddetli savunmasına yol açar, “Kim demiş” gibi yanıtlarla karşılaşılabilir Çocukta suçluluk duygusu uyandırır. “….. Yapmalıydın,senin sorumluluğun” “Şöyle yapmak gerekir” ÖĞÜT VERMEK, ÇÖZÜM VE ÖNERİ GETİRMEK Akıl Hocası Kendi sorunlarını çözmekten aciz olduğu mesajı içerir, değişik çözümler getirip seçenekleri denemesine engel olur. (Bence daha çok test çözmelisin)(Yarın sınavın var neden ders çalışmıyorsun) (Şu kıyafet sana daha çok yakışır) ÖĞRETMEK, NUTUK ÇEKMEK, MANTIKLI DÜŞÜNCELER ÖNERMEK Her Şeyi Bilen İletişimi kesmesine ve artık dinlememesine neden olur, beceriksiz hissetmesine yol açabilir ve karşı koymayı kışkırtır. “İşte şu nedenle hatalısın” “Olaylar şunu gösteriyor ki” “Gerçek şu ki…”

8 İLETİŞİM ENGELLERİ 2 YARGILAMAK, ELEŞTİRMEK, SUÇLAMAK, AYNI DÜŞÜNCEDE OLMAMAK Yargıç “Sen zaten tembelsin, olgunca düşünmüyorsun” gibi yanıtlar azarlanma korkusuyla iletişimi kesmesine yol açar. Yargıları gerçek olarak algılar.Ben kötüyüm, siz mükemmelsiniz gibi (Sınavdan 1 aldığına şaşırmadım, zaten hiç ders çalışmıyorsun) (Soruları çözerken daha dikkatli olmalısın,çok dikkatsiz davranıyorsun.) AD TAKMAK, ALAY ETMEK Eleştirmen “Geri zekalı, sulu göz, koca bebek” gibi sözler çocuğun kendisini değersiz hissetmesine ve sevilmediği kanısına varmasına yol açabilir. (Hippi gibi giyiniyorsun) (Bana tembel diyene bakın) (Şu dinlediğin müziğe bak) (Kızım bebek gibi davranıyorsun) YORUMLAMAK, ANALİZ ETMEK, TANI KOYMAK Psikolog “Aslında sen öyle demek istemiyorsun” “Senin derdin nedir biliyor musun” “Herhalde çok yorgunsun”gibi gibi ifadeler yanlış anlaşılma duygusu oluşturup, iletişimin kesilmesine yol açabilir. Tehdit edici, tedirgin edici olabilir ve başarısızlık duygusu uyandırabilir. (Arkadaşlarına özendiğin için öyle söylüyorsun)

9 ÇATIŞMA Anne baba ve çocuk arasındaki iletişimi bir GÜÇ MÜCADELESİ haline getirmemek gerekir. Anne baba ve çocuk arasındaki zıtlaşmalar KAZAN-KAYBET yaklaşımına dönüşmektedir.

10 NASIL BİR DİNLEME? PASİF DİNLEME AKTİF DİNLEME GÖZ TEMASI BEN DİLİ Çocuklara yetişkin muamelesi yapınız, fakat onlardan yetişkin gibi davranmalarını beklemeyiniz. Rowel Davee

11 Yüzünüz ona dönük olsun. Söylediklerini başınızla tekrar edin. Duygularını ifade etmekte zorlanıyorsa, ona yardım edin. Onunla birlikteyken tüm dikkatinizi ona yoğunlaştırın. Davranışlarınızda tutarlı olun, bir gün doğru dediğinize ertesi gün yanlış demeyin.

12 ÇOCUKLARIMIZLA ARAMIZA DUVARLAR ÖRMEYELİM, KÖPRÜLER KURALIM

13 1. KURAL: İş çığırından çıkmadan çocuğu durdurma 2. KURAL: Suçuna karşılık çocuğu sevdiği bir şeyden yoksun bırakma 3. KURAL: Çocuğa yaptığını düzelttirme yolu

14

15 OKUL BAŞARISIZLIĞI; Çocuğun var olan potansiyelini tam olarak kullanmayarak ders ve diğer faaliyetlerde yeteneğinin altında başarı göstermesi olarak tanımlanabilir.

16 Çocukların okul ba ş arısını etkileyen temel faktörler ş unlardır: 1)Bireysel Sebepler 2) Aileye Bağlı Sebepler 3)Okula Bağlı Sebepler

17   Çocuğunuzun yaşına göre gelişimini tamamlamadan okula başlaması.   Çocukların ders çalışma konusunda zamanı iyi kullanamamaları.   Kendilerine amaç ve hedef belirlememeleri.   Motivasyon eksikliği ve ders çalışırken konsantre olamamaları.   Özgüven eksiliği.   Derslere karşı önyargılı olmaları.   Arkadaş ilişkileri.   Düzenli uyumama, dengeli beslenmeme.   Görme ve işitme gibi fiziksel rahatsızlıklar

18

19 o o Anne babanın çocuktan kendi kabiliyeti üzerinde başarı beklemesi ve bu konuda çocuğa baskı kurması. o o Anne baba arasındaki geçimsizlik ve iletişimsizlik problemlerinin çocuğa yansıtılması. o o Çocuğun başarıları ile arkadaş ve kardeşlerinin arasındaki başarının kıyaslanması. o o Anne babanın çocuğuna yeterli zaman ayırmaması. Aile bireylerinden birinin sürekli hasta olması.

20 Evde anne ya da babanın çocukla ilgilenmesi Ders dışı sosyokültürel etkinliklere zaman ayrılmaması ve arkadaşlarıyla birlikte vakit geçirmelerine izin verilmemesi. Anne babanın okulla ilgili olumsuz düşüncelerini çocuğa yansıtmaları. Çocuğa sürekli anne baba tarafından ‘ders çalış’ emir cümlelerinin verilmesi. Ailedeki sosyoekonomik durumun düşük olması ve çocukların dışarıda çalışmak zorunda kalması.

21 ONLARA ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİK YAŞATMAYIN

22 AİLE BİR TAKIMDIR BAŞARIYI KAZANMADA HER ZAMAN TAKIM RUHU ESASTIR

23

24 Sınıfta ya bir köşeye çekilip sessiz bir şekilde dururlar ya da çok yaramazlık yaparlar, sürekli arkadaşlarıyla kavga ederler. Sınıfta ya bir köşeye çekilip sessiz bir şekilde dururlar ya da çok yaramazlık yaparlar, sürekli arkadaşlarıyla kavga ederler. Ev ödevleri konusunda duyarsız ve dikkatsizlerdir. Genelde ödevleri kendileri yapmaz. Arkadaşlarından hazır alırlar. Ev ödevleri konusunda duyarsız ve dikkatsizlerdir. Genelde ödevleri kendileri yapmaz. Arkadaşlarından hazır alırlar. Sınıfta derse katılmaz ve ilgisizlerdir. Derse yoğunlaşamazlar, kendi dünyasındadırlar. Sürekli dersten kopuk hayaller kurarlar. Sınıfta derse katılmaz ve ilgisizlerdir. Derse yoğunlaşamazlar, kendi dünyasındadırlar. Sürekli dersten kopuk hayaller kurarlar.

25 “ Ben önemliyim” “Ben değerliyim” “Beni kabul edin”

26 Görünen neden? Gerçek neden? Neler olabilir? - Okuldan rahatsızlık - Öğretmeniyle kavga - Arkadaşlarıyla problem - Ödev sorunu Buzdağı

27   Öncelikle çocuğunuzun okuldaki başarısızlığının altında yatan temel etkenleri araştırın ve çocuğunuzla birlikte ortak çözümler bulun.   Anne baba olarak çocuğunuzun kapasitesinin farkında olmalısınız ve bu kapasitesini zorlayıcı beklentiler içinde olmamalısınız ya da ‘Nasıl olsa bu işi halleder.’ düşüncesiyle serbest de bırakmayınız.  Sorumluluk bilincini kazanmasını sağlayın.   Çocuğunuzu ilgileri ve yetenekleri doğrultusunda yönlendirin. Ona bu konularda destek olun.(Çiftlik Hayali)

28 o o Çocuğunuzun başarılı davranışlarını ödüllendirin. osen kötüsün, o iyi o Çocuğunuzu arkadaşları ve kardeşleriyle asla kıyaslamayın. ‘sen kötüsün, o iyi’ mesajını alan çocuk özgüvenine karşı, ‘ben yeteneksizim, ben başaramam’ gibi olumsuz duygular geliştirecektir. o o Çocuğunuza kendi odasında ders çalışacak imkanlar sunun ve çalışmalarını takip edin. o o Çocuğunuzun günlük faaliyetlerini (ders çalışma, televizyon izleme, oyun oynama) düzenli bir şekilde yapması için birlikte ortak bir çalışma planı hazırlayarak zamanı iyi kullanmasını sağlayabilirsiniz.

29 Eğer çocuğunuzun bir çalışma odası yoksa ona evin bir yerinde ders çalışma köşesi hazırlayabilirsiniz Sınavlarda başarılı olamazsa yaşayacaklarını ceza gibi göstermeyin.   Çocuklarınıza ödev konularında yardım edin.   Çocuğunuzun başarısı ile ilgili motivasyonunu artırıcı faaliyetlerde bulunun.

30   Kazanamazsan “Biz Yıkılırız” gibi sözlerden kesinlikle uzak durun.   Çocuğunuzun uyku saatlerini düzenleyin ve gereken uykusunu günlük olarak düzenli bir şekilde almasını sağlayın.   Düzenli yemek yeme ve beslenme alışkanlığına dikkat etmelisiniz.   Anne babalar sınıf ve ders öğretmenleri ile iletişim kurarak çocuğunun ders durumlarını takip etmeli, çocuğun başarısı için öğretmeni ile birlikte ortak kararlar almalı ve hareket etmelidir.

31   İNSANLAR BİLDİKLERİNE GÖRE DEĞİL, GÖRDÜKLERİNE GÖRE HAREKET EDERLER.   ÇOCUKLAR AYNADIR BİZİ YANSITIR.

32 Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir. (Mevlana)


"AİLE İÇİ İLETİŞİM VE OKUL BAŞARISI İLETİŞİM Duygu, düşünce yada bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla karşılıklı olarak aktarılmasıdır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları