Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MORFOLOJİK ANALİZ (Tanınmış yazarların eserleri).

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MORFOLOJİK ANALİZ (Tanınmış yazarların eserleri)."— Sunum transkripti:

1 MORFOLOJİK ANALİZ (Tanınmış yazarların eserleri)

2 Aşağıdaki cümleleri iki seviyeli morfolojik analiz teorisine göre çözümleyiniz: (Yakup Kadri Karaosmanoğlu, “Kiralık Konak”) Dışarıda uşaklara, içeride hizmetçilere evin efendisi gibi muamele ediyor; Servet Beyle laubali bir arkadaşı tavrıyle konuşuyor ve Naim Efendinin elini adeta zorla tutup sıkıyor; Bonjur, efendim, nasılsınız bakayım? İyisiniz, iyisiniz, maşallah! diyor, sonra Sekine Hanımın bazı safiyane hareketleriyle alay ederek, geçip bir koltuğa kuruluyor, ayaklarını kah birbiri üstüne atıyor, kah yarı yatmış gibi odanın ortasına kadar uzatıyor, bazen yüksek bir şeyin üzerine kaldırıp koyuyordu. Daima geveze, daima şakacı, kahkahalı ve şuhtu.

3 Aşağıdaki cümleleri iki seviyeli morfolojik analiz teorisine göre çözümleyiniz: Ekseriya, ağzında bir sürü yalanlar ve martavallarla gelirdi. Babıali caddesinden, Doğruyol'a aksetmiş birçok siyasi şayiaların, şehrin hayatına dair birçok dedikoduların kaynağı ve kavşağı sanki oydu. İkide bir gayet laubali bir tarzda; zamanın vükelasından bahsederdi; mesela bazen: Geçen akşam kulüpte, Cavit'le hayli konuştum, derdi. Azizim, başımızda bu kadar ağır bir harbiye bütçesi bulundukça maliyemizi ıslah etmenin ihtimali yoktur, diyor. Hakkında ne söylenirse söylensin, Allah için zeki çocuk...

4 Aşağıdaki cümleleri iki seviyeli morfolojik analiz teorisine göre çözümleyiniz: Bazen de kendini devrin mühim şahsiyetlerinden biri şeklinde göstermek için: Yakında, mühim bir misyon'la beni Londra'ya gönderecekler sanırım, fakat henüz düşünüyorum, derdi. Bütün bu sözler, Naim Efendinin gayz ve nefret nedir bilmeyen kalbine bir zehir gibi damlardı. Ömründe hiç kimse ve hiçbir şey ona bu çocuk kadar tiksinme vermedi. Bazen konağın içinde avazı çıktığı kadar: Ya o, ya ben! diye haykıracağı gelirdi. İkisini bir arada yalnız bilince ne rahatı, ne huzuru kalıyordu; içine müthiş bir vesvese giriyor ve tecessüsü ateşten bir gömlek gibi bütün vücudunu sarıyordu.

5 Aşağıdaki cümleleri iki seviyeli morfolojik analiz teorisine göre çözümleyiniz: (Yaşar Kemal, “Binboğalar Efsanesi”) Toplayın herkesi, yediden yetmişe, çoluk çoluk, hasta sayrı, hepsini toparlayın, doğru karakola. Hepsini, mahkemeye çekeceğim. Şu yolda, geçende ölü bulunanları da siz öldürdünüz: İki adamı, fıkarayı. Benim bölgemdeki hiçbir adamda çakı bile yoktur ki cinayet işlesinler. Bir de bu hüyüğü her gece sabaha kadar kazıp antika çıkarıp çil çil altınları turistlere satıyorsunuz. Bütün bu suçlarınızı ben bilmiyor, bilmiyor, bilmiyor muyum? Ulan bütün Çukurovayı paraya boğdunuz.

6 Aşağıdaki cümleleri iki seviyeli morfolojik analiz teorisine göre çözümleyiniz: Önünüze gelene para dağıtıyorsunuz, bize gelince, bu memleketin asayiş kuvvetlerine, sizi geceleri uyumayıp koruyanlara, efendim... Soluğu taşmıştı. Azıcık durdu, soluklandı. Çizmesindeki kırbacı çıkardı, onunla oynadı. Evet, evet, evet! diye var gücüyle bağırdı. Şu yaşlılığıma bağışla kusurumu. Ben kutsal Demirciler Ocağıyım. Yörüksen bilirsin. Sana bizim kusurumuzu bağışla diyorum.

7 BUGÜNLÜK BU KADAR.


"MORFOLOJİK ANALİZ (Tanınmış yazarların eserleri)." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları