Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kadriye KULOĞLU Psikolojik Danışman. ERGENLİK EYVAH!!! ÇOCUĞUM BÜYÜYOR Doğduğunda size dünyaları verdi, İlk adımı attığı zaman,sevinçten uçtunuz, İlk.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kadriye KULOĞLU Psikolojik Danışman. ERGENLİK EYVAH!!! ÇOCUĞUM BÜYÜYOR Doğduğunda size dünyaları verdi, İlk adımı attığı zaman,sevinçten uçtunuz, İlk."— Sunum transkripti:

1 Kadriye KULOĞLU Psikolojik Danışman

2 ERGENLİK

3 EYVAH!!! ÇOCUĞUM BÜYÜYOR Doğduğunda size dünyaları verdi, İlk adımı attığı zaman,sevinçten uçtunuz, İlk Anne veya Baba dediğinde ne yapacağınızı şaşırdınız, Büyüdükçe problem yaşamaya başladınız, “ARTIK ÇOCUĞUMU ANLAYAMIYORUM” DEMEYE BAŞLADINIZ DEĞİL Mİ? ** Korkmayın çocuğunuz kendini arıyor.

4 ERGENLİK Ergenlik:Çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemi olan, Zaman sınırları kişiye göre değişebilen, Genelde 10-20 yaş arasını kapsayan, Hızlı büyüme ve gelişmenin görüldüğü, Fiziksel,sosyal,zihinsel ve psikolojik değişimlerin yaşandığı evredir. “BİREYİN HEM KENDİSİ İLE HEMDE ÇEVRESİ İLE ÇATIŞMA YAŞADIĞI BİR DÖNEMDİR”.

5 DÖNEM ÖZELLİKLERİ Ergenliğin ilk yıllarında büyüme hormonu fazla çalıştığından boy ve kilo artışı hızlı olur.

6 Bu durum ders başarısına da yansır. Ancak çoğu zaman yaşanan, istekli bir tembellik değildir. BEDEN BEDEN BÜYÜK AMA! BÜYÜK AMA!

7 EYVAH ÇOCUĞUM HER GEÇEN GÜN BENDEN UZAKLAŞIYOR...

8 Dönemin en büyük özelliklerinden birisi bağımsızlık isteği ve kimlik arayışıdır. Duygu ve düşüncelerini aileden gizler ve çok fazla paylaşmak istemez.

9 Ergen nedeni konusunda ikna olmadığı hiçbir şeyi kabul etmek istemez. “senin düşüncene karşı benim düşüncem”

10 Kendini tanıma ve kendini gösterme özellikleri nedeniyle olumsuz tutum ve alışkanlıklar kazanma eğilimindedirler. (Sigara, alkol vb.)

11 Asi özellikler göstermelerine rağmen, dost çevresine, paylaşmaya, yönlendirmeye ihtiyaç duyarlar.

12 Bir gencin,arkadaş grubuyla ilişkileri Ne boyutta olursa olsun,problemlerinde sıkıntılarında ve sevinçlerinde genç, ailesinin yanında olduğunu hissetmelidir.

13 ‘ERGENİN ANNE BABALARLA İLGİLİ EN BELİRGİN SİTEMLERİ, ONLAR ESKİ KAFALI! SANKİ KENDİLERİ HİÇ GENÇ OLMADILAR! ONLARLA ARAMIZDA DAĞLAR KADAR FARK VAR. BÜYÜKLER BİZİ NE ZAMAN ANLAYACAKLAR? ONLAR GİBİ YAŞAMAK ZORUNDA DEĞİLİZ Kİ!!! HER ŞEYİME KARIŞMAK ZORUNDALAR MI ?

14 YETİŞKİNLER İSE GENÇLERİ; Sorumsuz ama sorunlu, Saygısız, Laf dinlemeyen, Öğütlere kulak asmayan, Büyükleri dinlemeyen, Burnunu doğrultusunda giden, Dediğim dedik, Bazen de baş belası, biri olarak görürler. BİZ BÖYLEMİYDİK? NERDE O ESKİ GENÇLİK? diye yakınırlar.

15 “ ERGENLER NE İSTERLER “ Büyüyüp gelişmiş bir kişi olmak, İlerleyip olgunlaşmak ve değişmek Bireysel bağımsızlık elde etmek, Başarmak ve güven kazanmak, Beğenilmek ve takdir edilmek, Çevresiyle olumlu bir sosyal ilişki kurmak, Geleceğini belirlemek, Kısacası MUTLU OLMAK isterler. Anne babalara düşen görev ise onların karşılarında değil, yanlarında olmalarıdır.

16 HESİOD İsa’dan 800 yüzyıl önce yaşayan ünlü düşünür HESİOD şöyle demiş; Günümüz gençleri öyle umursamaz ki! İlerde ülke yönetimini ele alacaklarını düşündükçe umutsuzluğa kapılıyorum. Bizlere büyüklere karşı saygılı olmayı ağırbaşlı olmayı öğretmişlerdi. Şimdiki gençler; kurallara boş veriyorlar, çok sorumsuz ve sabretmesini bilmiyorlar.

17 NEDEN ÇATIŞMA; Yetişkinler geleneklere ve eski yaşam anlayışına sımsıkı tutunurlar. Eski kuşaklar yeniliklere daha zor uyum gösteriyorlar. Çocuklarını kendilerinin uzantısı, bir kopyası olarak görürler. Bundan dolayı gençlerdeki farklılıkları kabul edemezler. Ergenin kendi kanatları ile uçma çabasını anlayamadıklarından ya da anlamak istemediklerinden; ÇATIŞMA kaçınılmaz olur.

18 PEKİ NE YAPMALIYIZ?

19 BEDENSEL VE CİNSEL GELİŞİMİNDE ANNE-BABAYA TAVSİYELER Bedensel ve cinsel gelişimleri konusunda genci bilinçlendirin. Ergenlikte önce el sonra ayakların büyümesi sakarlığa neden olabilir, bundan dolayı eleştirmeyin. Bedenine yönelik şaka ve eleştiri yapmayın

20 DUYGUSAL GELİŞİMİNDE ANNE-BABAYA TAVSİYELER Çocuğunuzun özel bir kişi olmasını istemeyin, yalnızca kendi istekleri doğrultusunda gelişimini tamamlamış sağlıklı,yeteneklerini gerektiği gibi kullanabilen bir kişi olmasını sağlamaya çalışın. Kişiliğine sevgi ve saygı gösterin.(Evde anne ve babayla olumlu ilişki yoksa bu boşluğu arkadaşlarıyla doldurmaya çalışırlar) Tutarlı ve kararlı olun Yanlışlarını değil doğrularını yakalayın. Doğruları söylemekle yetinmeyin, savunduğunuz doğruları sizler de yapın. İYİ MODEL OLUN Olumsuz davranışlar karşısında soğukkanlı olmaya çalışın.

21 BEN DİLİ Söz deriz Söz söyleriz Sözle dost anar Sözle gönül kırar Ve Sözümüzle anılırız Bir sözle unutulur gideriz Bir sözle ölümsüz kalırız.

22 Öfkeyi dışa vururken “Sen aptalın birisin ne zaman akıllanacaksın”, “Sen ne zaman adam olacaksın?” yerine “Bu yaptığın saçma ve aptalca bir iş” demek daha az yaralayıcıdır. Eleştiri ve kızgınlık kişiye değil davranışa yönelik olmalıdır.

23 İLETİŞİM

24 OLUMSUZ İFADELEROLUMLU İFADELER Sen adam olmazsın. Her zaman böyle beceriksizsin. Başarı için eksikliklerin var. Kendini kanıtlamak için bu fırsat sayılabilir. Annenle karar verdik bu iş bizim istediğimiz gibi olacak, çocuk dediğin itaat etmeli. Annenle düşündük ama senin de fikrini almak istiyoruz. Sen ne dersin? Bu kadar dağınık oda görmedim. Her zaman pasaklısın Bu düzensizlik, bizim kadar seni de rahatsız ediyor. Toplamana yardım edebilirim. Arkadaşlarını beğenmiyoruz. Hepsi berbat. Bir daha onlarla görüşmeni istemiyorum Bazı arkadaşlarının yanlış olduğunu düşünüyoruz. Onları tanımak istiyoruz.

25 Benden örnek çocuk olmamı beklemezseniz ben de sizden örnek anne, baba olmanızı beklemem. Sevecen ve anlayışlı olmanız bana yeter.

26 Dünyada ergen olmaktan daha zor bir şey varsa o da ergenlik çağındaki bir gencin anne babası olmaktır.

27 YÜREĞİNİZDEN SEVGİ EKSİLMESİN


"Kadriye KULOĞLU Psikolojik Danışman. ERGENLİK EYVAH!!! ÇOCUĞUM BÜYÜYOR Doğduğunda size dünyaları verdi, İlk adımı attığı zaman,sevinçten uçtunuz, İlk." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları