Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Nafile namazlar 1. Teheccüd Namazı (Gece Namazı) 2. İşrak Namazı 3

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Nafile namazlar 1. Teheccüd Namazı (Gece Namazı) 2. İşrak Namazı 3"— Sunum transkripti:

1

2 Nafile namazlar 1. Teheccüd Namazı (Gece Namazı) 2. İşrak Namazı 3
Nafile namazlar  1. Teheccüd Namazı (Gece Namazı) 2. İşrak Namazı 3. Duhâ (Kuşluk) Namazı 4. Evvabin Namazı 5. Abdest Şükür Namazı 6. Tahiyyetü'l Mescid Namazı 7. Yolculuk Namazı 8. Küsûf ve Husuf Namazı 9. Şükür Namazı 10.Tesbih Namazı 11.İstihâre Namazı 12.Tevbe Namazı 13.Hâcet Namazı 14.Zelzele Namazı

3 Nafile Namazlar Teheccüd Namazı, Evvabin Namaz İşrak Namazı
Şükür Namazı, Nafile Namazlar Kuşluk Namazı İstihare Namazı Tesbih Namazı Zelzele Namazı Tevbe Namazı Hacet Namazı

4 Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve selem'in hayâtı Allâh'a ibâdetin ve en güzel kulluğun örnekleri ile doludur. Günün hemen her ânına tekâbül eden bir nâfile namazı mevcuttur. Nâfile ibadetler kulu Allah'a daha çok yaklaştırır ve cennetteki mertebesini de yükseltir.

5 Resûlullah -(s.a.v): "Müslüman bir kimse, farzların dışında nâfile olarak her gün Allah rızası için on iki rek`at namaz kılarsa, Allah Teâlâ ona cennette bir köşk yapar" (Müslim, Müsâfirîn 103. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Tatavvu 1) buyurmuştur

6 Nâfile namazların, kıyâmet gününün dehşetli ânında hesâb verirken zor durumda kalan sâhibinin imdâdına yetişeceğini de yine Resûlullah -(s.a.v) haber vermiştir: "Kıyamet gününde kulun hesaba çekileceği ilk ameli onun namazıdır. Eğer namazı düzgün olursa, işi iyi gider ve kazançlı çıkar. Namazı düzgün olmazsa, kaybeder ve zararlı çıkar. Şayet farzlarından bir şey noksan çıkarsa, Azîz ve Celîl olan Rabb'i:

7 - Kulumun nâfile namazları var mı, bakınız. der
- Kulumun nâfile namazları var mı, bakınız? der. Farzların eksiği nafilelerle tamamlanır. Sonra diğer amellerinden de bu şekilde hesaba çekilir." (Tirmizî, Salât, 188)

8 Farz namazları cemaatle kılmaya âzamî derecede gayret eden Efendimiz -(s.a.v)- nâfile namazlarını daha çok evinde kılmayı tercih eder ve şöyle buyururdu:

9 "Ey İnsanlar. Evinizde namaz kılınız
"Ey İnsanlar! Evinizde namaz kılınız. Zira farz namaz dışındaki namazların en makbûlü, insanın evinde kıldığı namazdır." (Buhârî, Ezân 81; Müslim, Müsâfirîn 213)

10 Farz namaz, her müslümanın yerine getirmesi zarûrî bir ibâdet olduğu için açıktan kılınması ve insanların bu ibadete daha sağlam bir şekilde yöneltilmesi gerekmektedir. Bu nedenle açıktan ve büyük bir cemaat şuuru içinde edâsı daha uygundur.

11 Nâfile namazlar ise insanların irâdesine bırakılmış ihtiyârî ibâdetler olduğundan, Allâh'a vuslat yolunda yarışan kimselerin riyâ ve süm'a hendikaplarını daha kolay yenebilmeleri, evlerinde gizli olarak ibâdet etmelerine bağlıdır.

12 Bu hususta diğer bir nokta da, evlerin namazla şereflenmesi ve bereketlenmesidir. Cemaatle namaza çok önem veren Müslümanların, evlerini namaz kılınmayan yerler hâline getirmemeleri de istenmektedir. Bu konuda mü'minleri uyaran Peygamber Efendimiz -(s.a.v)- şöyle buyurmuşlardır:

13   "Namazınızın bir kısmını evlerinizde kılınız da oraları kabirlere çevirmeyiniz." (Buhârî, Salât 52; Müslim, Müsâfirîn 208)

14 . . .

15 Teravih Namazı  . - Teravih namazı Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınır. . - Teravih namazını kılmak sünnettir. - Teravih namazı tek başına veya cemaatle kılınır. Cemaatle kılmak daha sevaptır.

16 . . .

17 . Teravih namazının kılınışı
. - Yatsı namazı kılındıktan sonra, vitir namazından önce müezzinin çağrısıyla ayağa kalkılır.

18 . . .

19 - Teravih namazına niyet edilir
. - Teravih namazına niyet edilir.  "Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya." 

20 . . .

21 . - İki veya dört rekatta bir selam verilerek toplam yirmi rekat kılınır.

22 . . .

23 . - İkişer rekat kılınırsa sabah namazının sünneti gibi, dörder rekat kılınırsa yatsı namazının sünneti gibi kılınır

24 . . .

25 . - Her selamdan sonra topluca Peygamberimize salâvat okunur.

26 . - Teravih bitince vitir namazına geçilir

27 . . .

28

29

30


"Nafile namazlar 1. Teheccüd Namazı (Gece Namazı) 2. İşrak Namazı 3" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları