Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kablolama ve Sİstem ODASi Donanimları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kablolama ve Sİstem ODASi Donanimları"— Sunum transkripti:

1 Kablolama ve Sİstem ODASi Donanimları
Yrd. Doç. Dr. Erhan AKBAL

2 Kablolama ve Kablo Çeşitleri
Eş Eksenli (Koaksiyel) Kablo Çift Büklümlü Kablo Fiber Kablo

3 Eş Eksenli Kablo İki çeşittir.
İnce (Thin Coax), taşıma mesafesi 185m Kalın (Thick Coax), 500 metredir (10Base-2 ağlarda IEEE standardına göre).

4 Eş Eksenli Kablo Tipleri

5 Koaksiyel Kablo Konnektörleri
BNC (British Naval Connector) konnektör Eşeksenli kablolarda kullanılır. BNC T konnektör 10Base2 sistemlerde kullanılır. İki kablo ucunu ve ethernet kartını bağlamak için kullanılır.

6 Koaksiyel Kablo Konnektörleri
Eşeksenli kablolar BNC konnektörleri ile sonlandırılır ve bilgisayar arkasındaki aktarım aygıta takılacak T-şeklindeki bağlayıcılara takılırlar. Kablo sonunda 10Base5 ise 75, 10Base2 ise 50 Ohm’luk sonlandırıcı (Terminator) takılır.

7 Çift Büklümlü Kablo (Twisted Pair)
Tek (örneğin dahili hatlarda), dört (oldukça yaygındır) veya sekiz çift kablodan oluşabilir UTP (Unshielded Twisted Pair) STP (Shielded Twisted Pair)

8 STP ve UTP Kablo

9 Gürültü Kavramı

10 Çift Büklümlü Kablo IEEE standartlarına göre; 100Base-T (100 Mbps)
10Base-T (10 Mbps) ve 100Base-T (100 Mbps) ağlarda bir kablo en fazla 100 m olabilir.

11 UTP Kablo Kategorileri

12 Fiber Optik Kablolar 2 Km’ye kadar uzayabilen geniş alanlarda, elektriksel sinyallerden etkilenmeden yüksek kapasiteli iletişim ortamı sağlamada kullanılır Gelen elektriksel sinyalleri ışık sinyallerine çevirir. Işık fiber optik kabloda dengeli bir şekilde yol alır ve buna mod denir.

13 Fiber Optik Kablo Çeşitleri
Tek, Çok modlu ve çok modlu kademeli olmak üzere 3 çeşidi vardır. Tek Mod Fiberler (Single Mode Fiber-SMF) : Işığın tek bir modda ya da tek bir yolda ilerlemesine olanak tanırlar Düşük sinyal kayıplarının olduğu ve yüksek veri iletişim hızının gerektirdiği durumlarda kullanılırlar. Çoklu Mod Fiberler (Multi Mode Fiber-MMF) : Işığın birden fazla modunu ileten fiberlerdir. Işın çarpışmaları meydana gelebileceğinden kısa mesafeler için kullanılır.

14 Fiber Optik Kablo Çalışması

15 Fiber Optik Kablolar Her bir fiberden tek yönlü haberleşme sağlanır. İki yönlü bir haberleşme için en az iki fiber gereklidir. Veya bir fiberde hem veri gönderimi hem de verinin alımını sağlayan iki ayrı yol olmalıdır.

16 Fiber Optik Kablolar Tek Mod Fiberler Çoklu Mod Fiberler
8.3/125 micron SMF Çoklu Mod Fiberler 62.5/125 micronMMF 50/125 micronMMF 100/140 micronMMF

17 Fiber Kablo Konnektörleri

18 Fiber Sonlandırma ve Ek

19 Kablo Özet Tablosu

20 Sistem Odası Donanımları
Ağ-Bağlantı Kaynağı Switchler Kesintisiz Güç Kaynağı hattı ve cihazları Kabinetler ve Patch Paneller Sunucular Sistem Odası İzleme Güvenlik Yazılım ve Donanımları Diğer…

21 Ağ-Bağlantı Kaynağı (Metro-Ethernet)
Fiber optik imkanlarının artması ve Ethernet switch teknolojilerinin hızla gelişmesi ile birlikte Ethernet erişiminin WAN iletişimi için kullanılabilmesi sağlanmıştır. Günümüz Ethernet switchlerinin Layer3, Layer 4 özellikleri, VLAN (Virtual LAN ) yetenekleri ve fiber optik ara yüzlerinin çok uzak mesafelerde de çalışabilmesi Telekom dünyasında kullanılabilir olmalarını sağlamıştır.

22 Metro-Ethernet

23 Metro-Ethernet Teknoloji: Fiber kablonun kullanıldığı Metro Ethernet altyapılarında bakım ve arıza tespitleri hızlı yapılabilmektedir. Ayrıca fiber hat kullanılması, son kullanıcının servis sağlayıcıya uzaklığını önemsiz kılar. Bu sebeple Metro Ethernet 50 km üzerindeki mesafelerde sorunsuz çalışabilmektedir. Servis: Metro Ethernet servisinde 5 Mbps’tan 10Gbps’a varan geniş hız ve simetrik iletişim seçenekleri sunulmaktadır. Layer 2 interworking sayesinde şubelerde kullanılan Metro Ethernet, G.SHDSL, ADSL, ATM ve Frame Relay hatları sayesinde merkez ofisteki Metro Ethernet hattına bağlanabilir. Bu yönüyle ve başka özellikleriyle Metro Ethernet ağ yönetiminde kolaylık sağlar. Ayrıca Metro Ethernet müşterileri diğer müşterilerle aynı yurtdışı hattını kullanmaz, yurtdışı link sıkışıklıklarından etkilenmez. Ethernet teknolojisi sürekli geliştiğinden dolayı Metro Ethernet’in eskimesi gibi bir problem yaşanmaz.

24 Switchler Anahtarlama cihazları bir sistem odasının en önemli donanımlarıdır. Farklı türlerde özellikleri ve kullanım şekli bulunmaktadır. Backbone (Omurga) Switch Edge (Kenar) Switch olarak SuperStack/Stack

25 Kesintisiz Güç Kaynağı Hattı ve Cihazları
Herhangi bir elektrik, elektronik cihazın şebeke beslemesinin (Genellikle 220 V AC ancak bazı ülkelerde 110 V AC) kesilmesini, tolerans dışı yüksek veya düşük gelmesini önleyen bir elektronik cihazdır. Kesintisiz güç kaynağının kullanım amacı, üzerinde bağlı bulunan sistemlerin korunması ve şebeke enerjisinin kesilmesi durumunda sistemin beslenmesinin bir süre daha devam ettirilmesidir. Kesintisiz güç kaynaklarından beklenen birinci özellik şebeke enerjisini öngören gerilim ve frekans değerlerinde tutarak ayarlanmış bir enerji üretmesidir. Diğeri ise enerjinin kesilmesi durumunda kesinti ve dolayısıyla bilgi kaybına fırsat vermeden desteklemesidir.

26 Kabinetler ve Patch Paneller
Bir yerel alan ağında tüm bilgisayar ya da çevre birimlerinden (ağ yazıcısı vb.) gelen kablolar bir ağ cihazında (hub, switch vb.) birleşirler. Bu birleşme noktası genellikle onlarca kablonun olduğu bir ortamdır. Bu ortamın düzenli ve güvenli olabilmesi için sunucu (server) bulunan ortamlarda kabinler, sunucu olmayan yerel ağlarında ise duvar tipi kabinetler kullanılır. Kabinetlerin düzenli bir halde olmasınıda patch paneller sağlar.

27 Sunucular Sunucu, bilgisayar ağlarında, diğer ağ bileşenlerinin (kullanıcıların) erişebileceği, kullanımına ve/veya paylaşımına açık kaynakları barındıran bilgisayar birimidir. Rack Mounted Server: Bu tarz sunucular 1U, 2U, 4U, 5U gibi ifadelerle ifade edilmekte. 1U ifadesi, unit, yani bir raf yüksekliğinde, yani 1.75 inç yüksekliğinde demek. Blade Servers (Blade Sunucular) Standart Sunucular

28 Sistem Odası Standartları
Yer Seçimi Isı kontrolü Nem kontrolü Toz kontrolü – Temizlik Doğal Afetlere karşı tedbirler Yangın Su baskını Enerji kontrolü Kabin düzeni Kabin içi kablolama Düzenli kayıt tutma Güvenlik – İzleme Ayrıntılı Bilgi sistem-odasi-nasil- olmalidir-sistem-odasi- kurulumunda-ve- sonrasinda-dikkat- edilmesi-gerekenler.html


"Kablolama ve Sİstem ODASi Donanimları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları