Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOK KATMANLI MİMARİLER. Katman: Ortak işi yapan kodların bir yerde toplanması Örneğin hemen hemen her projemizde veri tabanı kullanırız, bunun için veritabanı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOK KATMANLI MİMARİLER. Katman: Ortak işi yapan kodların bir yerde toplanması Örneğin hemen hemen her projemizde veri tabanı kullanırız, bunun için veritabanı."— Sunum transkripti:

1 ÇOK KATMANLI MİMARİLER

2 Katman: Ortak işi yapan kodların bir yerde toplanması Örneğin hemen hemen her projemizde veri tabanı kullanırız, bunun için veritabanı üzerinde işlem yapan kod parçalarımız olması lazım. Bu bizim veri katmanımız (data layer).

3 Katmanlı mimari; iş yükünü parçalara ayırarak, bizlere daha verimli ve kolay müdahale edilebilen yapı sunar. Kimileri vakit kaybı olarak görebilir, Ancak artılarını ve eksilerini sıraladığınız zaman emin olun çok daha fazla artısı olan bir program yazma modelidir katmanlı mimari.

4

5 Veri Katmanı (Data Tier): En alt katmandır. Diğer katmanlardan bağımsız çalışır. Veri tabanına erişim katmanıdır. Kendisine gelen parametreleri işler, düzenler ve hazır hale getirir. Yeni oluşturduğu bu parametreleri ise iş katmanına gönderir.

6 İş Katmanı (Business Logic Tier): Orta katmandır. Sunum katmanı ve veri katmanı ile sürekli etkileşim içerisindedir. Sunum katmanından aldığı istekleri, veri katmanına iletir. Veri katmanından dönen parametrelerin ise geçerlilik kontrolünü yaparak sunum katmanına geri gönderir. Katmanlar arasında en fazla görev alan katmandır.

7 Sunum Katmanı (Presentation Tier): Bu katman projemizin arayüzünü oluşturan katmandır. Burada hiçbir işlem yapılmaz. Yalnızca kullanıcıdan alınan istek parametreleri iş katmanına iletilir. İşlem sonunda da iş katmanından gelen sonuçları kullanıcıya sunar.

8

9 Katmanlı mimari kullanımı; zamandan tasarruf ettirir, kod parçalarının sade ve anlaşılır olmasını sağlar, katmanları framework haline getirerek farklı projelerde kullanma imkanını sunar, hata riskini azaltır, değişiklikleri merkezi olarak tek bir noktadan yapmamıza olanak sağlar.

10 Katmanları oluştururken kaybedilen zaman, proje şekillendikten sonra ortaya çıkacak olası düzenlemelerde ve hatalarda fazlasıyla telafi edilebilir. Örneğin; proje bitiminde sunucu değiştirmek zorunda kaldığımız bir senaryoda, değişiklikler katmanlı mimari ile kısa sürede gerçekleştirilir. Aksi durumda ise bağlantı tanımladığımız her noktayı özel olarak güncellememiz gerekir. Burada harcanan zaman ise, projenin büyüklüğü ile doğru orantılı olarak artar.

11 Yazdığımız kodların sade ve anlaşılır olması, projeyi devralan yada yeni katılan yazılımcılar için büyük avantajdır. Projenin kaldığı yerden sorunsuzca devam edebilmesi için sade ve anlaşılır olması her zaman bir artıdır.

12 Proje içerisinde oluşturmuş olduğumuz class dosyalarını, farklı projelerde de kullanabilmekteyiz. Önceden yazmış olduğumuz yapıları tekrar tekrar yazmak yerine, kütüphanemizdeki class dosyalarından yararlanarak, hem zamandan, hem proje maliyetinden tasarruf etmiş oluruz


"ÇOK KATMANLI MİMARİLER. Katman: Ortak işi yapan kodların bir yerde toplanması Örneğin hemen hemen her projemizde veri tabanı kullanırız, bunun için veritabanı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları