Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sıcaklıkları farklı iki madde bir araya getirildiğinde maddeler arasında ısı alışverişi olur. Sıcaklığı yüksek olan maddeden düşük olan maddeye doğru bir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sıcaklıkları farklı iki madde bir araya getirildiğinde maddeler arasında ısı alışverişi olur. Sıcaklığı yüksek olan maddeden düşük olan maddeye doğru bir."— Sunum transkripti:

1

2 Sıcaklıkları farklı iki madde bir araya getirildiğinde maddeler arasında ısı alışverişi olur. Sıcaklığı yüksek olan maddeden düşük olan maddeye doğru bir ısı geçişi gerçekleşir. Bunun sonucunda sıcaklığı yüksek olan maddeler, temas ettikleri soğuk maddeleri ısıtır.

3 Bir maddeye ısı verildiğinde madde ısınır ve sıcaklığı artar
Bir maddeye ısı verildiğinde madde ısınır ve sıcaklığı artar. Maddeler ısı verdiğinde ise soğur ve sıcaklıkları düşer. Isınma ve soğuma, ısının maddeler üzerindeki en belirgin etkisidir.

4 a. GENLEŞME Isınan maddenin tanecikleri hızlanır, soğuyan maddenin tanecikleri ise yavaşlar. Hızlanan tanecikler birbirinden uzaklaşmaya çalışır. Bunun sonunda maddenin hacminde değişme meydana gelir. Bu olay genleşmedir.

5 Genleşmeye örnek olarak;
Tren rayları Elektrik telleri, Kavanoz kapakları, Termometrenin içindeki civa Zeytinyağı şişesinin yazın taşması

6 KATILARDA GENLEŞME Isı verilen bütün katı cisimler genleşir. Tel ise boyu uzar. Levha ise yüzeyi büyür. Hacmi artar.

7 SIVILARDA GENLEŞME Sıvıların genleşmesinden sıvılı termometrelerde, sıcak su kazanlarında, termosifonlarda ve kalorifer sistemlerinde yararlanılır.

8 GAZLARDA GENLEŞME Aynı derecede ısıtılan hacimleri eşit gazlar, aynı ölçüde genleşir. Sıcaklıkla genleşme, gazdan gaza değişmemektedir.

9 b. Büzülme Maddeler soğutulduğunda hacmi küçülür. Maddelerin hacimce küçülmesine büzülme denir. Genleşme ve büzülme birbirinin tersidir. Çok genleşen madde çok büzülür, az genleşen madde az büzülür.

10 VE SON


"Sıcaklıkları farklı iki madde bir araya getirildiğinde maddeler arasında ısı alışverişi olur. Sıcaklığı yüksek olan maddeden düşük olan maddeye doğru bir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları