Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Soru ??. NEDEN YGS-LYS Lütfen Aşağıdaki Şıkkıcıkları dİkkatlice okumayıp Soruları cevaplamayın A) Gençlik yılları Çalışarak Geçsin Diye B) Anne Baba Çalış.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Soru ??. NEDEN YGS-LYS Lütfen Aşağıdaki Şıkkıcıkları dİkkatlice okumayıp Soruları cevaplamayın A) Gençlik yılları Çalışarak Geçsin Diye B) Anne Baba Çalış."— Sunum transkripti:

1 Soru ??

2 NEDEN YGS-LYS Lütfen Aşağıdaki Şıkkıcıkları dİkkatlice okumayıp Soruları cevaplamayın A) Gençlik yılları Çalışarak Geçsin Diye B) Anne Baba Çalış Diye Baskı Yapsın Diye C) Gençlerin Boş Zamanı Çok Diye D) Zombi gençler olsun Diye E) Hiçbiri F) Nerden Bilelim Yıllardır Var G) Ana Yine Test

3 EL CEVAP FİYAT=(arz+talep )x (aradaki Fark)

4

5 GENEL BİLGİLER YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır.

6 GENEL BİLGİLER İlk aşama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aşama sınavıLYS 5 oturumda yapılacaktır. 2015 YGS 15 Mart Pazar saat 10:00’da, 2015 LYS 13,14,20,21 Haziranda iki haftaya yayılarak yapılacaktır.

7 Sınavdaki testlerin ağırlıklarına göre YGS ve LYS’ de 17 değişik puan türü oluşmaktadır. Bunlar YGS’ de 6; LYS - MF’ de 4, LYS - TM’ de 3, LYS - TS’ de 2’dir

8 YGS ortak alan derslerini kapsayan bir sınavdır. YGS’de testlerde sorumlu olunan konular Ortak müfredata dayalı konular (6, 7, 8. sınıf ve Lise-1 konuları) olacak. Yani tüm okul türleri ve alanlarda okutulan derslerle ilgili sorular sorulacak. Sadece bazı derslerdeki konular lise-2 ve lise-3 (İnkılap tarihi, Felsefe, Din kültürü gibi) sınıfına aittir. 1.AŞAMA YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS)

9 YGS’ nin Amacı Nedir? LYS’ ye (Lisans Yerleştirme Sınavı) girmeye hak kazanmak için gerekli olan gerekli elemeyi yapmak ( 180 ) YGS Puanıyla öğrenci alan lisans programlarına yerleşmek, Ön lisans (2 yıllık) programlarına yerleşmek, Açık öğretim programlarına yerleşmek, Özel Yetenek Sınavları’ na girmeye hak kazanmaktır.

10 YGS SINAVINA KİMLER GİRECEK YGS’ye ister 2 yıllık bir bölüm (Meslek Lisesi öğrencilerin sınavsız geçişle geçtiği 2 yıllık bölümler hariç), isterse 4 yıllık bir bölüm isteyen herkes girmek zorundadır. Yetenek sınavlarıyla bir bölüm kazanmak isteyen, polis meslek yüksek okuluna ve astsubaylık meslek yüksek okullarına başvurmak isteyen adaylar da YGS’ye girmek zorundadırlar. Açıköğretim bölümlerine (2 veya 4 yıllık) girmek isteyen adaylar da YGS’ye girmek zorundadırlar. Uyarı: Meslek Lisesi öğrencileri sınavsız geçişle kendi alanlarındaki 2 yıllık (Önlisans) bölümlere gitmek istiyorlarsa YGS’ye girmek zorunda değildirler. Ocak ayında YGS başvurusu sırasında yapılan ÖSYS başvuru sırasında sınavsız geçiş başvurusu yapmaları yeterlidir.

11 YGS PUANLARI NERELERDE VE NASIL KULLANILACAK-1 4 yıllık lisans programlarının bir kısmına 2 yıllık önlisans bölümlerinin tamamına Astsubay meslek yüksekokullarına Polis meslek yüksekokuluna Özel yetenek bölümlerine YGS puanıyla başvurulacak.  Meslek Yüksekokulu ön lisans programlarını tercih edebilmek için (Sınavsız geçişten boş kalan kontenjanlar dahil)- İlgili YGS Puan Türünde - En az 140 puan  Açık öğretim lisans (4 yıllık) ve ön lisans (2 yıllık) programlarını tercih edebilmek için - İlgili YGS Puan Türünde - En az 140 puan

12 YGS PUANLARI NERELERDE VE NASIL KULLANILACAK-2  Özel yetenek gerektiren lisans programlarına ön kayıt yaptırabilmek için - YGS Puan Türünde - En az 140 puan  Yerleştirmede meslek lisesi çıkışlı adaylara ek puan verilen lisans programları ile Teknoloji, Sanat ve Tasarım, Turizm Fakülteleri lisans programlarının M.T.O.K. kontenjanlarını tercih edebilmek için - İlgili YGS/LYS Puan Türünde - En az 180 puan  Yerleştirmede meslek lisesi çıkışlı adaylara ek puan verilen programlar dışındaki lisans programlarını tercih edebilmek için - İlgili LYS puan türünde - En az 180 puan  Polis meslek yüksek okulu için – YGS puan türlerinin herhangi birinde - En az 250 ham puan (Bu taban puan 2014 içindir. İlk açıklandığında ise 270 puandı)

13 YGS’de Puanlama ve Baraj Puanlar YGS puanlarının her biri kendi içinde en küçüğü 100 en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek 6 farklı puan türü hesaplanır. Türkiye 1.’si 500 tam puan alacaktır. İki baraj puan uygulaması olacaktır. 140 Puan Barajı: Önlisans programları (Sınavsız Geçişten boş kalan kontenjanlar dahil) ile Açıköğretim lisans programlarını (İngilizce Öğretmenliği hariç) tercih etme hakkı sağlamaktadır. Bu programları tercih edebilmek için ilgili YGS puan türünde en az 140 puan almak gerekir. 180 Puan Barajı: Birinci aşama (YGS) puanlarıyla öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili YGS puan türünde en az 180 puan almak gerekir. Örneğin yüksekokula bağlı beslenme ve diyetetik programlarını tercih edebilmek için YGS-2 puan türünden en az 180 puan almak gerekir. İkinci aşama sınavlara (LYS) katılma hakkını sağlamaktadır. YGS puan türlerinden en az birinde 180 puan alan adaylar LYS sınavlarından istediklerine girme hakkını kazanırlar.

14 Yükseköğretim programına kaydolmak isteyen her öğrenci (meslek lisesi çıkışlı öğrencilerin Sınavsız geçiş hariç) YGS’ ye girmek zorundadır. LYS puanlarında YGS’ nin etki oranı %40 düzeyinde olacaktır ! (Acaba) Lütfen sonraki slaydı dikkatlice inceleyin

15

16 YGS 15 Mart 2015 tarihinde tek oturumda yapılacak ve adaylara 160 soru için 160 dakika sınav süresi verilecektir. Sınavda tek soru kitapçığı ve tek cevap kağıdı kullanılacaktır.

17 1. AŞAMA YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) TESTLERİ MÜFREDAT KAPSAMI TEST ADISORU KAPSAMI Türkçe İlköğretim Türkçe ile 9. sınıf düzeyindeki Dil ve Anlatım dersinin konuları Temel Matematik İlköğretim Matematik-Geometri ve Ortaöğretim 9. sınıf düzeyinde okutulan Matematik derslerinin konuları Sosyal Bilimler İlköğretim Sosyal Bilgiler, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile 9. sınıfta okutulan Sosyal dersleri ve 11. sınıfta okutulan Felsefe dersi konuları Fen Bilimleri İlköğretim Fen ve Teknoloji ile 9. sınıfta okutulan Fizik Kimya Biyoloji dersi konuları Türkçe 40 Soru Temel Matematik 40 Soru (Matematik 28) (Geometri 12) Sosyal Bilimler 40 Soru (Tarih 15) (Coğrafya 12) (Felsefe 8) (Din Kültürü 5) Fen Bilimleri 40 Soru (Fizik 14) (Kimya 13) (Biyoloji 13)

18 YGS PUAN TÜRLERİ VE TESTLERİN PUAN TÜRLERİNE GÖRE KATKILARI PUAN TÜRÜ TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) ESKİ PUAN TÜRÜ TÜRKÇE SOSYAL BİLİMLER TEMEL MATEMATİK FEN BİLİMLERİ YGS-120104030 SAYISAL YGS-220103040 YGS-340302010 SÖZEL YGS-430402010 YGS-537203310 EA YGS-633103720

19 YGS’NİN PUAN TÜRLERİ VE TEST ORANLARI Tabloda görüldüğü gibi YGS - 1 ve YGS - 2 puanları Sayısal Ağırlıklı (Matematik - Fen) puanlarıdır. YGS - 1 puanında Matematik testinin ağırlığı, Fen testine göre daha fazla olurken, YGS - 2 puanında Fen testinin ağırlığı, Matematik testine göre daha fazladır. Puan Türü YGS-1 ve YGS-2 Testlerinin Ağırlıkları (% olarak) TürkçeTemel MatematikSosyal BilimlerFen Bilimleri YGS-1%20%40%10%30 YGS-2%20%30%10%40

20

21 Puan Türü YGS-3 ve YGS-4 Testlerinin Ağırlıkları (% olarak) TürkçeTemel MatematikSosyal BilimlerFen Bilimleri YGS-3%40%20%30%10 YGS-4%30%20%40%10 YGS-3 ve YGS-4 Sözel ağırlıklı bir puan türüdür. Ancak YGS-3 puanında Türkçe testinin ağırlığı, Sosyal Bilimler testine göre fazla iken, YGS-4 puanında Sosyal Bilimler testinin ağırlığı, Türkçe testine göre daha fazladır.

22

23 Puan Türü YGS-5 ve YGS-6 Testlerinin Ağırlıkları (% olarak) TürkçeTemel MatematikSosyal BilimlerFen Bilimleri YGS-5%37%33%20%10 YGS-6%33%37%10%20 YGS-5 ve YGS-6 Eşit Ağırlıklı puan türleridir. Ancak YGS-5 puanında Türkçe testinin etkisi, Matematik testine göre fazla iken, YGS-6 puan türünde Matematik testinin etkisi, Türkçe testinin etkisinden daha fazladır.

24

25 2. AŞAMA LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI (LYS) LYS alan derslerini kapsayan ve sınav puanına %60 oranında etki eden bir sınavdır.

26

27 2.Aşama Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) Adayların ders düzeyindeki bilgi ve yeteneklerini ölçen, Açık öğretim ve YGS puan türüyle öğrenci alan lisans programları dışındaki 4 yıllık ve üzeri lisans programlarına yerleştirmede esas alınacak başarı puanını belirleyen sınavdır.

28 2.Aşama Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) LYS toplam beş oturumda yapılacaktır, YGS’den barajı geçebilecek puanı alan adaylar, hedefledikleri puan türüne göre istedikleri LYS’lere katılabilecek. Öğrenciler girmek istedikleri yükseköğretim programına göre en az iki teste katılacaklardır. Sorular lise-2, lise-3 ve lise-4 ağırlıklı konulardan oluşacak. Lise-1 konularında da az oranda soru gelecek. Soru tarzları da daha çok bilgiye dayalı sorular olacak. İsteyen aday bütün LYS’lere girebilecek,

29 2.Aşama Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) YGS puan türlerinin herhangi birinden 180.000 ve üzeri puan alan adaylar LYS’ ye katılabilirler. LYS konuları tüm lise müfredatını kapsayacak şekilde hazırlanır. LYS sınav oturumları Haziran ayının 2. ve 3. Hafta sonunda uygulanır. LYS 4 farklı günde 5 farklı oturumda yapılır. Adaylar tercih edecekleri programın puan türüne göre o puan türünü oluşturan sınav oturumlarına katılırlar. LYS’ nin Genel Özellikleri:

30 2.Aşama Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) LYS’ nin Genel Özellikleri: Adaylar katılmak istedikleri sınav oturumlarını LYS başvurusu sırasında belirtmek zorundadırlar. Aday başvurusu sırasında belirtmediği oturuma katılamaz. Yabancı Dil Sınavı dışındaki sınavlarda birden fazla test bulunmaktadır. Her test için ayrı test kitapçığı bulunmaktadır. Sınav sırasında her test kitapçığının ayrı süresi vardır. Bu süre bitmeden diğer soru kitapçığı verilmez. Kitapçık değişimi sırasında ara verilmeden sadece test kitapçıkları değiştirilerek sınavın devamı sağlanır. Sınav sırasında her test kitapçığı için ortak cevap kâğıdı kullanılır.

31 LYS SORU DAĞILIMINI GÖSTEREN TABLO LYS-1 (MATEMATİK-GEOMETRİ) MATEMATİK %62,5 GEOMETRİ %27,5 ANALİTİK GEOMETRİ %10 TOPLAM %100 50 soru, 75 dakika 22 soru, 8 soru, 45 dakika 80 soru, 120 dakika LYS-2 (FİZİK-KİMYA-BİYOLOJİ) FİZİK %33,33 KİMYA %33,33 BİYOLOJİ %33,33 TOPLAM %100 30 soru, 45 dakika 30 soru, 45 dakika 30 soru, 45 dakika 90 soru, 135 dakika LYS-3 (TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI- COĞRAFYA 1) TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI %70 COĞRAFYA-1 %30 TOPLAM %100 56 soru, 85 dakika 24 soru, 35 dakika 80 soru, 120 dakika LYS-4 (TARİH-COĞRAFYA 2- FELSEFE GRUBU) TARİH %49 COĞRAFYA 2 %18 FELSEFE GRUBU %33 TOPLAM %100 44 soru, 65 dakika 14 soru, 25 dakika 32 soru, 45 dakika 90 soru, 135 dakika LYS-5 (YABANCI DİL /İNGİLİZCE- ALMANCA-FRANSIZCA) İNGİLİZCE %100 ALMANCA %100 FRANSIZCA %100 TOPLAM %100 80 soru, 120 dakika 80 soru, 120 dakika 80 soru, 120 dakika 80 soru, 120 dakika

32

33 LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI MATEMATİK SINAVI (LYS-1) 14 Haziran 2015 Pazar günü yapılacak olan LYS-1 sabah saat 10.00’da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecektir. Matematik testi: 50 Soru, 75 dakika Matematik testi: 50 Soru, 75 dakika Geometri testi : 30 Soru, 60 dakika Geometri testi : 30 Soru, 60 dakika Geometri testindeki sorularının 8 tanesi Analitik Geometri sorusu olacaktır. TOPLAM : 80 Soru, 135 dakika TOPLAM : 80 Soru, 135 dakika Matematik ve Geometri testleri için ayrı Soru Kitapçıkları kullanılacaktır. Cevap Kağıdı iki test için ortak olacaktır. Cevap Kağıdı iki test için ortak olacaktır.

34 LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI FEN BİLİMLERİ SINAVI (LYS-2) 20 Haziran 2015 Cumartesi günü yapılacak olan LYS-2 sabah saat 10.00’da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecektir. Fizik testi: 30 Soru, 45 dakika Fizik testi: 30 Soru, 45 dakika Kimya testi : 30 Soru, 45 dakika Kimya testi : 30 Soru, 45 dakika Biyoloji testi : 30 Soru, 45 dakika Biyoloji testi : 30 Soru, 45 dakika TOPLAM: 90 Soru, 135 dakika Fizik, Kimya ve Biyoloji testleri için ayrı Soru Kitapçıkları kullanılacaktır. Cevap Kağıdı üç test için ortak olacaktır.

35 LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI EDEBİYAT-COĞRAFYA SINAVI (LYS-3) 21 Haziran 2015 Pazar günü yapılacak olan LYS-3 sabah saat 10.00’da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 120 dakika sürecektir. Türk Dili ve Edebiyatı testi : 56 Soru, 85 dakika Coğrafya-1 testi* : 24 Soru, 35 dakika *Edebiyat-Coğrafya Sınavındaki Coğrafya-1 soruları Coğrafya Dersi Öğretim programında belirtilen 9. sınıf kazanımlarının tamamı ile 10., 11. ve 12 sınıflarda haftada 2 saat okutulan ortak Coğrafya dersi kazanımlarıyla sınırlı olacaktır. TOPLAM: 80 Soru, 120 dakika TOPLAM: 80 Soru, 120 dakika Türk Dili ve Edebiyatı ve Coğrafya-1 testleri için ayrı Soru Kitapçıkları kullanılacaktır. Türk Dili ve Edebiyatı ve Coğrafya-1 testleri için ayrı Soru Kitapçıkları kullanılacaktır. Cevap Kağıdı iki test için ortak olacaktır. Cevap Kağıdı iki test için ortak olacaktır.

36 LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI SOSYAL BİLİMLER SINAVI (LYS-4) 13 Haziran 2015 Cumartesi günü yapılacak olan LYS-4 sabah saat 10.00’da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecektir. Tarih testi : 44 Soru, 65 dakika Tarih testi : 44 Soru, 65 dakika Coğrafya-2 testi: 14 Soru, 20 dakika Coğrafya-2 testi: 14 Soru, 20 dakika Felsefe - Din K. A. B. testi : 32 Soru, 50 dakika Felsefe - Din K. A. B. testi : 32 Soru, 50 dakika TOPLAM: 90 Soru, 135 dakika TOPLAM: 90 Soru, 135 dakika Her bir test için ayrı Soru Kitapçıkları kullanılacaktır. Her bir test için ayrı Soru Kitapçıkları kullanılacaktır. Tek cevap kağıdı kullanılacaktır. Tek cevap kağıdı kullanılacaktır. Felsefe Grubu testinde 8 Psikoloji, 8 Sosyoloji, 8 Mantık sorusu yer alacaktır. Felsefe Grubu testinde 8 Psikoloji, 8 Sosyoloji, 8 Mantık sorusu yer alacaktır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde 8 soru yer alacak. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde 8 soru yer alacak.

37 LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI YABANCI DİL SINAVI (LYS-5) 14 Haziran 2015 Pazar günü yapılacak olan LYS-5 öğleden sonra saat 14.30’da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 120 dakika sürecektir. Sözcük bilgisi ve dil bilgisi:20 Soru Çeviri:12 Soru Okuduğunu anlama:48 Soru TOPLAM: 80 Soru, 120 dakika TOPLAM: 80 Soru, 120 dakika Yabancı Dil Sınavı Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere üç dilde yapılacaktır. Yabancı dil testinde her dil için ayrı bir soru kitapçığı bulunacaktır. Sınavda adaya LYS başvurusunda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir.

38 LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI KİMLER HANGİ SINAVA GİRMEK ZORUNDA? FEN BİLİMLERİ ALANI ÖĞRENCİLERİ YGSYÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI LYS-1MATEMATİK- GEOMETRİ SINAVI LYS-2FEN BİLİMLERİ SINAVI SOSYAL BİLİMLER ALANI ÖĞRENCİLERİ YGSYÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI LYS-3EDEBİYAT-COĞRAFYA SINAVI LYS-4SOSYAL BİLİMLER SINAVI TÜRKÇE MATEMATİK ALANI ÖĞRENCİLERİ YGSYÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI LYS-1MATEMATİK- GEOMETRİ SINAVI LYS-3EDEBİYAT-COĞRAFYA SINAVI YABANCI DİL ALANI ÖĞRENCİLERİ YGSYÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI LYS-5YABANCI DİL SINAVI

39 ALANLARA GÖRE GİRİLMESİ GEREKEN SINAVLAR, BU SINAVLARIN PUAN TÜRLERİ VE ORANLARI

40 MF (SAYISAL) PUAN TÜRLERİ Puan Türü TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) YGS LYS-1LYS-2 Türkçe Tem. Mat Sos. Bil Fen Bil. Mat.Geo.Fiz.Kim.Biy. MF-111165826131065 MF-211 5131671312 MF-311 7 135 1415 MF-411146922111395 MF–1 Puan türü: Aktüerya, İstatistik, Matematik, Matematik Öğretmenliği, Matematik Mühendisliği, Astronomi ve Uzay Bilimleri gibi bölümler için kullanılacak. MF–2 Puan türü: Biyoloji, Fizik, Kimya bölümleri, Biyoloji, Fizik Öğretmenlikleri, Fen Bilgisi Öğretmenliği, Su ürünleri Mühendisliği, Bahçe Bitkileri ve Zootekni gibi bölümler için kullanılacak. MF–3 Puan türü: Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Beslenme ve Diyetetik, Fizyoterapi, Odyoloji, Ergoterapi, Dil ve Konuşma Terapi, Gerontoloji, Hemşirelik, Ebelik, Veteriner gibi bölümler için kullanılacak. MF–4 Puan türü: Bilgisayar, Bilgisayar sistemleri, İnşaat, Makine, Çevre, Deniz Ulaştırma, Gıda, Elektrik, Elektronik, Mimarlık, İç Mimarlık, Endüstri, Gemi İnşaatı Mühendislikleri gibi bölümler için kullanılacak.

41 TM (EA) PUAN TÜRLERİ Puan Türü TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) YGS LYS-1LYS-3 Türkçe Tem. Mat Sos. Bil Fen Bil. Mat.Geo. TD ve Edb. Coğ-1 TM-11416552510187 TM-214 75228 8 TM-31510 51872510 TM–1 Puan türü: İktisat, İşletme, Maliye, ÇEKO, Ekonometri, Bankacılık ve Sigortacılık (Fakülte) Turizm ve Otelcilik (Fakülte), İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı gibi bölümler için kullanılacak. TM–2 Puan türü: Hukuk, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler ve Sınıf Öğretmenliği gibi bölümler için kullanılacak. TM–3 Puan türü: Psikoloji, Sosyoloji, Felsefe, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Sosyal Hizmet, Antropoloji, Arkeoloji gibi bölümler için kullanılacak.

42 TS (SÖZEL) PUAN TÜRLERİ Puan Türü TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) YGS LYS-3LYS-4 Türkçe Tem. Mat Sos. Bil Fen Bil. TD ve Edb. Coğ-1Tar.Coğ-2 Fel.Gr. Ve Din TS-11310125158 7 TS-218611525515510 TS–1 Puan türü: Coğrafya Öğr, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Radyo ve Televizyon, Halkla İlişkiler, Gazetecilik, Gastronomi ve Mutfak gibi bölümler için kullanılacak. TS–2 Puan türü: Türkçe öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Sanat Tarihi, Sümeroloji, Hititoloji, Rekreasyon Yönetimi gibi bölümler için kullanılacak.

43 YABANCI DİL PUAN TÜRLERİ Puan Türü TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) YGS Y.DİL TürkçeTemel MatSos. Bil.Fen Bil.Yab. Dil DİL-11569565 DİL-225713550 DİL-3487205 DİL–1 puan türü: İngilizce, Almanca ve Fransızca Öğretmenlikleri, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Alman Dili ve Edebiyatı, Fransız Dili ve Edebiyatı, Çeviribilim (Alm., İng, Fran.), İngiliz Dil Bilimi, Karşılaştırmalı Edebiyat (Alm., İng., Fran.), Mütercim-Tercümanlık (Alm., İng., Fran.), Turizm Rehberliği (Alm., İng., Fran.) DİL–2 puan türü: Arnavutça, Boşnakça, Bulgar Dili ve Edebiyatı, Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı, Çeviribilim (Batı bilimleri), Dilbilim (Batı dilleri), Eski Yunan Dili ve Edebiyatı, İspanyol Dili ve Edebiyatı, İtalyan Dili ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat (Batı Dilleri), Latin Dili ve Edebiyatı, Leh Dili ve Edebiyatı, Mütercim-Tercümanlık (Batı Dilleri), Turizm Rehberliği (Batı Dilleri), Yunan Dili ve Edebiyatı, Yunanca DİL–3 puan türü: Arap dili ve edebiyatı, Arapça öğretmenliği, Çeviribilim (Doğu Dilleri), Çin Dili ve Edebiyatı, Fars Dili ve Edebiyatı, Dilbilim (Doğu Dilleri), Gürcü Dili ve Edebiyatı, Hindoloji, Hungaroloji, Japon Dili ve Edebiyatı, Japonca Öğretmenliği, Karşılaştırmalı Edebiyat (Doğu Dilleri), Kore Dili ve Edebiyatı, Mütercim-Tercümanlık (Doğu Dilleri), Rus Dili ve Edebiyatı, Sinoloji, Turizm Rehberliği (Doğu Dilleri, Urdu Dili ve Edebiyatı

44 SINAVIN UYGULANMA BİÇİMİ YGS 15 MART 2015 tarihinde tek oturumda yapılacaktır. LYS ise Haziran ayının ikinci ve üçüncü haftasında 5 oturumda yapılacaktır. 2. HAFTA3. HAFTA 13 Haziran 2015 CUMARTESİ 14 Haziran 2015 PAZAR 20 Haziran 2015 CUMARTESİ 21 Haziran 2015 PAZAR SABAH LYS-4LYS-1LYS-2LYS-3 ÖĞLEDEN SONRA LYS-5

45 LYS’ de uygulanan her test ayrı ayrı değerlendirmeye alınır ve her test için bir standart puan hesaplanır. Bu standart puanlar ile test ağırlıkları kullanılarak adayların Ağırlıklı LYS puanları (ALYS) hesaplanır. ALYS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek LYS puanları oluşturulur. LYS’ de tercih edilecek programın puan türünde 180.00 ve üzeri puan alan adaylar bu programı tercih hakkı kazanır. ÖSYS’de yerleştirme puanlarının hesaplanmasında adayların Ortaöğretim Başarıları Puanları(OBP) dikkate alınacaktır. LYS Puanlarının Hesaplanması

46 ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI (OBP) NASIL HESAPLANACAKTIR? Türkiye geneli değerlendirmeye esas alınarak, ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden diploma notu) 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. 50’nin altında olan diploma notları 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Bu şekilde hesaplanan Ortaöğretim Başarı Puanının yüzde on ikisi (0,12) merkezî sınavdan alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacaktır. Sonuç olarak en düşük notlara sahip bir öğrenciye okuldan 30 gelirken (0.12 x 250=30) en yüksek OBP’ye sahip öğrenciye 60 (0.12 x 500= 60) gelecek. Bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olanların OBP'leri, alanlarında bir yükseköğretim programına yerleştirilirken ayrıca 0,06 ile çarpılarak yerleştirme puanlarına eklenecektir.

47 2013 eğitim öğretim yılı itibariyle meslek (endüstri ve teknik) ve öğretmen liselerinde okumaya başlayanlar (lise-1) için ek puan (0.06) artık uygulanmayacak. Yani öğretmen lisesi ve meslek lisesi öğrencileri, 2017 yılında mezun oldukları zaman ek puan alamayacak. Fakat 2012-2013 eğitim öğretim yılında lise-2, lise-3, lise-4 ′ de okumakta olan ve mezun durumdaki öğrenciler için ek puan (0.06) uygulanmaya devam edilecektir (Madde 16 ′ daki geçici 61 madde).

48 YGS, LYS ve AOBP puanlarının en büyük değerleri 500 olduğu için yerleştirme puanında En yüksek puan : 500 + (0,12 * 500) = 560 olmuştur. Ek Puanla Yerleşilen Bölümler için : 500 + (0,12 * 500 + 0.06 * 500) = 590 YERLEŞTİRME PUANLARININ HESAPLANMASI

49 OBP‘ lerin yerleştirmede kullanılan yerleştirme puanlarına katkısı, adayların bir önceki yılda bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olup olmamalarına göre farklı olacaktır. Tercihler sonucu üniversitede bir bölüm kazanıpta gitmeyen (Açıköğretimin kontenjansız bölümleri ve sınavsız geçişle bir yere yerleşenler hariç) öğrenciler o sene tekrar sınava girdiklerinde 0.12 OBP katsayısı yarı yarıya düşürülerek 0.06 ile çarpılacak ve varsa 0.06 ek puan katsayısı yarı yarıya düşülerek 0.03 ile çarpılacaktır.

50 Sınavsız Geçiş… Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olacakların/olanların istedikleri takdirde, bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna yakın programların uygulandığı meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız olarak yerleştirilme işlemleri de ÖSYS kapsamında yapılacaktır. MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDAN MESLEK YÜKSEKOKULLARI İLE AÇIK ÖĞRETİM ÖN LİSANS PROGRAMLARINA SINAVSIZ GEÇİŞ MADDESİNDE AÇIKLANAN ESASLARA GÖRE, MESLEK YÜKSEKOKULLARI VE AÇIK ÖĞRETİM ÖN LİSANS PROGRAMLARINA SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKI OLAN ADAYLARDAN BU HAKLARI İLE YERLEŞMEK İSTEYENLERİN YGS’ YE GİRME ZORUNLULUĞU YOKTUR. SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKI BULUNAN ADAYLARDAN, SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKININ BULUNDUĞU ÖN LİSANS PROGRAMLARI HARİÇ DİĞER PROGRAMLARI DA (ALANLARI DIŞINDAKİ ÖN LİSANS VEYA LİSANS PROGRAMLARI) TERCİH ETMEK İSTEYENLERİN YGS.’YE GİRMELERİ ZORUNLUDUR.


"Soru ??. NEDEN YGS-LYS Lütfen Aşağıdaki Şıkkıcıkları dİkkatlice okumayıp Soruları cevaplamayın A) Gençlik yılları Çalışarak Geçsin Diye B) Anne Baba Çalış." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları