Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen Kaan KARAKAYA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen Kaan KARAKAYA."— Sunum transkripti:

1 Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen Kaan KARAKAYA

2 Sınav günü yaklaştıkça bir heyecan bir kaygı saracak sizi.Duyacağını kaygı ve heyecan normal duygulardır. Sadece siz değil, milyonlarca öğrenci aynı duyguları yaşıyor ve paylaşıyor olacak. Sizlerin yanı sıra aileler, öğretmenler de aynı duygular içinde olacaklar.

3 İçinizde umut, yüzünüzden gülümseme eksik olmasın, çalışmalarınızın, sabrınızın ve emeklerinizin karşılığını mutlaka alacaksınız. Sınavdan önce sizlere faydalı olacak bazı bilgiler vereceğiz.

4 Olumsuz durumları ve duyguları en aza indirmek için son 1 ay, son 1 hafta ve son günün nasıl geçirilmesi gerektiği bahsedilecektir. “Başaracağım,çünkü çabalarımın karşılığını göreceğim, parolanız olsun.”

5 Son 1 Ay Son bir ayda özellikle sına yönelik deneme sınavlarının çözümlerinin ve ciddiyetinin artırılması gerekmektedir.B u denemeleri çözerken sınav süreleri dikkate alınarak çözülmelidir.(Son 4 yılın çıkmış soruları mutlaka çözülmelidir.) Yapılan denemeler iyi tahlil edilerek,eksik ya da unutulan konular tespit edilmeli ve tekrar gözden geçirilmeye çalışılmalıdır.

6 Son 1 Ay Çözülen denemelerde istenilen puanlar alınamıyorsa panik yapılmamalıdır. Akıllı ve disiplinli çalışma ile puanlar 10-20 puan aralığında artacağı unutulmamalıdır.

7 Son 1 Ay Konuların büyük bölümü unutulmuş veya eksik kalmışsa en çok soru çıkan konular tespit edilmeli ve o konulara yoğunluk verilmelidir. Tüm konuları yetiştireceğim stresine girilmemelidir. Farklı kaynaklardan,farklı ve bol soru çözülmelidir.

8 Son 1 Ay Yeme,içme, sosyal aktivitelere vakit ayrılmalıdır.Kendini daha dinç hissetmeye ve psikolojik olarak da rahatlamaya neden olacaktır. Çok uyumaktan(8 saat ve üzeri) veya az uyumaktan(6 saat ve altı) kaçınılmalıdır.

9 Son 1 Hafta SAĞLIK Ağır fiziksel hareketlerden mutlaka uzak durunuz. Sizce uzak durmalı mıyız ? Evet durmalıyız. Sınav için sağlığın en önemli kriter olduğunu unutmayınız. Halı saha maçları, uzun koşmalar, yüzme, ağır eşya taşımalar sizi fiziksel olarak ve aynı zamanda sağlık açısından sıkıntıya sürükleyebilir.

10 Son 1 Hafta BESLENME Beslenme konusunda üzerinde durmamız gereken husus temel beslenme alışkanlıklarımızda sınav haftası aşırı bir değişiklik yapmamanız. Çünkü ani değişiklikler her bireyi kısa sürede olsa olumsuz etkileyebilir.

11 Aşırı şekilde kola, cips hamburger vb gıdaları aşırı tüketmekten kaçınınız. Sindirim rahatsızlıklara sebep olabilirler. Kahvaltı ve öğün yemeklerinizi cip kola bisküvi kraker gibi gıdalarla geçiştirmeyiniz. Gerekli enerjiyi alamayabilirsiniz. Bu sınavı bilgi birikiminiz ile kazanacaksınız Belki bir şeker yada küçük bir çikolata size sınav sabahı yada sınav anı motivasyon verebilir

12 GİYİM Sınav günü dar ve yeni giysiler sizi sıkabilir. Tercih sizin, yinede aklınızda bulunsun. Rahat, terletmeyen kıyafetler seçebilirsiniz. Sınavın haziranda olacağını düşünerek en rahat ayakkabı ve giysilerinizi seçiniz. Terlemeyiniz.

13 UYKU DÜZENİ Özellikle son bir hafta düzenli olarak uyuyunuz. Geç saatlere kadar oturmayınız. Belli bir saatte kalkınız. Özellikle ders çalışmak için geç yatan öğrencilerin son bir hafta bu durumu normale koymaları kendi yararınadır.

14 AİLE İLİŞKİLERİ Sınav yaklaştıkça ailenizin taşıdığı kaygı ve endişede son derece normaldir. Bu zamanlarda ailenize karşı her zamankinden hoşgörülü ve anlayışlı olmaya çalışınız.

15 STRES Zaman yaklaştıkça özellikle sabahları stresli olabilirsiniz. Sabahları kahvaltı yapınız. Kahvaltı iyi bir stres gidericidir. Gece boyunca aç olan bünye enerjiye gereksinim duyacaktır. Kahvaltısız gün yorgun olmanıza sebep olabilir. Sakin olun, sakin olmak için kendinize söz verin. Evde ailenizle kısa sohbetler yapabilirsiniz.

16 Müzik dinleyip TV seyredebilirsiniz. Kısa yürüyüşler, temiz havda oturmalar size iyi gelebilir. Kitap gazete okuyabilirsiniz. Bilgisayar oyunlarından ve internette son hafta uzak durmaya çalışın. Yada aşırı olmayın.

17 Sınava 2 gün kala ders çalışma bırakılmalıdır. Sınava girilecek okulu,sınıfı,sırayı görmek ve orada vakit geçirmek sınav anındaki stresi azalttığı gözlemlenmiştir.

18 SINAVDAN BİR GÜN ÖNCE Sınavdan bir gün önce akşam, sınav giriş belgenizi, kimlik belgenizi mutlaka hazırlayınız. Sınav salonuna ve telefonu, hesap makinesi, çağrı cihazı ya da benzer bir araçla giremeyeceğinizi unutmayınız. Bu tür araçlarınızı sizinle sınav salonuna gelen aileniz yada yakınlarınıza teslim edebilirsiniz.

19 SINAV GÜNÜ Sınav sabahı saat kaçta kalkacağınız size kalmış. Sabah kalkış saatiniz evinizin sınav yerine uzaklığına, ulaşım aracına, kahvaltı yapma ve kişisel hazırlık süresine göre değişir. Herkesin aynı olmadığı gibi mutlaka farklılık gösterir. Kahvaltı yapmayı ihmal etmeyin. “Başaracağım, çünkü çabalarımın karşılığını göreceğim, parolanızı tekrar edin.”

20 Sınava girişi belgenizde yazan saate sınav yerinde hazır bulunun. Geç kalsanız dahi sakın paniğe kapılmayınız. Binaya giderek sınav yetkililerine müracaat ediniz. Aileniz sınava sizle gelmek isteyebilir. Onlarında sizin gibi heyecanlı olduğunu unutmayın.Birlikte gitmekten çekinmeyiniz.

21 Dinlediğiniz İçin Teşekkür Ederim. Kaan KARAKAYA


"Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen Kaan KARAKAYA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları