Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ."— Sunum transkripti:

1 SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ

2

3 BESİN GRUPLARI 1.GRUP: Süt ve süt ürünleri
Süt,yoğurt,peynir,çökelek,kefir vb. Besleyici değerleri Protein,kalsiyum ve fosfordan zengindir. Çok iyi riboflavin kaynağıdır.Folik asit ve diğer B vitaminlerini içerir. Günlük önerilen miktarlar Yetişkinler: 2 porsiyon Çocuklar, gebe - emzikli kadınlar: 3-4 porsiyon

4 2.GRUP: Et,tavuk,balık,yumurta,kurubaklagiller
Sığır,koyun,kümes hayvanları, av hayvanları,balıklar, kurubaklagiller, Besleyici değerleri Protein kaynağıdır,demir,çinko ve B vitaminlerinden (Riboflavin, niasin, B6, B12) zengindirler. Günlük önerilen miktarlar Yetişkin, :2 porsiyon Çocuk, gebe, emzikli: 3 por.

5

6

7 3.GRUP: Taze sebzeler ve meyveler
Her türlü sebze ve meyveler Besleyici değerleri A vitamini,E,C,B vitaminleri, kalsiyum ve demirden zengindirler. Günlük önerilen miktarlar 5-7 porsiyon

8

9 4.GRUP: Ekmek ve tahıllar
Ekmek ve buğday, mısır,pirinç,makarna, patates bulgur vb.tahıllar Besleyici değerleri Karbonhidrattan zengindirler. Az miktarda protein içerirler. B12 dışındaki tüm B vitaminlerinden zengindirler. Günlük önerilen miktarlar 4-6 porsiyon 3 orta dilim ekmek, 2/3 çay bardağı pirinç veya makarna

10

11 OBEZİTE Boya göre uygun beden ağırlığınızı koruyunuz. Ağırlık(Kg.)
BKİ = Boy (m2) Yeterli ve dengeli besleniniz.

12 Yetişkin Bireyler İçin BKI’nin Sınıflandırılması
Sınıflandırma BKI (kg/m2) Zayıf <18.50 Ağır <16.00 Orta Hafif Normal Hafif şişman ≥25.00 Pre-obez (fazla kilOLU) Şişman ≥30.00 I. Derecede II. Derecede III. Derecede ≥40.00

13 Diyetinizde tükettiğiniz yağ miktarını
kısıtlayınız. Yemeklerinizde hayvansal kaynaklı yağlar yerine doymamış yağ asitlerinden zengin bitkisel sıvı yağları kullanın. Aşırı tuz tüketiminden kaçınınız. Rafine şekerleri mümkün olduğunca tüketmeyin,

14 Her yaş döneminde yeterli miktarda kalsiyum
alımına özen gösteriniz. Her gün en az beş porsiyon sebze ve meyve tüketiniz Rafine gıdalar yerine lifli gıdaları tercih ediniz Yiyeceklerinizi pişirirken haşlama, fırınlama, buhar ve mikrodalga yöntemlerini tercih edin.

15 FİZİKSEL AKTİVİTE Oksijen alımı ve kalpten kan akımı hacmini arttırır.
Metabolizmayı hızlandırır. Şişmanlığı önler. Osteoporoz oluşumunu önler. Kan basıncını azaltır. HDL düzeyini artırır

16

17 Günde ortalama 2- 2,5 litre su içilmelidir.

18 Şeker hastalığı nedir? İnsülin yetersizliği veya yokluğu sonucu oluşur. Kan şekerinin yükselmesine neden olur. Ömür boyu süren bir hastalıktır.

19 İnsülin nedir? İnsülin, pankreas adı verilen organımızdan salgılanan
bir hormondur. Vücudumuz, İnsülin olmadan alınan gıdaları istenilen şekilde kullanamaz.

20 olmak üzere iki şekilde karşımıza çıkmaktadır.
Şeker hastalığı; Tip 1 diyabet, Tip 2 diyabet, olmak üzere iki şekilde karşımıza çıkmaktadır.

21 Şeker hastalığının belirtileri;
Çok idrara çıkma Çok su içme Çok yemek yeme Bulanık görme   Halsizlik,bitkinlik                   Beklenmedik kilo kaybı Yaraların geç iyileşmesi

22 Şeker hastalığının uzun dönemde zararlı etkileri;
Kalp-damar hastalıkları Böbrek sorunları Göz sorunları,körlük Felç

23 Şeker hastalığının uzun dönemde zararlı etkileri;
Duyu kayıpları Ayak yaraları Sık enfeksiyonlar Cinsel sorunlar

24 Şeker hastalığı için önemli ve özel 2 durum vardır.Bunlar;
Hipoglisemi (kan şekerinin düşmesi) Hiperglisemi (kan şekerinin yükselmesi)

25 Kan şekerinin yüksekliğinde hangi belirtiler görülür?
Susama, Sık idrara çıkma İştah kaybı, Yorgunluk Derin ve hızlı solunum Deride kuruma ve kaşıntı Bulanık görme

26 Kan şekerin düştüğünde hangi belirtiler görülür;
Terleme, titreme Açlık hissi Heyecan, sinir ve baş ağrısı Dikkat dağınıklığı Soluk yüz rengi

27 Kan şekerinizin düştüğü hissedildiğinde
1-2 adet kesme şeker yenilmelidir. veya Bir bardak meyve suyu içilmelidir.

28 SAĞLIKLI OLMAK İÇİN GÜNDE 5 GRAM TUZ YETERLİDİR
Günlük sodyum gereksinimi 2400 mg dır. WHO <5 g/gün civarında tuz önermektedir. 2008 yılında yapılan Türk Toplumunda Tuz Tüketimi ve Kan BasıncıÇalışmasına (SALTurk)göre ülkemizde tuz tüketimi çok fazladır (ortalama 18 gram/gün)

29 Aşırı Tuz Kullanımı Bir çok Sağlık Sorununa Neden Olabilir
Yüksek tansiyon Kalp Hastalıkları İnme Böbrek Hastalıkları Kemik Erimesi Bazı kanser türleri görülme riski artar

30

31 SAĞLIĞINIZ İÇİN DAHA AZ TUZ TÜKETİN

32 TEŞEKKÜRLER


"SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları