Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi"— Sunum transkripti:

1 Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Çevremizde Sayısız Maddeler Vardır Erdi Özdemir Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği

2 Maddeyi Niteleyen Özellikler
Çevremizde özellikleri birbirinden farklı canlı yada cansız bir çok varlık bulunur.bunlara madde denir. Boşlukta yer kaplayan ve de kütlesi olan her varlığa madde denir. Beş duyu organlarımızla maddelerin varlıklarını anlayabiliriz. NOT: Duyu organlarımızla algıladığımız ısı, ses, ışık, ve elektrik madde değildir. Bunlar birer enerji kaynaklarıdır.

3 Nitelemek Ne Demektir ? Saydamlık
Duyu organlarımızla maddeleri özelliklerine göre nitelendiririz. Saydamlık Maddelerin ışığı geçirgenliklerine göre farklı özellikler gösterirler. Işığı tam olarak geçiren maddelere saydam madde denir. Işığın bir kısmını geçiren maddelere yarı saydam madde denir. Işığı geçirmeyen maddelere opak madde (saydam olmayan) denir. Su, saydam; yağlı kâğıt, yarı saydam; duvar opak maddedir.

4 Parlaklık Matlık Sertlik Yumuşaklık
Altın, gümüş, alüminyum, çelik parlak maddelerdir. Kömür, beton, gibi maddeler ise mattır Sertlik Yumuşaklık Şekil verilmesi güç ve çizilmeye dayanıklı maddelere sert madde denir. Kolayca şekil verilen maddeler yumuşaktır. Duvar,elmas,kömür…sert maddedir. Pamuk, lastik, yün, sünger, yumuşak maddelerdir.

5 Esnek ve Berk Sağlam ve Kırılganlık
Kolayca bükülen maddeler esnek madde denir. Bükülmesi çok zor olan maddelere berk madde denir. Lastik, oyun hamuru,cam macunu esnek maddedir. Kurşun kalem,tahta,makas berk maddedir. Sağlam ve Kırılganlık Çelik ve cam ikisi de sert maddedir. Fakat çelik sağlam, cam ise kırılgan maddedir.

6 Suyu Çekenler ve Çekmeyenler
Naylondan yapılmış maddeler, taş, plastik.. gibi maddeler suyu geçirmezler. Süngerimsi özellik taşıyan maddeler ve toprak ve de kâğıttan yapılan maddeler suyu çekerler. Suda Batma ve Yüzme Suya bırakılan boş pet, kâğıttan yapılmış oyuncaklar suda yüzer. İçi su dolu şişe, taş, demir, çelik gibi maddeler suda batar.

7 Mıknatısla Çekilme Özelliği
Demir, nikel ve kobalttan yapılmış maddeler mıknatıs tarafından çekilir. Plastik, kâğıt, taş, tahtadan yapılan maddeleri mıknatıs çekmez. Renk ve Koku Bazı maddeler renkli ve bazı maddeler renksizdir. Bazı maddeleri kendine özgü kokularından tanırız. Su,renksiz; süt ise beyaz renktedir. Su, hava, şeker gibi maddelerin kokuları yoktur, soğan sarımsak gibi maddelerin kokuları vardır.

8 Pürüzlü ve Pürüzsüzlük
Bazı maddelerin yüzeylerine dokunulduğunda pürüzlü (tırtıllı) Bazı maddelerin ise yüzeyleri pürüzsüzdür(kaygan) Cam, masa, kâğıt pürüzsüz; halı, toprak, ağaç pürüzlüdür. NOT: Maddeleri niteleyen özellikler ayırt edici özellikler değildir.

9 Madde, Cisim, Malzeme, Eşya, Alet
Ham madde olarak kullanılanlar madde, maddeden yapılan ve üzerinde şekillendirme yapılan varlıklarda cisimdir. Cam bir madde bardak ise cisimdir. Cam bardak günlük hayatta kullanıldığında bir eşyadır.

10 Madde, Cisim, Malzeme, Eşya, Alet
Çekiç çivi çakmak için kullanıldığından alettir. Bazı maddeler yeni bir madde oluşturmak için bir araya gelirler. Bir araya gelen bu maddelere malzeme adı verilir. Çorba yapmak için bir araya gelen un, su, yağ, mercimek birer malzemedir.


"Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları