Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bölüm 4: Elektroliz ZKÜ Fen-Ed. Fak. Fizik Bölümü.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bölüm 4: Elektroliz ZKÜ Fen-Ed. Fak. Fizik Bölümü."— Sunum transkripti:

1 Bölüm 4: Elektroliz ZKÜ Fen-Ed. Fak. Fizik Bölümü

2 GENEL BİLGİLER Sıvı içinde elektrik akımının iletilmesini öğrenmek Bir elektroliz hücresi kullanarak bakırın elektro kimyasal eşdeğerinin bulunmasını öğrenmek Faraday kanunlarını öğrenerek Faraday sabitini deney sonuçlardan hesaplamak

3 Elektroliz 1832 yılında İngiliz bilim adamı Michael Faraday deneysel sonuçlara dayanarak elektrolizi açıklayan temel iki kanunu keşfetti. Bunlar sırasıyla şunlardır: 1. Bir elektrotta toplanan madde miktarı çözeltiden geçen elektrik yüküyle doğru orantılıdır. 2. Devreden belirli bir yük miktarının geçmesiyle, katotta açığa çıkan elementin kütlesi, elementin kimyasal eşdeğeri ile orantılıdır. Bu deneyde katot da toplanan madde miktarı ile yük arasındaki ilişki aşağıdaki ifade kullanılarak incelenmektedir: Burada ; A/D elementin kimyasal eşdeğeri olup birimi g/mol, N0e; Faraday sabitidir ve birimi g/mol2 ’dir.

4 Şekil 1. Elektroliz deney düzeneği.
+ - Katot Anot Şekil 1 deki elektroliz düzeneğini kurunuz ve güç kaynağından akım değerini 1 A olacak şekilde ayarlayınız. Akımı seçilen değerde sabit tutarak güç kaynağını 5 dakika çalıştırınız ve 5 dakika sonra kapatınız. Bakır levhayı duyarlı terazide tarttınız ve sonra sonucunuzu kaydediniz. Aynı işlemi 10., 15., 20. ve 25. dakikalar için tekrarlayınız ve ilgili tabloya verilerinizi kaydediniz. Deneysel olarak elde ettiğiniz kütle, akım ve zaman değerlerini kullanarak M=F(Q) grafiğini çiziniz ve grafiğin eğiminden yaralanarak Faraday sabitini (N0e) bulunuz ve teorik değeriyle karşılaştırarak sonucunuzu yorumlayınız.


"Bölüm 4: Elektroliz ZKÜ Fen-Ed. Fak. Fizik Bölümü." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları