Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ağlar ve Veri İletişimi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ağlar ve Veri İletişimi"— Sunum transkripti:

1 Ağlar ve Veri İletişimi
Amaçlar Bu bölüm tamamlandığında; Bilgisayar ağlarının tanımlayabilecek, Bilgisayar ağlarının avantaj ve dezavantajlarını maddeler halinde yazabilecek, Bir ağın kurulumu için gerekli olan temel bileşenleri belirleyebilecek, Ağ sınıflandırmalarını, türlerini ve ve bunlar arasındaki farkları tartışabilecek, Ağlarda veri iletişiminin nasıl gerçekleştiğini veri iletişim öğeleri, yöntemleri, modları ve veri iletim modlarını kullanarak açıklayabileceksiniz.

2 Ağ (Network) nedir ? Bilgisayarlar ve iletişim cihazlarını, küçük veya büyük coğrafi alanlarda kablo veya radyo dalgaları gibi veri iletim ortamlarını, belirli kurallar çerçevesinde kullanarak birbirlerine bağlayan ve böylece kullanıcıların çeşitli kaynakları kullanmalarını sağlayan sisteme “Bilgisayar ağları” denir. Bilgisayar ağlarının temel amacı farklı kaynakları “paylaşmaktır”.

3 Ağın Avantaj ve Dezavantajları a. Avantajları
Verilerin Paylaşımı: Ana makine (Server) üzerinde bulunan veriler kullanıcılar arasında paylaştırılabilmekte ve böylece istenildiği anda merkezde toplanıp güncellenen verilere ulaşılabilir.

4 Ağın Avantaj ve Dezavantajları a. Avantajları
Dosyaların Paylaşımı: Ağda herhangi bir bilgisayardaki bir dosya paylaşıma açılarak her kulanıcının dosyalara ulaşması sağlanabilir. Ayrıca güvenlik açısından belirli kullanıcıların belirli dosyalara ulaşması ayarlanabilir.

5 Ağın Avantaj ve Dezavantajları a. Avantajları
Donanımların Paylaşımı: Bir ağa bağlanan donanımın (örneğin Printer, Scanner) diğer kullanıcılar tarafından kullanıma açılması.

6 Ağın Avantaj ve Dezavantajları a. Avantajları
Yazılımların Paylaşımı: Ağlar ile bir yazılımın (word, excel) paylaştırılması ve herkesin aynı versiyonu kullanması.

7 Ağın Avantaj ve Dezavantajları a. Avantajları
Yönetim ve Güvenlik: Ağdaki kullanıcı dosyalarının ve programlarının güvenliğinin merkezden sağlanması. Böylece belirli kaynaklara belirli kullanıcıların ulaşması sağlanır.

8 Ağın Avantaj ve Dezavantajları a. Avantajları
Erişim ve İletişim: Bir internet bağlantısının ağdaki diğer kullanılar arasında paylaştırılabilir ve yine bireyler arası iletişim internet yardımıyla yapılabilir.

9 Ağın Avantaj ve Dezavantajları a. Avantajları
Eğitim: Bilgisayar ağları ve internet kulanılarak çevrimiçi öğrenme ortamları, kolay, zaman ve mekan sınırlaması olmaksızın, işbirlikli çalışarak proje ve ödevlerle eğitimlerini daha etkili hale getirme ve bilgiye anında ulaşma gibi ortamları sağlamaktadır.

10 Ağın Avantaj ve Dezavantajları b. Dezavantajları
Bir ağın ilk kurulumunun maliyeti yüksek olabilir. Ağın bakım ve arıza giderlerinin maliyeti yüksek olabilir. Ağı yöneten ana makinede (Server) veya donanımlarında sorun olması halinde tüm ağda veri alışerişi bozulabilir. Herhangi bir virüs yazılımının bulaşması halinde diğer tüm ağdaki bilgisayarlara bulaşma olasılığı çokyüksektir. Güvenliğin sağlanamadığı durumlarda veri dosyalara izinsiz erişimin olma olasılığı oldukça yüksektir.

11 Ağ Bileşenleri Bir bilgisayar ağının kurulumunda 4 temel bileşen sıralanabilir; 1. Sunucu (Server) 2. İş İstasyonu (Workstation) 3. Ağ Donanımları (modem, kablo, ağ cihazları... Vb.) 4. Ağ Standartları ve Protokolleri

12 1. Sunucu (Server) Sunucu ( Server), herhangi bir ağ üzerinde bir programı veya bir bilgiyi farklı kullanıcılara, sistemlere paylaştıran ve dağıtan donanım veya yazılıma verilen genel isimdir. En önemli nokta ise sunucuların bir bilgisayar ağına bağlı olması. Yapısal olarak sunucuların, sorunsuz çalışmak üzere yüksek konfigrasyonda imal edilmiş, güvenilir, çoklu kullanıcıya hizmet eden bilgisayar sistemleridir. Örneğin bir kurumda bütün bilgisayarları ve kullanıcıları denetleyen bir sunucu olabilir buna Domain Sunucu, şirkette dosya paylaşımlarını dağıtan, deneteleyen ve yetkilendiren bir sunucu olabilir buna Dosya Sunucu (File Server) denir.

13 1. Sunucu (Server) Kullanıldıkları işlemlere göre farklı sunucu türleri vardır. En temel olanlar; Dosya Sunucusu Yazıcı Sunucusu Uygulama Sunucusu Veritabanı Sunucusu E-posta Sunucusu Web Sunucusu Sohbet (Web) Sunucusu IRC Sunucusu

14 1. Sunucu (Server) 1.1. Rack Mounted Server
Bu ufak 1U boyutundaki kasa, sağdaki kabine konuluyor. Küçük ve orta ölçekli bir işletmenin ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilecek özellikte olabiliyor.

15 1. Sunucu (Server) 1.2.Blade Servers
Anakart, işlemci ve bellekten oluşan sistemdir. Blade sunucular, yüksek ve sorunsuz çalışma süresinin hedeflendiği noktalarda kullanılıyor

16 1. Sunucu (Server) 1.3. Standart Tower Servers
Küçük/orta/büyük ölçekli şirketler çok sık bir şekilde bu tip sunucular kullanılmaktadır.Örneğin bir veritabanı sunucusu veya dosya sunucusu da bu sistemlerden yapılabilir. Bu sistemlerin avantajı, bol genişleme ve disk yuvasına sahip olmaları.

17 Ağ İşletim Sistemleri Sunucuları kullanmak ve işlemleri yönetmek için özel ağ işletim sistemleri gereklidir. Microsoft Windows UNIX Linux Nowell Netware

18 Ağ İşletim Sistemleri Microsoft Windows
Şirketin sunucular için geliştirdiği ağ işletim sistemleri; Windows NT 3.1 (1993) Windows NT 4.0 (1996) Windows Server 2000 Windows Server 2003 Windows Server 2008

19 2. İş İstasyonları (Terminal – İstemci (Client))
Bilgisayar ağlarında yönetici olmayan bilgisayara verilen ad. Yani kullanıcıların ağ içerisinde kullandıkları bilgisayarlar. ÖR. Şirket ....?


"Ağlar ve Veri İletişimi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları