Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İSTANBUL BAHÇELİEVLER ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İSTANBUL BAHÇELİEVLER ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ"— Sunum transkripti:

1 İSTANBUL BAHÇELİEVLER ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ

2 2012-2013 OCAK- ŞUBAT DEĞERLER EĞİTİMİ RAPORU

3 NEZAKET VE GÖRGÜ KURALLLARI

4 SELAMLAŞMA EMPATİ TEŞEKKÜR ETME BÜYÜKLERE SAYGI KÜÇÜKLERE SEVGİ ÖZÜR DİLEME BİRLİKTE YAŞAMA KURALLARI

5 Sosyal davranış kuralları bireysel ve toplumsal hayatı düzenleyici, güzelleştirici unsurları taşıması açısından son derece önemlidir. Evrensel olan nezaket ve görgü kuralları aynı zamanda toplumların saygı, ahlak, adalet, nezaket, estetik anlayışlarını da yansıtır. “Her birey davranışlarıyla hem topluma hem de çevresindekilere örnektir.” düşüncesinde hareketle sosyal davranış kurallarının öğrenilmesi ve hayatın her alanında uygulanması gerekir. Sosyal Davranış Kuralları Eğitimi, bireye her durumda nasıl davranacağını, neyi, nasıl söyleyeceğini, ne yapacağını, nelerden kaçınacağını öğretir. Bunları bilmek ve uygulamak bireyin saygınlığını artıracağı gibi mutluluğunun ve başarısının anahtarı olacaktır.  

6 Değerler eğitimi, etkinliklerimizi planlarken, okulumuzda idare-öğretmen-öğrenci işbirliğini ve paylaşımını artırıcı nitelikte olmasına ve kazanımların okul dışında da uygulanması gerektiğine dikkat çekmeye çalıştık. Doğrudan bilgi vermek yerine yaşayarak öğrenme yöntemini uyguladık. Çünkü günümüzde değişen eğitim-öğretim koşuları ne dediğimizden çok nasıl dediğimizin daha önemli olduğu bir ortam hazırlıyor. Teknolojiyle birlikte doğru veya yanlış her çeşit bilgi elinin altında olan öğrencilerimiz; doğru-yanlış, gerekli-gereksiz ayırımını artık çevrelerini gözlemleyerek, yaşayarak yapmaya çalışıyorlar.

7 Okulumuzun sağlık meslek lisesi olması öğrencilerimizin nezaket ve görgü kurallarını kullanma becerisinin önemini de artırıyor. Hastalarla olan ilişkilerinde çok dikkatli davranması gereken sağlık çalışanları, sadece meslek sahibi değil insan ilişkilerinde başarılı, kendine güvenen, öz benliği gelişmiş, gerek kendi mesleği, gerek bilim, siyaset, ekonomi alanlarında gelişmeleri takip edebilen, farklı durumlara uyum sağlayan, yardımsever ve paylaşımcı ruha sahip, evrensel düşünebilen, insanları seven bireyler olarak yetişmeli.

8 Okul Müdürümüz ve Müdür Yardımcımız “Belir Gün ve Haftalarda” yapılan törenlerde, günün anlam ve önemini anlatırken; insani değerleri, insan ilişkilerin de sevgi ve saygının önemini vurguladı.

9 Görevli öğrencilerimiz her hafta belirtilen konularla ilgili aşağıda örneklerini de verdiğimiz şiir ve konuşmalarını okuyarak okul idarecilerimiz, öğretmenler, arkadaşları ve okulun diğer görevlileri ile paylaştı.

10 Öğrencilerimiz tarafından hazırlanan “Nezaket ve Görgü Kuralları” panomuzda selamlaşma, empati, teşekkür etme, özür dileme, büyüklere saygı, küçüklere sevgi, birlikte yaşama kurallarını, konular ile ilgili yazılar, şiirler, karikatürler, resimlerle anlattık.

11 Sınıf Rehber öğretmenleri rehberlik derslerinde haftanın konusuna uygun olarak gündelik hayattan örnekler vererek kavramları anlattı. Sınıf içinde konular tartışıldı, eleştirildi, sorgulandı. Olması gerekenler ve olanlar gazete haberlerinden örneklerle konuşuldu. Özellikle toplumsal şiddet, kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı, yaşlıların sosyal güvenceleri, huzurevlerindeki yaşlılar, teknoloji ve insan ilişkileri, karşımızdakini dinleme ve anlama, özdenetim en çok üzerinde durulan ve eleştirel gözle bakılan konular oldu.

12 “İnsana saygı “ konulu fotoğraf yarışması ile öğrencilerimizin görsel yeteneklerini keşfetmeyi, çevreyle iletişimlerini güçlendirmeyi, duyarlılıklarını artırmayı, fotoğraf sanatını teşvik etmeyi ve sevdirmeyi hedefledik.

13

14 “İnsana saygı” konulu öykü yarışmasında ise hedefimiz yaratıcı çalışmaları teşvik etmek, duyarlılıklarını artırmak, öykü türünü sevdirmek en önemlisi sanatta üretkenliğin önemine dikkat çekmek. Ayrıca Türkçenin doğru kullanımı bilincine sahip, güzel konuşan, güzel yazan öğrenciler yetiştirebilmek.

15 “İNSANA SAYGI” KONULU ÖYKÜ YARIŞMASI
BAHÇELİEVLER ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ “İNSANA SAYGI” KONULU ÖYKÜ YARIŞMASI KATILIM KOŞULLARI; 1-Yarışmaya Bahçelievler Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri katılabilir. 2-Öğrenciler kendi yazdıkları öyküler ile katılabilirler. 3-Her katılımcı en fazla 3 öykü ile katılabilir. 4-Yazılar bilgisayarda yazılmalıdır. 5-Yazıların Türkçenin dil kurallarına uygun olması önemlidir. 6-Dosyaya yapıştırılacak etikete; öğrenci adı, soyadı, sınıfı, okul numarası ve telefon numarası yazılacaktır. Seçici kurul; Hatice Dolu Ufuk Arı Nurhan Gedikli Yarışma Takvimi; Son Başvuru; Seçici Kurul Değerlendirme; ŞUBAT 2013 Sonuçların açıklanması; 15 ŞUBAT 2013 Yarışmanın Amacı;Öğrencilerimizin yaratıcı çalışmalarını teşvik etmek, çevreyle iletişimlerini güçlendirmek, duyarlılıklarını artırmak, öykü türünü sevdirmek. Bilgi almak ve eserleri teslim etmek için Felsefe Öğretmeni; Hatice Dolu’ya başvurulacaktır. OKUL MÜDÜRÜ

16 “Nezaket ve görgü kuralları” kompozisyon yarışması ile kendi davranışlarının ve çevrelerindeki insanların davranışlarının nasıl olduğunu sorgulayıp, farkına varmalarını, eleştirel bakış açısı kazanmalarını hedefledik.

17 “NEZAKET VE GÖRGÜ KURALLARI” KONULU KOMPOZİSYON YARIŞMASI
BAHÇELİEVLER ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ “NEZAKET VE GÖRGÜ KURALLARI” KONULU KOMPOZİSYON YARIŞMASI KATILIM KOŞULLARI; 1-Yarışmaya Bahçelievler Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri katılabilir. 2-Öğrenciler kendi yazdıkları kompozisyon ile katılabilirler. 3-Her katılımcı en fazla 3 kompozisyon ile katılabilir. 4-Yazılar bilgisayarda yazılmalıdır. 5-Yazıların Türkçenin dil kurallarına uygun olması önemlidir. 6-Dosyaya yapıştırılacak etikete; öğrenci adı, soyadı, sınıfı, okul numarası ve telefon numarası yazılacaktır. Seçici kurul; Hatice Dolu Ufuk Arı Nurhan Gedikli Yarışma Takvimi; Son Başvuru; Seçici Kurul Değerlendirme; Mart 2013 Sonuçların açıklanması; 06 mart 2013 Yarışmanın Amacı;Öğrencilerimizin yaratıcı çalışmalarını teşvik etmek, çevreyle iletişimlerini güçlendirmek, duyarlılıklarını artırmak.. Bilgi almak ve eserleri teslim etmek için Felsefe Öğretmeni; Hatice Dolu’ya başvurulacaktır. OKUL MÜDÜRÜ

18 Takım oyunları ile öğrencilerimiz hoşgörü, paylaşım, kazanma, kaybetme , heyecanlanma gibi insani duyguları saygı çerçevesinde yaşıyor.

19 SELAMLAŞMA Selamlaşma, bütün toplumların kültürlerinde ve her çeşit görgü sisteminin içinde yer alan evrensel bir dildir. Selamlaşmanın anlamı saygı, sevgi, alçakgönüllülük ve inceliktir.

20 Gelin tanış olalım, işin kolayın tutalım
Sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz Yunus sözün anlar isen, mani'sini dinler isen Sana iyi dirlik gerek, bunda kimseler kalmaz Yunus Emre

21 EMPATİ Empati, bir insanın, kendisini karşısındaki insanın yerine koyarak onun duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlamasıdır. Empati kuracak kişi kendisini karşısındakinin yerine koymalı, olaylara onun bakış açısıyla bakmalıdır Empati kurmuş sayılmamız için, karşımızdaki kişinin duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlamamız gereklidir. Empati tanımındaki son öğe ise,empati kuran kişinin zihninde oluşan empatik anlayışın, karşıdaki kişiye iletilmesi davranışıdır.

22 Nasrettin Hoca bir gün eşeğinden düşer ve acıyla kıvranır
Nasrettin Hoca bir gün eşeğinden düşer ve acıyla kıvranır. Başına toplananlar “Hemen bir doktor çağırın…” diye bağrışırken, Hoca, “Bana doktor değil, eşekten düşmüş birini bulun...” diye bağırır.

23

24 Karşımızdaki bizi nasıl görüyor?
Biz karşımızdakini nasıl görüyoruz?

25 ‘’TEŞEKKÜR ETMEK BİR SANATTIR’’
Nedenini bilmeden geçip giden zamanın içinde, hiç düşündünüz mü ne kadar teşekkür ettiğinizi..? Hayatı yaşanılır kılan , bir nefesi daha halkana katabilmen ve onunla nefes alabilmeyi öğrenmen, güler yüzle hürmet sloganı olan teşekkür etmekten ne olursa olsun vazgeçmeyelim Sizi hayata hazırlayan öğretmenlerinize, annenize, babanıza, en sinirli anınızda bile alttan alan, olgunluk ve büyük bir sabırla dinleyen arkadaşlarınıza, sizi bunaltıcı sıcaklarda dayanılmaz kokulardan kurtarmak için çöplerinizi toplayan çöpçünüze, bakkalınıza, komşunuza, postacınıza ve saymakla bitmeyecek ama hayatımızın bir anında mutlaka sizinle olan insanlara… En son ne zaman teşekkür ettiniz?.. Hiç düşündünüz mü? ‘’TEŞEKKÜR ETMEK BİR SANATTIR’’

26 Bana çok şey veren hayata teşekkürler Her açtığımda, beyazdan siyahı Gökyüzünün derinliklerindeki yıldızlı görüntüyü Ve de insan kalabalıklarının içinden sevdiğim insanı Ayırt etmemi sağlayan, iki göz verdiği için teşekkürler Bana çok şey veren hayata teşekkürler Gece ve gündüz demeden, Ağustos böceklerinin, kanaryaların şarkılarını Çekiç ve motor seslerini, köpek havlamalarını, fırtınaları Ve sevdiğimin narin sesini Bütün genişliği boyunca boyunca kaydeden şeyi, Kulağı verdiği için teşekkürler Bana çok şey veren hayata teşekkürler Haykırıp düşünebildiğim kelimeleri Anne, arkadaş, kardeş, yanan ışık gibi kelimeleri Ve sevdiğim insana giden ruhumun rotası gibi kelimeleri Düşünüp ve açıklayabilmem için bana Sesi ve alfabedeki kelimeleri verdiği için teşekkürler Bana çok şey veren hayata teşekkürler Onlarla şehirleri, göletleri, deniz kıyılarını Çölleri, dağları ve geniş düzlükleri Ve senin evini, sokağını ve bahçeni gezdiğim Yorgun ayaklarımın yürüyüşünü verdiği için teşekkürler Bana çok şey veren hayata teşekkürler Yıkıntılardan ayağa kalkışı ayırabilmeyi Şarkımı oluşturan, sizin şarkınızla aynı olan şarkıyı oluşturan, İki temel maddeyi; gülücüğü ve gözyaşını verdiği için teşekkürler Herkesin şarkısı olan benim kendi şarkımı… Bana çok şey veren hayata teşekkürler

27 BÜYÜKLERE SAYGI Büyüklere saygılı olmak insani bir görevdir. Okullarda her sabah öğrencilerin söylediği and’ da “Görevim: küçükleri korumak, büyükleri saymaktır" denilmektedir. Buna göre her Türk çocuğu ve genci küçüklerini koruyacak ve büyüklerini sayacaktır

28 BEN HAYATTA EN ÇOK BABAMI SEVDİM
Ben hayatta en çok babamı sevdim Karaçalılar gibi yardan bitme bir çocuk Çarpı bacaklarıyla -ha düştü ha düşecek Nasıl koşarsa ardından bir devin O çapkın babamı ben öyle sevdim Bilmezdi ki oturduğumuz semti Geldi mi de gidici – hep , hep acele işi Çağın en güzel gözlü maarif müfettişi Atlastan bakardım nereye gitti Öyle öyle ezber ettim gurbeti Sevinçten uçardım hasta oldum mu, Kırkı geçerse ateş, çağırırlar İstanbul’a Bi helalleşmek ister elbet , diğ’mi oğluyla! Tifoyken başardım bu aşk oyununu, Ohh dedim, göğsüne gömdüm burnumu, En son teftişine çıkana değin Koştururken ardından o uçmaktaki devin, Daha başka tür aşklar, geniş sevdalar için Açıldı nefesim, fikrim, can evim Hayatta ben en çok babamı sevdim. CAN YÜCEL

29 KÜÇÜKLERE SEVGİ En iyiyi en güzeli hedeflemek ve bu hedefe doğru ilerlemek hepimizin sorunu. Siyah ya da beyaz, kız ya da erkek, yaramaz ya da uslu, tembel ya da çalışkan diye sınıflamadan, etiketlendirmeden gençlerin hepsini kazanmamız gerek. Her birine, kendini ifade etme, kendi ayakları üzerinde durabilme, dilediğince üretebilme, etik değerlere sahip bireyler olabilme şansını vermeliyiz.

30 Ve bizim, tek bir bireyi kaybetmeye, geride bırakmaya hakkımız yok.
Onlara doğru, dürüst ve iyi bir insan olabilme hakkını tanımamız gerekiyor. Ve bizim, tek bir bireyi kaybetmeye, geride bırakmaya hakkımız yok. Hepsini kucaklamamız, hepsini ileriye taşımamız gerekli.

31 ÖĞRETMENİN ROLÜ Günümüz sınıfları, öğrencinin homojenliği açısından farklılaşmış durumdadır, gün geçtikçe daha da farklılaşacaktır. Bu durumda, öğretmenin bilgiyi, sınıftaki farklı bireylerin ve grupların anlayabileceği/bulabileceği şekilde anlatabilecek denli sabırlı ve özverili olması gerekmektedir. Öğretmen farklılıklara kızmadan, farklılıklarla birlikte yaşabilecek ve nesnelliğini yitirmeyecek denli olgun ve sabırlı olabilmeli ve bu özelliklerini öğrencilerine de aşılayabilmelidir. Öğretmen bir yandan güçlü bir savaşçı olmalı, bir yandan da barışçı olmalıdır. Öğretmen bir yandan değişmezliği ve genel geçerliği ve bunun çerçevesinde geleneği, kültürü verebilmeli, diğer yandan da değişimi, sorgulamayı verebilmelidir.

32 BEBEKLERİN ULUSU YOK İlk kez yurdumdan uzakta yaşadım bu duyguyu Bebeklerin ulusu yok Başlarını tutuşları aynı Bakarken gözlerinde aynı merak Ağlarken aynı seslerin tonu Bebekler çiçeği insanlığımızın Güllerin en hası, en goncası Sarışın bir ışık parçası kimi Kimi kapkara üzüm tanesi    Babalar çıkarmayın onları akıldan     Analar koruyun bebeklerinizi     Susturun susturun söyletmeyin      Savaştan yıkımdan söz ederse biri  Bırakalım sevdayla büyüsünler     Serpilip gelişsinler fidan gibi     Senin benim hiç kimsenin değil     Bütün bir yeryüzünündür onlar     Bütün insanlığın gözbebeği          İlk kez yurdumdan uzakta yaşadım bu duyguyu     Bebeklerin ulusu yok     Bebekler, çiçeği insanlığımızın     Ve geleceğimizin biricik umudu...  Ataol BEHRAMOĞLU

33 ÖZÜR DİLEME Kimi insanın gururuna, kibrine yeni düşerek beceremediği; kimilerinin ise gönül rahatlığı ve içtenlikle gerçekleştirdikleri erdem. Özür dilemek kişilikten ödün verme değildir. Kendi olma becerisini kaybetmeyen, düşüncelerini açıklayabilen, hoşgörülü insanlar aynı zamanda özür dilemeyi de bilirler. Çünkü onlar sadece çevrelerine değil, kendilerine de eleştirel gözle bakarlar.

34

35 BİRLİKTA YAŞAMA KURALLARI
Ufak şeylerden zevk alabilmek; Lüks yerine zarafet aramak; Saygı istemek yerine değerli olmak; Zengin olmak yerine kimseye muhtaç olmamak; Sıkı çalışmak, sessizce düşünmek ve dürüst konuşmak; Yıldızları, kuşları, bebekleri ve bilgeleri Açık kalple dinlemek, İşte benim senfonim. William Ellery Channing

36 İNSANLARI, KENDİNDE VE BAŞKALARINDA BİR ARAÇ OLARAK DEĞİL BİR AMAÇ OLARAK GÖRECEK ŞEKİLDE DAVRAN.
KANT

37 “BİZ” DUYGUMUZU, DAHA ÖNCE “ONLAR” OLARAK DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ İNSANLARI İÇİNE ALACAK KADAR GENİŞLETMEK GEREKİR. RİCHARD RORTY

38 Hayatta bir kez gittiğinde asla geri dönmeyen üç şey; Zaman, sözcükler ve fırsattır.
Hayatta kaybedilmemesi gereken üç şey; Barış, umut ve dürüstlüktür. Hayatta en değerli üç şey; Sevgi, kendine güven ve arkadaşlardır. Hayatta emin olunmayacak üç şey; Düşler, başarı ve zenginliktir. Hayatta insanı geliştiren üç şey; Çok çalışma, samimiyet ve başarıdır. Hayatta insanı mahveden üç şey; Cesaretsizlik, gurur ve öfkedir.

39 YÜKÜMLÜLÜK; KENDİ SEÇİMİMİZLE YA DA TOPLUMSAL ZORUNLULUKLARLA BAĞLANDIĞIMIZ YASA YA DA KURALLARA UYGUN DAVRANMA GEREKLİLİĞİDİR.

40

41 GÖRÜŞLERİNİZE KATILMIYORUM, AMA GÖRÜŞLERİNİZİ SAVUNMA HAKKINIZI SONUNA DEK SAVUNACAĞIM.
VOLTAİRE

42 HER KİŞİ TARAFINDAN YAŞANAN ÖZGÜRLÜĞÜN SINIRI OLMALIDIR, YOKSA DİĞER KİŞİLERİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ YOK EDER.

43 KENDİNİ BİL SOKRATES

44 ÖYLE DAVRAN Kİ, EYLEMİNE ÖLÇÜT ALDIĞIN İLKEYİ HERKES İÇİN GENEL BİR YASA OLARAK İSTEYEBİLESİN.
KANT

45 DOĞRUYU SÖYLE; GÜÇ DURUMDA KALMAMAK İÇİN DEĞİL, SEVAP KAZANMAK İÇİN DEĞİL HEP DOĞRUYU SÖYLE.
KANT

46 YARDIMSEVER OL, SAYGINLIĞININ ARTMASI İÇİN DEĞİL, SEVAP KAZANMAK İÇİN DEĞİL, YARIN BAŞKALARIDA SANA YARDIM EDEBİLİR DÜŞÜNCESİYLE DEĞİL, SEN HEP YARDIMSEVER OL. KANT

47 BAHÇELİEVLER SAĞLIK MESLEK ANADOLU LİSESİ “İNSANA SAYGI” KONULU FOTOĞRAF YARIŞMASI KATILIM KOŞULLARI; 1-Yarışmaya Bahçelievler Sağlık Meslek Anadolu Lisesi öğrencileri katılabilir. 2-Öğrenciler kendi çektikleri fotoğraf ile katılabilirler. 3-Her katılımcı en fazla 3 fotoğraf ile katılabilir. 4-Analog veya digital fotoğraf makinası kullanılabilir. 5-Fotoğraflar siyah-beyaz veya renkli olabilir. 6-Fotoğraflar, fotoğraf kağıdına basılmalı herhangi bir yüzeye yapıştırılmamalı. 7-Fotoğrafların kısa kenarı 18 cm den küçük, uzun kenarı 40 cm den büyük olmayacaktır. 8-Fotoğrafların arkasına yapıştırılacak etikete; öğrenci adı, soyadı, sınıfı, okul numarası ve telefon numarası yazılacaktır. Seçici kurul; Hatice Dolu Ufuk Arı Nurhan Gedikli Yarışma Takvimi; Son Başvuru; Seçici Kurul Değerlendirme; ŞUBAT 2013 Sonuçların açıklanması; 15 ŞUBAT 2013 Yarışmanın Amacı;Öğrencilerimizin görsel yeteneklerini keşfetmek, çevreyle iletişimlerini güçlendirmek, duyarlılıklarını artırmak, fotoğraf sanatını teşvik etmek ve sevdirmek. Bilgi almak ve eserleri teslim etmek için Felsefe Öğretmeni; Hatice Dolu’ya başvurulacaktır. OKUL MÜDÜRÜ


"İSTANBUL BAHÇELİEVLER ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları