Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLİŞİM Teknolojİlerİ ve YazarlIk Dersİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLİŞİM Teknolojİlerİ ve YazarlIk Dersİ"— Sunum transkripti:

1 BİLİŞİM Teknolojİlerİ ve YazarlIk Dersİ
4 NURSEN FUAT ÖZDAYI ORTAOKULU

2 İşlenecek Konular İnternetteki bir görselin kayıt edilmesi İnternetteki dosyaların kayıt edilmesi Öğrenci bilgisayarlarında yüklü olan yazılımların tanıtılması ve programlar menüsünün kullanımı On parmak yazma

3 İnternetteki bir görselin kayıt edilmesi
Amacınıza uygun görseli aratmak için, arama motorunun “Görseller” kısmında arattığınıza emin olun. Arama sonuçlarında amacınıza uygun görsel listelenmedi ise yakın/eş anlamlısı ve ya İngilizce karşılığı ile arama yapmayı deneyin.

4 İnternetteki bir görselin kayıt edilmesi
Aradığınız görseli küçük boyutta kullanacaksanız arama sonuç listesinden direk kaydedebilirsiniz. Sunularınızda ya da başka amaçla büyük boyutta kullacaksanız önce görselin aslına ulaşmalı sonra kaydetmelisiniz. Böylece yeniden boyutlandırıldığında görüntüde bozulmalar olmaz.

5 İnternetteki bir görselin kayıt edilmesi
Görsellerde arattıklarımı z içinden(1), indireceğimi z resme sağ tıklayıp (2), Resmi Farklı Kaydet (3) diyoruz. 1 2 3

6 İnternetteki bir görselin kayıt edilmesi
Gelen pencerede kayıt yerini seçip(1), isim veriyoruz (2)ve kaydet butonuna tıklıyoruz(3) 1 2 3

7 Arama sonuçlarından kaydedilmiş resim. Boyutlandırılmamış hali
Yeniden boyutlandırınca Asıl görselden kaydedilmiş resim Yeniden boyutlandırılınca

8 İnternetteki dosyaların kayıt edilmesi
İnternette paylaşılan dosyalar genellikle küçük boyutlu ve herkesin kullanımında sakınca olmadığında doğrudan link verilerek paylaşılırlar.

9 İnternetteki dosyaların kayıt edilmesi
Sitelerin çoğunluğu yoğunlu dengelemek ya da güvenlik nedenleriyle zaman, resimdeki şifre gibi önlemlerle indirme işlemini kullanıcıların birkaç aşamada yapmasına izin verir. Bu gibi durumlarda uyarı mesajlarını dikkate alarak ilerlediğimizde indirmek istediğimiz dosyaya ulaşabiliriz.

10 İnternetteki dosyaların kayıt edilmesi
Film, Oyun, Müzik Arşivi, Program gibi büyük boyutlu dosyaların paylaşımı için dosya paylaşım siteleri ya da indirme işlerini yönetecek programlar tercih edilir. jdownloader uTorrent Bearshare Sınırlı Sayıdaki örnek indirme programı ve dosya paylaşım sitesi. Daha fazlası için internette araştıralım.

11 Öğrenci bilgisayarlarında yüklü olan yazılımların tanıtılması ve programlar menüsünün kullanımı
Bilgisayarımızda yüklü programları iki yolla görebiliriz. Başlat-Tüm Programlar Başlat - Denetim Masası-Programlar ve Özellikleri Yüklü bir programı kaldırırken de yukarıdaki yolları kullanabiliriz.

12 Öğrenci bilgisayarlarında yüklü olan yazılımların …..
Denetim Masasından ulaştığımız ekranda gördüğümüz programların hepsi kullanıcının doğrudan kullanım için değildir. Bu programların bazıları diğer programların görevleri için ya da sistemin çalışması için gerekli programlardır. Bu yüzden buradan kaldıracağımız programları önce tanımalıyız. Başlat-Tüm Programlar yoluyla ulaştığımız programlar ise kullanıcıların doğrudan erişim kullandığı dosyalar ürettiği programlardır. Burada kullanmadığımız programları kaldırmamız bilgisayarımızı gereksiz yüklerden kurtarır.

13 Öğrenci bilgisayarlarında yüklü olan yazılımların tanıtılması ve programlar menüsünün kullanımı
Şimdi bilgisayarlarımızda yüklü olan programlara bir göz atalım ve ne işe yaradıklarını söyleyelim. Daha önceden tanımadığınız bir programla karşılaştığınızda açıp inceleyelim. Ne işe yaradığını anlamadığınız programı internette araştıralım.

14 Q KLAVYENİN ORTAYA ÇIKIŞI F KLAVYENİN ORTAYA ÇIKIŞI
On parmak yazma • Yazı makinesinin mucidi olan C. L. Sholes, 1867′de icat ettiği yazı makinesinin mekanik harf kollarından herhangi ikisi aynı anda kağıda doğru havalandığında sıkışmaya neden olduklarını fark eder. • Sholes bu problemin çözümü için, kullanıcının yazım hızını yavaşlatmak üzere harflerin yerlerini alabildiğine karıştırarak en çok kullanılan harfleri elin en zor ulaşabileceği yerlere yerleştirmeyi uygun görür ve Q klavye adını verdiğimiz harf dizilimi ortaya çıkar. F klavyenin babası İhsan Yener 1946′dan itibaren Türk dilinin özelliklerine uygun, standart bir klavye geliştirilmesi için resmi makamlara yazılar yazar ve,‘ Bilimsel bir klavye yapın, sizin yaptığınızı kabul edelim’ cevabı alır. Bunun üzerine yabancı uzmanların da bulunduğu bir komisyon kurulur. Türkçe’de kullanılmakta olan tüm kelimelerin istatistiği TDK’nın kılavuzundan yararlanarak çıkarılır ve kelime içinde hangi harften kaçar adet bulunduğunu tespit ettikten sonra, parmakların fiziksel güçleri ve hareket özelliklerini de esas alarak harfler yerleştirilir. 20 Ekim 1955′te standart Türkçe klavye olarak kabul edildi. Q KLAVYENİN ORTAYA ÇIKIŞI F KLAVYENİN ORTAYA ÇIKIŞI

15 F’mi, Q’mu KARŞILAŞTIRMA
On parmak yazma F’mi, Q’mu KARŞILAŞTIRMA 1955′ten itibaren uluslararası daktilografi ve steno yarışmaları başladı.Yarışmacılarımız bu şampiyonalarda 28 defa dünya birincisi oldular. Bu birinciliklerin 14′ünde dünya rekoru kırıldı. Türkçe’de en çok kullanılan harfler olan a, e, k, i, m, l, t ve r harfleri F klavyede en uygun yerlere yerleştirilmişti. Q klavyede ise en çok kullanılan harfler tabir caizse klavyenin en ücra köşelerine dağıtılmış durumdadır. Buna karşılık, örneğin Türkçe’de sözde sadece 125 defa geçen ve en az kullanılan harf olan j harfi, Q klavyede en uygun yere konulmuştur. Türkçe’de genel olarak sessiz harfler ve sesli harfler sözcük içinde hemen hemen eşit sayıda bulunduğu için, klavye bu harfleri her iki ele de eşit miktarda dağıtır. Bu iş bölümü sayesinde yorulmak nedir bilmeden saatlerce tıkır tıkır yazı yazılabilir.

16 On parmak yazma • Q Klavye pek çok kimsenin sandığı gibi modern klavye standardı değil tüm dünyadaki bilim çevrelerinin kabul ettiği gibi tam bir mühendislik rezaletidir. • Verimlilik açısından bir İngiliz için Q klavye ne kadar kötüyse bir Türk için Q Türkçe klavye ondan daha da beterdir.

17 On parmak yazma Parmaklarınızı klavye üzerine resimdeki gibi yerleştirerek, klavyeye bakmadan 10 Programında görünen kelimeleri yazalım. Bu işlemi, doğru yazana kadar tekrarlayalım.

18 On parmak yazma Klavyelerindeki A ve K harflerine dikkat edelim.
On parmak kullanırken işaret parmaklarımız bu tuşları üzerine yerleştirmemiz gerekiyor ve bu tuşları temel alarak diğer tuşları kullanıyoruz. Kabartmalar, klavyeye bakmadan bu harfleri bulabilmemiz için var.

19 On parmak yazma 10 Parmak Programı ara yüzü

20 On parmak yazma Aşağıda, on parmak klavye kullanırken F Klavyede hangi parmağın hangi tuşlara getirileceği gösterilmiştir. İnceleyiniz.

21 KAYNAKÇA q-klavye-arasindaki-farklar

22 ÇIkarken; Bilgisayarlarımızı doğru yoldan kapatalım,
Taburelerimizi yerleştirelim.


"BİLİŞİM Teknolojİlerİ ve YazarlIk Dersİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları