Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARTAL ATATÜRK İLKOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARTAL ATATÜRK İLKOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ"— Sunum transkripti:

1 KARTAL ATATÜRK İLKOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ
Şiddetten Uzak Durmak Hazırlayan: Gönül OTLUOĞLU

2

3 Genellikle engellenme durumunda ortaya çıkan, hayal kırıklığı ve kızgınlık duygularıyla baş etmekte zorlanan kişinin gösterdiği uygun olmayan ve karşısındakine zarar verebilecek tepkilere şiddet denir. Şiddet denildiğinde genellikle ilk aklımıza gelen fiziksel şiddet olur, ancak unutulmaması gereken önemli bir nokta şiddetin yalnızca fiziksel olmaması gerekmediğidir. Şiddet; bağırma, küfür etme, tehdit etme, eşyalara zarar verme, hayvanlara zarar verme, kişinin kendine ya da başkalarına zarar vermesi gibi birçok farklı biçimde ortaya çıkabilir. ŞİDDET NEDİR?

4 ŞİDDET GÖSTEREN ÇOCUKLAR
Çocuklarda görülen şiddetin tek bir nedeni yoktur. Şiddet, birçok faktörün etkileşiminden ortaya çıkar. Genetik Faktörler Çevresel Faktörler (aile, medya)

5 ŞİDDET GÖSTEREN ÇOCUKLARIN ÖZELLİKLERİ
Şiddet eğilimi gösteren çocuklar, tüm dünyanın onlara karşı olduğunu düşünürler ve kendilerini hiçbir koşulda güvende hissetmezler. Saygı görebilmek için tek yolun şiddete başvurmak olduğunu düşünürler. Sorunlar ile karşılaştıklarında baş etme yöntemi olarak aslında sosyal açıdan kabul olmayan bir yol olan kendinden güçsüz olanları ezerek çözüme ulaşmaya çalışırlar. Aynı zamanda empati becerilerinden yoksundurlar.

6 ŞİDDETİN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?
Anne, baba, büyükler ve okulda öğretmenler iyi bir model olmalılar. Duyguları(öfkeyi) kontrol etmeyi öğrenmeli, sorunlarla baş ederken uygun yöntemlere başvurmaları önemlidir. Aile bireyleri arasındaki ilişkilerin açık, sevgi ve saygı çerçevesi içinde olması, çocukların başkalarıyla olan iletişiminde de sevgi ve saygı çerçevesinde olmasını sağlayacaktır. Disiplin ve sınırlar, çocukların kendilerini güvende hissetmelerini sağlar.

7 TELEVİZYON KONTROLÜ Ebeveynlerin, çocuklarının izlediği programlara ve saatlere bir kısıtlama getirmesi çok önemlidir. Çocuk ile beraber seçilecek olan 2-3 programı seyretmesi ve bunun dışında televizyon seyretmemesi, çocuğun kendi yaşına ve psikolojik gelişimine uygun olmayan programlara maruz kalmasını engelleyecektir.

8 Gün geçmiyor ki gazetelerde, TV'de çocuklara dair bir şiddet haberi okumayalım, görmeyelim. Çocuklara yönelik şiddet kadar çocukların uyguladığı şiddete de sıkça rastlanıyor. En büyük suçlu olarak içinde şiddet ögelerini arttıran televizyon programları ve çizgi filmler gösteriliyor. TV programlarında aşağıdaki uyarıları dikkate alalım.

9 Şiddet içeren oyunların, çocuk ve gencin gündelik yaşamında, şiddete eğilim göstermesine neden olabilmektedir. Şiddet içerikli bilgisayar oyunlarından uzak durmak gerekiyor. Bunun yerine arkadaşlarımızla oyun oynayalım.

10 Şiddet içeren oyunlar yerine , gelişimimizi olumlu etkileyen oyunlar oynamalıyız.

11 Büyüklerimizin bizim için seçtiği çizgi filmleri izleyelim.

12 Çocuğa vurulan her tokat, geleceğe indirilen darbedir.

13 Yıkmak sadece bir an, oysa onu yapmaktır yaşam.

14 Çocuklarda şiddet eğilimini azaltabilmemiz için duygu ve düşüncelerin uygun şekilde, kurallara uyarak ifade edilmesine olanak vermeliyiz.

15 ŞİDDET YOK, ISLANMAMAK İÇİN PAYLAŞMAK VAR SAHİP OLDUKLARIMIZI!

16 ŞİDDET YOK,ÖFKE YOK, SEVGİ VAR!

17 BİZ SEVGİNİN GÜCÜNE İNANIYOR, HER SORUNU SEVGİYLE ÇÖZÜYORUZ VE HEP GÜLÜMSÜYORUZ.

18 BİLEĞİNİN YERİNE YÜREĞİNİ KULLAN.
DEMİR DÖVÜLEREK ÇOCUK SEVİLEREK İŞLENİR. ÖFKEYLE ATEŞ SÖNMEZ. SOPAYLA EĞİTİLENİN KORKULARI, UMUTLARINDAN BÜYÜK OLUR. ŞİDDETE KARŞI YÜREĞİNDE YEŞİL BİR DAL SAKLA. YUMRUKLARIYLA KONUŞANIN ÇIĞLIĞINI KİMSE DUYMAZ.


"KARTAL ATATÜRK İLKOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları