Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ HazIrlayan; ADI:MELEK SOYADI:ŞİMDİ SINIFI:2/A NUMARASI:130403033.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ HazIrlayan; ADI:MELEK SOYADI:ŞİMDİ SINIFI:2/A NUMARASI:130403033."— Sunum transkripti:

1 RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ
HazIrlayan; ADI:MELEK SOYADI:ŞİMDİ SINIFI:2/A NUMARASI:

2 DAR AÇI DİK AÇI GENİŞ AÇI TÜMLER AÇI BÜTÜNLER AÇI TAM AÇI DOĞRU AÇI
AÇILAR DAR AÇI DİK AÇI GENİŞ AÇI TÜMLER AÇI BÜTÜNLER AÇI TAM AÇI DOĞRU AÇI

3 AÇI NEDİR? kenar köşe kenar
O B köşe kenar Başlangıç noktaları aynı olan iki ışının birleşmesine açı denir. şekildeki açı [OA ve [OB ışınlarının birleşmesiyle oluşur.

4 AÇI VE ÖZELLİKLERİ A Açının kenarı açının köşesi B C açının kenarı İki ışının ortak olan başlangıç noktasına açının köşesi denir.ışınlara ise açının kenarı veya kolu denir. Yukarıdaki açı ABC açısı, CBA açısı veya B açısı olarak isimlendirilir. Her açıda iki kenar ve bir köşe olur.

5 AÇININ DÜZLEMDE AYIRDIĞI BÖLGELER
DIŞ BÖLGE O B Açı bulunduğu düzlemi iç ve dış bölge olmak üzere iki bölgeye ayırır. Açının kolları sonsuza uzadığı için kolları kısa veya uzun çizmemiz iç bölgeyi veya dış bölgeyi değiştirmez.

6 AÇILARIN DÜZLEMDE AYIRDIĞI BÖLGELER
F D G E B C H P  Yukarıdaki örnekte D, E VE F noktaları açını iç bölgesinde H ve G noktaları açının dış bölgesindedir. A,B ve C noktaları ise açının ne iç bölgesinde ne de dış bölgesindedir. Bu noktalar açının üzerindedir.

7 AÇI ÖLÇÜSÜ C A B Açıyı oluşturan iki ışın arasındaki açıklığa açının ölçüsü denir. Açı ölçü birimlerinde birisi derecedir.

8 AÇI ÇEŞİTLERİ 1-Dar Açı Ölçüsü 0 ile 90 derece arasında olan açıya dar açı denir. A 37o B C

9 2-Dik Açı Ölçüsü 90 derece olan açıya dik açı denir. A B C

10 3-Geniş Açı Ölçüsü 90 derece ile 180 derece arasında olan açıya geniş açı denir. A 120o B C

11 4-Doğru Açı 5-Tam Açı Ölçüsü 180 derece olan açıya doğru açı denir.
B C A 5-Tam Açı Ölçüsü 360 derece olan açıya tam açı denir. 360o B A

12 EŞ AÇI , AÇIORTAY L Ölçüleri birbirine eşit olan açılara eş açılar denir. Bir açıyı iki eş açıya bölen ışına açıortay denir. Yandaki örnekte DT ışını LDE açısının açıortayıdır. T D E

13 KOMŞU,TÜMLER,BÜTÜNLER AÇILAR
Birer kenarı ortak olan açılara komşu açılar denir. Ölçüleri toplamı 90 derece olan iki açıya tümler açılar denir. Ölçüleri toplamı180 derece olan iki açıya bütünler açılar denir.

14 33 derecelik bir açının tümler açısının ölçüsünün
Birer örnek verelim 33 derecelik bir açının tümler açısının ölçüsünün Kaç derece olduğunu bulalım. x 33o Tümler açısına ‘’x’’dersek 33o +x=90 X=90-33 X=57odir.

15 Örnek: Bütünler iki açıdan birinin ölçüsü diğerini ölçüsünün sekiz katına eşittir.Küçük açı kaç derecedir? A) B) C) D)30 Küçük açıya x dersek büyük açı 8x olur. x+8x=180 derece 9x=180 derece olacağından Küçük açı=X=20 derece

16 KOMŞU TÜMLER, KOMŞU BÜTÜNLER AÇILAR
Birer kenarı ortak olan tümler açılara komşu tümler açılar denir. Birer kenarı ortak olan bütünler açılara komşu bütünler açılar denir.

17 TERS AÇILAR İki doğrunun kesişmesiyle oluşan karşılıklı açılara ters açılar denir. Ters açıların ölçüleri birbirine eşittir. A B O C D Yukarıdaki kesişen doğrularda AOD ile BOC açıları ters acı olup ölçüleri eşittir.AOB ile COD açıları da ters açı olup ölçüleri birbirine eşittir

18 YÖNDEŞ AÇILAR Yöndeş açılar olduğundan a=e , b=f, c=g , d=h
Açıları birbirine eşittir. d c f e h g İki paralel doğrunun bir kesenle yaptığı açılardan aynı yöne bakan açılara yöndeş açılar denir. Yöndeş açıların ölçüleri birbirine eşittir.

19 KAZANIMLAR Açıyı başlangıç noktaları aynı olan iki ışının oluşturduğu şekil olarak tanır ve sembolle gösterir. Komşu, tümler, bütünler ve ters açıları tanır; ilgili problemleri çözer

20 KAYNAKÇA http://tahtakalem.net/aci-nedir-aci-cesitleri-nelerdir/4660
KAYNAKÇA

21 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLERR..

22

23


"RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ HazIrlayan; ADI:MELEK SOYADI:ŞİMDİ SINIFI:2/A NUMARASI:130403033." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları