Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KISKANÇLIK VE UTANGAÇLIK. KISKANÇLIK  İnsanların sahip oldukları ya da sahip olmak istedikleri şeyleri paylaşma durumunda kaldıklarında duydukları hisler.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KISKANÇLIK VE UTANGAÇLIK. KISKANÇLIK  İnsanların sahip oldukları ya da sahip olmak istedikleri şeyleri paylaşma durumunda kaldıklarında duydukları hisler."— Sunum transkripti:

1 KISKANÇLIK VE UTANGAÇLIK

2 KISKANÇLIK  İnsanların sahip oldukları ya da sahip olmak istedikleri şeyleri paylaşma durumunda kaldıklarında duydukları hisler ve tepkilerdir.

3  Çocuklukta en çok görülen kıskançlık türü kardeş kıskançlığıdır. Çocuğun kardeşiyle olan arasındaki yaş farkı 2-5 yaşları arasında bulunuyorsa, kıskançlık duygusu daha yoğun biçimde kendini gösterir.

4 NEDENLERİ  Anne babanın kardeşler arasında kıyaslama yapması  Sağlıksız ve yetersiz eğitim  Yeni doğan bebeğe gelen armağanlar  Çocuğun eşyalarının izinsiz olarak bebeğe verilmesi  Çocuğun kreşe verilmesi ya da odasının ayrılması  Çocukla kardeşi arasındaki yaş farkının az olması

5 BELİRTİLERİ  Bebeksi davranışlar  Bebeğe yönelik davranışlar  Doğrudan bebekle bağlantılı olmayan tepkiler  Huzursuzluk, memnun olmamak, sürekli mızmızlanmak  İçe kapanma ve çekingenlik  Sık gece uyanmaları

6

7 ÇÖZÜM ÖNERİLERİ YYetişkinler kıskançlığı bir ölçüde doğal karşılayıp anlayış göstermelidirler. KKardeşler arasında ayrım ve kıyaslama yapılmamalıdır. ÇÇocuğa ilgi ve sevgi göstererek onu rahatlatmalıdır. ÇÇocuğun eşyalarını bebeğe vermeden önce mutlaka izni alınmalıdır. ÇÇocuğun bebeği sevmesine izin verilmelidir.

8  Kardeş kıskançlığını bitirecek temel çözüm çocukların büyümesi, ebeveyn ilgisine gereksinimlerinin azaldığı geç ergenlik dönemine gelmeleridir. Kardeş kıskançlığı da tedavisi büyüme olan gelişimsel sorundur. Bu duygular uyumu bozar, kaygı ya da depresyon gibi sorunlara yol açarsa uzman desteği gerekecektir.

9 UTANGAÇLIK  Utangaç çocuklar alışmadığı durumlarda serbest davranamayan çocuklardır. Bazı çocuklar aşırı derecede utanırlar ve kendi kabuklarına çekilirler.

10 NEDENLERİ  Çocukların sınırlı sosyal yaşantılara sahip olması hatta yoksun olması  Çocukların güvensizlik yaratan durumlarda kendilerine karşı güvensizlik geliştirmesi  Çocukların ufak tefek hataları karşısında onlardan mükemmellik beklemek  Çocuğun cinsel taciz ya da tecavüze uğraması, bedene fiziki şiddet uygulama ve terk edilme  İçine kapanık utangaç anne babalar  Aşırı koruyucu aile ortamı

11 BELİRTİLERİ  İstediği şeyleri yeterince veya hiç fark edemez.  Konuşurken yüzü kızarır, sık nefes alır.  İnsanlarla konuşurken yüz yüze, göz göze iletişim kurmaktan çekinir.  Arkadaşlarıyla oynamak yerine kendi kendine oynamayı yeğler.

12

13 ÇÖZÜM ÖNERİLERİ  Çocukların mümkün olduğu kadar sosyal yaşantılar yoluyla gerekli sosyal becerilerle donatımı  Hatalarını hemen ayıplayarak onları utandırmama  Çocuklar katı disiplin kurallarıyla yetiştirmemeli  Aile içi iletişime önem verilmeli

14


"KISKANÇLIK VE UTANGAÇLIK. KISKANÇLIK  İnsanların sahip oldukları ya da sahip olmak istedikleri şeyleri paylaşma durumunda kaldıklarında duydukları hisler." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları