Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ağ nedir?_____________________

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ağ nedir?_____________________"— Sunum transkripti:

1 Ağ nedir?_____________________
Bir iletim ortamı aracılığıyla birbiriyle iletişim kurabilen bilgisayarlardan, yazıcılardan, yönlendiricilerden, anahtarlardan ve başka cihazlardan oluşan topluluk.

2 AĞ CİHAZLARI 1- Ağ Kartı ( Network Interface Card NIC )
Bilgisayarların ve diğer cihazların bir ağa bağlanmasını sağlayan donanımlara ağ arabirim kartı denir. Bilgisayarın özelliklerine göre anakartla bütünleştirilmiş hâlde olabilir ya da anakart üzerindeki herhangi bir çevresel yuvaya takılı olabilir. ISA, PCI, USB, PCMCI gibi bağlantı yuvalarını kullanan ağ arabirim kartları vardır. Bunlardan en sık kullanılanı PCI bağlantı noktasını kullanan kartlardır.

3 2- MODEM_______________________________
Bilgisayarın telefon hatları ile bağlantısını sağlayarak bilgisayarın ağa bağlanmasını sağlayan cihazlardır. Bilgisayardan aldıkları dijital verileri analog sinyallere dönüştürerek telefon hatlarına aktarılmasını sağlarlar. -modemler dahili ve harici olarak 2 çeşittir. Dâhilî modemler, bilgisayara takılan diğer kartlar gibi kasa içinde bir yuvaya takılır. Harici modemler ise ayrı bir cihaz şeklindedir. Bu nedenle, bilgisayara seri çıkışların birinden ara kablo yardımı ile bağlanır.

4 3-Tekrarlayıcı (Repeater)____________________
Çeşitli sebeplerle zayıflamış olan sinyali kuvvetlendirerek ağa geri gönderen aktif ağ cihazıdır. Tekrarlayıcıların sık kullanıldığı ortamlar kablolu ortamların aksine kablosuz ortamlardır. Çünkü kablolu ortamlarda her aktif cihaz birer tekrarlayıcı olarak çalışır. Kablosuz ortamlar ise daha çok sinyalin uzun mesafeli taşınması istenen ve genelde engelli ortamlardır.

5 4-Köprü (Bridge)__________________________
Köprüler aynı protokolü kullanan iki veya daha fazla bağımsız ağı birbirine bağlamak için kullanılan ağ cihazlarıdır. İki bağımsız ağ arasına konularak her iki tarafa da aktarılmak istenen verileri inceler. Eğer veri adresi ağdaki bir adres ile örtüşüyorsa verinin o ağa geçmesine izin verir; aksi durumlarda ise verinin ağa geçmesine izin vermez.

6 5-Yönlendirici (router)_________________
Yönlendirici temel olarak yönlendirme görevi yapar. LAN-LAN ya da LAN-WAN arasında bağlantı kurmak amacıyla kullanılır. Üzerinde LAN ve WAN bağlantıları için ayrı port bulunur. Ağın Dağıtım Katmanında yönlendiriciler trafiği yönlendirir ve ağ işleminin verimliliği açısından kritik olan diğer işlevleri gerçekleştirir

7 6-Erişim noktası (access point)____________________
Erişim noktası kablolu bir internet ağına kablosuz erişim sağlar. Erişim noktası, dağıtıcı, anahtara veya kablolu yönlendiriciye takılır ve kablosuz iletişim sinyalleri gönderir. Bu, bilgisayarların ve aygıtların kablolu ağa kablosuz olarak bağlanmasını sağlar. Havaalanında, restoranda veya otelde genel kullanıma açık kablosuz ağ kullanarak internete kablosuz bağlandığınızda, genellikle bir erişim noktası aracılığıyla bağlanırsınız

8 7-Dağıtıcı (Hub)______________________
Dağıtıcı en yalın ağ cihazıdır. kendisine bağlı olan sistemlere paylaşılan bir yol sunar. Dağıtıcıda bağlı sistemler aynı yolu kullandığı için , aktarım yapmak isteyen bir çok bilgisayar olsa da aynı anda tek bir iletim yapabilir; diğerleri yolun boş olmasını beklemelidir. Dağıtıcılar 8, 12, 16 ve 24 portlu olarak üretilirler.

9 8-Anahtar (Switch)________________________
Anahtar (Switch) ağ sistemlerinde, ağ içindeki aygıtların ortak kullanım veya paylaşım için birbirine bağlanmasını sağlayan ve diğer bilgisayarlardan gelen verileri filtreleyerek sadece ilgili bilgisayara gönderen cihazdır.

10 Soner iptaş


"Ağ nedir?_____________________" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları