Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ
HÜRAY DEMİR REHBER ÖĞRETMEN MELİS AVCI REHBER ÖĞRETMEN

2 BAŞARI İÇİN ZİNCİRLERİ KIRMALIYIZ

3 Başarı ancak, süreli bir planla ve rasyonel çalışmakla mümkün olabilir.

4 YENİLMESİ GEREKEN İLK DÜŞMANLAR
BAŞARI ŞANS DEĞİLDİR BAŞARILI OLMAK İÇİN Çok çalışmak değil, Etkili çalışmak gerekir. YENİLMESİ GEREKEN İLK DÜŞMANLAR ÖFKE VE UMUTSUZLUKTUR. Collete

5 Ana, baba ve öğretmenlerin öğrenciden genel beklentisi, onların “Derslerine çok çalışıp, başarılı olmaları" yönündedir. Beklenti böyle olunca başarısızlığın nedeni, "yeterince çalışmamak" olarak görülmekte ve sizlerden sürekli daha çok çalışması istenmektedir.

6 Oysa gerekli olan "Bilinçsizce çok çalışmak" değil Verimli ders çalışma yollarını iyi bilerek ve bunlardan gereğince yararlanarak etkili çalışmaktır.

7 Planlı Çalışmayı Anlatayım Sana:
Plan Nedir?

8 VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ
1-AMAÇ BELİRLEME 2-PLANLI ÇALIŞMA 3-ZAMANI ETKİN KULLANMA 4-ÇALIŞMA ORTAMININ SEÇİMİ 5-DİĞER KAYNAKLAR YARARLANMA 6-TEKRAR YAPMA 7-ETKİN DİNLEME

9 1-AMAÇ BELİRLEME Her çalışma bir amaca yönelik olmalıdır Bir problemin çözümünü öğrenmek, bir yazıdaki ana düşünceyi bulabilmek gibi yakın amaçlarına ulaşan öğrenciler, sınıfını geçmek, okulunu bitirmek ve sınavı kazanmak gibi uzak amaçlarına da ulaşacaktır.

10 Hedefi olmadan ilerleyen gemiye hiçbir rüzgar yardım etmez…
AMAÇ BELİRLEME Unutmayın ! Hedefi olmadan ilerleyen gemiye hiçbir rüzgar yardım etmez…

11 Plan; "nasıl", "ne zaman" ve "nerede“ çalışacağına karar vermektir.
2-PLANLI ÇALIŞMA Plan; "nasıl", "ne zaman" ve "nerede“ çalışacağına karar vermektir.

12 PLANLI ÇALIŞMA PLAN AYLIK GÜNLÜK HAFTALIK YILLIK

13 PLANLI ÇALIŞMA Planlı yaşama alışkanlığının kazandırılması için ilk yıllar çok önemlidir.   Fakat ilk yıllarda çocuğun ne zaman, nerede, ne yapacağını planlamak ve bu planı uygulamak kolay olmayabilir. Çocukla birlikte hazırlayacağınız planı uygulamada kararlı ve tutarlı davranınız.

14 3-ZAMANI ETKİN KULLANMA
Öğrenciler bedensel, zihinsel, duygusal yapıları, ilgileri ve yetenekleri bakımından birbirlerinden farklıdırlar. Bir öğrencinin isteyerek çalıştığı ve hemen öğrendiği bir dersi bir başka öğrenci zor öğrenebilir. Bir başka öğrenciyse çabuk yorulabilir ya da çalışmak istemeyebilir. Zaman

15 ZAMANI ETKİN KULLANMA Bir ders ya da konu için de ayrılacak süre öğrenciden öğrenciye değişir. Ders çalışma sürelerini çocuğunuzun özelliklerini göz önünde bulundurarak belirleyiniz.

16 ZAMANI ETKİN KULLANMA Ara vermeden uzun süre çalışma ilgi azalması ve yorgunluğa neden olduğu için ara vererek çalışma daha iyi sonuç verir. Kısa ve bitirilmiş iş, öğrenciyi uzun işten daha çok motive eder.

17 4-ÇALIŞMA OTAMININ SEÇİMİ

18 ÇALIŞMA OTAMININ SEÇİMİ
Ders çalışılırken genellikle aynı ortam tercih edilmelidir. Aynı mekanda ders çalışmak çalışmaya daha kısa sürede adapte olmayı sağlar. Çalışma yeri derli toplu, yalın elden geldiğince sabit ve sakin olmalı, ayrıca ışık, ısı gibi fiziksel sorunları da çözümlenmiş olmalıdır.

19 ÇALIŞMA ORTAMININ ÖZELLİKLERİ
Çalışma odası iyi havalandırılmış olmalı ve uygun bir ısıya sahip olmalıdır. Çok sıcak ya da çok soğuk, çok fazla aydınlık ya da karanlık olmamalıdır. Çalışma odası sakin ve gürültüsüz olmalıdır.

20 ÇALIŞMA ORTAMININ ÖZELLİKLERİ
Öğrencinin çalışması için bağımsız bir odası yoksa evin bir köşesi çalışma için ayrılmalıdır.

21 ÇALIŞMA ORTAMININ ÖZELLİKLERİ Sadece masada ders çalışılmalıdır.

22 ÇALIŞMA ORTAMININ ÖZELLİKLERİ
Çalışma masasının etrafında öğrencinin dikkatini dağıtacak resimler, posterler olmamalıdır.

23 ÇALIŞMA ORTAMININ ÖZELLİKLERİ
Masanın üzerinde sadece çalışma için gerekli malzemeler bulunmalıdır. 

24 ÇALIŞMA ORTAMININ ÖZELLİKLERİ
Telefon, televizyon, bilgisayar, müzik seti gibi, öğrenciyi ders çalışırken farklı düşüncelere sevk edecek, aklını dağıtacak araçlar bulunmamalıdır.

25 ÇALIŞMA ORTAMININ ÖZELLİKLERİ
Öğrencinin çalışma masası, dışarıyı rahatça seyredebileceği kadar pencereye yakın ya da içerideki televizyon sesini ve konuşmaları duyabileceği kadar kapıya yakın olmamalıdır.

26 ÇALIŞMA ORTAMININ ÖZELLİKLERİ
Çalışma odasında çok fazla eşya bulunmamalı ve ferah bir ortam olmalıdır.

27 ÇALIŞMA ORTAMININ ÖZELLİKLERİ
Öğrencinin çalışma masası yatağına uzak olmalıdır

28 ÇALIŞMA ORTAMININ ÖZELLİKLERİ
İdeal ders çalışma odasından örnek görüntü

29 5-DİĞER KAYNAKLARDAN YARARLANMA
Öğrenci, herhangi bir konunun öğrenilmesinde, basılı araçlara ne kadar baş vurursa, öğrenme ilgisi ve zihinsel yetileri de o kadar çok genişleyecektir.

30 DİĞER KAYNAKLARDAN YARARLANMA
Basılı öğrenme araçlarından yararlanmada çizelge, grafik, harita ve resimlerin özel bir önemi vardır. Bunlar sayfalarca anlatılan bilgileri topluca ve bir arada vererek o konunun kavranmasına yardımcı olmaktadırlar.

31 6-TEKRAR YAPMA Öğrenilenler zamanla unutulabilir. Unutmayı önlemenin iki yolu vardır. Bunlardan biri öğrenilen bilgileri yeri geldikçe kullanmak, diğeri de aralıklı olarak tekrar etmektir.

32 7-ETKİLİ DİNLEME Çocuğunuzun okula devamını sağlayarak dersi derste dinleyerek öğrenmesini sağlayınız. Derste dinleme yolu ile öğrenme, öğrencinin kendi başına öğrenmesinden hem daha etkili hem de daha kısa sürede gerçekleşir. Dersi soru sorarak ,fikirler üreterek yani aktif olarak dinlemesi gerektiğini hatırlatınız.

33 AİLEYE ÖNERİLER…

34 YATARAK UZANARAK ÇALIŞMASINA ENGEL OLUN…
BENİM BÜYÜMEYE İHTİYACIM OLDUĞU İÇİN YATIYORUM YA SİZ??? YATARAK UZANARAK ÇALIŞMASINA ENGEL OLUN… Yatarak veya uzanarak bir materyali okumaya başladıktan sonra gevşeme başlar ve dikkat dağılır, uyku gelir. Bu nedenle çocuğunuzu mutlaka çalışma masasında veya sandalyesinde oturmasını sağlayın.

35 Yemeklerden yarım saat sonra çalışmaya başlamasını sağlayın...

36 Her gün mutlaka 8 saat uyku uyumalıdır.
Ders dışı etkinliklere de yer vermesini sağlayın… AYRICA Her gün mutlaka 8 saat uyku uyumalıdır.

37 Çalışmadan en iyi verimi alabilmek için, öğrenme seanslarını dakikalık bölümlere ayırmak gerekir dakika. çalıştıktan sonra 10 dakikalık bir tekrar yapmak gerekir. Her çalışma seansından sonra 10 dakikalık dinlenme arası vermek gerekir. Bu dinlenme aralığında beden gevşer, zihin öğrendiklerini sağlamlaştırır ve hatırlamayı kolaylaştırır. Çalışırken zihnini meşgul eden şeyleri dinlenme aralarında yapması gerekir MOLA VERİYORUM MİYAV SEN VERMEYECEKMİSİN?

38 Çalışma masamı bundan sonra sadece ders çalışmak için kullanacağım
Çalışma ortamında dikkati dağıtacak radyo, teyp, tv, resim, poster, afiş olmamalıdır. Çalışma masası ve odası sadece ders çalışmak için kullanılmalıdır.

39 TEKRAR EDİLEN BİLGİLER HAFIZANDA KALIYORMUŞ KIZIM
UYUMADAN ÖNCE TEKRAR EDİLEN BİLGİLER HAFIZANDA KALIYORMUŞ KIZIM Öğrenme üzerinde en az bozucu etki yapan etkinlik uykudur. Bu nedenle yatmadan önce dakika özgün çalışılan konular tekrar edilir ve sabahleyin de bu konular dakikalık bir süre tekrar edilirse; çalışılan konunun uzun süre hatırlanabilmesi için önemli bir avantaj sağlanmış olur.

40 Dağınık Ortamda Çalışma
Çalışma odası havadar, masa temiz ve düzenli olması çalışma verimini yükseltecektir. Çalışma masasının üzeri çalışmaya başlanmadan önce toparlanmış ve sadece çalışılacak ders ile ilgili materyalin bırakılması çalışma sırasında dikkatin dağılmamasını sağlar.

41 Öyle televizyon seyrederken ders tekrar edilmez...Kalk bakalım
doğru masanın başına... Gürültülü Ortamda Çalışma Müzik dinlenen, radyo ve televizyonun açık bulunduğu veya çevreden çok gürültünün geldiği bir ortamda ders çalışmak çalışmadan alınacak verimi düşürür. Öğrenmenin en önemli koşulu dikkattir.


"VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları