Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MOTİVASYON VE TASARIM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MOTİVASYON VE TASARIM."— Sunum transkripti:

1 MOTİVASYON VE TASARIM

2 MOTİVASYON NEDİR? Motivasyon en basit anlamıyla “bir şeyleri yapma arzusudur”. Hedef temelli davranışları başlatan, rehberlik eden ve devam ettiren süreçtir. Motivasyon harekete geçmemizi sağlayan şeydir.

3 TASARIM NEDİR? Tasarım bir ürünün tamamının veya bir parçasının çizgi, şekil, renk, biçim, doku, malzemenin esnekliği veya süslemesi gibi insan duyuları ile algılanabilen çeşitli unsur ve özelliklerin oluşturduğu görünümdür. Tutuğunuz bardaktan, kullandığınız bilgisayara oturduğunuz sandalyeye, yürüdüğünüz yoldan, çıktığınız merdivenden, kullandığınız asansöre kadar uzun lafın kısası hayatınız içerisinde ki her şey tasarım anlamına gelmektedir.

4 Renkler, yaşamımızda tahmin ettiğimizden daha önemli bir yere sahiptir
Renkler, yaşamımızda tahmin ettiğimizden daha önemli bir yere sahiptir. Gerek günlük yaşamda gerekse iş yaşamımızda renklerin önemini yadsıyamayız. İş yaşamımızda renklerin önemini birkaç kategoride ele alabiliriz. Giyim tarzımızın ve kıyafetlerimizin iş hayatımızı etkilediği gibi bulunduğumuz ortamın renklerinin de motivasyonumuzu doğrudan etkilediğini göz ardı edemeyiz. Ofislerde aydınlık renkler daha verimli çalışmamızı sağlarken, karanlık, loş odalarda çalışanların verimlerinin çok daha düşük olduğu bir gerçektir. 

5 Renk kombinasyonu ortamın , ışık alma durumunun motivasyona olan etkisini şu soruyla taçlandırabiliriz Yeşil bir yaprak üzerindeki kırmızı bir uğurböceğinin yer aldığı fotoğraf mı yoksa yeşil bir yaprak üzerindeki çekirge mi daha etkili ve çekicidir ?

6 Girdiğiniz bir lokantadan neden kalkmak istemediğiniz, yolda yürürken neden birden bire acıktığınız, neden kapalı bir alanda otururken sıkıldığınız ya da neden bir kişi ile konuşmaya kalktığınız zaman size kaçamak cevaplar verdiğini incelediğimizde ortamdaki renklerin motivasyonumuzu ne derece etkilediğini görebiliyoruz..

7 Zengin ve Zeki Sarı Sarı güneş ışığının ve altının rengidir; varlığı, yaşamı, zekayı, arzuları ve ruhsal gelişimi simgeler. idealistlerin ve bilim adamlarının genellikle favori rengi sarıdır. Sarının insan psikolojisi üzerindeki pozitif etkileri bilinmektedir; sarı güneşin rengidir ve onu simgeler, güneşin parlaklığı ve kişinin yaşamının parlaklığı arasında güçlü bir bağ kurar. Sarı, kişilerin öz güvenlerini doğru orantıda etkilediği gibi, yazı ve sıcağı anımsatan, insanlara mutluluk veren bir renktir. Parlaklığıyla dikkat çekici olduğu kadar, sarı, geçiciliğin de simge rengidir. Bu yüzden dünyadaki taksilerin ortak rengi sarıdır. Cesur, Enerjik, Tutkulu Kırmızı    Aşkın, öfkenin, arzunun ve tehlikenin simge rengidir.     Kırmızı çok sevilen, çok dikkat çeken ve çok sık kullanılan bir renktir. İnsan psikolojisi üzerinde canlandırıcı, heyecan verici ve kışkırtıcı bir etkisi vardır.Bazı çalışmalar, kırmızı rengin yoğun olduğu ortamlarda insan vücudundaki enerjinin %10’unun harekete geçtiğini savunur.    Kırmızı, mutluluğu temsil eder ve iştah açar. Bu yüzden gıda firmalarının oldukça sık kullandıkları bir renktir.  

8 Nazik, Dingin ve Huzurlu Mavi 
   Mavi, gökyüzü ve denizin simge rengidir ve onlar gibi insan psikolojisi üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Mavinin değişik tonları farklı etkiler yaratır; koyu maviler örneğin çivit ve gece mavisi yatıştırıcı, açık mavi huzur vericidir, duygusallığı ve duyarlılığı ortaya çıkarabilir, deniz mavisi ise düzen ve disiplini temsil eder.    Seçilmişlerin Rengi Mistik Mor    İmparatorların ve olağanüstü güçleri olduğuna inanılan din adamlarının rengi olan mor, yüceliği, gücü ve lüksü temsil eder.       Mor, renk spektrumunun 7. ve son rengidir, bu yüzden özel bir renktir ve genellikle farklı ve bireysel bir stili yansıtır. Kendine güvenin ve egonun rengi olan mor, tarih boyunca ihtişam ve lüksün son basamağı olarak kullanılmıştır.  Doğanın ve Baharın Rengi Yeşil      Eski çağlardan beri bir çok sosyal grubun, baharı, doğadaki hareketleri ve bereketi simgelemek için kullandıkları simge renktir. Ayrıca yeşil, umudun, barışın ve özgürlüğün rengidir, bu yüzden de bir çok ulusun bayrağında yer alır. Açık yeşilin ferahlatıcı ve steril duygusu yaratan bir etkisi vardır, bu yüzden hastanelerin duvarlarında veya temizlik ürünlerinin ambalajlarında sıkça kullanılır. 

9 Turuncuyla Yeniden Doğun  
   Turuncu bir günbatımının ışığında yenilenin! Turuncu, güneşin renklerinden biridir ve enerjiyle doludur.     Turuncu yeniden doğuşun ve yeni başlangıçların simge rengidir. Maddi olmayan ancak manevi zenginliği temsil eder. İçinde barındırdığı enerjiyi insanlara yansıtır ve paranoya ve depresyon gibi psikolojik bozuklukların tedavisinde kullanılabilir.  SİYAH      Siyah renk, kişinin hayatında oldukça etkilidir. Siyah yanlızlığın, gizemin ve dengenin rengidir.    Siyah uç bir renktir ve marjinaldir. Gücü, özgüveni, disiplini ve kudreti simgeler. Bunun yanısıra, siyah özellikle ölümün ve matemin rengidir, tarih boyunca ölüm korkusunu simgelemiştir.     Beyaz tüm renklerin bütünüdür ve içinde her renkten farklı anlamlar ve güçler taşır.Geleneksel olarak beyaz, saflığı, temizliği ve el değmemişliği simgeler. Ayrıca, uzmanlar beyazın istikrarın ve devamlılığın rengi olduğunu da belirtmektedirler. Beyazı yaşamında sıkça kullanan kişiler, dışarıya saflıklarını, deneyimsizliklerini, çocuksuluklarını ve en önemlisi temiz olduklarını yansıtırlar.

10 TASARIMIN MOTİVASYONA ETKİSİ NEDİR?
Tasarım ve çevresel etmenler motivasyonumuzu büyük ölçüde etkiliyor.İncelediğimizde başarılı şirketlerin tasarım ve motivasyonu özdeşleştirerek uygun çalışma ortamı hazırladığını görüyoruz.Aynı zamanda ofis tasarımı ile birlikte renklerde ruh halimizi ve zihinsel hızımızı da bir hayli etkiliyor.

11 Rahat bir ortamda bulunmak, ofis içinde bütün gününü geçiren çalışanların çalışma sürelerini uzatıyor. İşyerinde verimlilik artışı sağlamak için ofis tasarımının doğru yapılması gerektiğini belirtiliyor.Verimlilik artışı sağlamak için dünyada belirlenmiş bazı standartları kullanmanın yeterli olacağını söyleyeniyor, bu standartların kişi başına ayrılan metrekareden başlayarak, aydınlatmaya, masa yüksekliği, telefonun sesine, ışığa, ışığın çıkardığı sese, ışığın direkt gelip gelmemesine ve hatta yerdeki halının sesi emip emmemesine kadar detaylı olarak verilebiliyor.Planlı olarak dizayn edilmiş bir çalışma ortamı verimi %60 a kadar yükseltmiştir.

12

13


"MOTİVASYON VE TASARIM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları