Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞLETME YÖNETİMİ - DOKTORA PROGRAMI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞLETME YÖNETİMİ - DOKTORA PROGRAMI"— Sunum transkripti:

1 İŞLETME YÖNETİMİ - DOKTORA PROGRAMI
T.C. BEYKENT ÜNİVERSİTESİ İŞLETME YÖNETİMİ - DOKTORA PROGRAMI İLERİ FİNANSAL YÖNETİM STRATEJİLERİ PROF.DR.TURGUT ÖZKAN Greece’s Stock Market Integration with Southeast Europe Hazırlayan: Sanihe UGURLU

2 ARAŞTIRMANIN KİMLİĞİ Avrupa Güneydoğusu ile Yunanistan’ın Borsa Entegrasyonu Ekonomik Entegrasyon Merkezi, Sejong Üniversitesi : tarafından yayınlanmıştır. Kaynak: Journal of Economic Integration, Vol.28, No.4 (Aralık 2013), pp Yazarlar: Khaled Guesmi, Zied Ftiti ve Ilyes Abid

3 ÖZET Bu yazıda bölgesel bir bakış açısıyla Yunanistan’nın borsasının zamanla değişen entegrasyonu (ICAPM) uluslararası sermaye varlıkları fiyatlandırma modelini kullanarak bölgesel pazar kur riski ve yerel piyasa risklerin derecesinde oluşan dinamik değişiklik sağlayarak analiz yapılmıştır. Asya ve Latin Amerika ülkelerinde farklı parasal ve finansal 1997, 1998 ve 2001 yıllarında oluşan krizler gibi risk fiyatları büyük uluslararası ekonomilerin politik olaylara karşı son derece duyarlı olduğunu görüyoruz. Ayrıca, borsa pazar açıklığı ve gelişme düzeyinde Yunanistan’ın borsa entegrasyonunun zamanla değişen derecesinin açıklandığını da gösteriyoruz.

4 ANAHTAR KELİMELER Uluslararası Sermaye Varlıklarını Fiyatlandırma Modeli (ICAMP) Market Entegrasyonu Kur Riskisi

5 SONUÇLAR Kısmi bütünleşmesi ile varlık fiyatlama modelleri için bölgesel borsa dalgalanmaları sistematik risk kaynağı teşkil eder. Çağdaş uluslararası finans teorisi bu riski anlamlı ve fiyatlı olduğunu önermektedir. Risk ne kadar yükselirse ödül o kadar yükselir. 2000 yılı başlarında borsa patlamaya hazır bir balona tanık olmuştur. Bu patlama internet ile ilgili hisse senedi değerinde hızlı düşüşe yol açmıştır. Patlamadan sonra ki günlerde ve haftalarda borsa rastgele değişmiştir.

6 SONUÇLAR Herhangi bir piyasa için kur riski 1997, 1998 ve 2001 yıllarında meydana gelen Asya ve Latin Amerika ülkelerinde farklı parasal ve finansal krizler gibi büyük uluslararası ekonomik ve politik olaylara karşı son derece duyarlıdır. Risklerin varyasyonları ve büyüklükleri 2003 yılından sonra azalmıştır. Bu düşüş piyasa operatörlerinin riskten kaçınma düşüşü ile açıklanabilir. Yunanistan da entegrasyon derecesi oranı %40 ların altına düşmüştür. Buda 1980 lerden beri Yunan finans sistemi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olan Yunan açıklarının artması ile açıklanabilir.

7 SONUÇLAR Beklentilerin aksine 1990 larda vergi oranının indirimleri devletin gelirlerini arttıramamıştır. Bu başarısızlık vergi denetim sisteminin başarısızlığı ve diğer Euro Bölgesi ülkelerinden ithalatın önemli bir artışı ile açıklanabilir. O yıllarda Yunan kamu sektörünün keskin büyüme ile birleşen ve belli bir ölçüde kaynaklara sınırlı olan borç geri ödemelerinin baskısı Yunan üretkenliğini yüceltmek için kullanılabilmektedir.

8 TEŞEKKÜRLER…


"İŞLETME YÖNETİMİ - DOKTORA PROGRAMI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları