Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEMEL php Dersleri - Ders 1 Değişgenler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEMEL php Dersleri - Ders 1 Değişgenler"— Sunum transkripti:

1 TEMEL php Dersleri - Ders 1 Değişgenler
Bekir Samet Şirinel TEMEL php Dersleri - Ders 1 Değişgenler

2 Değişgen Nedir ? Değişgenler sayfa içerisinde sayfa tamamlanana kadar kullanılan ram içerisinde geçici olarak yer kaplayan verdiğiniz isme göre çağırma işlemi yapan olaylardır . Phpde değişgenler tanımlanırken $ işaretiyle başlar Phpde değişgenler $ dan sonra herhangi bir kelime yazılarak tanımlanır.

3 Değişgen Örnekleri $degisgen – Bir Değişgen Kullanım Örneğidir.
Değişgenler kullanılırken örnek olarak son kelime gibi bir değişgen koyucaksınız ama söyle bir kuralımız vardır. Phpde Değişgenler 2 kelime şeklinde yapılacaksa $son kullanım Yanlış kullanım $son_kelime şeklinde kullanılabilir . Değişgenler içerisinde Türkçe karakterler kullanılamaz. Değişgenler sayfanın sonunda ramden otomatik olarak düşer ve sonradan başka bir sayfada tekrardan kullanılamaz.

4 Veri Tipleri Tüm Yazılım Dillerinde Temel Olarak Kullanılan Sabit 4 Veri Tipi Mevcuttur. Bunlardan Bazıları Şunlardır. String Boolean İnteger Char

5 Veri Tiplerinin Kullanımı
Veri Tipleri Phpde Sizin Atamanıza Göre Kullanılır. Fakat Diğer Yazılım Dillerinde Her Değişgen Veri Tipine Göre Ve Hafızada Saklayacağımız Alana Göre Yer Saklayarak Kullanmaya Başlayabiliriz . Ama Phpde Bu Tür Bir Özelliğe İhtiyacımız Yoktur . Veri Tipleri Tanımlama Şekleri Vardır. Bunları Tek Tek Tanımlıyalım.

6 String Veri Tipi String veritipi ramde en çok yer kaplayan veri tiplerinden bir tanesidir. Stringler aslında günlük hatta kullandığımız cümle dizimleridir . Örnek Vericek Olursak ‘Ben Bekir Samet Şirinel ’ tırnak içerisinde yazığım yazı aslında phpde veya herhangi bir yazı dilinde string değer olarak tanımlanamaktadır. Bu değerler tanımlanırken şu şekilde yapılmaktadır. Değişgen adımızı degisgen olarak belirtelim $degisgen = ‘Ben Bekir Samet Şirinel’; Diyerek değişgen tanımlamamızı tamamlıyoruz . Phpde unutulmaması gereken şeyleden biri ise her bir satır veya kod bloğunun sonunda ‘;’ noktalo virgül kullanılmalıdır.

7 İnteger Veri Tipi İnteger veritipi adının Türkçesini söyleyecek olursak anlamı tam sayı demektir. İnteger tam sayıları tutan bir veri tipine sahiptir. Bu veri tipinde sadece sayısal işlemler yapılmaktadır. Örnek olarak hesap makinesi işlemleri sayıları toplama çıkarma çarpma gibi işlemler örnek gösterile bilir. Tabi ki yapılabileceklerin yanında bunlar en basit işlemlerdir. Bir İnteger Tip Veri Tanımlama Şu Şekildedir: $degisgen = 16; Şeklinde Gösterilebilir. Bu Veri Tipi Kullanılırken Tırnaklar Kullanılmamalıdır.

8 Char Veri Tipi Bu Veri Tipi Aslında String Değere Benzer Fakat String Değerden Farklı Olarak Tek Bir Harfi Yada Karakteri Tutar. Bilgisayarda Temel Olarak 255 char karakteri vardır. Bunları Merak Edenler ASCII Tablo Bir Sonraki Slayttan İnceleyebilirler. ASCII Tablodaki İlk 10 karakter bilgisayardaki space enter bip sesi gibi özelliklerin kullanılmasına olanak sağlar

9 ASCII Tablo

10 Boolean Veri Tipi Bildiğiniz üzere bilgisayarlar 2 lik taban üzerinde çalışırlar. Bu veri tipide sadece bu 2 lik tabandaki gibi çalışır yani sistem sadece ya true yada false olabilir. Veya benzer şekilde true yerine 1 aynı şekişde false yerine 0 da kullanıla bilir bilgisayar dilinde 2 side aynıdır. Boolean Değişgenleri tanımlanırken şu şekilde kullanılır : $degisgen = true; Veya $degisgen = false; Şeklinde Kullanılabilir.

11 Echo Kodu Echo kodunun işlevi şudur. Phpde kodlar htmldeki gibi bir görsel çıktı vermez bu tur çıktılar verebilmek için sisteme bir çıkış kodu belirlemek gerekir. Bu genel olarak echo i print,printf,print_r şeklinde de kullanılabilir. Normalde yazılım dillerinde bu tür ekran çıktısı veren kod 1 tanedir. Fakat Php C yazılım dilinden türemiş bir dil olduğu için C de kullanılan bazı özellikler phpde de kullanılabilir. Echo Kodu Kullanım Örneği Şu Şekildedir : echo ‘Ekrana Cıktı vermek İstediğimiz şey ’; php kodları çalıştığında ekranda sadece tırnaklar içerisindeki kısım yazıcaktır. İsterlerse sistemde 1000 satırlık bir kod olsun echo içerisinde ne verildiyse ekranda sadece bu kısım gözükecektir.

12 Echo Kullanım Örneği Echo İşlemi Kullanılırken Sadece Yazı şeklinde kulanılmayabilir. Echo İşleminde string bir değer yerine direk değişgen adı yazıldığında o değişgene ait değerleri ekrana yazılabilir örnek olarak : $degisgen = ‘Merhaba’; echo $degisgen; şekilde kullanırsak ekran çıktımızda ‘Merhaba’ yazıcaktır. Bunun sebebi önceden degisgen ‘Merhaba’ denilerek degisgene ‘Merhaba’ değeri yüklendi. Echo yazıp yanına degisgeni cagırdığımızda aslında daha önce atadığımız ‘Merhaba’ değerini ekrana yazdırmış oluyoruz.

13 Değişgenin Örnek Kullanım Kodları

14 Son Bilgi Phpde Kodlar satır satır okunur her satırın sonunu her kod bloğunu sonu ‘;’ile belirlenir eğer sistemde noktalı virgül unutursanız bir hata ile karşılaşırsınız. Bu hatada bir hata satırı ve sayfa kodu verilecektir. Bu kodda eğer bir noktalı virgül eksik ise hata satırının bir üst satırına baktığınızda büyük bir ihtimalle noktalı virgülün olmadığını görebilirsiniz. Phpde değişgenlere atanan değerler bir sayfa içerisinde atanır saklanır ve sayfa tamamen yüklendiğinde ramdan silinir bir sonraki sayfaya ramden veri aktarılamaz.


"TEMEL php Dersleri - Ders 1 Değişgenler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları