Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DONDURMAMA NE OLDU?.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DONDURMAMA NE OLDU?."— Sunum transkripti:

1 DONDURMAMA NE OLDU?

2 Bir gün annemle çarşıdan dönerken dondurma aldık ve dondurma birden elime akmaya başladı. Ben de anneme dondurmamın niye bu hale geldiğini sordu. Annem de dondurmanın eridiğini, maddelerin ısının etkisiyle durumlarının değişebildiğini söyledi. Eğer istersem eve gittiğimizde bana bu olayları basit bir deney yaparak gösterebileceğini belirtti. Eve gitmek için can atıyordum ve “Bir an önce eve gidelim anne!” dedim.

3 Eve gittiğimizde annem beni mutfağa götürerek buzluktan buzları çıkardı. Maddenin doğada 3 halde bulunduğunu söyledi. Buz, maddenin katı haline örnekti. Katı maddelerin belirli bir şekilleri ve hacimleri varmış. Masa, sandalye, kaşık gibi maddeler katı maddelere örnekmiş.

4 Annem buzu bir kaba alarak ocağın üzerine koydu
Annem buzu bir kaba alarak ocağın üzerine koydu. Buz yavaş yavaş eriyerek suya dönüştü. Annem suyun maddenin sıvı haline örnek olduğunu söyledi. Süt, meyve suyu su gibi maddelerin sıvı maddeler olduğunu belirtti. Suyu farklı iki bardağa koydu. Su bardakların şeklini aldı. Annem sıvı maddelerin bulundukları kabın şeklini aldıklarını söyledi. Katı maddeler ısı alarak sıvı hale dönüşüyormuş

5 Kaptaki su ocağın üzerinde ısınmaya devam etti
Kaptaki su ocağın üzerinde ısınmaya devam etti. Belli bir süreden sonra kaptan fokur fokur sesler gelmeye başladı. Bunun ne olduğunu sorduğumda annem, suyun kaynamaya başladığını, sıvı maddelerin ısı aldıkça kaynadıklarını ve buharlaşmaya başladıklarını söyledi. Gerçekten de bir süre sonra kaptan benzer sesler çıkmaya başladı. İşte buna “kaynama” deniyormuş.

6 Kaptan dumana benzer şeyler çıkmaya başladı
Kaptan dumana benzer şeyler çıkmaya başladı. Annem bunun buhar, bu olayın da buharlaşma olduğunu söyledi. Madde buharlaşmaya başladığı anda başka bir hal olan gaz haline geçiyormuş. Kaptaki su kaynadıkça, su seviyesi azalmaya başladı. Annem bu durumun normal olduğunu, kaynayan suyun belli bir miktarının buhara dönüştüğü için azaldığını söyledi. Hatta bulutlar bile böyle oluşuyormuş.

7 Yeryüzündeki sular Güneşin etkisi ile ısınınca buharlaşarak gökyüzüne çıkıyormuş ve bulutları oluşturuyormuş. Annem bu sırada kabın üzerine bir kapak kapadı ve izlememi istedi.

8 Buharlaşan su kapakta birikmeye başladı ve kapağı kaldırdığımızda damlacıklar döküldü. Buna da “yoğunlaşma” deniyormuş. Yağmur da böyle oluşuyormuş.

9 Öğrendiklerimden çok keyif almıştım
Öğrendiklerimden çok keyif almıştım. Artık dondurmam ne olduğu biliyordum. Dondurmam sıcak hava yüzünden erimeye başlamıştı. Anladım ki doğadaki hiçbir madde yok olmuyor. Sadece hal değiştiriyor. Teşekkürler canım ANNEM!!!...


"DONDURMAMA NE OLDU?." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları