Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ"— Sunum transkripti:

1 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ

2 Selami KIRBAÇ Sivil Savunma Uzmanı

3 KİMYASAL SAVAŞ VE KORUNMA ÖNLEMLERİ
NBC KİMYASAL SAVAŞ VE KORUNMA ÖNLEMLERİ

4 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ SUNUM PLANI Kimyasal savaşın tarihçesi, tanımı, önemi ve amacı Genel Etkileri Kimyasal Saldırının belirtileri Kimyasal Saldırıdan önce ve sonra alınması gereken önlemler Korunma ve İlk Yardım İkaz alarm işaretleri Kimyasal Savaş maddelerinin çeşitleri Savaş Gazlarının genel özellikleri, Fizyolojik etkileri ve İlkyardım Kimyasal Savaş Maddelerinden Temizlenme

5 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ
KİMYASAL SAVAŞIN TARİHÇESİ 1915 Ağustos’unda Almanların zehirli gazları kullanmasıyla modern harp tekniğinde yeni bir dönem başlamıştır yılında LAHEY’de yapılan konferansta ise K.Silahların kullanılmasının önü alınmak istenilmişsede başarılı olunamamıştır. I.Dünya savaşı boğucu, yakıcı, kusturucu II.Dünya savaşında Sinir Gazları M.Ö.3600 yılından bu yana insanlar kez savaşmış insan ölmüş. Maddi zarar Ekvator üzerinde 10x156 M. AU madeninden yapılan duvarın maddi değeri 292 yılı barış içinde geçmiştir. M.Ö.650 yılından beri 1650 kez silahlanma yarışı 16 harpsiz 1634 harp Mart-1988 Irak Halepçe ölü 15 Ocak 1993 Paris K.S.Konvansiyonu 66 Ülke 24 Maddelik anlaşma.

6 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ KİMYASAL SAVAŞIN TANIMI Kimyasal özelliklerinden dolayı öldürücü, yaralayıcı, tahriş edici özellikler gösteren, sis ve yangın meydana getiren, insan, bitki ve metallere etkili olan katı, sıvı, gaz halindeki maddelerle yapılan savaştır.

7 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ KİMYASAL SAVAŞIN ÖNEMİ Yapımları kolay ve ucuz olması, tesir alanlarının çok geniş olması, tesis ve malzemeyi tahrip etmeden öldürücü olması en önemli özellikleridir.

8 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ KİMYASAL SAVAŞIN AMACI Çok fazla insanı öldürmek, saf dışı bırakmak, düşmanın herhangi bir araziden geçmesini engellemek, yiyecek içecek ve malzemeyi gazlayarak lojistik ve ordu donatım desteğini azaltıp, taktik ve stratejik yönden düşmanın savaş gücünü ve yeteneğini zayıflatarak savaşı kazanmaktır.

9 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ GENEL ETKİLERİ Solunum sistemi yoluyla alınan doz, maddenin havadaki miktarına ve kişinin kimyasal sahada kalma süresine bağlıdır. Sıvı kimyasal savaş maddeleri cilt tarafından emilmek suretiyle ciltte tahriş ve yaralara neden olurlar.

10 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ GENEL ETKİLERİ Düşük dozda kirlenen arazilerde fazla süre kalındığı taktirde gerek solunum gerekse cilt tarafından fazla miktarda emilme olacağından kayıplara neden olurlar. Bazı kimyasal savaş maddeleri kalıcıdır. Bunların kalıcılığı fiziksel özelliklerine, hava şartlarına, arazinin, malzemenin ve teçhizatın tipine bağlıdır.

11 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ KİMYASAL SALDIRININ BELİRTİLERİ Uçaktan yayılan serpinti veya sis, Düşman yönünden gelen duman veya sis, Patlama sesi az duyulan topçu mermileri, Çevrede görülen yağ damlaları veya su birikintileri,

12 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ KİMYASAL SALDIRININ BELİRTİLERİ Çevrede duyulan kokular (Sarmısak, hardal) Görmede bulanıklılık, Ani baş ağrısı, öksürme, aksırma, burun akması veya kanamalar, Göğüste ağrı, nefes almada zorluk Deride kızarıklık veya kabarcıklar, Bulantı ve kusma.

13 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ SALDIRIDAN ÖNCE HAZIRLIK Kimyasal savaş hakkındaki gerekli bilgileri öğreniniz ; çevredekilere öğretiniz. Evinizin ve işyerinizin iç kısımlarında penceresi en az ve korunmaya elverişli bir odasını sığınma yeri olarak hazırlayınız.

14 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ SALDIRIDAN ÖNCE HAZIRLIK Hazırladığınız sığınma yerine dışarıdan içeriye gaz sızmasını önlemek için pencere kenarlarını ve kapı aralıklarını bant, yapışkan, sünger ve macun ile kapatınız. Kimyasal savaşın etkilerine karşı korunma sağlayan malzemeleri temin etmeye çalışınız ve kullanmayı öğreniniz. Kendi kendinize yardım ve ilk yardım esaslarını öğreniniz.

15 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ
SALDIRI SIRASINDA ALINMASI GEREKLİ ÖNLEMLER Evinizde veya işyerinizde iseniz Önceden hazırladığınız sığınma odasına gidiniz. Kapatılmış pencere ve kapı aralıklarına, ek önlem olarak sulandırılmış çamaşır suyuna batırılmış bez, battaniye v.b. malzeme ile örtünüz.

16 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ GEREKLİ ÖNLEMLER Tehlike geçinceye kadar bekleyiniz. Eğer gözlerinizde yanma varsa bu gaz sızıntısının belirtisidir, gözlerinizi bol su ile yıkayınız. Sızıntı olduğunu tahmin ettiğiniz bölgeyi önce sulandırılmış çamaşır suyu, daha sonra sabunlu su ile yıkayınız.

17 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ GEREKLİ ÖNLEMLER Dışarıda iseniz Sığınma yerlerine girmeden önce, Üzerinize gaz bulaşmış olabilir. Bu nedenle; Derhal elbiselerinizi çıkarınız, Cildinizi bol su ile yıkayınız Yukarıdaki tedbirleri alınız.

18 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ GEREKLİ ÖNLEMLER Taşıt araçlarında iseniz Pencere, kolorifer ve havalandırma sistemlerini kesinlikle kapalı tutarak en seri şekilde, güvenli bir yere giriniz.

19 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ KORUNMA VE İLK YARDIM Toplu Korunma Tehlike anında yakınınızdaki güvenli, kapalı bir yere girin. Paniğe ve heyecana kapılmayın.Yapılacak uyarılara göre hareket edin

20 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ KORUNMA VE İLK YARDIM Ferdi Korunma Mümkünse gaz maskesi takın. Sis ve duman içine girmeyin. Üzerinize gaz bulaşmışsa çıkarıp atın ve hemen temiz olanı giyinin.

21 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ KORUNMA VE İLK YARDIM Elbise dışında kalan çıplak deriye koruyucu merhem sürün ya da pudra dökün. Daha önce korumaya almadığınız yiyecekleri yemeyin. Açık su kaynaklarındaki suları içmeyin Alkol ve sigarayı kullanmayın.

22 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ KORUNMA VE İLK YARDIM İlk Yardım Gazdan gözünüz etkilenmişse bol sabunlu su ile yıkayın. Yüzünüzü kulağınızı ve boynunuzu sabunlu su ile temizleyin. Mümkün olduğunca hareketten kaçınarak lüzumsuz enerji harcamayın.

23 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ KORUNMA VE İLK YARDIM Gazdan etkilenen kişiyi yürütmeyin ve konuşturmayın, rahat ve sıcak tutun, elbiselerini gevşetin. Solunumda duraklama gördüğünüzde suni solunum yaptırmayın, mümkünse oksijen cihazı kullanın. Etkilenen kişiye alkollü içki ve sigara kullandırmayın. Şekerli su, çay ve kahve içirin İlk fırsatta en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

24 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ İKAZ ALARM İŞARETLERİNE UYUNUZ Sarı İkaz Üç dakika sürekli düz siren sesi Anlamı Saldırı ihtimali var Kırmızı ikaz Üç dakika yükselip alçalan dalgalı siren sesi Anlamı Saldırı tehlikesi var Radyoaktif Serpinti İkazı Kesik kesik siren sesi Anlamı Radyoaktif serpinti var Beyaz İkaz Yayın araçları ile verilir Anlamı Tehlike geçti

25 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ KİMYASAL SAVAŞ MADDELERİNİN ÇEŞİTLERİ Savaş gazları, cilde temas ettiği, personel tarafından solunduğu veya sindirim yolu ile alındığında öldürücü ve zarar verici etkiler meydana getirirler. Standart savaş gazları şunlardır; Yakıcı gazlar, Boğucu gazlar, Kan zehirleyici gazlar, Sinir gazları, Kusturucu gazlar, Göz yaşartıcı gazlar, Uyuşturucu gazlar .

26 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ SAVAŞ GAZLARININ GENEL ÖZELLİKLERİ Zehirleme gücü çok yüksektir, Renksiz, kokusuz, havadan ağırdır, Yapıları kolaylıkla bozulmaz, Üretimleri kolay ve ucuzdur, Havaya, suya ve kimyasal maddelere karşı dayanıklıdır.

27 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ YAKICI GAZLAR Genellikle sıvı ve buhar halinde bulunurlar. Gözleri cildi veya solunum yollarını yakmak suretiyle zayiata sebep olan geç tesirli kimyasal harp maddesidir. Yaptığı zehirlenmenin belirtileri genellikle 4-6 saat içerisinde ortaya çıkar. Bazı çeşitleri acı verirler. Renkleri renksizden koyu kahverengine kadar değişen yağlı sıvılardır. Buhar halindeyken normal olarak görünmezler. Bir kısmının kokuları olup sarımsak, acı badem, ıtır gibi kokuları vardır (İperitler, Arsenikler).

28 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ KİMYASAL SAVAŞ MADDELERİ YAKICI GAZLAR Fizyolojik Etkileri Gözlerde sulanma ve yanma, ışığa karşı duyarlılık, Göz kapaklarının şişmesi, öksürük boğulma hali, Gözlerde ve solunum yollarında iltihaplanma,

29 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ YAKICI GAZLAR Yapılacak İlk Yardım Göz kapaklarını açık tutarak bol su ile uzun süre yıka, Tene bulaşan sıvıyı yara temizler gibi sil. Bol su ile yıka, koruyucu merhem sür, Giysilerini temizle yada değiştir.

30 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ Boğucu Gazlar Boğucu gazlar solunum yoluyla vücuda girerler. Nefes yolları ve akciğerleri tahrip etmek suretiyle solunum sistemini etkilerler. Kanın ödemine neden olarak akciğerler sıvı ile dolar ve oksijen yetersizliğinden ölüme neden olabilirler. Çok uçucu olan bu gruptaki gazlar genellikle renksiz ve yeni biçilmiş çayır, çürümüş saman ve mısır püskülü kokusu gibi kokuları vardır (Fosgen, Difosgen).

31 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ BOĞUCU GAZLAR Fizyolojik Etkileri Göğüste darlık ve solunum güçlüğü Öksürük, gözlerde yaşarma, Yorgunluk hissi, dudaklarda morarma, Burun ve boğazda tahriş ve akıntı, bulantı ve kusma.

32 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ BOĞUCU GAZLAR Yapılacak İlk Yardım Varsa maske tak, Giysileri gevşet, hastayı rahat ve sıcak tut. Alkolsüz içecek ver (Çay.kahve v.b.) Solunum durmuşsa suni solunum uygula.

33 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ Kan Zehirleyici Gazlar Kalıcı olmayan çabuk tesirli gazlardır. Kandaki oksijenin vücut doku ve hücreleri tarafından alınmasını önlemek suretiyle ölüme sebep olurlar. (Hidrojen Siyanür, Siyanojen Klorid, Arsin)

34 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ KAN ZEHİRLEYİCİ GAZLAR Fizyolojik Etkileri Burun ve boğazda tahribat, Titreme ve öksürük, Göğüs darlığı ve boğulma hali, Solunumun hızlanması veya güç ve ağır solunum, Gözlerde tahriş ve yaşarma, Baş ağrısı, baş dönmesi, sersemleme, Bulantı ve kusma,

35 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ KAN ZEHİRLEYİCİ GAZLAR Yapılacak İlk Yardım Varsa maske tak veya temiz havaya çık, Maske içine 3-4 dakika ara ile 2’şer ampülden en çok 8 ampül Amilnitrik (veya benzeri) kırarak koy, Üzerine sıvı gaz sürülmüşse elbiselerini çıkar ve havalandır, Hastayı sakin tut, yürütme, hastaneye ulaştır.

36 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ SİNİR GAZLARI Sinir Gazları Sıvı, gaz veya buhar halinde bulunurlar. Renksiz ve tatsızdırlar. Sıvı halinde ise kahverengidirler. Sinir gazları solunum ve cilt yoluyla vücuda girer. Kişinin sinir sistemini etkiler, kasları felce uğratarak solunum ve dolaşım sistemlerini durdurup ölüme neden olur. Tabun GA, Sarın GB, Soman GD, VX Grubu, gazlardır. G Grubu gazları solunum yoluyla vücuda girer. Yeterli miktarda alındığı takdirde 1-2 dakika içerisinde ölüme sebebiyet veren gazlardır. Öldürücü dozu 1 Miligram kadardır. VX Grubu sinir gazları son zamanlarda geliştirilmiştir. G Grubundan daha öldürücüdür. Buhar ile solunum sistemlerinden veya sıvı ise deriden nüfuz edebilir. Atıldıkları yerlerde uzun müddet kalabilirler. Öldürücü dozu 0,4 Miligramdır.

37 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ SİNİR GAZLARI Fizyolojik Etkileri Ağız ve burun akıntısı, Göğüs tıkanıklığı, solunum güçlüğü, Görme bulanıklığı, gözbebeklerinde küçülme, Kaslarda seğirme, bulantı ve kusma, Aşırı terleme, idrar tutamama, Baş ağrısı, denge bozukluğu, Şaşkınlık, miskinlik, titreme ve çırpınma, Koma ve ölüm.

38 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ

39 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ SİNİR GAZLARI Yapılacak İlk Yardım Varsa maske tak, Hızlı hareket et veya ettir, Tene bulaşan sıvıyı tahriş etmeden sil, Bol su ile uzun süre yıka, Kirli giysilerini temizle veya değiştir, Atropin iğnesini sağlık personeline yaptır.

40 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ KUSTURUCU GAZLAR Bu gazlar genellikle katı haldedirler. Isındıkça buharlaşır, yoğunlaşır, zehirli aerosoller oluştururlar. Kusturucu gazlar, genel olarak ayaklanmalarda ve kargaşalıkları bastırmada kullanıldığı gibi zehirli gazların tesirlerini artırmak amacıyla bu gazlarla birlikte de kullanılır.

41 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ KUSTURUCU GAZLAR Fizyolojik Etkileri Burun ve boğazda tahribat, Öksürme ve aksırma, salya akması, baş ağrısı, Boğaz ve soluk borusunda şiddetli acı, Bulantı ve Kusma

42 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ KUSTURUCU GAZLAR Yapılacak İlk Yardım Varsa maske tak, Ağzından salya gelsede maskeyi çıkarma, Kusma zorunluluğu varsa maskenin alt kenarını aç kus, tekrar takıldığında içerideki gazı hızlı üfleyerek çıkmasını sağla, (Bir süre sonra kendiliğinden iyileşme görülür.)

43 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ GÖZ YAŞARTICI GAZLAR Genellikle gözlerde yanma, yaşarma ve şiddetli baş ağrısı yaparak, gösteri ve kargaşalıklarda kullanılan gazlardır

44 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ GÖZ YAŞARTICI GAZLAR Fizyolojik Etkileri Gözlerden bol yaş gelmesi, Gözleri ovuşturma isteği, Cilt ve burun içerisinde batma, Sıcak su kullanıldığında ciltte yanma, Şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma isteği

45 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ GÖZ YAŞARTICI GAZLAR Yapılacak İl Yardım Varsa maske tak, Gaz bulutu geçtikten sonra maskeyi çıkar, Yüzünü rüzgara çevir, giysilerini gevşet, Gözlerini oğuşturma, yara temizle gibi sil Gözleri bol su ile yıka, Cilde bulaşmış sıvı gazı sabun ve su ile yıka

46 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ UYUŞTURUCU GAZLAR Buhar ve aerosol halinde atılırlar. Solunum yoluyla etkilerler. Zihni ve fizyolojik bozukluklar felç, körlük, sağırlık ve akıl hastalıkları yapar.

47 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ UYUŞTURUCU GAZLAR Fizyolojik Etkileri İlk 4 saat içinde; Görmede bulanıklılık, göz bebeklerinin büyümesi, Şaşkınlık, uyuşukluluk, sersemleme, Baş dönmesi, işitmede güçlük, Ağız dudak ve ciltte kuruma, Tansiyonun yükselmesi, kalp atışlarının hızlanması,

48 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ UYUŞTURUCU GAZLAR saat içinde; Hareketsizlik, çevreye uyumsuzluk, Gelişi güzel davranışlar, amaçsız dolaşma.

49 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ UYUŞTURUCU GAZLAR Yapılacak İlk Yardım Gözler sadece temiz su ile yıkanmalı, Vücuda bulaşmışsa sabun ve su ile yıkanıp iyice durulanmalı, Giysiler ve kirli saha bol deterjanlı su ile yıkanmalı ve tazyikli su ile durulanmalıdır. (Malzemelerin temizlenmesinde hipoklorid ve alkol kostik eriyikler kullanılır.)

50 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ MUHTELİF GAZLAR Klor ve taklit yakıcı gaz Eğitim amacı ile kullanılır. Herbesit’ler : Sıvı haldedirler Turuncu herbesitler ; bitkilere aşırı etkili olup, insan ve hayvanlara etkisi azdır. Beyaz herbesitler ; Toprakta uzun süre kalabilirler, kök yoluyla bitkiye girerler, geniş yapraklı ota etkili, insan ve hayvanlara etkisizdir.

51 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ
KİMYASAL SAVAŞ MADDELERİNDEN TEMİZLENLENME KİŞİSEL TEMİZLENME Kimyasal bir taarruza maruz kalan bir kişi ciddi yaralanmalardan hatta ölümden kaçınmak için mümkün olan süratle vücudun açıktaki kısımlarını temizler. Eğer temizlenme çabuk ve tam olarak yapılmamış ise ilk yardım tedbirleri gerekir. Vücudun temizlenmesi için uygun malzeme su, sabun veya koruyucu merhemdir.

52 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ
KİMYASAL SAVAŞ MADDELERİNDEN KORUNMA ÖNLEMLERİ BİREYLERİN ÜZERİNDE BULUNMASI GEREKEN İLAÇ VE MALZEMELER İLE KULLANMA TALIMATI İLAÇ VE MALZEMELER .Pridosdigmin Tablet (MO Mg) 21 Adet .Oto Enjektör (2 mg. Atropin silfat+220 mg Obidoximcholoride) 3 Adet .Diazepam Tablet (5 mg) 1 Adet .Absorman Pudra (Fuller Toprağı, 20 gr. Püskürtücü plastik şişede) 1 Adet .Dimerkaprol Göz Merhemi 1 Adet .Gaz Tampon (5x5 cm.) 10 Adet .Su kabı (Matara) su dolu 1 Adet .Sıvı Sabun (50 ml. Plastik şişede) 1 Adet .Koruyucu Elbise+Maske 1 Adet

53 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ
BİREYLERİN ÜZERİNDE BULUNMASI GEREKEN İLAÇ VE MALZEMELER İLE KULLANMA TALIMATI KULLANMA TALİMATI Kimyasal saldırının yapılacağı kesinleştiği anda her 8 saatte 1 adet PRİDOSDİGMİN tablet su ile alınır. (Bu ilaç sinir gazlarının etkisini azaltır.) .Görmede bulanıklık, göz yaşarması, şiddetli baş ağrısı, solunum zorluğu, öksürük ve burun akıntısı görüldüğünde sinir gazı ile zehirlenme düşünülmeldir

54 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ . BİREYLERİN ÜZERİNDE BULUNMASI GEREKEN İLAÇ VE MALZEMELER İLE KULLANMA TALIMATI Bu anda: .Oto enjektörden bir adet çıkarılır arkasındaki emniyet tapası çekilir, enjektörün ucu elbise üzerinden uyluğun dış tarafına şiddetle bastırılarak iğnenin bacak arasına girmesi sağlanır ve 10 saniye tutulur. .1 adet Diazepam tablet alınır dakika sonra belirtiler kaybolmaz ise ikinci oto enjektör kullanılır. Bu işleme üçüncü oto enjektör kullanımına kadar devam edilebilir.

55 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ
BİREYLERİN ÜZERİNDE BULUNMASI GEREKEN İLAÇ VE MALZEMELER İLE KULLANMA TALIMATI .Kimyasal madde sıvı şekli ile deriye bulaşır ise, .Üzerine pudra sıkılır 5-10 kadar beklenir. .Pudra üzerine sıvı sabun dökülür. .Sabun mataradaki su ile temizlenerek deri gazlı bezle kurutulur. .Kimyasal madde göze bulaşırsa mataradaki su göze dökülür, bastırmadan gazlı bezle kurutulur Önerilir ise göz merhemi sürülür.

56 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ KİMYASAL SAVAŞ MADDELERİNDEN TEMİZLENLENME 1) Gözlerin ve Yüzün Temizlenmesi: Kimyasal maddeler vücudun deri kısımlarına nazaran gözlerden daha çabuk emilirler. Zayiattan kaçınmak için gözlerin, yüzün ve maskenin temizlenmesi lüzumludur. Temizlenmeye göz, yüz ve maskenin içerisinde bütün kimyasal maddelerin temizlendiğine emin oluncaya kadar devam edilir. 2) Cildin Temizlenmesi: Ciltten kimyasal maddeler hemen temizlenmelidir. Eğer kimyasal madde cildin içine girerse, temizlenme veya etkisiz hale getirme imkansız olabilir.

57 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ KİMYASAL SAVAŞ MADDELERİNDEN TEMİZLENLENME Kişisel Teçhizatın Temizlenmesi Kişisel teçhizatı temizleme ve zamanı aşağıda belirtilmiştir. 1) Koruyucu Maske: Kauçuk maskenin dışı sıvı kimyasal gazları emeceğinden koruyucu maske kirlendikten sonra hemen temizlenir. Maskenin dış kısımları temiz bir bezle temizlendikten sonra su ile yıkanır. Maskenin iç kısmı temiz bir bezle silinir. DİKKAT! Filtre ve maske süzgeçlerine su değdirilmemesine dikkat edilir.

58 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ KİMYASAL SAVAŞ MADDELERİNDEN TEMİZLENLENME 2) Elbise: Elbise aşağıda belirtilen şekilde temizlenir; Kimyasal gaz buharlarına maruz kalmış olan elbise güneş ışığında 4 ila 8 saat veya bütün bir gece havalandırılmak suretiyle temizlenir. Kimyasal gaz buharlarına maruz kalan kimyasal koruyucu elbise temizlemeyi gerektirmez. Çapı 1.3 cm'den daha büyük olan lekelerle kirlenen koruyucu dış elbiseler ve çapı 3 mm den daha büyük olan lekelerle kirlenen emprenye elbiseler tehlikelidirler. Bu durumda elbise derhal çıkarılır ve ilk fırsatta değiştirilir.

59 MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ KİMYASAL SAVAŞ MADDELERİNDEN TEMİZLENLENME 3) Botlar: Deri botlar kirlenmeden sonra mümkün olur olmaz sabunlu su, su veya kireç kaymağı ile temizlenir. Temizlendikten sonra yakıcı gazların botlardan geçişini geciktiren koruyucu yağ kullanılır.

60


"MKEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAVUNMA SEKRETERLİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları