Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN ÖNERİLMESİ, UYGULANMASI VE KAYIT İŞLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK 03.12.2014 Tarih ve 29194 Sayılı RG.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN ÖNERİLMESİ, UYGULANMASI VE KAYIT İŞLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK 03.12.2014 Tarih ve 29194 Sayılı RG."— Sunum transkripti:

1 BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN ÖNERİLMESİ, UYGULANMASI VE KAYIT İŞLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK Tarih ve Sayılı RG

2 BİRLEŞTİRİLMİŞ TEK BİR YÖNETMELİK
Risk esaslı, uygulanabilir ve mevcut sorunları çözmeyi hedefleyen birleştirilmiş ve uyumlu tek bir yönetmelik oluşturuldu. Bitki ve bitkisel ürünlerde bitki koruma ürünlerinin uzman kişilerce önerilmesi, uygulanması ve gerekli kayıtların tutularak, güvenilir gıda üretimi ve izlenebilirliğin sağlanması amaçlanmıştır. Farklı yıllarda yayınlanmış fakat aynı amaca hizmet eden yasal düzenlemelerin bir araya getirilmesi ve etkin kılınması hedeflenmiştir. 2008: Bitkisel Üretimde Kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin Kayıtlarının Tutulması ve İzlenmesi Hakkında Yönetmelik. 2009: Bitki Koruma Ürünlerinin Reçeteli Satış Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik 2010: Bitki Koruma Ürünlerinin Uygulama Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik 2012: Hasat Öncesi BKÜ Denetimi

3 REÇETE YAZMA YETKİSİNDE YENİ DÜZENLEME
Reçete Yazma Yetki Sınavı kaldırıldı Ziraat mühendisleri, Tütün teknoloji mühendisleri (Sadece tütündeki zararlı organizmalar için) Yetkili bitki koruma ofisi belgesine sahip ziraat mühendisi bayiler (Sözleşme yaptığı üreticilere reçete yazmak üzere) reçete yazma yetki belgesi alabileceklerdir.

4 REÇETE YAZMA YETKİSİNDE YENİ DÜZENLEME
Reçete yazma yetki belgesi almak isteyen kişiler; Bulundukları ilin il müdürlüğüne, Yönetmelikte belirtilen bilgi ve belgelerle müracaat ederek “Bitki Koruma Ürünü Reçete Yazma Yetki Belgesi” alabilecektir. Bu yönetmelik kapsamında yetkilendirilecek Ziraat Mühendisi TARGEL personeli yerinde doğrudan bitki sağlığı hizmeti verebilecek ve reçete yazabilecektir.

5 ÜKD İÇERİSİNDE REÇETE DÜZENLEME
REÇETE TALEBİ Arazi ziyareti ÜKD İÇERİSİNDE REÇETE DÜZENLEME Arazi ziyaretinin mümkün olmaması veya gerekli görülmemesi, Yazılı,sözlü beyan, zararlı organizma, bitki örn. Teşhis yapılamaması, yeni olması muhtemel zararlı organizmalar için

6 YETKİLİ BİTKİ KORUMA OFİSİ (YBKO)
Ziraat mühendisi olan BKÜ bayilerinden; Dört yıllık tecrübesi olan (Kesintisiz), Son iki yılda ceza almamış olan, En az 25 üreticiyle sözleşme yapabilen Teşhis odası bulunan, Biri Bitki Koruma Bölümü Mezunu en az iki ziraat mühendisi çalıştıran bayiler YBKO olabilecektir.

7 TEŞHİS ODASI KOŞULLARI
Yerler kolay temizlenebilir ve içerisinde 1 adet lavabo bulunan en az 4 m2 lik alan Buzdolabı Derin Donduruculu ( ) Teşhis masası Beyaz zeminli, ışıklı ve en az 70 cm2 Binoküler 1x40 büyütmeli Taşıma kabı Buz kabı, buzluk Nem kontrollü İnkübatör cihazı (Nem çemberi) Atrap, Emgi şişesi ve öldürme şişesi Bitki Korumacı Sırt Çantası El Küreği, bıçak, maket bıçağı, budama makası, plastik numune torbası, yapışkanlı etiket, işçi eldiveni, keçeli kalem, kurşun kalem, sprey boya, büyüteç, cımbız, galoş Bilgisayar İnternet erişimli Eğitim materyalleri Teknik talimatlar, Entegre mücadele teknik talimatları, teşhis, tanı ve öneride bulunmak için yazılı ve görsel materyaller

8 YETKİLİ BİTKİ KORUMA OFİSİ (YBKO)
YBKO Normal Bayiliğin Yanında Anlaşma yaptığı üreticilerin; BKÜ Reçetelerini Yazma, BKÜ uygulamalarını yapma, ÜKD kayıtlarını tutma, Yaptığı BKÜ uygulamaların Kalıntı problemi sorumluluğu verilmiştir. Bayilik yalnızca ürün satılan değil teşhis ve uygulama hizmeti satılan bir mekanizma haline gelecektir. Ceza alanlar 4 yıl Yetkili Bitki Koruma Ofisi Olamayacaktır.

9 PROFESYONEL UYGULAYICILAR
Bitki Koruma Ürünlerinin uygulamasını ücreti karşılığında profesyonel olarak yapmak isteyen Ziraat Mühendisleri, Teknikeri ve Teknisyenleri bulundukları ilin il ve ilçe müdürlüğüne başvuruda bulunarak “Bitki Koruma Ürünü Uygulama Belgesi” alabilirler

10 PROFESYONEL UYGULAYICILAR
PROFESYONEL UYGULAYICILARIN SORUMLULUKLARI Yaptığı uygulamaların kayıtlarının tutulmasından ve kalıntıdan, Reçetede yazan bitki koruma ürünleri ile dozunda ve mücadele zamanında, uygun aletle uygulanmasından, İlgili mevzuata uymaktan, sorumludurlar.

11 TİCARİ AMAÇLI BİTKİSEL ÜRETİM YAPAN KİŞİLER
Sadece kendi üretim alanlarında ve bitkisel ürün bulunan depolarında bitki koruma ürünü uygulama yetkisi almak isteyen, ticari amaçlı bitkisel üretim yapan kişiler bulundukları yerin il ve ilçe müdürlüğüne başvuruda bulunarak bir günlük eğitime katılarak “Bitki Koruma Ürünü Uygulama Belgesi” alabilirler.

12 BİTKİSEL ÜRETİM YAPAN KİŞİ UYGULAYICILAR
Bu kişiler; Yaptıkları uygulamaların ÜKD’ye kaydedilmesinden, Reçetede yazan BKÜ’ni dozunda, zamanında, uygun makine ile uygulanmasından, ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süreye uymaktan ve kalıntıdan sorumludurlar.

13 ÜRETİCİLER Ticari amaçla üretim yapan üreticiler; Bitki koruma ürünü uygulamalarını, Bakanlıktan Sertifika alan kişilere yaptırmak, ÜKD’yi temin ederek, her ürün ve parsel için kayıtlarını tutmak ve 5 (Beş) yıl süre ile saklamak zorundadırlar. Kalıntıdan sorumludurlar. Yetkili Bitki Koruma Ofisleri ile sözleşme yaparak ÜKD kayıtlarını, Reçete ve Bitki Koruma Ürünü Uygulamalarını yaptırabilirler. Reçete zorunluluğu olmayan ürünleri için de isterlerse ÜKD tutabilirler. Üreticiler, yetkili kişilere yaptırdığı işlemleri onaylatarak üretici kayıt defterinin ilgili sayfanın bir suretini kendilerine verir.

14 ÜRETİCİ KAYIT DEFTERİNE VE REÇETEYE TABİİ ÜRÜN LİSTESİ OLUŞTURULMASI
Tüm bitkisel ürünler yerine Ticari amaçlı yetiştirilen ürünler , Yaş meyve, sebze ve bazı minör ürünler listede yer almıştır. Listeye bölümünden erişilebilinir.  ÜKD’ye tabii ürünlerin listesinin belirlenmesinde; Hasat öncesi denetim sonuçları, Hal denetimi sonuçları, Piyasa denetimi sonuçları, İhracat bildirimleri göz önünde bulundurularak yapılmaktadır.

15 ÜRETİCİ KAYIT DEFTERİNE VE REÇETEYE TABİİ ÜRÜN LİSTESİ
Reçete ve Üretici Kayıt Defteri tutma zorunluluğu olan bitki ve bitkisel ürünler 1 Armut 11 Havuç 21 Marul 31 Taze Soğan 2 Ayva 12 Hıyar 22 Maydanoz 32 Üzüm 3 Bezelye 13 Ispanak 23 Muz 33 Vişne 4 Biber 14 İncir 24 Nar Toplam: 33 ürün grubunda 5 Çilek 15 Kabak 25 Nektarin 6 Domates 16 Kayısı 26 Patates 7 Elma 17 Kiraz 27 Patlıcan 8 Enginar 18 Kültür Mantarı 28 Portakal 9 Erik 19 Limon 29 Şeftali 10 Greyfurt 20 Mandalina 30 Taze Fasulye

16 ÜRETİCİ KAYIT DEFTERİNE VE REÇETEYE TABİİ BKÜ ÜRÜN LİSTESİ
Yukarıda belirtilen bitki ve bitkisel ürünlerde kullanılacak, aşağıdaki aktif maddeler hariç diğer tüm bitki koruma ürünleri reçeteye tabidir. Ocak 2015 tarihi itibariyle Reçete Zorunluluğu Bulunmayan Bitki Koruma Ürünleri Biyolojik Mücadele Etmenleri Feromon ve tuzaklar Bakırlı preparatlar (Fungusit) Kükürt ve Kükürtlü preparatlar (Fungusit-Akarisit) Ürünler her yıl risk esasına göre Bakanlık tarafından yeniden belirlenecektir.

17 ÜRETİCİ KAYIT DEFTERİ(ÜKD)
Daha önce ayrı ayrı tutulan üç kayıt Üretici Kayıt Defterinde birleştirilip basitleştirilmiştir. Böylece izlenebilirlik daha kolay hale getirilmiştir. Üretici kayıt defteri; reçeteyi, BKÜ satışını, uygulanmasını ve kayıtların tutulmasını içermektedir. Reçete ve ÜKD zorunluluğu olan BKÜ’leri ile bitki ve bitkisel ürünler için üreticiler tarafından ÜKD tutulması zorunludur.

18 ÜKD şekli, basımı, dağıtımı ve kullanımına dair esaslar
Üretici kayıt defteri (ÜKD) her bir sayfasına seri numarası verilerek, dört suretten oluşan, 50 ‘lik koçanlar halinde bastırılacak, Her üreticiye bir ÜKD verilecek, Koçan içerisindeki dört suretten oluşan her bir seri numarası, üreticinin kullandığı parseller ve ÜKD’ye tabi ürünler için ayrı ayrı kullanılarak reçete yazılacak ve kayıt işlemlerinde kullanılacak, Aynı parsel ve ürün için farklı zamanda reçete yazılması gerektiğinde aynı koçanın başka bir seri numarası kullanılacak, İşlemlerde, kullanılan her seri numarasında parsel numarası ve ürün adı belirtilecektir, Bir parsel üzerinde birden fazla ÜKD’ye tabi ürün yetiştiriliyorsa her bir ürün için farklı bir seri numarası kullanılacak, ÜKD’de yeterli sayfa var ise sonraki üretim yılları için de kullanılabilecektir. ÜKD’ler ilin ihtiyacına göre İl Müdürlüklerince döner sermayelerinden, Bakanlıkça gönderilen örneğe uygun olarak yaptırılacaktır.

19 Üretici Reçete Bayi Uygulayıcı ÜRETİCİ KAYIT DEFTERİ
ÜKD, 14X21 cm, ebatlarında Her defter il kodu ve her yılın son iki rakamı ile başlayan seri no içerecek şekilde dört kopya 50 sayfa olacaktır. Gerektiğinde üretici onayı ile kopyası verebilinir. Müstakil yetiştirilen her ürün ve parsel için üretici kayıt defteri tutulur. Reçeteye BKÜ Aktif/Ticari isimde yazılabilecek. İşlemini bitiren yetkili kişi imzalayıp kaşeledikten sonra sayfayı kopardıktan sonra 5 (beş) yıl saklanır. ÜRETİCİ KAYIT DEFTERİ

20 SORUMLULUKLAR /YAPTIRIMLAR
Yetkilendirilen kişiler (Reçete yazma ve Profesyonel Uygulayıcılar); Her yıl Müdürlükçe düzenlenecek bilgilendirme toplantılarına katılmak, Teknik talimatlara ve Yönetmelik hükümlerine uymak, Kayıtları 5 (Beş) yıl süre ile saklamak zorundadırlar. Yetkili Kişilere ve Üreticilere; Hasat Öncesi denetim kapsamında idari para cezası ve ürün imhası işlemleri uygulanabildiğinden, BKÜ uygulamalarının teknik talimatlar ve ilgili mevzuatlar doğrultusunda yapılması büyük önem arz etmektedir.

21 REÇETE YAZMA YETKİSİNİN İPTALİ
Yönetmelik 27.Madde Birincide yazılı uyarı ve 5996 Sayılı Kanun gereği idari yaptırım uygulanır, aynı yıl içerisinde tekrarı halinde iptal Reçete yazma yetkisi iptal edilen kişiler Yetki sahibinin isteği ile iptal Dört Yıl Belge düzenlenmez. Herhangi bir şart aranmaksızın belge yenilenir.

22 TEŞEKKÜRLER


"BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN ÖNERİLMESİ, UYGULANMASI VE KAYIT İŞLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK 03.12.2014 Tarih ve 29194 Sayılı RG." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları