Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

6. ERKEKLER AVRUPA HENTBOL ŞAMPİYONASI SLOVENYA 2004 İSTATİSTİKSEL ANALİZİ ve DEĞERLENDİRİLMESİ Prof. Dr. YAŞAR SEVİM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "6. ERKEKLER AVRUPA HENTBOL ŞAMPİYONASI SLOVENYA 2004 İSTATİSTİKSEL ANALİZİ ve DEĞERLENDİRİLMESİ Prof. Dr. YAŞAR SEVİM."— Sunum transkripti:

1 6. ERKEKLER AVRUPA HENTBOL ŞAMPİYONASI SLOVENYA 2004 İSTATİSTİKSEL ANALİZİ ve DEĞERLENDİRİLMESİ
Prof. Dr. YAŞAR SEVİM

2 SAVUNMA Genel olarak takımların özellikle grup ve çeyrek final maçlarında bazı istisnaların dışında savunmaya gereken önemi verdikleri söylenemez (yüksek skorlar ). Yarı final ve final maçlarında daha etkin ve savunma ağırlıklı bir oyun anlayışı (Özellikle yarı final maçı Almanya – Danimarka ve final maçında Almanya’nın ortaya koyduğu savunma ). Genellikle 6:0 (ancak m. de yüksek), 3:2:1, 5:1 savunmalar Özellikle yüksek ve m’ de oynanan agresiv 6:0 savunma anlayışı Bazı takımlar maçın belli dönemlerinde kısa süreli adam adama pres ve 5:0+1 savunmayı da denediler. Bir maç içerisinde iki en fazla üç savunma türü Çek takımı 4:2 savunmayı şampiyona boyunca kullandı. Fransa maçını da sürpriz denecek şekilde kazandı.

3 HÜCUM Hızlı, dinamik ve tempolu hücum anlayışı
Savunma sonrası top kazanıldığında hücum dinamiği kaybedilmedi Pozisyon hücumlar etkin dinamik ve tempolu oyun anlayış düzeni içerisinde uygulandı. Hakemlerin pasif oyun kuralını iyi uygulaması (yüksek maç skorları ) Takımlar daha çok bire bir (1:1), ikili ve üçlü kombinasyonlarda sonuca gitmeye çalıştı Hızlı, tempolu paslaşma (zaman zaman çok pas hatalarına rağmen) ve kanatlara kontra paslar ön plandaydı. Kanat katları ve çok sık çift pivot hücum uygulaması Takım hücumlarının süresi saniye (dinamik hücum ) Özetle; göze hoş gelen, hızlı, dinamik ve tempolu bir hücum anlayışı. Bireysel oyuncunun bireysel spekteküler oyun anlayışlarıyla daha da güzelleşti ve zenginleşti.

4 HIZLI HÜCUM Her takımın kendi anlayışına ve oyuncu yapısına özgü bir hızlı hücum anlayışı Almanya ve Danimarka daha sonra Hırvatistan, Slovenya, İspanya ... gibi takımlar hızlı hücum oyununda çok başarılı oldular. Özellikle Almanya hızlı hücumu (kanat oyuncularıyla) 2-3 pasta en iyi uygulayan takımdı. Kombine hızlı hücum kombinasyonlarını, bu şampiyonada çok fazla görmek mümkün olmadı.

5 TAKIMLARININ BAŞARISINDAKİ YERİ
KALECİLER 6. Avrupa Hentbol Şampiyonasının en başarılı ve etkin pozisyonu Savunma ile işbirliği Özellikle her müsabaka sonrası en iyi oyuncu ödülüne kalecilerin uygun görülmesi, (Almanya-Macaristan maçında her iki kalecinin en başarılı oyuncu seçilmesi gibi,) bu pozisyonun şampiyonadaki etkinliğini göstermektedir. Almanya, Danimarka, Slovenya, Rusya, Macaristan ve grup maçlarında İspanya kalecisi KALECİLERİN TAKIMLARININ BAŞARISINDAKİ YERİ

6 ALMANYA Almanya bu şampiyonanın hücumda ve savunmadaki en istikrarlı, en dinamik ve oyun disiplininden kopmayan takımıydı. Hücumda tempo oyununun en iyi örneklerini gösterdi. Özellikle pivot ve sağ kanat pozisyonlarında daha etkin oldu. Hızlı hücumu iki, en fazla üç pasla en etkin ve iyi uygulayan takımdı. Takım oyunu ve bütünlüğünün takım disiplini içinde en iyi örneklerini gösterdiler. Yıllarca beraber oynamanın sonucu son yıllarda kaybettikleri finali bu kez kazanarak güçlerini ortaya koydular. Savunmada genellikle 6:0 ve alternatif olarak 5:1 savunma uyguladılar. Özellikle yüksek, agresiv ve mükemmel yardımlaşmalı 6:0 savunmalarında final maçında çok başarılı olup, şampiyonluğu çok rahat kazandılar.

7 SLOVENYA Müthiş seyirci desteği, kazanma hırsı ve takım mücadelesi
Hücumda 5:1 alternatif olarak 3:2:1 ve zaman zaman da olsa 6:0 savunmayı kullandılar. Savunma ile kalecinin işbirliği de başarılarındaki önemli bir etkendi. Hücumda genellikle sol kanat katlarını kullanıp, çift pivot oyunundan sonuca gitmeye çalıştılar. Sağ kanatları ve sol oyun kurucuları bireysel olarak çok başarılı oldular. Atina Olimpiyatları vizesi

8 DANİMARKA Şampiyonanın en dinamik, hızlı, tempolu ve göze hoş gelen hentbolü Hentbolde takım oyununun tüm gereklerini savunmada ve özellikle hücumda yerine getirdi. Mükemmel ve iyi yardımlaşan 6:0 yüksek savunmasını kaleci ile birleştiren en iyi takımdı. Hızlı hücumlarını genellikle ikili ve üçlü kombinasyonlarla sonuçlandırdı. Hücumda en etkin ve dinamik pas yapan takımdı. Tempolu oyununu tüm maç boyunca devam ettirme çabasında olup, bunda da başarılı oldular. Hücumda pivotun üzerinden mükemmel oynadılar. Danimarka 1. devredeki hızlı ve disiplinli oyun temposunu maçın 2. devresine de artarak taşıyabilen şampiyonanın en başarılı birkaç takımından biri görünümündeydi.

9 HIRVATİSTAN 5:1 ve 6:0 savunmayı alternatifli olarak kullandı.
Yarı finalde en etkin iki oyuncusundan (Baliç ve Metkoviç) yoksun olmasına rağmen eski Yugoslavya hentbolünün en iyi örneklerini gösterdi. Hücumda ikili ve üçlü kombinasyonlarla, özellikle orta oyun kurucusu Baliç’in mükemmel oyun kurması ile sonuca gitti. Hızlı hücumda kaleci ve mükemmel sağ kanat oyuncusu Mirza işbirliğini çok etkin kullandılar. Bireysel yeteneklerini iyi kullanabilen oyunculara sahip bir takım.

10 SONUÇ 1. Genellikle takımların oyun anlayışında esneklik ve çok yönlülük ön planda yer aldı. Modern hentbol oyununun temel yapısını oluşturan bireysel, grup ve takım taktiği anlayışı kademeli olarak birbirini tamamladı.

11 SONUÇ 2. Özellikle savunma oyuncularının davranışlarında algılama ve karar verme sürecinin aktif bir biçimde oyunda etkin olduğu gözlendi

12 SONUÇ 3. Genellikle bire bir hücum uygulamaları, aynı anda ikili ve üçlü hücum kombinasyonları ile bağlanarak dinamik hücum setlerine dönüştü.

13 SONUÇ 4. Şampiyonanın en iyi takımları savunmadan hücuma geçişte hızlı ve dinamik oyunu tercih edip, hızlı hücumu uzatıp pozisyon hücumuna taşıyarak rakip üzerinde baskı oluşturmayı denediler. Bu geçişlerde genellikle oyuncuların koşu yolu daha önceden belirlenmiş olup, pas yolları ise gelişen hücum pozisyonlarına göre değerlendirilmeye çalışılmıştır.

14 SONUÇ 5. Takımların oyun sistemleri, ihtiyaca ve duruma göre ya esnek bir değişkenlik gösterdi ya da değiştirildi. Özellikle hücumda kanat ve oyun kuruculardan çift pivota geçişler çok sık uygulandı.

15 SONUÇ 6. Oyuncular bireysel olarak temel oyun pozisyon alanlarını, oyun sistemi içerisinde mümkün olan en iyi biçimde kullandılar.

16 SONUÇ 7. Savunma sonrası hücuma geçiş hızlı tempolu ve dinamik şekilde uygulandı. Hızlı hücumlar genellikle en fazla 2 ya da 3 pasla uygulandı ve sonlandırıldı.

17 SONUÇ 8. Hızlı ve tempolu oyun, pozisyon hücumunda da devam etti (bunda pasif oyun kuralının uygulanması da etkili oldu). Genellikle hücum süresi saniye civarında oldu.

18 SONUÇ 9. Çok fazla serbest atış taktiği kullanılmadı (en çok Almanya serbest atış taktiği kullandı).

19 SONUÇ 10. Hızlı ve dinamik oyun sonrası geriye savunmaya dönüşte hızlı ve çabuk şekilde uygulandı.

20 SONUÇ 11. Kalecilerin performansları bu şampiyonada sonuçlarda etkili ve çok başarılı oldu.

21 SONUÇ 12. Genellikle klasik 6:0 yerine yüksek ve agressiv (10-12 m. de) 6:0 savunma etkin olarak, alternatif olarak 5:1 ve 3:2:1 savunmalar kullanıldı.

22 SONUÇ 13. Önceki yıllar ve şampiyonalara göre takımlar arasındaki güç farkı azaldı ve dengelerin birbirine yaklaştığı görüldü (Hentbol rekabeti ve gelişimi açısından önemli). Bu da hentbolün gelişimini hızlandıracak bir olgu...

23 SONUÇ 14. Hücumda dinamik, hızlı ve tempolu pas uygulaması ön plana çıktı. Özellikle kanatlara kontra uzun dinamik pas uygulaması çok sık uygulandı.

24 ÖZET Özetle, bu Avrupa Şampiyonası’nda bir çok takım modern hentbolün hızlı, dinamik tempolu ve göze hoş gelen gereklerini yerine getirerek Avrupa ve Dünya hentbolüne yeni bir ivme kazandırdı.

25 DİYAGRAM 1 2 4 3 1 ESP 14:12 CRO (1. devre 24:50) 12. Hırvat golü (Metlicic No:19) Orta OK ve Sol Kanat çaprazı sonrası, Orta OK, Sol Kanat’a pas aldatması yapıp, Sol OK’ ya pas verir. Sol OK da kata devam eden Sol Kanat’a pas verir. Yükleme sağa doğru devam eder.

26 DİYAGRAM 2 (5:6) SLO 11:11 CZE (1. devre 18:44)
Çizgi Hatası ( Bruna No:3) Eksik hücumda Sağ OK ve Orta OK çaprazı sonrası, Orta OK topu kale sahasına sıçrayan Sol OK’ya tip olarak atar. a) 2 1 b) 3

27 DİYAGRAM 3 POR 12:18 ESP (1. devre 29:40)
12. Portekiz golü ( R. Costa No:9) Orta OK ve Sağ OK çaprazı sonrası, Orta OK pası Sağ OK’ya gösterip kale sahasına sıçrayan Sağ Kanat’a tip pası atar.

28 DİYAGRAM 4 (6:5) a) 2 1 b) 3 SWE 10:9 RUS (1. devre 20:23)
9. Rus golü ( Ivanov No:3) Eksik savunmaya karşı çift pivota girdikten sonra, tüm oyuncuların pozisyonları sahanın soluna doğru bilinçli bir şekilde kaydırılarak Sol OK ile soldan yüklemeyi başlatılır. İkili pivot perdesini kullanılarak sağ taraftan pozisyon bulunur a) 2 1 b) 3

29 DİYAGRAM 5 (6:5) 2 1 SWE 10:11 RUS (1. devre 22:49) 11. Rus golü ( Chipurin No:20) Eksik savunmaya karşı Orta OK, Pivot perdesi ile birlikte hareketlenir ve yerden pas ile Pivot’a pozisyon sağlar.

30 DİYAGRAM 6 2 1 SWE 12:16 RUS (1. half 28:51) 16. Rus golü ( Chipurin No:20) Diagram 5’ teki aynı oyunu bu sefer tam savunmaya karşı yine Orta OK ile Pivot uygular ve savunmanın bacağının arasından pas ile pozisyonu değerlendirirler.

31 DİYAGRAM 7 a) 3 2 1 b) 4 DEN 2:1 ESP (1. devre 05:32)
Danimarka 2. golü ( Jeppesen No:21) Orta OK, Sağ OK’ya pas verir ve sol tarafa topsuz geçer. Sağ OK ise ortaya doğru gelen Sol OK ‘ya topu atar. Sol OK topu aldığında, hemen ters tarafa döner ve sol tarafta yerini alan Orta OK ‘ya pas verir. Orta OK soldan yükleme hareketini başlattığı sırada, Sağ Kanat kat eder ve defansı perdeler. Sol OK perdeyi değerlendirir. a) 3 2 1 b) 4

32 DİYAGRAM 8 a) 1 3 2 b) 6 4 5 DEN 11:9 ESP (1. devre 25:02)
11. Danimarka golü ( No:3 ) Sol OK ve Sol Kanat çaprazı sonrası, Sol Kanat topu Orta OK’ya atar ve Sol Kanat ile Sol OK tekrar kendi pozisyonlarına dönerler. Orta OK ise topu ortaya koşan Sağ OK ‘ya atar. Sağ OK ile Sol OK çaprazı sonrası top, sağ tarafta uygun boşluk bulmak amacı ile sağa aktarılır. a) 1 3 2 b) 6 4 5

33 DİYAGRAM 9 HUN 2:1 FRA (1. devre 04:09)
Fransız şutu ( Karabatic No:13) Orta OK ile Pivot çaprazı sonrası, Pivot pası Sağ OK’ ya atar. Sağ OK ise ortaya doğru koşuya devam eden Sol OK’ya pas verir. Sol OK da Pivot perdesi üzerinden atışını yapar. a) 2 3 1 b) 4

34 DİYAGRAM 10 HUN 3:1 FRA (1. devre 06:33) a)
3. Macar golü ( Ilyes No: 3) Orta OK ile Sol OK çaprazı sonrası, Orta OK çift pivota girer. Sağ OK ile Sol OK arasındaki ikinci çapraz geçiş sonrası, Sol OK sıçrayarak atış kullanır. a) 2 1 b) 4 3

35 DİYAGRAM 11 HUN 8:13 FRA (1. devre 29:03) a)
Fransız şutu ( Cazal No:19) Sağ OK ile Sağ Kanat çaprazı sonrası, Sağ Kanat pası Orta OK’ya atar ve Orta OK ile Sol OK arasındaki ikinci çaprazı bekler, sonra Sağ Kanat ortaya doğru koşar ve topu Sol OK’dan alarak sıçrayarak atış kullanır. a) 1 2 b) 3 4

36 DİYAGRAM 12 CZE 2:4 GER (1. devre 06:16) a) Almanya 7 m atışı
Yüksek savunmaya karşı, Orta OK topu m’ ye kadar yükselen ve savunmasını bloklayan Pivot’a atar. Sol Kanat ortaya doğru kat ederek topu Pivot’dan alır ve tekrar yuvarlanan Pivot’a topu atar. a) 2 1 b) 3

37 DİYAGRAM 13 1 2 CZE 5:7 GER (1. devre 11:09) 5. Çek golü (Bruna No:3) Orta OK ile Sol Kanat ve Sol OK arasındaki ikili çapraz sonrası, Sol OK , Pivot tarafından yapılan perdeden yararlanarak atış kullanır.

38 DİYAGRAM 14 (6:5) 1 3 2 CZE 6:13 GER (1. devre 20:51) 13. Alman golü ( Stephan No:18) Eksik savunmaya karşı, Orta OK ile Sol OK çaprazı sonrası, Sol OK pası Sağ OK’ya atar ve ortaya doğru koşuya devam eder. Sağ OK topla beraber sağa doğru hareketlenirken aniden sola döner ve Sol OK’ya pas atar. Sol OK da Pivot perdesinden yararlanarak atış kullanır.

39 DİYAGRAM 15 a) CZE 16:22 GER (2. devre 36:43)
16. Çek golü ( Filip No:10) Orta OK ile Sol Kanat ve Sol OK arasındaki ikili çapraz sonrası, Sol Kanat çizgiye kat eder. Ve boşluk sağ taraftan bulunmak üzere yükleme devam ettirilir. 1 2 b) 5 3 4

40 DİYAGRAM 16 a) CZE 21:31 GER (2. devre 49:27)
31. Alman golü ( Schwarzer No: 8) Orta OK ile Sol Kanat ve Sol OK arasındaki ikili çapraz sonrası, Sol Kanat ve Sol OK tekrar pozisyonlarını alırlar. Sol OK , Sağ OK’ya çapraza gider, Sağ OK pası sol tarafta pozisyonunu alan Orta OK ‘ya atar ve Orta OK hücum kombinasyonlarını kullanır ( Pivot ile ). 1 2 b) 5 3 4

41 DİYAGRAM 17 (5:6) HUN 8:13 SCG (1. devre 25:57) a)
13. Sırp golü ( Lapcevic No: 11) 5:6 hücumda Orta OK ve Sağ OK çaprazı sonrası, Sağ OK topu tekrar Orta OK’ya verir. Orta OK ikinci çaprazı Sağ Kanat ile yapar. Sağ Kanat pası paralele, ortaya doğru koşan Sol OK’ya atar. a) 3 2 1 b) 4

42 DİYAGRAM 18 (5:5) 2 1 SLO 12:23 GER (2. devre 38:18) 23. Alman golü ( Kehrmann No: 19) 5:5 hücumda, Sağ Kanat yüklemeyi başlatır ve pası Sağ OK’ya atar ve Pivot perdesinden yaralanarak tekrar Sağ OK’dan pas almaya çalışır.

43 DİYAGRAM 19 1 SLO 8:5 FRA (1. devre 21:16) 5.Fransız golü ( Cazal No:19) Sağ Kanat sağdan yüklemeyi başlattığında, Orta OK çizgiye kat eder ve savunmayı bloklar. Sağ OK topu Sağ Kanat’dan aldığında, Pivot ve Orta OK tarafından yapılan ikili perde üzerinden sıçrayarak atış kullanır.

44 DİYAGRAM 20 İspanya atağı (ESP:CRO). a)
Orta OK ve Pivot paslaşması sonrası, Sol OK ortaya doğru koşar ve topu Pivot’dan alır. Sonra hücum kombinasyonlarını kullanır. Çizgiden kat eden Sağ Kanat’a pas atar ya da yüklemeyi sağa doğru devam ettirir. a) 2 1 b) 3 4 3


"6. ERKEKLER AVRUPA HENTBOL ŞAMPİYONASI SLOVENYA 2004 İSTATİSTİKSEL ANALİZİ ve DEĞERLENDİRİLMESİ Prof. Dr. YAŞAR SEVİM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları