Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOCUK İZLEM MERKEZİ DİYARBAKIR ERDAL KARALAR SOSYAL HİZMET UZMANI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOCUK İZLEM MERKEZİ DİYARBAKIR ERDAL KARALAR SOSYAL HİZMET UZMANI."— Sunum transkripti:

1 ÇOCUK İZLEM MERKEZİ DİYARBAKIR ERDAL KARALAR SOSYAL HİZMET UZMANI

2 ÇOCUĞUN TANIMI ÇHS:1.m.de 18 yaşından küçük her insan çocuk sayılır.
5395 s. Çocuk Koruma Kanunu 3.m Daha erken ergin olsa bile 18 yaşını doldurmamış kimse çocuk sayılır. 5237.s TCK 6.m: Çocuk deyiminden 18 yaşını doldurmamış kişi anlaşılır.

3 ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARI NEDİR?
Çocukların başta anne babaları olmak üzere, bakmakla yükümlü kimseler ve diğer yetişkinler tarafından fiziksel, duygusal, zihinsel veya cinsel gelişimini engelleyen ya da beden veya ruh sağlığına zarar veren, kaza sonucu olmayan durumlarla karşı karşıya bırakılması.

4 İHMAL VE İSTİSMAR ÇOCUĞA YETERLİ BAKIMI SAĞLAMAMAK. ÖRNEĞİN; KİRLİ,
ÇIPLAK VE AÇ BIRAKMAK. ÇOCUĞUN İSTEKLERİNİ ÖNEMSEMEMEK. ÇOCUĞA VURMAK VE AŞAĞILAMAK. ÇOCUĞUN EĞİTİM VE OYUN HAKKINI ELİNDEN ALMAK.

5 İHMAL VE İSTİSMAR ÇOCUĞU HİZMETÇİ GİBİ KULLANMAK.
ÇOCUĞU SÖZEL OLARAK HIRPALAMAK. ÇOCUĞUN EĞİTİM GEREKSİNİMLERİNİ GÖZARDI ETMEK. ÇOCUĞA ZARAR VERECEK DURUMLARDA ÇOCUĞU DENETİMSİZ BIRAKMAK. ÇOCUĞUN SAĞLIK GEREKSİNİMLERİNİ GÖZARDI ETMEK. ÇOCUĞU KENDİ ÇIKARLARI İÇİN KULLANMAK.

6 İHMAL VE İSTİSMAR ÇOCUĞUN DUYGUSAL GEREKSİNİMLERİNİ GÖZARDI ETMEK.
ÇOCUĞU ÖRSELEYEREK İTİP KALKMAK. ÇOCUĞUN ÖZGÜVENİNİ YIKMAK. ÇOCUĞU GEREKSİZ YERE AĞLATMAK.

7 ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARI NEDİR?
Yetişkin bir kişinin çocuğu cinsel doyumu için kötüye kullanmasıdır. ( taciz, tecavüz, sarkıntılık, teşhir, röntgencilik,….)

8

9

10 DOKUNMAK NEDİR? Dokunmak birbirimizle iletişim kurmanın önemli bir yoludur. Dokunmanın İYİ DOKUNMA ve KÖTÜ DOKUNMA olmak üzere iki şekli vardır.

11 VÜCUDUMUZUN ÖZEL YERLERİ
Bir başkasının görmesini ve dokunmasını istemediğimiz yerlerimizdir.

12 DOKUNMA TÜRLERİ İYİ DOKUNMA: Ailemizin, arkadaşlarımızın ve diğer tanıdıklarımızın bizi önemsediğini anlatır. İyi dokunmalar kendimizi iyi ve emniyette hissetmemizi sağlar. Örneğin: Uyandığında annenin sana sarılması ve öpmesi. Babanın iyi geceler dilmek için sarılması ve öpmesi. Anneanne ve büyükbabanın ziyarete geldiklerinde herkesin birbirini kucaklaması ve öpmesi.

13 DOKUNMA TÜRLERİ KÖTÜ DOKUNMA: Kendini rahatsız hissetmene neden olan dokunmalar genellikle kötü dokunmalardır. Birisi sana istemediğin bir şekilde dokunduğunda bunu gizlemek zorunda değilsin. Kendinin kötü olduğunu düşünme. Kötü olan sen değil, sana kötü bir şekilde dokunan kişidir. Bedenin sana aittir. Sen istemiyorsan kimse sana dokunamamalıdır. Kötü dokunmanın ne olduğunu bilmek ister misin? Canını acıtan dokunma kötü dokunmadır. Dokunulmasını istemediğin halde sana dokunulursa bu kötü bir dokunmadır.

14 Dokunan kişi kendini rahatsız hissetmene neden oluyorsa, bu kötü bir dokunmadır.
Dokunma seni korkutuyor ve sinirlendiriyorsa, bu kötü bir dokunmadır. Birisi seni kendisine dokunmaya zorluyorsa bu kötü bir dokunmadır. Dokunan kişi bunu hiç kimseye söylememeni istiyorsa, bu kötü bir dokunmadır.

15 Dokunan kişi bunu başkasına söylersen sana bir zarar vereceği tehdidinde bulunuyorsa bu kötü bir dokunmadır. Maalesef bazı yetişkinler onlara duyduğun güveni kötüye kullanabilirler. Yanlış yapan sen değil, istemediğin bir biçimde sana dokunan kişidir. Cinsel taciz daha büyük, daha yaşlı, daha güçlü kişilerin işlediği bir suçtur. Kendini suçlama ve kimsenin de seni suçlamasına izin verme.

16 VÜCUDUNU KORUMAK İÇİN NELER YAPABİLİRSİN
HERHANGİ BİR KÖTÜ DOKUNMA İLE KARŞILAŞILDIĞINDA, SÖYLEYEBİLECEĞİN EN SERT VE EN CİDDİ BİÇİMDE HAYIR DE. ORADAN UZAKLAŞ VE GÜVENLİR BİR YERE GİT. GÜVENDİĞİN BİR BÜYÜĞÜNE ANLAT. BÜYÜKLER SENİ DİNLEYİP BU KONUDA BİRŞEY YAPANA KADAR DA SÖYLEMEYE DEVAM ET.

17 CİNSEL İSTİSMARCI KİMDİR?
İlla ki böyle biri değildir.

18 Çocuğu cinsel olarak çekici bulan ve çocukla cinsel ilişkiyi erişkine tercih eden kişilerdir. (pedofil) Aslında erişkinleri tercih eder, ancak onlarla ilişkiye giremediği için çocukları kullananlardır. Özgüveni düşüktür. Yetersiz kişiliklerdir. Psikiyatrik sorunlu kişilerdir.

19 Sanılanın aksine, serseri görünümlü, pis biri değildir.
Çocukların güvenini kazanabilen, onlarla yakın ilişki kurabilen, düzgün görünümlü insanlardır. Olguların %50 sinde aileden birisi , olguların % 70 inde ailenin tanıdığı birisidir,% 90’ı çocuğun tanıdığı biridir. İstismarcının geçmişinde cinsel istismar öyküsü olma ihtimali yüksektir.

20 İstismarcı kişi mağduru elinde tutmak için her yolu dener
İstismarcının eylemi devam ettiren şey mağdurun bu durumu kimseyle paylaşmamasıdır. İstismarcı kendisini çevresine iyi kalpli, babacan, yardım sever,düşünceli,kibar, vb. biri olarak gösterir.Bu özelliklerinden dolayı kimse onlardan şüphelenmez. Bir çok vakada istismarcı hiç tahmin bile edilemeyen kişilerdir. İstismarcı genellikle kendisine karşı koyamayacak kişileri kurban olarak seçer.(çocuk ve gücünün yettiği kişiler)

21 Çocuklar Yaşadığı İstismar Olayını Neden Anlatmaz?
Kendilerine inanılmayacağını düşünürler. Başlarının belaya girebileceğini düşünürler. İstismarcının tehdidinden korkarlar. Kendilerini suçlu, sorumlu hisseder. İstismarcıyı korumak isterler.

22 Yaşanılan olayı anlattığında daha kötü olaylara sebep olacağını düşünür.
Kendisine inanılmayacağını düşünür. Utanır söyleyemez. Ailenin parçalanmasından korkar. Başkalarını korumak için kendini kurban eder.

23


"ÇOCUK İZLEM MERKEZİ DİYARBAKIR ERDAL KARALAR SOSYAL HİZMET UZMANI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları