Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KİŞİSEL TEMİZLİK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KİŞİSEL TEMİZLİK."— Sunum transkripti:

1 KİŞİSEL TEMİZLİK

2 SAĞLIK VE TEMİZLİK SAĞLIK: Yalnızca hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. TEMİZLİK: Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan önlemlerin tümüne denir.

3 KİŞİSEL TEMİZLİK Her insan kendi temizliğinden kendisi sorumludur,
Bakımlı ve temiz olmak sağlıklı bir yaşamın ilk koşullarından biridir. Sağlıklı yaşama ve sağlığı korumada gerekli yol ve kuralların hepsine HİJYEN denir. KİŞİSEL HİJYEN: Kişilerin kendi sağlıklarını korumak ve devam ettirmek için uymak zorunda oldukları öz bakım uygulamalarıdır.

4 KİŞİSEL TEMİZLİK İLE PEK ÇOK HASTALIĞIN ÖNÜNE GEÇİLMEKTEDİR
İshalli hastalıklar Soğuk algınlıkları Cildin mikrobik hastalıkları Cildin mantar, uyuz ve bitlenme gibi parazitlerle oluşan hastalıkları Bazı allerjik hastalıklar Vücut kokusu

5 EL TEMİZLİĞİ VE BAKIMI Günlük yaşamda en fazla kirlenen organların başında eller gelmektedir, Hastalık yapan mikroorganizmalar kişiden kişiye en çok eller yolu ile bulaşmaktadır. Hijyenik el yıkamanın amacı, eller üzerinde bulunan geçici bakterilerin tamamını, kalıcı bakterilerin ise bir kısmını ellerden uzaklaştırmaktır.

6 EL TEMİZLİĞİ VE BAKIMI Olanak bulunan her ortamda; eller akar su altında sabunla, el sırtı, avuç içi ve parmak araları köpüklerle kaplanıp 15 saniye ovuşturularak (yavaşça 15'e kadar sayarak bu süre belirlenebilir) yıkanmalı, durulanmalı, başkası tarafından kullanılmamış havlu, kağıt havlu ya da kağıt mendille kurulanmalıdır.

7 ELLER NE ZAMAN YIKANMALIDIR?
Yemeklerden önce ve sonra Yemek hazırlamadan önce ve sonra Diş, ağız, yüz, göz temizliği yapmadan önce Tuvalet gereksiniminin giderilmesinden önce ve sonra Kirli, tozlu bir işi tamamladıktan sonra Dışarıdan eve ve işe geldikten sonra Hasta ziyaretinden sonra Hiçbir iş yapılmasa dahi gün içinde çeşitli saatlerde (her zaman temiz görünecek şekilde) mutlaka su ve sabunla iyice yıkanmalı, durulanmalı ve çok iyi kurulanmalıdır

8 EL YIKAMA UYGULAMA BASAMAKLARI
En iyi el yıkama işlemi bol suda ve sabunla bilekleri de içine alacak şekilde avuç içi, parmak araları, parmak uçları ve özellikle tırnak dipleri iyice temizlenecek şekilde olmalıdır. Eller su ile ıslatıldıktan sonra avuç içine bir miktar sabun alınır, dairesel hareketler ve friksiyon yaparak eller iyice köpürtülür. Her iki elin parmakları birbirine geçirerek ve ileri geri hareket ettirerek avuç içi ve parmak araları sn iyice yıkanır. Akan suyun altında durulandıktan sonra nemli kalmaması için kişisel veya kağıt havlu ile kurulanır. Musluk kağıt havlu ile kapatılır.

9 Aşama aşama el temizliği
YIKAMA VE KURULAMA

10 TIRNAK BAKIMI Haftada bir kez el ve ayak tırnakları kısa ve yuvarlak şekilde kesilmelidir. Kişisel tırnak makası kullanılmalıdır. El tırnakları yarım ay biçiminde, ayak tırnakları ise düz olarak kesilmelidir (ayak tırnaklarının yarım ay biçiminde kesilmesi tırnak batmalarına neden olabilir).

11 TIRNAK BAKIMI Tırnak uçlarının altında bir çok mikrop kolayca yerleşip üreyebilir. Bu nedenle, tırnak diplerinin temizliği çok önemlidir. Tırnak cilaları, ojeler ve oje çıkarıcılar mümkün olduğunca kullanılmamalıdır. Çünkü, bu maddeler tırnaklarda kuruluğa ve tırnağın kat kat ayrılmasına, kırılmasına neden olurlar. Eller ve tırnaklar, iyi bir el losyonu ile yağlanarak, kuruması önlenmelidir.

12 AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI Diş ve diş etlerinin temizlenmesi, ağzın bol su ile çalkalanması, diş etlerinin uyarılması ağız bakımı ile sağlanır. Ağız bakımına dikkat edilmediği takdirde ağız kokusu, diş eti rahatsızlıkları, çiğneme güçlüğü ve hazımsızlık görülür, Ağız bakımında amaç, ağzın tüm organizmalardan temizlenmesi değil, daha çok birikmiş yiyecek artıklarının temizlenmesidir.

13 AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI Dişler günde en az iki kez 3 dakika süre ile florlu diş macunu ile tüm diş yüzeyini kapsayacak şekilde fırçalanmalıdır. Fırçalama işlemi yemekten sonra ilk yirmi dakika içinde yapılmalıdır. Dişlerin arasındaki artıkları ve plakları temizlemek için diş ipi kullanılmalıdır.

14 AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI Diş temizliğinde kullanılacak fırçaların sapı elde rahat tutulabilecek biçimde olmalı, fırça ağız içinde bütün alanlara rahatça ulaşabilmeli, fırçanın kıllarının naylondan yapılmış ve yumuşak olması da önemlidir. Kılların sert olması diş etinde travmalara ve diş eti enfeksiyonlarına neden olabilir.

15 Dişler böyle fırçalanır, tamam mı ?

16 AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI Şekerli ve karbonhidratlı besinlerin yenmesinden sonra ağzın su ile çalkalanması ya da biraz su içilmesi de diş çürüklerinin oluşumunu azaltabilir. Dişlerde çürük olmasa bile 6 ayda bir diş muayenesi yaptırılmalıdır.

17 AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI Ağız - Dişin korunma ve bakımı yapılmazsa
Diş çürümeleri Kötü görüntü Sistemik hastalıklar

18 AYAK TEMİZLİĞİ ve BAKIMI
Ayaklar her gün çorap ve ayakkabı içerisinde terlediğinden düzenli olarak yıkanmalıdır, Her yıkamadan sonra parmak araları havlu ile iyice kurulanarak mantar enfeksiyonları için ortam oluşması önlenmelidir (ayak havluları ellerin kurulanmasında kullanılmamalıdır), Çoraplar pamuklu olmalı ve günlük olarak değiştirilmelidir.

19 AYAK TEMİZLİĞİ ve BAKIMI
Uygun ve rahat bir ayakkabı ayak sağlığı için önemlidir. Ayağa tam uyan bir ayakkabı; parmakları sıkmamalı, topuğu sıkıca tutmalı ve ayak kemerini iyice desteklemelidir. Ayakkabının ökçesi geniş olmalı ve çok yüksek olmamalıdır.

20 AYAK TEMİZLİĞİ ve BAKIMI
Eğer ayakkabı uygun değilse ayakta nasır, ayak tabanında kalınlaşmalar, baş parmakta eğrilik ve tırnak hipertrofisi (büyüme-kabalaşma) oluşabilir.

21 VÜCUT KOKUSU Vücut yüzeyinde bulunan mikropların teri parçalamasına bağlı olarak koku meydana gelmektedir. Koku meydana getiren vücut bölgeleri ayaklar, kıl köklerinin yoğun olduğu kasık ve koltuk altlarıdır.

22 VÜCUT KOKUSU Her gün banyo yapılamadığı durumlarda koltuk altı önce sabunlu bir bezle, sonra su ile iyice silinmeli ve temizlenmelidir. Deri üzerine daha sonra bir deodorant veya ter önleyici uygulanabilir. Deodorantlar temizlik aracı değildir, sadece kokuyu maskeler.

23 CİLT TEMİZLİĞİ VE BANYO YAPMA
Özellikle deri yüzeyinde bulunan mikropların, yığılan kirlerin, ter ve diğer vücut ifrazatının uzaklaştırılması ve dökülen yüzeysel hücrelerin atılması için mümkün olduğunca sık yıkanmak gerekir.

24 CİLT TEMİZLİĞİ VE BANYO YAPMA
Sık sık yıkanılmazsa, vücutta oluşan kir, yağ bezleri kanallarını tıkayarak deride siyah noktaların oluşmasına yol açar ve atık maddelerin atılmasını engeller. Bunların bakterilerle enfeksiyonu sonucunda da akne ve impedigo gibi lezyonlar oluşur Yıkanma, su ve sabun kullanarak derinin ovulması ve kirin akıtılmasıdır. Her banyodan sonra iç çamaşırları ve giysiler değiştirilmelidir.

25 SAÇ TEMİZLİĞİ VE BAKIMI
Saçlar; Dökülmeye karşı Bitlenmeye karşı Saç hastalıklarına karşı Dış etkenlere karşı korunmalıdır.

26 SAÇ TEMİZLİĞİ VE BAKIMI
Sağlıklı saçlara sahip olmak için düzenli biçimde yıkamak gerekmektedir. Normal bir saçın haftada en az 1 ya da 2 kez yıkanması gerekmektedir. Yağlı saçlar ise daha sık yıkanmalıdır. Saçların sağlıklı görünümü beslenme ile ilgilidir. Saçlar kökleri ile beslenir. Taramak, fırçalamak, parmak uçları ile masaj yapmak kan basıncını hızlandırır ve saçları besler.

27 SAÇ TEMİZLİĞİ VE BAKIMI
Saç diplerinde kepek varsa, sık sık çok sıcak olmayan su ve sabunla yıkamak yararlı olabilir. Saçlar bol su ile iyice durulandıktan sonra da kepeklenme önlenemiyorsa bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Saç dökülmesi; yaş, hormon ve irsiyet ile ilgilidir. baştaki damarların uyarılması ve temiz tutulması gerekir.

28 SAÇ TEMİZLİĞİ VE BAKIMI
Bitlenme, insan vücudunun saçlı ve saçsız derisine bit yerleşmesine denir. Saç temizliğine ve bakımına dikkat etmeyen kişilerde bit oluşabilir. Çevredeki kişilere de bit bulaşabilir. Tedavi edici şampuan ve losyonlar kullanılmalıdır.

29 SAÇ TEMİZLİĞİ VE BAKIMI
Saçların boyanması ya da saça kimyasal maddelerin uygulanması saçın ve saçlı derinin sağlığını bozabileceği için bu tip uygulamalardan kaçınılmalıdır. Herkesin kendine özel saç bakım aletleri kullanması gereklidir. Saç temizliğinde şampuan seçimine dikkat edilmelidir. Kişisel olarak kullanılan fırça ve taraklar sık aralıklarla sıcak sabunlu su ile yıkanmalı ve durulanmalıdır.

30 YÜZ, GÖZ VE KULAK TEMİZLİĞİ
Her sabah yataktan kalkıldığında su ile yüzün yıkanması gerekmektedir. Gece uykudan önce, yüzün sabunla yıkanarak temizlenmesi yüz derisi üzerindeki günün kirini arındırır. Makyaj yapılıyorsa her akşam yatmadan önce göz çevresinde ve yüzde bulunan makyaj artıkları uygun krem ve solüsyonlar kullanılarak ya da su ve sabunla temizlenmelidir.

31 KULAK TEMİZLİĞİ Kulak temizliğinde kulak arkasının temizliği unutulmamalıdır, Kulak içine herhangi bir cisim sokulmamalıdır, dış kulak yolunun zedelenmesi tehlikeli iltihaplanmalara neden olabilir.

32 SAKAL, BIYIK TEMİZLİĞİ Kullanılacak tıraş bıçağı veya tıraş makinesi kişiye özel olmalı ve mümkünse sadece sakal-bıyık temizliğinde kullanılmalıdır.

33 PERİNE TEMİZLİĞİ Kadınlarda üretranın kısa olması
Vajina ve anüsün birbirine yakın olması Genital ve üriner sistem enfeksiyonlarının sık görülmesi Menstruasyon dönemleri nedeniyle perine hijyeni çok önemlidir. Bu nedenle; Üreme organlarının temizliğine özel olarak önem vermek gerekmektedir.

34 PERİNE TEMİZLİĞİ Perine, dış ortamla teması olmayan kapalı bir alan olduğundan vücudun en sıcak, en nemli ve en kirli bölgelerindendir. Çünkü, çeşitli vücut atıkları (ter, idrar) deri katları ve kıvrımları arasında birikir. Kıllı deride ter bezleri fazla sayıda olduğu için terleme ile koku rahatsız edici olabilir. Bunu önlemenin en iyi yolu istenmeyen tüylerinin alınmasıdır. Mikropların bu bölgeye yerleşmesi sonucunda kaşıntı, kızarıklık, şişme, ağrı ve ısı artışı gibi iltihabın belirtileri görülmeye başlar.

35 ADET DÖNEMİ TEMİZLİK VE BAKIMI
Adet döneminde sık duş şeklinde banyo yapılmalı, dış üreme organlarının temizliğine özen gösterilmelidir. Kullanılan pedlerin temizliğine dikkat edilmeli, Pedler bir defa kullanılmalı ve sık sık değiştirilmeli (bir ped asla 6 saatten uzun kullanılmamalı), Kullanım sonrası pedler küçük torbalara konulmalı ya da önerildiği şekilde katlanarak çöp kutusuna atılmalıdır.

36 TUVALET SONRASI BEDEN TEMİZLİĞİ
Dışkılama sonrası temizlik, önden arkaya doğru ve gözle görünür bir kirlilik kalmayıncaya kadar kuru tuvalet kağıdıyla, daha sonra el değdirilmeden fışkıran suyla ya da ıslatılmış kağıtla yapılmalı, Bölge tuvalet kağıdı ile kurulanmalı, İşlem bittiğinde mutlaka eller yıkanmalıdır.

37 KİŞİSEL EŞYA TEMİZLİĞİ
Vücut temizliği kadar kullanılan çamaşır ve diğer eşyalar da önemlidir, Çamaşırlar, yatak, yorgan takımları ve diğer özel eşyalar sıcak su ve deterjanlı maddeler ile belirli aralıklarla yıkanır, Bol temiz su ile durulanır, Kuruduktan sonra ütülenir. Çamaşırların ütülenmesi ısı ile dezenfeksiyon sayılır.

38 KİŞİSEL EŞYA TEMİZLİĞİ
Kullanılan çoraplar, kötü kokuları önlemek ve ayak sağlığını sürdürmek için her gün değiştirilmelidir. İç çamaşırları, çorap, terlik gibi kişisel giyim malzemeleri başkalarıyla paylaşılmamalıdır. Akşamları yatmadan önce, elbiseleri çıkarıp pijama ya da gecelik giyilmelidir.

39 KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARI
Temizlik denilince sadece vücut temizliği veya konut temizliği anlaşılmamalıdır. Yaşadığımız ve çalıştığımız, eğlendiğimiz her yerde sağlığımız açısından temizlik üzerinde ciddiyetle durulmalıdır. Kirletilmiş çevreyi temizlemek zordur. Ama kirletmemek ve korumak daha kolaydır.

40 KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARI
Yere düşen yiyecek yenmemeli. Çiğ meyve ve sebzeler yıkanmadan yenmemeli. Açıkta satılan yiyecekler tüketilmemeli. Kişi yanında sürekli kağıt mendil bulundurmalı. Tuvaletleri temiz kullanmalı. Çöpleri çöp kutusuna atmalı.


"KİŞİSEL TEMİZLİK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları