Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Isparta Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Isparta Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü"— Sunum transkripti:

1 Isparta Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü
Sevgili öğrenciler; Isparta Mesleki Eğitim Merkezi olarak okulun tanıtımı ve Sizlere MESLEK SEÇİMİ ve MESLEKLER konusunda geleceğinizi etkileyecek çok önemli bilgiler sunulacaktır.

2 Okulumuzda Müdür, 5 Müdür Yardımcısı 28 Öğretmen 5 Diğer personel bulunmaktadır.
Okulumuzda -Sınıflarımız, Sunum Sınıfları,Kütüphanemiz, Bilgisayar Labaratuvarımız, -Atelyelerimiz Berber Atelyesi Kuaför Atelyesi Motor Atelyesi Metal İşleri Atelyesi Mobilya Atelyesi Tesviye Atelyesi Elektrik Elektronik Atelyesi - Mutfak Uygulamaları, yemekhanemiz, revirimiz mevcuttur. - Öğrencilerimize ücretsiz öğle yemeği verilmektedir. Doğan VARLIOĞLU Merkez Müdürü

3 Meslek Nedir ? Meslek; bir kimsenin yaşamını sürdürmek, para kazanıp geçimini sağlamak için yaptığı sürekli bir iş olarak tanımlanır. Bir uğraşın meslek özelliği taşıması için yasal düzenlemesi, belli bir eğitimi, statüsü, kuralları ve kullandığı belli araç gereçleri olmalıdır.

4 Meslek Seçimi Meslek seçimi, bireyin hayatında verdiği en önemli kararlardan birisidir. Çünkü insan hayatının en az yarısı seçtiği meslek dalında çalışarak geçmektedir. O halde herkes kendine en uygun, seveceği ve başarılı olacağı bir meslek seçmelidir.

5 Ne Olmak İstiyorum ? Meslek seçimi aşamasında bireyin hem kendini tanıması, hem de meslekleri tanıması sağlıklı bir karar vermesine yardımcı olacaktır. “Varsa hünerin, her yerde vardır yerin.”

6 Kendini Tanıma geleceğe yönelik beklentilerini
Bireyin kendini tanıması demek; yetenek, beceri, ilgi, fiziksel ve kişisel özelliklerini bilmesi, geleceğe yönelik beklentilerini belirleyebilmesi demektir.

7 Meslekleri Tanıma Daha sonra meslekler ve bu mesleklerin eğitimiyle ilgili bilgileri de edinen birey artık kendi özellikleri ile mesleklerin özelliklerini karşılaştırarak meslek seçimi konusunda karar verme durumundadır.

8 Karar Aşaması Sevgili gençler, Ortaokul sonrası Açık Liseye kaydolarak Üretim ve Hizmet Sektöründe Kendinize uygun bir meslek seçerek Mesleki Eğitim Merkezine Kaydolabilirsiniz. Gelecek eğitim öğretim yılından itibaren Seçeceğiniz mesleğe ulaşmak amacıyla eğitim görmeye başlayabilirsiniz.

9 Ne Olmalıyım ? * Hangi eğitimi almalısınız ?
Peki seçeceğiniz mesleği öğrenmek için; * Hangi eğitimi almalısınız ? * Hangi okulda eğitim görmelisiniz ? * Bu sorulara cevap verebiliyor musunuz ? Ülkemizde uygulanan Eğitim Sistemini bir şema ile gösterecek olursak:

10 Ülkemizdeki Eğitim Sistemi
İ ş ( M e s l e k ) H a y a t ı Ustalık Belgesi ( Mesleki Yeterlik ) İş Tecrübesi Kalfalık Dönemi ( 2 Yıl ) Yüksek Öğrenim Kalfalık Belgesi Çıraklık Dönemi ( 1 – 3 Yıl ) Açık Lise Lise Eğitimi Çıraklık Eğitimi İ l k o k u l + O r t a o k u l

11 Çıraklık Eğitimi Çıraklık Eğitimi; çeşitli mesleklerle ilgili bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını, gerçek iş ortamında öğreten bir eğitim sistemidir.

12 Çıraklık Eğitimi Zorunlu eğitim yükümlülüğünü açık liseye kaydolarak yerine getiren, bir işyerinde meslek öğrenmek için çalışmaya başlayan en az 14 yaşını doldurmuş gençlerimiz mesleki eğitime alınıp kalifiye eleman olarak yetiştirilmektedir.

13 Eğitim Süresi Çıraklık Eğitiminin süresi, meslek dalının özelliğine ve kişinin mezuniyet durumuna göre 1 ile 3 yıl arasında değişmektedir.Öğrenciler haftada 1 gün okula gelerek teorik eğitim almaktadırlar. Bu süre sonunda yapılan Kalfalık Sınavlarında başarılı olanlar; KALFALIK BELGESİ alırlar.

14 Kalfalık Belgesi

15 Ustalık Eğitimi Kalfalık Belgesini kazananlar, mesleklere göre 2 yıllık ustalık eğitimi kurslarında başarılı oldukları takdirde; Ustalık sınavlarına katılabilirler. Ustalık sınavlarında başarılı olanlar, kazandıkları USTALIK BELGESİ ile bağımsız işyeri açabilir veya usta ünvanı ile başka işyerlerinde çalışabilirler. Kalfalık ve Ustalık belgeleri Uluslararası nitelik taşır. Avrupa birliği ülkelerinin tamamında geçerlidir.

16 Ustalık Belgesi

17 Çıraklık Eğitimine Giriş Şartları
1- En az Ortaokul mezunu olmak ve açık liseye kayıt olmak.(Lise ve üniveresite mezunlarıda kayıt olabilir.) 2-14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak( 19 yaş üstü içinde kayıt yapılmaktadır) 3-Bünyesi ve sağlık durumu, gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak. 4-Eğitim görmek istediği meslekte, “USTALIK – USTA ÖĞRETİCİLİK BELGESİ” olan bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak.

18 Çıraklık Eğitiminin Öğrencilere Sağlayacağı Faydalar.
1-Çırak öğrenciler sosyal güvenceye kavuşurlar. İş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigorta primleri devlet tarafından karşılanmaktadır. 2-İşyerlerinden asgari ücretin %30 undan az olmamak üzere ücret almaları ve ailelerine yük olmamaları sağlanmaktadır. 3-Diğer örgün eğitim kurumlarındaki öğrencilerin faydalandığı bütün haklardan faydalanmaları sağlanmaktadır. 4-Askerlik işlemleri eğitim sonuna kadar ertelenmektedir.

19 Ne Zaman Kayıt Olunur ? Merkezimizde kayıtlar: Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında yapılmaktadır. Ara kayıtlar ise, her yıl Ocak ayında yapılmaktadır.

20 Hangi meslek dallarında eğitim yapılıyor ?
3308 sayılı kanun ile Mesleki Eğitim kapsamında 31 Alan, 167 meslek dalından, bazı meslek dallarını kısaca inceleyelim.

21 MESLEK ALANLARI 1 Ahşap Teknolojisi Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Motorlu Araçlar Teknolojisi Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi 5 İnşaat Teknolojisi Metalurji Teknolojisi Bahçecilik Kâğıt Teknolojisi Plastik Teknolojisi Bilişim Teknolojileri Kimya Teknolojisi Reklam Tabelacılığı Döşemecilik Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Seramik ve Cam Teknolojisi Elektrik-Elektronik Teknolojisi Kuru Temizlemecilik Soğutma ve İklimlendirme El Sanatları Teknolojisi Kuyumculuk Teknolojisi Tesisat Teknolojisi İklimlendirme 22 Fotoğrafçılık Makine Teknolojisi Tekstil Teknolojisi Gemi Yapımı (Deniz Araçl. Yapımı) 26 Matbaa Yiyecek İçecek Hizmetleri Giyim Üretim Teknolojisi Metal Teknolojisi Gıda Teknolojisi Pazarlama ve Perakende

22 Her meslek alanı diğer meslek alanlarından bağımsızdır
Her meslek alanı diğer meslek alanlarından bağımsızdır. Her meslek alanı kendi altında meslek dallarını barındırır. Örneğin Yiyecek içecek hizmetleri Alanı Aşçılık, Fırıncılık, Et ve Et Ürünleri, Pasta Tatlı Şekerleme, Servis Elemanlığı gibi alt dalları kapsar. Üretim ve Hizmet sektöründe geçerliliği fazla olan meslek dallarından bazıları şunlardır.

23 Kaynakçılık Demir, çelik ve diğer metallerin kesim, dolgu, montaj ve birleştirme işlemlerinin yapıldığı meslek dalına KAYNAKÇILIK denir.

24 Tarım makinaları bakım onarım
Tarımda kullanılan ekme, biçme, sulama ve ilaçlama araçlarının üretim, bakım ve tamir işlemlerinin yapıldığı meslek dalına; tarım makinaları bakım onarım denir.

25 Metal Doğramacılığı Metal ve türevlerinden üretilmiş çeşitli profil ve yardımcı malzemeleri kullanarak kapı, pencere, vitrin, panjur vb. işlerin üretildiği, yerine montajı ile tamir ve bakımının yapıldığı meslek dalına METAL DOĞRAMACILIĞI denir.

26 Kuyumculuk (Altın ve Gümüş İşlemeciliği)
Altın, gümüş gibi kıymetli metal ve alaşımlarının işlendiği, ziynet eşyası haline getirildiği, alım satımının yapıldığı meslek dalına KUYUMCULUK denir.

27 Gaz ve Tesisat Teknolojisi
Binalarda temiz su, pis su ve doğalgaz tesisatlarının kuruluş, bakım ve onarımının yapıldığı meslek dalına Gaz ve Tesisat Teknolojisi denir.

28 Kalorifercilik Kazanlarda elde edilen ısı enerjisinin borularla taşınarak ısıtıcı elemanlarla dağıtımına kadar olan tesisat işlerinin yapıldığı meslek dalına KALORİFERCİLİK denir.

29 Elektrik Tesisatçılığı ve Pano Monitörlüğü
Elektrik tesisatı projelerine göre; binaların aydınlatma, topraklama, paratoner, tesisatlarının yapıldığı meslek dalına Elektrik Tesisatçılığı ve Pano Monitörlüğü denir.

30 Bobinajcılık Elektrikle çalışan tüm makine ve cihazların elektrik motorlarını, aktarma organlarını ve donanımlarında meydana gelen arızaların bulunup giderildiği, kurallara uygun olarak montaj ve bakımının yapıldığı meslek dalına BOBİNAJCILIK denir.

31 Elektrikli Ev Aletleri teknik Servis
Evlerimizde kullanılan elektrikli ev aletlerinin (fırın, ütü, şofben, süpürge, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı vb.) montaj, tamir ve bakımının yapıldığı meslek dalına Elektrikli Ev Aletleri teknik Servis denir.

32 Otomotiv Gövdeciliği Taşıtlarda oluşan çürüme ve aşınma yada hasar görmüş kısımların; doğrultma, parça değiştirme, kaynak etme ve ayar işlemlerinin yapıldığı meslek dalına Otomotiv Gövdeciliği denir.

33 Otomotiv Elektromekanikerliği
Motorlu araçlarda, motorun, ateşleme, soğutma, yağlama sistemlerinin, fren, direksiyon ve aktarma organlarının arızalarının bulunup giderildiği, tamir ve bakımının yapıldığı meslek dalına Otomotiv Elektromekanikerliği denir.

34 Dizel Motor Yakıt Pompa ve Enjektör Ayarcılığı
Dizel motorlarının yakıt sistemi elemanlarının, motordan sökülüp onarım, bakım ve ayarlarının yapılıp tekrar yerlerine takılması işlemlerinin yapıldığı meslek dalına DİZEL MOTOR YAKIT POMPA VE ENJEKTÖR AYARCILIĞI denir.

35 Ön Düzen Ayarcılığı Motorlu taşıtlarda tekerlekleri, ön düzenleri, şasi ve askı sistemlerini onarma, parça değiştirme, balans ve ayar işlemlerinin yapıldığı meslek dalına ÖN DÜZEN AYARCILIĞI denir.

36 Otomotiv Boyacılığı Motorlu taşıtların dış etkenlerden korunup, estetik bir görünüm kazandırılması için metal ve plastik parçaların boya, vernik, cila gibi üst yüzey işlemlerinin yapıldığı meslek dalına; OTOMOTİV BOYACILIĞI denir.

37 Otomotiv Elektrikçiliği
Motorlu taşıtların elektrik ve elektronik donanımlarının bakım, onarım ve montajının yapıldığı meslek dalına OTOMOTİV ELEKTRİKÇİLİĞİ denir.

38 Görüntü ve Ses Sistemleri
Her türlü ses ve görüntü amaçlı kullanılan elektronik cihazların bakım, onarım ve montajının yapıldığı, ses ve görüntü amaçlı anten kurma işlerinin yapıldığı meslek dalına Görüntü ve Ses Sistemleri denir.

39 Bilgisayar Teknik Servisciliği
Bilgisayar montaj ve kurulumunun yapıldığı, bilgisayarın çalışmasına engel olan etmenleri belirleme ve çözüm getirme işlemlerinin yapıldığı meslek dalına Bilgisayar Teknik Servisciliği denir.

40 Oto Döşemeciliği Otomobilin döşenmesi, deri ve kumaş türleri ile kaplanması, onarılması ve montajına ilişkin işlemlerin yapıldığı meslek dalına; OTO DÖŞEMECİLİĞİ denir.

41 Mobilya Döşemeciliği Ev ve işyerlerinde oturma, dinlenme ve yatma mobilyalarının iskeletlerinin üzerine gerekli dolgu işlemlerinin yapılarak, kumaş ve deri gibi gereçlerle kaplanıp kullanılır hale getirildiği, onarım ve montajının yapıldığı meslek dalına MOBİLYA DÖŞEMECİLİĞİ denir.

42 Mobilyacılık Ağaç ve ağaç ürünlerinden belli plan ve projeye uygun, çeşitli işlevlere sahip mobilyaların üretiminin yapıldığı meslek dalına MOBİLYACILIK denir.

43 Doğramacılık Ahşap ve ahşap yan ürünlerinden, kapı, pencere, gömme dolap vb. doğramaların üretim, montaj ve onarımının yapıldığı meslek dalına DOĞRAMACILIK denir.

44 Matbaacılık (Genel) Baskı yapılarak çoğaltılacak belgelerin dizgisini yaparak, basılacak hale getirilmesi, baskı yapılması, ciltleme ve gerektiğinde serigrafi işlemlerinin yapıldığı meslek dalına MATBAACILIK denir. Tipo Baskı, Ofset Baskı, Dizgi gibi çeşitli kolları vardır.

45 Erkek Berberliği Erkeklerin saç, sakal ve bıyığının kesilmesi, şekillendirilmesi, boyanması, yıkanıp fönlenmesi hizmetlerinin verildiği meslek dalına ERKEK BERBERLİĞİ denir.

46 Kuaförlük Bayanların saçının kesilmesi, şekillendirilmesi, boyanması, renginin açılması, perma, yıkama, fönleme, yüz bakımı, makyaj, manikür ve pedikür hizmetlerinin yapıldığı meslek dalına KUAFÖRLÜK denir.

47 Cilt Bakımı, Güzellik Uzmanlığı
Müşterilerin istekleri doğrultusunda cilt ve vücut bakımını, epilasyon, kaş, kirpik şekillendirme, makyaj ve masaj hizmetlerinin yapıldığı meslek dalına; CİLT BAKIMI, GÜZELLİK UZMANLIĞI denir.

48 Aşçılık Lokanta, gemi, otel, motel, tatil köyü, yemek salonu, restoran vb. yerlerde kuru ve sulu yemek pişirme ile ilgili meslek dalına AŞÇILIK denir.

49 Fırıncılık Çeşitli kalitede üretilen unlardan, sağlıklı, besleyici, lezzetli ekmek ve simit hazırlama işleriyle ilgili meslek dalına FIRINCILIK denir.

50 Pastacılık, Tatlıcılık, Şekerlemecilik
Müşterilerin istekleri doğrultusunda, yaş ve kuru pastalar, tatlılar ve şekerlemeler hazırlama ile ilgili meslek dalına PASTACILIK, TATLICILIK, ŞEKERLEMECİLİK denir.

51 Et ve Et Ürünleri İşlemeciliği
Büyük ve küçük baş hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, etinin parçalanması; sucuk, salam, pastırma gibi çeşitli ürünlere dönüştürülmesi işlerini kapsayan meslek dalına ET VE ET ÜRÜNLERİ İŞLEMECİLİĞİ denir.

52 Süt ve Süt Ürünleri İşlemeciliği
Sütün alımı ile başlayıp, sütün temizlenmesi, işlenmesi, yoğurt, peynir, çökelek gibi ürünlere dönüştürülmesi ile ilgili işleri kapsayan meslek dalına SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ İŞLEMECİLİĞİ denir.

53 Kadın Terziliği Bayan dış giyimini oluşturan, etek, bluz, elbise, gelinlik, pantolon, yelek, ceket, manto, kaban, pelerin vb. giyim eşyalarının üretim ve onarımının yapıldığı meslek dalına KADIN TERZİLİĞİ denir.

54 Erkek Terziliği Erkek dış giyimini oluşturan, pantolon, yelek, ceket, palto, kaban, mont vb. giyim eşyalarının müşterinin isteğine göre üretim ve onarımının yapıldığı meslek dalına ERKEK TERZİLİĞİ denir.

55 Giyim Üretim Teknolojisi
Kadın, Erkek ve çocuk giysilerinin kesim, dikim, ütü ve kalite kontrol işlemlerinin seri olarak yapıldığı meslek dalına Giyim Üretim Teknolojisi denir.

56 Duvarcılık Binaların inşa edilmesinde; salon, oda, mutfak, banyo bölümlerini oluşturan duvarları, bacaları, şömine ve kemer gibi yapı aksamlarını plan ve projelerine uygun olarak tuğla, briket ve taş malzemeler kullanarak yapımını kapsayan meslek dalına DUVARCILIK denir.

57 Yapı Yüzey Kaplamacılığı,
Tanımı: Sıvacı, seramik ve mermer kaplamacı; yapı yüzeylerini sıvayan, karo, seramik, fayans, mermer döşemeciliği konusunda bilgi ve beceriye sahip kişidir.

58 Yapı Yalıtımcılığı, Yapı yalıtımcısı; yapının ekonomik ömrünün uzatılması, tasarruf sağlanması ve yaşam konforunun artırılması amacına yönelik olarak, ısı, su, ses ve yangın yalıtımı uygulamalarına ilişkin işlemleri, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip kişidir.

59 Boyacılık ve Yüzey Hazırlama
Yapıların iç ve dış cephelerindeki ahşap, sac, demir vb. yüzeylerin hazırlanması ve boyama işlemlerini kapsayan meslek dalına BOYACILIK VE YÜZEY HAZIRLAMA denir.

60 Yapı Dekorasyonculuğu,
Tanımı: Yapıda boya, alçı dekorasyon ve kartonpiyercilik ve renk tasarımı, alçı dekorasyon çizimi konusunda yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen dal programıdır.

61 Mermercilik ve Süsleme Taşçılığı
Doğada bulunan çeşitli tür ve renklerdeki mermerlerin açılan ocaklardan çıkartılarak fabrika ve atölyelerde istenen ölçü ve biçimlerde işlenerek mamul hale getirilmesi işlerine MERMERCİLİK VE SÜSLEME TAŞÇILIĞI denir.

62 Plastik İşlemeciliği Plastikten yapılmış profil ve yardımcı malzemeler kullanarak; kapı, pencere, kepenk, panjur, sineklik üretimi ve montajının yapıldığı meslek dalına PLASTİK İŞLEMECİLİĞİ denir.

63 Fotoğrafçılık Doğada var olan ve gözle görülebilen maddi varlık ve şekillerin ışık yardımıyla, ışığa duyarlı hale getirilmiş film, kağıt veya herhangi bir madde üzerine tespit etmek için yapılan fiziksel ve kimyasal işlemlerin tümüne FOTOĞRAFÇILIK denir.

64 Saat Tamirciliği Mekanik ve Elektronik saatlerin onarımını, temizliğini, bakımını ve ayarını yapma işlemine SAAT TAMİRCİLİĞİ denir.

65 Çiçekçilik Kesme çiçek, kurutulmuş çiçek, yapma çiçek ve saksı çiçekleri ile birlikte iç ve dış mekan süs bitkilerinin üretilmesi, yetiştirilmesi, mekanlarda düzenlenmesi, sunumu ve satışına ilişkin işlemlerin yapıldığı meslek dalına ÇİÇEKÇİLİK denir.

66 Reklam Tabelacılığı Yaşadığımız şehirde, yön tabelaları, sokak adları, işyeri tanıtım tabelaları gibi günlük yaşantımızda adı olan her şeyin kağıt üzerinde, bez üzerinde, metal üzerinde, çizgi, şekil ve yazı ile anlatma işine REKLAM TABELACILIĞI denir.

67 Satış Elemanlığı Meslek Dalları
1-Giyim ve Giyim Aksesuarları Satış Elemanlığı 2-Mobilya Satış Elemanlığı 3-Saat, Elektrikli Aletler ve Elektronik Araçlar Satış Elemanlığı 4-Meyve ve Sebze Satış Elemanlığı 5-Şarküteri, Bakkal ve Gıda Pazarları Satış Elemanlığı

68 Satış Elemanlığı Meslek Dalları
6-Ayakkabı, Deri ve Yan Ürünleri Satış Elemanlığı 7-İnşaat Malzemeleri Satış Elemanlığı 8-Oto Yedek Parça Satış Elemanlığı 9-Su ve Deniz Ürünleri Satış Elemanlığı 10-Elektrik ve Elektronik Malzemeler Satış Elemanlığı

69 Satış Elemanlığı Meslek Dalları
11-Sanayi Makineleri Satış Elemanlığı 12-Kırtasiye ve Kitap Satış Elemanlığı 13-Tarım Ürünleri Satış Elemanlığı 14-Tıbbi Araçlar ve Malzemeleri Satış Elemanlığı 15- Kantin İşletmeciliği

70 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu
Kanun kapsamında bulunan 167 meslek dalı hakkında Merkezimizden daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Meslek öğrenmek üzere bir işyeri ile çıraklık sözleşmesi imzalamak ve bir işyerinde çalışmak isteyenler velileri ile merkezimize geldikleri takdirde işyeri bulma hususunda gereken yardım yapılacaktır.

71 Isparta Mesleki Eğitim Merkezi
Adresimiz : Sanayi mh sokak Turem binası ISPARTA Tel : Faks :


"Isparta Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları