Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ALAN SEÇİMİ SÜRECİ VE AİLENİN ROLÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ALAN SEÇİMİ SÜRECİ VE AİLENİN ROLÜ"— Sunum transkripti:

1 ALAN SEÇİMİ SÜRECİ VE AİLENİN ROLÜ
HAZIRLAYAN: EMİNE ULU Rehber Öğretmen

2 ALAN SEÇMEK NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?
Alan seçimi hayat boyu sürecek mesleğin de seçimi anlamındadır. Üniversiteye girişte lisede öğrenim gördüğü alana uygun tercih yapanların “Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanları”farklı katsayılarla çarpılmaktadır. Meslek Liselerinde okuyan öğrenciler kendi alanlarında yüksek öğrenim görmeleri halinde “ek puan “ almaktadırlar.

3 YANLIŞ KIYILARDA YÜZMEYELİM!!!!!!!!!!
Çocuğunuzun yapacağımız yanlış bir alan seçimi üniversitede yanlış bölümlere, Hayatta yanlış atılımlara, Dolayısıyla mutsuz bir yaşama yol açacaktır.

4 ALAN ve MESLEK SEÇİMİNDE YAPILAN ÖNEMLİ YANLIŞLAR
Lise dönemi gencin grup ilişkilerine çok önem verdiği bir yaş dönemidir ve genç, gruptan ayrılmak istemez. Alan seçiminde de grubun çoğunluğu nereye yöneliyorsa genç, arkadaşlarından ayrılmamak için ilgi ve yetenekleri dışında bir alanı seçmek gibi bir yanlışa düşebilir. Öğrenci bazen de ailesinin, okulun, çevresinin ve hatta toplumun etkisinde kalarak ilgi ve yeteneklerine uygun olmayan alanı da seçebiliyor. 

5 Gençlerin meslek seçiminde önemli olan bir etken de çok popüler ve gelir getiren mesleklere olan eğilimdir. Eğer ders başarısı ve yetenekler bu mesleklere uygun değilse ve buna rağmen yine bu meslekleri seçiyorsa, öğrenimini tamamlayıp mesleki yaşama başladığında yaptığı işten zevk alamama, yeteneklerini kullanamama gibi olumsuzluklarla karşı karşıya kalır.

6 Anne-babanIn izlemesi gereken tutumlar
Çocuğunuzun ders başarısını, ilgi ve yeteneklerini, serbest zamanlarında ne tür etkinliklerde bulunduğunu gözlemleyin. Seçmeyi düşündüğü mesleklerle ilgili araştırmayı birlikte yapın. Bazı durumlarda anne-baba kendilerinin gerçekleştiremedikleri idealleri çocuklarının gerçekleştirmesini isterler. Çocuğunuzun istek ve ideallerinin sizinkinden farklı olabileceğini unutmayınız.

7 Alanlara kaynaklık eden derslerdeki başarı çok önemlidir
Alanlara kaynaklık eden derslerdeki başarı çok önemlidir. Çünkü bu dersler, seçmeyi düşündüğü alanda daha geniş ve kapsamlı olarak okutulacaktır. Bu derslerde zorlanıyorsa başarısı düşecek, bu da diploma notunun düşük olmasına, dolayısıyla orta öğretim başarı puanının düşük gelmesine sebep olacaktır.

8 Bazen de anne-babalar çocuklarının ilgi, yetenek ve isteklerini dikkate almadan kendilerine ait kurulu bir düzeni devam ettirmeleri için (baba tekstil işiyle ilgileniyorsa çocuktan tekstil mühendisi olmasını istemek gibi) onlara telkinde bulunmakta, hatta zorlamaktadırlar. Bireysel farklılıkları dikkate almak gerekmektedir.

9 En doğrusu çocuğunu sevmek, sevgisini göstermek, başarısızlıklarını değil başarılarını ön plana çıkarmak, çocuğunu iyi tanıyıp güvenmek, kendi özelliklerine uygun alanlara yönlendirmek destek olmaktır. Ne arkasında itmek, ne de çekiştirmek Sadece yanında olmaktır.

10 UNUTMAYIN… AİLE BİR TAKIMDIR

11 BÖLÜMLER

12 ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ
Çocukların sağlık, gelişim, beslenme ve eğitimi konusunda bilgili olan; onların zihinsel, bedensel, duygusal ve toplumsal gelişmelerine yardımcı olmak için eğitim programları hazırlama ve uygulama, ana – babalara çocuklarına ilişkin sorunlarında yol gösterme ve rehberlik çalışmaları düzenleme konularında çalışacak eleman yetiştiren bir bölümdür.

13 Çocuk Gelişimi (yüksekokul) (4yl)_(YGS-5)
Görme Engelliler Öğretmenliği (4yl)_(YGS-4) İşitme Engelliler Öğretmenliği (4yl)_(YGS-4) Okul Öncesi Öğretmenliği (4yl)_(YGS-5) Okul Öncesi Öğretmenliği (açıköğretim) (4yl) Özel Eğitim Öğretmenliği(4 yl)_(YGS-4) Sosyal Hizmetler (yüksekokul) (4yl)_(YGS-5) Üstün Zekalılar Öğretmenliği (4yl)_(YGS_6) Zihin Engelliler Öğretmenliği (4yl)_(YGS-4) SINAVSIZ YERLEŞEBİLECEKLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU VE AÇIKÖĞRETİM ÖNLİSANS PROGRAMLARI Çocuk Gelişimi(2yl)_(YGS-4) Sosyal Hizmetler (2yl)_(YGS-5)

14 GIDA TEKNOLOJİSİ Gıda maddelerinin sağlık koşullarına uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması, depolanması ile gıdalar üzerinde duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrol analizlerinin yapılmasında ve sonuçlarının yorumlanmasında görev alan ara meslek elemanıdır.

15 SINAVSIZ YERLEŞEBİLECEKLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
Beslenme ve Diyatetik(yüksekokul) (4yl)_(YGS2) Yiyecek İçecek işletmeciliği (yüksekokul) (4yl)_(YGS6) Gıda Teknolojisi (yüksekokul)(4yl)-(YGS-2) SINAVSIZ YERLEŞEBİLECEKLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU VE AÇIKÖĞRETİM ÖNLİSANS PROGRAMLARI Aşçılık(2yl)_(YGS-4) İkram Hizmetleri(2yl)_(YGS-5) Et ve Ürünleri Teknolojisi(2yl)_(YGS-6) Gıda Kalite Kontrol ve Analizi(2yl)_(YGS-2) Gıda Teknolojisi(2yl)_(YGS-2) Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği(2yl)_(YGS-6) Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi(2yl)_(YGS-6) Süt ve Ürünleri Teknolojisi(2yl)_(YGS-6) Yağ Endüstrisi(2yl)_(YGS-6) Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi(2yl)_(YGS-6) Hayvansal Üretim(2yl)-(YGS-2) TURİZM FAKÜLTELERİ (Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Programları kontenjanı dahilinde AOBP ile çarpılarak girebilecekleri bölümler) Gastronomi ve Mutfak Sanatları(4yl)(YGS-4)

16 GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ Giyim Üretim Teknolojisi alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır.

17 Moda Tasarımı(Y.O)(4yl)-(YGS-5)
SINAVSIZ YERLEŞEBİLECEKLERİ MESLEKYÜKSEKOKULU VE AÇIKÖĞRETİM ÖNLİSANS PROGRAMLARI Deri Teknolojisi (2yl)_(YGS-2) Giyim Üretim Teknolojisi(2yl)_(YGS-1) Moda Tasarımı(2yl)_(YGS-5) Tekstil Teknolojisi(2yl)_(YGS-1) SANAT VE TASARIM FAKÜLTELERİ ( Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Programları kontenjanı dahilinde AOBP ile çarpılarak girebilecekleri bölümler) Moda Tasarımı (4yl)-(YGS-5) Tekstil Tasarım ve Üretimi(4yl)-(YGS-6)

18 MAKİNE TEKNOLOJİSİ Makine programının amacı, her türlü makinenin kullanılması, bunlarla ilgili üretim alanlarında imalata konu olan makine parçalarının tasarlanması, teknik resimlerinin çizilmesi ve bunların ilgili tezgâhlarda talaşlı ve talaşsız imalat metotları kullanılarak, işlenmesi ile ilgili konularda çalışacak ara insangücü yetiştirmektir.

19 SINAVSIZ YERLEŞEBİLECEKLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği (4 Yıllık)_ YGS-1 İş Sağlığı ve Güvenliği (4 Yıllık)_YGS-2 SINAVSIZ YERLEŞEBİLECEKLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU VE AÇIKÖĞRETİM ÖNLİSANS PROGRAMLARI (2 YILLIK) Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı Endüstriyel Kalıpçılık Gemi Makineleri İşletme Görsel İletişim Grafik Tasarımı İş Makineleri Operatörlüğü İş Sağlığı ve Güvenliği İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kaynak Teknolojisi Makine Makine, Resim ve Konstrüksiyon Mekatronik Metalurji Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği Oto Boya ve Karoseri Otomotiv Teknolojisi Raylı Sistemler Makine Teknolojisi Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Sondaj Teknolojisi Tahribatsız Muayene Tarım Makineleri Tarımsal Ürünler Muhafaza ve DepolamaTeknolojisi

20 ÇOCUĞUNUZUN YÜZÜNÜ VE YÜREĞİNİ GÜLÜMSETECEK MESLEĞİ SEÇMESİNE YARDIMCI OLMANIZ DİLEĞİYLE..


"ALAN SEÇİMİ SÜRECİ VE AİLENİN ROLÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları