Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DENİZLİ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DENİZLİ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ"— Sunum transkripti:

1 DENİZLİ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
ÖZEL EĞİTİM VE KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARI

2 ENGELSİZ BİR YAŞAM İÇİN !

3 ÖZEL EĞİTİM NEDİR? Özel Eğitime İhtiyacı Olan Bireylerin Eğitim ve Sosyal İhtiyaçlarını Karşılamak İçin Özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim programları ve yöntemleri, bu bireylerin tüm gelişim alanlarındaki özellikleri ile akademik disiplin alanlarındaki yeterliliklerine dayalı olarak uygun ortamlarda sürdürülen eğitimdir.

4 KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ NEDİR?
Kaynaştırma yoluyla eğitim; özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitimlerini, destek eğitim hizmetleri de sağlanarak yetersizliği olmayan akranları ile birlikte resmî ve özel; okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında sürdürmeleri esasına dayanan özel eğitim uygulamalarıdır.

5 KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNİN İLKELERİ
Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin, eğitimlerini öncelikle yetersizliği olmayan akranları ile birlikte aynı kurumda sürdürmeleri sağlanır. Özel eğitime ihtiyacı olan bireyler kaynaştırma yoluyla eğitimlerini en az sınırlandırılmış ortamda sürdürürler. Eğitim hizmetleri, bireylerin eğitim performansına ve öncelikli ihtiyaçlarına göre planlanır.

6 KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNİN İLKELERİ
Öğrencilerin takip ettikleri programlar temel alınarak eğitim performansı ve ihtiyaçları doğrultusunda BEP hazırlanır. Kaynaştırma yoluyla eğitim uygulaması yapılan okul ve kurumlarda, BEP geliştirme birimi oluşturulur.

7 KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNİN İLKELERİ
Kaynaştırma yoluyla eğitim uygulamaları yapılan okul ve kurumlarda öğrencinin yetersizliğine uygun fiziksel, sosyal, psikolojik ortam düzenlemeleri yapılır. Bu okul ve kurumlarda öğrenciye verilen eğitim hizmetlerinin etkin bir biçimde yürütülebilmesi amacıyla özel araç-gereç ile eğitim materyalleri sağlanır ve destek eğitim odası açılır. Okul ve kurumlarda, kaynaştırma yoluyla eğitim alacak bireylerin bir sınıfa en fazla iki birey olacak şekilde eşit olarak dağılımı sağlanır.

8 KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNİN İLKELERİ
Kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden bireylerin bulunduğu sınıflarda sınıf mevcutları; okul öncesi eğitim kurumlarında özel eğitime ihtiyacı olan iki bireyin bulunduğu sınıflarda 10, bir bireyin bulunduğu sınıflarda 20 öğrenciyi geçmeyecek şekilde düzenlenir. Diğer kademelerdeki eğitim kurumlarında ise sınıf mevcutları; özel eğitime ihtiyacı olan iki bireyin bulunduğu sınıflarda 25, bir bireyin bulunduğu sınıflarda 35 öğrenciyi geçmeyecek şekilde düzenlenir. Kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden öğrencilerin destek eğitim hizmeti almaları için gerekli düzenlemeler yapılır. Bu doğrultuda destek eğitim hizmetleri, sınıf içi yardım şeklinde olabileceği gibi destek eğitim odalarında da verilebilir.(ÖEHY:md.23/2-h)

9 KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNİN İLKELERİ
Kaynaştırma Eğitiminde Başarının Değerlendirilmesinde; Bulunduğu okulun eğitim programını veya denkliği olan bir programı izleyen öğrencilerin başarıları, devam ettikleri okulun sınıf geçme ve sınavlarla ilgili hükümlerine göre değerlendirilir. Ancak, değerlendirmelerde öğrencilerin BEP’ leri dikkate alınır.

10 ÖZEL EĞİTİME İHTİYACI OLAN BİREYLERİN OKUL - KURUM VE ÖZEL EĞİTİM SINIFLARINA YÖNLENDİRME AŞAMALARI
Sınıf içinde zihinsel-işitme-otizm-görme..vb. gruplarından birinden şüphe duyulan öğrenci için, sınıf rehber öğretmeni ve okul idaresinin eğitsel değerlendirme isteği formunu hazırlayarak velinin de imzası alınıp Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğüne gönderilmesi. Eğitsel tanılama için randevu günü ve saati alınması

11 ÖZEL EĞİTİME İHTİYACI OLAN BİREYLERİN OKUL - KURUM VE ÖZEL EĞİTİM SINIFLARINA YÖNLENDİRME AŞAMALARI
2. Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünde eğitsel değerlendirme isteği formu gelen öğrencinin eğitsel açıdan değerlendirilmesi ve tanılanması yapılan öğrenci için velinin de görüşü alınarak öğrenci için en uygun eğitim ortamının belirlenmesi.

12 ÖZEL EĞİTİME İHTİYACI OLAN BİREYLERİN OKUL - KURUM VE ÖZEL EĞİTİM SINIFLARINA YÖNLENDİRME AŞAMALARI
3. Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu (RAM bünyesinde bulunan) tarafından hazırlanan yönlendirme raporu sonucu özel eğitim hizmetleri kurulu (Sadece RAM olan İlçe MEM bünyesinde) tarafından uygun okul yerleştirmesi yapılır.

13 REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ TARAFINDAN İSTENİLEN BELGELER
İlk İnceleme Başvurusu Öğrenci velisinin inceleme talebi dilekçesi Eğitsel Değerlendirme İsteği Formu 2 fotoğraf (Destek eğitimi isteniyorsa) Sağlık kurulu raporu aslı/aslı gibidir ibaresi olan rapor. Kimlik belgesi Rapor yenileme Başvurusu Öğrenci Velisinin İnceleme Talebi Dilekçesi Bireysel Gelişim Raporu(Okula devam eden öğrenci için) Kimlik Belgesi Sağlık Kurulu Raporu aslı/aslı gibidir ibaresi olan rapor. Not: Tüm randevulara çocukla birlikte anne,baba yada bireyin velayetinin bulunduğu vasisi gelmek zorundadır.

14 BAŞARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
Yazma güçlüğü olan öğrenciler ve özel öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin değerlendirilmesi sözlü, sözlü ifadede güçlük yaşayan öğrencilerin değerlendirilmesi ise yazılı olarak yapılır. Yazılı ve sözlü ifade etme becerilerinde yetersizliği olan bireyler ise davranışlarının gözlemlenmesi yoluyla değerlendirilir. Yazılı sınavlar öğrencilerin yetersizlik türüne, eğitim performanslarına ve gelişim özelliklerine göre çeşitlendirilir. Sınavlar kısa cevaplı ve az sorulu olarak düzenlenir.

15 BAŞARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
Görme yetersizliği olan öğrencilerin yazılı sınavlarda Braille yazı olarak verdiği cevaplar sınavdan hemen sonra öğretmenin öğrenciye okutmasıyla değerlendirilir. Bu öğrenciler, çizimli ve şekilli sorulardan muaf tutulurlar. Az gören öğrenciler için sınav soruları kalın ve büyük puntolu hazırlanır. İşitme ve hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrenciler ilköğretim ve ortaöğretimde, istekleri doğrultusunda yabancı dil programlarındaki bazı bilgi ve becerilerin öğretiminden veya dersin tamamından muaf tutulurlar.

16 BAŞARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
Zihinsel yetersizliği olan öğrenciler; dikkat, bellekte tutma ve hatırlama güçlükleri dikkate alınarak daha sık aralıklarla değerlendirilirler. Otistik bireyler ile duygusal ve davranış bozukluğu olan öğrencilerin değerlendirilmesi, iletişim özellikleri ile sosyal-duygusal hazır bulunuşlukları dikkate alınarak yapılır.

17 BAŞARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan öğrencilerin değerlendirilmesi, bu öğrencilerin özellikleri dikkate alınarak daha sık aralıklarla ve kısa süreli sınavlarla yapılır. Kas ve sinir sistemi bozukluklarına bağlı motor becerilerde yetersizliği olan öğrenciler motor beceri gerektiren derslerin uygulamalı bölümlerinden istekleri doğrultusunda muaf tutulurlar.

18 ÖZEL EĞİTİM SINIFLARININ AÇILMA AŞAMALARI
Özel eğitime ihtiyacı olan ve ayrı bir sınıfta eğitim almaları uygun bulunan bireylerin, yetersizliği olmayan akranları ile bir arada eğitim görmeleri amacıyla her tür ve kademedeki resmî ve özel okul ve kurumlarda, özel eğitim hizmetleri kurulunun önerisi doğrultusunda millî eğitim müdürlükleri tarafından özel eğitim sınıfları açılabilir.

19 Zorunlu Eğitim Kapsamında Açılması Gereken Özel Eğitim Sınıfları
Bunlar; Hafif Düzeyde Zihinsel Engelliler Özel Eğitim Sınıfı Orta ve Ağır Düzeyde Zihinsel Engelliler Özel Eğitim Sınıfı İşitme Engelliler Özel Eğitim Sınıfı Görme Engelliler Özel Eğitim Sınıfı Otistik Engelliler Özel Eğitim Sınıfı

20 ÖZEL EĞİTİM SINIF TÜRLERİ
Bulunduğu Okulun veya Kurumun Eğitim Programını Uygulayan Özel Eğitim Sınıfları Özel eğitim sınıflarında aynı tür yetersizliği olan öğrenciler eğitim görür. Özel eğitim sınıflarında görme, işitme ve zihinsel engelliler sınıf öğretmenleri görev yapar. Bu sınıflara, öğrencilerin yetersizlik türüne göre öğretmen görevlendirmesi yapılır.

21 ÖZEL EĞİTİM SINIF TÜRLERİ
Görme ve işitme yetersizliği olan öğrenciler için açılan sınıflarda birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılır ve bu öğrencilerin 5. sınıftan itibaren akranlarıyla aynı sınıfta eğitim görmeleri sağlanır. 1 ve 4. sınıflarda dersler sınıf öğretmenleri tarafından okutulur. Ancak, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin alan öğretmenlerince okutulması esastır. Alan öğretmeni tarafından okutulan derslere sınıf öğretmeni de katılır.”

22 ÖZEL EĞİTİM SINIF TÜRLERİ
“Zihinsel yetersizliği veya otizmi olan öğrenciler için açılan 1 ve 4. ile 5 ve 8. sınıflarda birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılır. 1 ve 4. ile 5 ve 8. sınıflarda dersler sınıf öğretmenleri tarafından okutulur. Ancak, özel yetenek gerektiren dersler ile din kültürü ve ahlak bilgisi ve yabancı dil derslerinin alan öğretmenleri tarafından okutulması esastır. Alan öğretmeni tarafından okutulan derslere sınıf öğretmeni de katılır.”

23 ÖZEL EĞİTİM SINIF TÜRLERİ
Özel eğitim sınıflarının mevcudu en fazla; okul öncesi eğitimde ve ilköğretimde 10, Ortaöğretim ve yaygın eğitimde 15 öğrenciden oluşur. Ancak, otistik çocuklar için her tür ve kademede açılan özel eğitim sınıflarında ise sınıf mevcudu en fazla 4 öğrencidir. Özel eğitim sınıfını tamamlayan öğrencilere kayıtlı bulunduğu okulu veya kurumu tamamlayan yetersizliği olmayan diğer öğrencilere verilen belge verilir.

24 ÖZEL EĞİTİM SINIF TÜRLERİ
Bu sınıflar ders, dinlenme, yemek ve diğer etkinlik saatleri bakımından okulda/kurumda uygulanan programa uyarlar. Sınıfların okul/kurum içindeki yeri, öğrencilerin yetersizlik türü dikkate alınarak belirlenir. Öğrencilerin akranlarıyla bir arada bulunduğu ders, yemek ve diğer etkinlik saatlerinde sosyal uyumlarına yönelik düzenlemeler yapılarak gerekli koruyucu tedbirler alınır.

25 Destek Eğitim Odası Nedir?
Okul ve kurumlarda, yetersizliği olmayan akranlarıyla birlikte aynı sınıfta eğitimlerine devam eden özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler ile üstün yetenekli öğrenciler için özel araç-gereçler ile eğitim materyalleri sağlanarak özel eğitim desteği verilmesi amacıyla düzenlenen eğitim ortamlarıdır.

26 DESTEK EĞİTİM ODALARININ OLUŞTURULMASI
Destek eğitim odaları, özel eğitim hizmetleri kurulunun önerisi doğrultusunda millî eğitim müdürlükleri tarafından açılır. Destek eğitim alacak öğrenci sayısına göre okulda veya kurumda birden fazla destek eğitim odası açılabilir. Destek eğitim odasında yürütülecek eğitim hizmetlerinin planlaması okul yönetimince yapılır.

27 DESTEK EĞİTİM ODALARI Destek eğitim odasında eğitim alacak öğrenciler, BEP geliştirme biriminin önerileri doğrultusunda rehberlik ve danışma hizmetleri yürütme komisyonunca belirlenir. Öğrencinin destek eğitim odasında alacağı haftalık ders saati, haftalık toplam ders saatinin %40’ını aşmayacak şekilde planlanır. Destek eğitim odasında öğrencilerin eğitim performansları dikkate alınarak birebir eğitim yapılır. Ancak, gerektiğinde eğitim performansı bakımından aynı seviyede olan öğrencilerle grup eğitimi de yapılabilir.

28 DESTEK EĞİTİM ODALARI Destek eğitim odasında, öğrencilerin eğitim performansı ve ihtiyaçları, yetersizlik türüne uygun araç-gereç ve eğitim materyalleri bulunur. Destek eğitim odası açılan okullarda öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarına göre görme, işitme, zihinsel engelliler sınıf öğretmenleri öncelikli olmak üzere, gezerek özel eğitim görevi yapan öğretmen, sınıf öğretmeni ve alan öğretmenleri görevlendirilir. Destek eğitim odasına öncelikle okulun öğretmenlerinden olmak üzere RAM’da görevli öğretmenler ya da diğer okul ve kurumlardaki öğretmenler görevlendirilir.

29 DESTEK EĞİTİM ODALARI Öğrencinin genel başarı değerlendirmesinde, destek eğitim odasında yapılan değerlendirme sonuçları da dikkate alınır. Destek eğitim odasında verilen destek eğitim hizmetleri okulun veya kurumun ders saatleri içinde yapılır. Destek eğitim odasının okul veya kurum içindeki yeri, öğrencilerin yetersizlik türü dikkate alınarak belirlenir.

30 İLİMİZDE BULUNAN ÖZEL EĞİTİM OKULLARI
Denizli Özel Eğitim Anaokulu Çamlık Özel Eğitim İlkokulu Çamlık Özel Eğitim Ortaokulu Çamlık Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi Çamlık Özel Eğitim Uygulama Merkezi I.Kad. Çamlık Özel Eğitim Uygulama Merkezi II.Kad. İsmail Tosunoğlu Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Polis Amca Özel Eğitim Uygulama Merkezi I.Kad. Polis Amca Özel Eğitim Uygulama Merkezi II.Kad. Polis Amca Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Yeşilköy İşitme Engelliler İlkokulu – Ortaokulu EKYYD Görme Engelliler İlkokulu – Ortaokulu Denizli İbrahim Cengiz Özel Eğitim Meslek Lisesi

31 Evde Eğitim – Hastanede Eğitim Nedir?
Evde Eğitim: Zorunlu öğrenim çağındaki özel eğitime ihtiyacı olan bireylerden, sağlık problemi nedeniyle okulöncesi, ilköğretim, veya özel eğitim programlarından, herhangi birini uygulayan örgün eğitim kurumlarından doğrudan yararlanamayanlara eğitim hizmetlerinin evde sunulmasına dayanan eğitimdir.(Evde eğitim hizmetleri özel eğitim hizmetleri kurulu tarafından planlanır. ) Özel eğitim hizmetleri kurulu tarafından evde eğitim hizmeti almasına karar verilen bireylerin kaydı ilköğretim kurumuna, ortaöğretim kurumuna veya özel eğitim merkezi (okul) yapılır. Bu öğrenciler için okula/merkeze (okul) devam etme şartı aranmaz.”

32 Evde Eğitim – Hastanede Eğitim Nedir?
Evde eğitim hizmetinden yararlanan birey, kayıtlı bulunduğu okulda uygulanan öğretim programlarından sorumludur. Ancak BEP geliştirme birimince, bu programlara dayalı olarak bireyin eğitim performansına göre, ihtiyaç duyduğu alanlarda bireyselleştirilmiş eğitim programı hazırlanır. Evde eğitim alan bireyin başarı durumunun değerlendirilmesi, kayıtlı bulunduğu okuldaki diğer öğrenciler gibi yapılır. Ancak, bireyin durumu ve özelliğine göre değerlendirme şekli, yöntem ve tekniklerinde öğretmen tarafından gerekli değişiklikler yapılır ve özel tedbirler alınır

33 Hastanede Eğitim: Resmî ve özel sağlık kuruluşlarında yatarak tedavi gören ve/veya süreğen hastalığı olan okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitimlerini sürdürmeleri için Bakanlık, Sağlık Bakanlığı veya üniversiteler arasında imzalanan protokole göre hastaneler bünyesinde hastane sınıfları açılır. Eğitim hizmeti, velinin yazılı isteği ve bireyin tedavisinden sorumlu hekim/hekimlerin yazılı görüşü ile sağlanır. b) Bireylerin kayıtları, kayıtlı bulunduğu okulda kalır. Kayıtlı olmayan öğrencilerin kaydı ise hastanenin bulunduğu bölgedeki bir okula/kuruma ya da ikamet ettiği yerleşim birimindeki bir okul veya kuruma yapılır. c) Hastane sınıfında eğitim alan her birey için geçici kayıt formu düzenlenerek bu sınıfa geçici kaydı yapılır.

34 Evde Eğitim Uygulamalarına Öğretmen Görevlendirilmesi
Evde veya hastanede eğitim hizmetinde bireyin özelliği ve öncelikle eğitim ihtiyacına göre gezerek özel eğitim görevi yapan öğretmen, rehberlik ve araştırma merkezlerinde görevli görme, işitme ve zihinsel engelli öğretmenleri ile bireyin kayıtlı bulunduğu okul ve diğer okullardaki okulöncesi, sınıf ve diğer alan öğretmenleri eğitim hizmetlerini yürütmek üzere görevlendirilir. Eğitim hizmetine ilişkin planlama yapılırken öğretmenin ikameti ve görev yeri, evde eğitim alacak bireyler ile hastane ilköğretim okulunun ikamet adresi dikkate alınır.

35 Evde Eğitimde Ders Saati Uygulamaları
Haftalık Ders Saati Sayısı Evde eğitim hizmetine ilişkin planlama, bireyin ihtiyacı ve eğitim ortamına ilişkin şartlar dikkate alınarak ve haftalık ders saati sayısı, 10 (on) saatten az olmamak üzere özel eğitim hizmetleri kurulu tarafından belirlenir. Eğitim hizmetlerinin etkililiğini ve eğitimin devamlılığını sağlamak için gerektiğinde birey ve ailenin bilgilendirilmesi ve desteklenmesi amacı ile yapılacak çalışmalarda haftalık ders saati içinde planlanır.

36 Öğretmenlerin Çalışma Saatlerinin Planlaması
Gezerek özel eğitim görevi yapan öğretmenleri haftalık çalışma saatleri sınıf öğretmenleri gibidir. Ancak çalışma saatlerine , bireyselleştirilmiş eğitim programı çalışmaları ile aile eğitimi programları da dahil edilir. Evde ve hastanede eğitim hizmeti veren diğer öğretmenlerin çalışma saatleri, görev yaptığı okulda uygulanan mevzuat hükümlerine göre düzenlenir.

37 BEP HAZIRLANMASI Bireyselleştirilmiş eğitim programı, özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin gelişim özellikleri, eğitim performansları ve ihtiyaçları doğrultusunda hedeflenen amaçlara yönelik hazırlanan ve bu bireylere verilecek destek eğitim hizmetlerini de içeren özel eğitim programıdır.

38 BEP HAZIRLANMASI Bireyselleştirilmiş eğitim programı
a) Eğitim planında yer alan yıllık amaçlar ve öğrencinin takip ettiği eğitim programı/programları temel alınarak belirlenen kısa dönemli amaçlarını, b) Öğrencinin alacağı destek eğitim hizmetinin türü, süresi, sıklığı ve bu hizmetin kimler tarafından nasıl sağlanacağını, c) Öğretim ve değerlendirmede kullanılacak yöntem ve teknik, araç-gereç ve eğitim materyallerini, ç) Eğitim ortamına ilişkin düzenlemeleri, d) Davranış problemlerini önlemeye ya da azaltmaya yönelik tedbirler ile uygulanacak yöntem ve teknikleri, e) Öğrencinin kişisel bilgilerini içerir _bep_dosyas.pdf

39 BEP HAZIRLAMA AŞAMALARI
1. BEP HAZIRLAYACAK EKİBİN OLUŞTURULMASI Özel eğitim ve kaynaştırma uygulamaları yapılan okul ve kurumlarda, özel eğitime ihtiyacı olan bireyler için, BEP’in geliştirilmesi, uygulanması, izlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla BEP geliştirme birimi oluşturulur. kurulu tarafından belirlenir. BEP’i BEP Geliştirme Birimi Hazırlar. Kurum müdürü veya görevlendireceği müdür yardımcısının başkanlığında, Gezerek özel eğitim görevi verilen öğretmen, Aile, Özel eğitime ihtiyacı olan öğrenci, Rehber öğretmen-psikolojik danışman, Eğitim programları hazırlamakla görevli öğretmen, Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencinin sınıf öğretmeni veya hazırlanan programın içeriğine uygun branş öğretmeninden oluşur.

40 Bep Geliştirme Birimi Üyelerinin Görevleri Nelerdir?
Başkan, 1.Birimi oluşturur, üyeleri belirler, toplantıları planlar. 2.Bireyselleştirilmiş eğitim programı geliştirilmesi, uygulanması, izlenmesi ve değerlendirilmesi sürecinde, bireyin ihtiyaçları doğrultusunda kurum içi düzenlemeleri yapar. 3. Bireyselleştirilmiş eğitim programı geliştirilmesi sürecinde yapılan çalışmaları, değerlendirmeleri izler, ihtiyaç duyulan araç-gerecin geliştirilmesi veya sağlanması için özel eğitim hizmetleri kurulu ile eşgüdümlü çalışır.

41 Bep Geliştirme Birimi Üyelerinin Görevleri Nelerdir?
Öğretmen: 1.Bireyselleştirilmiş eğitim programlarının hazırlanmasında, uygulanmasında ve değerlendirilmesinde etkin görev alır. 2.Planlanan eğitim programlarını uygulamaya dönüştürür. 3.Bireyin gelişimine göre yeni bireysel eğitim programı önerileri hazırlar.

42 Bep Geliştirme Birimi Üyelerinin Görevleri Nelerdir?
Aile: 1.Bireyselleştirilmiş eğitim programının geliştirilmesi sürecinde ihtiyaçlarını iletir. 2.Çocuğu ile ilgili hedeflerini ve planlarını belirtir. 3.Eğitim programının uygulanması sırasında çalışmalara etkin bir şekilde katılır, gerektiğinde eğitim araç gereç desteği sağlar.

43 Bep Geliştirme Birimi Üyelerinin Görevleri Nelerdir?
Özel Eğitime İhtiyacı Olan Birey 1.Bireyselleştirilmiş eğitim programlarının hazırlanışı sırasında kendi ihtiyaçları ve isteklerini belirtir. 2.Çalışmalara etkin biçimde katılır. 3.Değerlendirme sonrasında çıkan eğitim önlemi ve yöneltme kararında isteğini belirtir.

44 Bep Geliştirme Birimi Üyelerinin Görevleri Nelerdir?
Rehber Öğretmen Psikolojik Danışman: 1.Bireyin özel eğitim ihtiyaçları doğrultusunda görüşünü belirtir ve bireye rehberlik yapar. 2.Bireyin gelişimini izler.

45 BEP birimi toplantıları
NEDİR ? NE DEĞİLDİR? Çocuk odaklıdır. Karar verme sürecinin paylaşılmasıdır. Sorunlara çözüm üretmeyi hedefler. Herkesin bakış açısına ve görüşüne değer veren bir birlikteliktir. Çocuğun geleceği ile ilgili iyimser ve olumlu bir yaklaşımdır. Personel odaklı değildir. Karşıtlıklar veya tartışma ortamı değildir. Araştırma yapmak amacıyla bir araya geliş değildir. Çocuk, personel ve aile açısından göz korkutucu bir ortam değildir. Olumsuzluğa odaklanan bir yaklaşım değildir. Problemin herkes adına uzmanlar tarafından çözüldüğü bir ortam değildir.

46 EĞİTSEL PERFORMANS Öğrencinin şu anki performans düzeyi : U. Emre, 12 yaşında bir erkek öğrencidir. Emre konuşamamakta iletişim ihtiyaçlarını jest ve mimiklerle karşılamaktadır. Kişisel bakım ve temizlik becerilerine, giyinme-soyunma becerilerine sahiptir. Tuvalet ihtiyaçlarını bağımsız olarak giderebilmektedir. Kendini, yakın çevresini tanıtabilmektedir. Hava sıcaklığına uygun giyinebilmektedir. Havada-karada olan doğa olaylarını ayıt edebilmektedir. Emre renk, şekil, zıtlık, yer, yön ve konum bildiren kavramları ayırt edebilmektedir. Rakamları ayırt edebilmekte ve tek basamaklı bir sayı ile tek basamaklı bir sayıyı doğru olarak toplayabilmektedir. Sesin kaynağını bulabilmektedir. Nefes kontrolü çalışmaları yapma, dinleme-izleme becerilerine sahiptir. Yazı araç-gereçlerini kullanabilmektedir. Çizgi çalışmaları yapma, sözcük yazma becerilerine sahiptir. Kendinin ve yakın çevresindeki kişilerin adlarını yazabilmektedir. Renkleri ayırt etmektedir. Boyama yapma,kağıt katlama, malzeme yapıştırma ve kağıt kesme becerilerine sahiptir. Vücudunun bölümlerini hareket ettirebilmektedir. Yerinde dönüşler yapma, top yuvarlama, spor araç-gereçlerini kullanma becerilerine sahiptir. Taşıtları-taşıtları kullananları ayırt edebilir. Yayayı-yolcuyu gösterebilmektedir.

47 EĞİTSEL PERFORMANS Bu ölçümleme-özetleme bilgileri,
U.D.A. ve K.D.A. geliştirmek için gereklidir. Bu,öğretim tekniklerini iyileştirmeye, öğrencinin amaçlar doğrultusunda ilerlemesine yardım eder. Ancak,BEP hazırlanması ve ölçümleme sonlandırılmamalıdır.Öğretmen çocukla ilgili veri toplamayı sürdürür.

48 UZUN DÖNEMLİ AMAÇLAR (U.D.A.)
BEP’ in uygulama süresi sonucunda bireyde kazanması beklenen amaçlara U.D.A denir UDA’ lar öğrencinin o anki yapabildiklerinden daha üst bir durumda olmalıdır. Ayrıca yıllık amaçlara öğrencinin gelişim hızına göre tekrar gözden geçirilerek ekleme yapılabilir ya da tekrar ifadeleri değiştirilebilir.

49 U.D.A. ÖRNEĞİ PERFORMANS DÜZEYİ
Emre matematik dersi becerilerinden şekil, zıtlık, yer, yön ve konum bildiren kavramları ayırt edebilmektedir. Rakamları ayırt edebilmekte ve tek basamaklı bir sayı ile tek basamaklı bir sayıyı doğru olarak toplayabilmektedir. U.D.A. 1- Emre yıl sonunda, çıkarma işlemi yapma becerisini kazanır.

50 U.D.A. ÖRNEĞİ PERFORMANS DÜZEYİ
Emre matematik dersi becerilerinden şekil, zıtlık, yer, yön ve konum bildiren kavramları ayırt edebilmektedir. Rakamları ayırt edebilmekte ve tek basamaklı bir sayı ile tek basamaklı bir sayıyı doğru olarak toplayabilmektedir. U.D.A. 1- Emre yıl sonunda, çıkarma işlemi yapma becerisini kazanır.

51 KISA DÖNEMLİ AMAÇLAR (K.D.A)
Kısa Dönemli Amaç: Bireyin performans düzeyi ile uzun dönemli amaçları arasında ölçülebilir, ara basamaklar olarak tanımlanabilir. Adından da anlaşılacağı üzere U.D.A’ ya göre daha kısa sürede kazanılması hedeflenen amaçlardır

52 KISA DÖNEMLİ AMAÇLAR (K.D.A)
Kısa Dönemli Amaç: Bireyin performans düzeyi ile uzun dönemli amaçları arasında ölçülebilir, ara basamaklar olarak tanımlanabilir. Adından da anlaşılacağı üzere U.D.A’ ya göre daha kısa sürede kazanılması hedeflenen amaçlardır

53 KISA DÖNEMLİ AMAÇLAR (K.D.A)
U.D.A

54 KISA DÖNEMLİ AMAÇLAR (K.D.A)
YAPMASI GEREKENLER K.D.A. YAPABİLDİKLERİ

55 KISA DÖNEMLİ AMAÇLAR (K.D.A)
UDA’lar genel olmasına karşın. KDA’lar daha özel ve ayrıntılıdır. Bireyin bulunduğu yerden uzun dönemli amaçlara nasıl ulaşılabilir? sorusuna yanıt vermelidir. K.D.A. çok fazla ayrıntılandırılmaz. Her bir U.D.A. için en az 3 tane olacak şekilde 5-6 K.D.A. belirlenebilir. Bu azalabilir de artabilir de. Burada mühim olan K.D.A’ ların bizi uzun dönemli amaçlara ne kadar götürdüğüdür. K.D.A. yazılırken,amaçların açık, anlaşılır, belirgin, gözlenebilir, ölçülebilir olmasına ve hangi koşulda olacağına dikkat edilmelidir.

56 KDA ÖRNEKLERİ OKUMA YAZMA
UDA Emre yıl sonunda ilk okuma yazma becerilerini kazanır. 1. Tümce yazma çalışmaları yapar. (4/5) 2. Tümceyi sözcüklerine ayırır. (4/5)

57 KDA ÖRNEKLERİ MATEMATİK
UDA 1. Doğal sayı kartları içinden, gösterilen iki basamaklı doğal sayının aynısını gösterir. (4/5) 2. Doğal sayı kartları içinden, söylenen iki basamaklı doğal sayıyı gösterir. (4/5) 3. Gösterilen iki basamaklı doğal sayısının kaç olduğunu söyler. (4/5) 4. İki basamaklı bir doğal sayıyı onluk ve birliklerine ayırır. (4/5) Emre yıl sonunda İki basamaklı doğal sayıları ayırt eder.

58 ÖĞRETİM PLANI BöP: BEP’ te ,öğrencinin gereken davranışları kazanması için,öğrencinin ve çalışanların yapması gerekenleri ayrıntılı,belirgin ve açıkça ifade eden plandır Günlük, haftalık veya aylık olarak geliştirilebilir. BÖP’ te işlenen amaçlar BEP’ teki kısa dönemli amaçlarımızdır. BEP’ te yer alan uzun dönemli amaçlara ulaşmak için kısa dönemli amaçlarımızı nasıl öğreteceğimiz konusunda bize yol gösterecek planlardır. BEP_Ornegi.doc

59 Bir Öğretim Planında Yer Alması Gereken Unsurlar
Öğrencinin adı Öğretmenin adı Öğretim programının adı Öğrencinin genel performans düzeyine ilişkin özet ifadeler Davranış ölçütü Öğrenme ortamı Oturum sayısı Materyal Öğretim amaçları Öğretim basamakları Öğretim yöntem ve teknikleri Destek hizmetler-Ek hizmetler Değerlendirme-veri toplama teknikleri

60 BÖP DEĞERLENDİRME FORMU
Öğrencinin Adı-Soyadı: Kısa Dönemli Hedef: Çalışma Yeri: Araç-Gereçler: Öğretimin Başlama-Bitiş Tarihi: Öğretimsel Hedefler Başlangıç Değerlendirmesi 1. oturum 2.oturum 3.oturum Değerlendirme sistemi: +:Bağımsız S:Sözel yardım M:Model olma F:Fiziksel yardım * Değerlendirme ve oturum sıkılıkları artabilir.

61 BEP’ in değerlendirilmesi
BEP yukarıda da değindiğimiz gibi en az yılda bir kere sorumlu kişiler ve BEP ekibi tarafından değerlendirilmelidir. Değerlendirme için temel bilgi kaynağı, izleme yoluyla toplanan bilgilerden oluşur. Değerlendirmenin ilk temel amacı: BEP’ in çocuk üzerindeki etkisine bakmaktır. İkinci amaç: Ekibin etkili ve verimli işleyip işlemediğinin değerlendirilmesidir.

62 ENGELSİZ BİR YAŞAM DİLEĞİYLE !

63 DENİZLİ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ


"DENİZLİ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları