Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İSLAMIN SAKINILMASI İSTEDİĞİ DAVRANIŞLAR…

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İSLAMIN SAKINILMASI İSTEDİĞİ DAVRANIŞLAR…"— Sunum transkripti:

1 İSLAMIN SAKINILMASI İSTEDİĞİ DAVRANIŞLAR…

2 YALAN SÖYLEMEK VE HİLE YAPMAK
Başkalarını aldatmak amacıyla bilerek ve gerçeğe aykırı olarak söylenen söze yalan, söyleyene de yalancı denir. Allah Kur’an-ı Kerim’de , “…Yalan sözden kaçının.” buyurmuştur. “Münafığın (ikiyüzlünün) belirtisi üçtür: Konuştuğu zaman yalan söyler, söz verdiği zaman sözünde durmaz, kendisine bir şey emanet edildiği zaman emanete ihanet eder.”

3 YALAN SÖYLEMEK İLE İLGİLİ GÖRSELLER

4 GIYBET VE İFTİRA Gıybet , kişinin yüzüne söylendiğinde hoşlanmayacağı söylendiğinde hoşlanmayacağı sözleri arkasından söylemektir. Günlük hayatta buna dedikodu denir. Dinimizin sakınması istediği bir davranış da iftiradır.İftira; bir insanın söylemediği sözü söyledi, yapmadığı bir şeyi yaptı demektir. İftira insanların onur ve kişiliklerini zedeler.

5 İLGİLİ AYET

6 HIRSIZLIK Bir kimsenin kendine ait olmayan bir malı, parayı veya değerli eşyayı almasına hırsızlık denir. Hırsızlık yalnızca kişilere ait bir mal yada parayı çalmaktan ibaret değildir.Ayrıca bir insanın zamanını ve emeğini çalmakta bir tür hırsızlıktır. Allah Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmuştur:”Ey iman edenler!Mallarınızı aranızda haksızlıkla değil, karşılıklı rıza ile yapılan ticaretle yiyin…”

7 HZ.ALİ VE HIRSIZ Hz. Ali (ra)bir gün mescide geldi.Mescidin kapısında bir adam duruyordu.Hz. Ali, bu adamdan, kendisi mescitten çıkana kadar bineğini beklemesini istedi.Hz. Ali mescide girdikten sonra,adam hayvanın yularını alıp kaçtı. Hayvanı orada başıboş bırakıverdi. Hz. Ali mescitten çıkarken elinde iki dirhem para vardı.Adamı yaptığı yardımdan dolayı ödüllendirmek istiyordu.Fakat birde ne görsün; hayvancağız tek başına ,hem de yuları çalınmış olarak kapıda bekliyor.Yapacak bir şey yoktu. Hz. Ali evine döndü.Daha sonra, yanında çalışan çocuğu yeni bir yular alması için çarşıya gönderdi.Çocuk iki dirheme bir yular aldı.Hz. Ali yuları görünce şaşırdı.Bu yular , çalınan yular değil miydi?Hırsız onu çocuğa iki dirheme satmıştı.Bunu gören Hz. Ali şöyle dedi: “İnsan, sabretmemekle sadece,helal olan rızkını harama çevirir.Asla, kendisine edilen rızkı arttıramaz”

8 GÖRSELLER

9 HASET ETMEK Haset, kıskançlık ve çekememezlik anlamına gelir. Genelde düşmanlık, kibir, açgözlülük , önde olma ve büyüklenmek gibi duygular hasedin bazılarıdır.

10 NE KADAR DA FAKİR

11 ALAY ETMEK Alay etmek; bir kimsenin kusurlu veya eksik yönlerini küçümseyerek söz, işaret veya yazı ile eğlence konusu yapmaktır. İslam dininin sakınılması istediği davranışlardan biri de insanlarla alay etmektir.

12 ALAY Söyler misin üstün müsün  Düşman mısın dostu musun  Dalga geçen be yaramaz  Arkadan ne konuşursun  Tanımadan ve görmeden  Gerçekleri öğrenmeden  Haddin değil hiç bilmeden  Arkadan ne konuşursun  Yakışmaz doğru insana  Bakarım güzel lisana  Ne yapmış ki garip sana  Arkadan ne konuşursun  ADNAN DURDAĞI 

13 BÜYÜKLENMEK (KİBİR) Büyüklenmek, kişinin kendisini başkalarından üstün tutması, özel ve ayrıcalıklı görmesidir.Kibir aynı zamanda başkalarını küçümsemektir.

14 KİBİR İLE İLGİLİ SÖZ

15 KÖTÜ ZANDA BULUNMAK Herhangi bir kimse hakkında doğru bilgiye dayanmadan yapılan olumsuz tahmin ve görüşlere kötü zan denir.

16 HÜSN-I ZAN

17 BAŞKALARININ KUSURLARINI ARAŞTIRMAK
İnsanların kusurlarını araştırmak kötü bir hastalıktır. Sürekli kusur arayanlar, bir süreden sonra güzellikleri görme yeteneklerini zayıflatır; hiçbir şeyden mutlu olmaz hale gelirler. Her insanın dikkatinin dağıldığı; boş bulunduğu veya zayıf düştüğü zamanlar veya dönemler vardır. Böyle bir zamanda yaptığı bir kusurun insanlar arasında yayılması hiç kimsenin hoşuna gitmez.

18 İLGİLİ AYET Cenab-ı Hak buyuruyor: "Ey iman edenler! Zannın çoğundan kaçının Çünkü zannın bir kısmı günahtır Birbirinizin kusurunu araştırmayın Biriniz diğerinizi arkasından çekiştirmesin Biriniz ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz O halde Allah'tan korkun Şüphesiz Allah tövbeleri çok kabul edendir çok esirgeyicidir " (Hucurat Suresi 12)

19 ANNE –BABA VE BÜYÜKLERE SAYGISIZLIK
Anne baba ve büyüklerimiz bizim varlığımızın sebebidir. Onlar bizim en kıymetli varlıklarımızdır. Bizi dünyaya getiren, besleyip büyüten anne ve babamızdır. Anne ve babamızın, üzerimizde sayılamayacak kadar çok hakları vardır. Dinimizde Allah’a kulluktan sonra en önemli görevlerin başında anne ve babaya saygı göstermek ve onlara iyilik etmek gelmektedir. 

20 ANNE –BABA VE BÜYÜKLERE SAYGISIZLIK İLE İLGİLİ GÖRSEL

21 HAZIRLAYANLAR AD AYLİN SOYAD AKBAŞ NO 513 SINIF 6-D

22 KAYNAKÇA www.dinibil.com www.nkfu.com www.mumsema.org
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ KİTABI


"İSLAMIN SAKINILMASI İSTEDİĞİ DAVRANIŞLAR…" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları