Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YABANCI DİL EĞİTİM ORTAMLARININ BİLİŞİM VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ (BIT) KULLANARAK ZENGİNLEŞTİRİLMESİ Muhammet Berigel,Hasan KARAL Karadeniz Teknik Üniversitesi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YABANCI DİL EĞİTİM ORTAMLARININ BİLİŞİM VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ (BIT) KULLANARAK ZENGİNLEŞTİRİLMESİ Muhammet Berigel,Hasan KARAL Karadeniz Teknik Üniversitesi."— Sunum transkripti:

1 YABANCI DİL EĞİTİM ORTAMLARININ BİLİŞİM VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ (BIT) KULLANARAK ZENGİNLEŞTİRİLMESİ Muhammet Berigel,Hasan KARAL Karadeniz Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Öğr.Tek.Bölümü

2 ÇALIŞMANIN AMACI Bu çalışmada M.E.B bağlı okullarda yabancı dil eğitim ortamlarının zenginleştirilmesi ve eğitimin kalitesinin artırılmasına etki edecek faktörler araştırılmıştır.

3 ÇALIŞMANIN BÖLÜMLERİ 1- M.E.B da görev yapan İngilizce öğretmenlerinin BIT’ ni (Bilişim ve İletişim Teknolojileri) eğitim ortamlarında kullanma yeterlilikleri, BIT e dayalı web tabanlı eğitim ortamlarından beklentileri,BIT tabanlı eğitim ortamlarını kullanmada yaşadıkları sorunlar araştırılmıştır. 2- Elde edilen bulgular paralelinde yabancı dil eğitim ortamını zenginleştirecek web tabanlı eğitim ortamı hazırlanmış ve mevcut olan problemlere getirdiği çözümler değerlendirilmiştir

4 ARAŞTIRMA- EVREN Çalışmanın ilk kısmına Farklı illerde farklı okullarda görev yapan 27 ingilizce öğretmeni katılmıştır. Anket ve mülakatlarla Öğretmenlerin eğitim ortamlarında yaşadıkları sorunlar araştırılmıştır.

5 PROBLEMLER İnternet ve Teknolojiden eğitim ortamlarında yeterince yararlanamamak Materyal Eksikliği (Kitap ve çalışma kağıtları) Çoklu Medya İhtiyacı(Ses,video,animasyon) Öğrenci Motivasyonunu arttırıcı materyal,eğitim ortamı ve etkinlikler Müfredata uygun materyaller.

6 ÇÖZÜM-ÖNERİSİ Okullardaki İmkanlar Dil Eğitiminde İhtiyaç duyulan Materyaller İngilizce Öğretmenlerinin Yaşadıkları Sorunlar Müfredatla uygun Yabancı Dil eğitim kalitesini arttırıcı

7 WEB TABANLI EĞİTİM İNTERNET www.ingilizcem.org

8 NİÇİN WEB TABANLI EĞİTİM VE İNTERNET TEKNOLOJİLERİ Mevcut Alt Yapı 2006 yılı itibariyle M.E.B 20.000 den fazla kurumuna internet erişimi sağlamıştır. Lise ve dengi okulların % 86' sının (Lise ve dengi okulların öğrencilerinin %95)i, İlköğretim okulların % 45' inin (İlköğretim okullarının öğrencilerinin %82)si, olmak üzere yaklaşık 10 milyon öğrencinin ve 300.000 bilgisayarın Internet erişimi sağlanmış bulunmaktadır

9 NİÇİN WEB TABANLI EĞİTİM ve İNTERNET TEKNOLOJİLERİ Ekonomik Kolay Kurulum Zengin İçerik Çoklu Medya Desteği Motivasyona Etkisi Güncellenebilirlik

10 UYGULAMA Hazırlanan Web Tabanlı Zenginleştirilmiş Eğitim Ortamı M.E.B dan gerekli izinler alınarak İstanbul,Rize ve Trabzon İllerindeki 13 farklı okulda uygulanmıştır. Okullar internet erişimi ve bilişim sınıfı olan il merkezi,ilçe merkezi, kasaba ve köy okullarından seçilmiştir.

11 SONUÇLAR Öğrenci ve Öğretmenlerle yapılan mülakat ve gözlemler sonucu: Geliştirilen Web Tabanlı Eğitim Ortamı rahatlıkla Yabancı dil eğitiminde kullanılmıştır. Öğretmen ve Öğrenciler geliştirilen ortamı kullanmada teknik sorunlar yaşamamışlardır. Derse olan ilgi ve Motivasyon artmıştır.

12 SONUÇLAR Elde edilen ilk bulgular,geliştirilen ortamın öğrencilerin ingilizce eğitimine karşı tutumlarını olumlu yönde arttırdığı ve ingilizce öğrenme başarısını arttırdığını göstermiştir. Müfredat paralelinde olması öğretmenlerin Web Tabanlı Eğitim ortamını kolaylıkla ders planlarına ekleme kolaylığı sağlamıştır.

13 ÖNERİLER- TARTIŞMA İnternetin öğretmenler ve öğrenciler tarafından sürekli kullanılması için M.E.B,Özel kurumlar, ve Üniversiteler tarafından İnternette Öğretmenlerin derslerinde kullanabileceği Müfredat paralelinde hazırlanmış ve istenilen seviyeye uygun web portalları ve platformları oluşturulmalıdır.

14 ÖNERİLER- TARTIŞMA Web tabanlı eğitim ortamlarını ve Internet üzerinden kullanılabilecek eğitim materyallerinin yabancı dil eğitimi için içerik,tasarım,etkileşim,rahat kullanılabilirlik açısından etkin bir şekilde hazırlanması ve Eğitim Ortamlarında kullanılabilir şekilde sunulmalıdır.

15 ÖNERİLER- TARTIŞMA Daha etkili ve kaliteli bir eğitim için çok fonksiyonlu materyallere ihtiyacı olan yabancı dil eğitiminin yanı sıra bu çalışmada elde edilen bulguların ve sonuçların diğer derslerin web tabalı eğitimde desteklenmesi gerekmekte ve bu dersler içinde benzer sonuçlar elde edileceğini söyleyebiliriz.

16 SON TEŞEKKÜRLER…


"YABANCI DİL EĞİTİM ORTAMLARININ BİLİŞİM VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ (BIT) KULLANARAK ZENGİNLEŞTİRİLMESİ Muhammet Berigel,Hasan KARAL Karadeniz Teknik Üniversitesi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları