Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYAN: KÜBRA NUR UÇAN /A

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYAN: KÜBRA NUR UÇAN /A"— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYAN: KÜBRA NUR UÇAN 120403009 2/A
ÜÇGENLER HAZIRLAYAN: KÜBRA NUR UÇAN 2/A

2 İÇİNDEKİLER ÜÇGENİN TANIMI ÜÇGENLERLE İLGİLİ KAVRAMLAR ÜÇGEN ÇEŞİTLERİ
KENARLARINA GÖRE ÜÇGENLER EŞKENAR ÜÇGEN İKİZKENAR ÜÇGEN ÇEŞİTKENAR ÜÇGEN AÇILARINA GÖRE ÜÇGENLER DAR AÇILI ÜÇGEN GENİŞ AÇILI ÜÇGEN DİK ÜÇGEN ÖRNEKLER ÇÖZÜMLER KAZANIMLAR KAYNAKÇALAR

3 ÜÇGENLER TANIM: Üçgen; doğrusal olmayan üç noktayı ikişer ikişer birleştiren doğru parçalarının birle

4 ÜÇGENLER

5 ÜÇGENLERLE İLGİLİ KAVRAMLAR
Üçgenin iç açıları toplamı 180 dir. Üçgenin dış açıları toplamı 360 dir.

6 ÜÇGENLER Üçgende bir dış açının ölçüsü kendisine komşu olmayan iki iç açının toplamına eşittir.

7 ÜÇGEN ÇEŞİTLERİ Üçgen kenarlarına ve açılarına göre çeşitlere ayrılır. KENARLARINA GÖRE: Çeşitkenar üçgen İkizkenar üçgen Eşkenar üçgen

8 AÇILARINA GÖRE: A A<90 A=90 A>90

9

10 EŞKENAR ÜÇGEN Bütün kenarlarının uzunlukları eşit olan üçgene eşkenar üçgen denir. İKİZKENAR ÜÇGEN İki kenarının uzunlukları eşit olan üçgene ikizkenar üçgen denir. ÇEŞİTKENAR ÜÇGEN Üç kenarının uzunlukları birbirlerinden farklı olan üçgene çeşitkenar üçgen denir.

11 DAR AÇILI ÜÇGEN İç açılarının her biri 90 dereceden küçük olan üçgene dar açılı üçgen denir. DİK AÇILI ÜÇGEN Bir iç açısı 90 derece olan üçgene dik açılı üçgen veya dik üçgen denir. Dik üçgende dik açının karşısındaki kenara hipotenüs, diğer iki kenara da dikkenar adı verilir. GENİŞ AÇILI ÜÇGEN Bir iç açısı 90 dereceden büyük olan üçgene geniş açılı üçgen denir.

12 ÖRNEKLER ÇÖZÜM

13

14

15 ÇÖZÜMLER

16

17

18 KAZANIMLAR Terimler: Hipotenüs, Pisagor bağıntısı, üçgen eşitsizliği, dik kenarlar, kenarortay, açıortay, yükseklik Üçgende kenarortay, açıortay ve yüksekliği inşa eder. Kâğıtları katlayarak, keserek veya kareli kâğıt üzerinde çizim yaparak üçgenin elemanlarını oluşturmaya yönelik çalışmalara yer verilir. Eşkenar, ikizkenar ve dik üçgen gibi özel üçgenlerde kenarortay, açıortay ve yüksekliğin özelliklerini belirlemeye yönelik çalışmalara da yer verilir.

19 Üçgenin iki kenar uzunluğunun toplamı veya farkı ile üçüncü kenarının uzunluğunu ilişkilendirir.
Somut modeller kullanılarak yapılacak etkinliklere yer verilebilir. Uygun bilgisayar yazılımları ile üçgen eşitsizliğini anlamaya yönelik çalışmalara yer verilebilir. Üçgenin kenar uzunlukları ile bu kenarların karşısındaki açıların ölçülerini ilişkilendirir. Dik üçgende dik kenarlar ve hipotenüs tanıtılıp açı ölçüleriyle kenar uzunlukları arasındaki ilişki de ele alınır.

20 Yeterli sayıda elemanının ölçüleri verilen bir üçgeni çizer.
(1) Üç kenarının uzunluğu, (2) bir kenarının uzunluğu ile iki açısının ölçüsü, (3)iki kenar uzunluğu ile bu kenarların arasındaki açının ölçüsü verilen üçgenlerin uygun araçlar kullanılarak çizilmesi sağlanır. Dinamik geometri yazılımları ile yapılacak çalışmalara yer verilebilir. Pisagor bağıntısını oluşturur; ilgili problemleri çözer. Pisagor bağıntısının gerçek yaşam uygulamalarına yönelik çalışmalara yer verilir. Koordinat düzlemi üzerinde verilen iki nokta arasındaki uzaklığı Pisagor bağıntısını kullanarak bulma çalışmalarına yer verilir. Kenar uzunlukları verilen bir üçgenin dik üçgen olup olmadığına Pisagor bağıntısını kullanarak karar vermeye yönelik çalışmalar yapılır.

21 KAYNAKÇALAR SANALOKULUMUZ.COM TESTİMİZ .COM MATEMATİKCİFATİH.COM
BİLGİCİK.COM

22


"HAZIRLAYAN: KÜBRA NUR UÇAN /A" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları