Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PLESK PANEL www.bilgisayarprogramciligi.net.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PLESK PANEL www.bilgisayarprogramciligi.net."— Sunum transkripti:

1 PLESK PANEL

2 Plesk yazılım paketi, ticari bir web hosting otomasyonudur
Plesk yazılım paketi, ticari bir web hosting otomasyonudur. Plesk firması altında Amerika'da yayınlanmıştır Rusya'da tasarlanmıştır. Haziran 2003'de, SWsoft firmasının Plesk Şirketini satın alması nedeniyle Plesk SWsoft ürünü olmuştur. SWsoft ve Parallels firmalarının ocak 2008'de birleşmesi nedeniyle Plesk şimdi Parallels Şirketinin yönetimi altındadır.

3 Plesk, bir sunucu sistemi yöneticisine, web tabanlı bir arayüz üzerinden yeni web siteleri, yeni e-posta hesapları oluşturma ve DNS girdilerini yapma gibi imkânlar sunar. Yönetici, alan adları veya istemcilere kaynak tahsisinde rol oynayan etkenleri önceden saptayan istemci ve site şablonları yaratabilir.

4 Plesk'in Linux/UNIX için tasarlanmış olanı, Red Hat Linux/Fedora, SUSE, Debian/Ubuntu ve FreeBSD de dahil olmak üzere bir çok POSIX(Taşınılabilir Linux İşletim Sistemi) platformunu destekler. Plesk'in Windows için olanı ise Windows Server 2003 ve Windows Server 2008 işletim sistemlerini destekler.

5 Plesk, CounterStrike ve Battlefield 1942 oyun sunucularının yanı sıra, MySQL ve PostgreSQL veritabanlarının (Windows altında Microsoft SQL Server ve Microsoft SQL Server Desktop Engine), Tomcat Java Server, ColdFusion Server gibi platformların isteğe bağlı sürümlerini kurar ya da bunların sürüm yönetimlerini gerçekleştirir.

6 Plesk Panel’de Güvenlik
Bazı kullanıcılar, çoklu barındırma (multihosting) anlamında, bütün sanal sunucular aynı Apache kullanıcısı ve aynı Apache yapılandırması altında çalıştığı için Plesk'in güvenli olmadığından şikayetçidir. Ancak, Windows için Plesk sürümü ve üstü sürümlerde, tüm sanal sunucular, kendilerine ait ayrı ayrı IIS'ler (Internet Information Service) üzerinde kendi çalışan grubu işlemleri altında güvenle çalışabilirler. Plesk'in Linux sürümünde bu özellik mevcut değildir. Ayrıca Plesk, https uygulamaları için 8443 varsayılan portunu kullanır; bu port standart dışı https portlarına izin vermeyecek şekilde hem Microsoft ISA Server hem de Microsoft Small Business Server ile çakışır.

7 Yedekleme ve Geri yükleme
Plesk veri yedekleme ve geri yükleme fonksiyonundaki bir eksiklik Plesk'in dosyaları ayrı bir FTP sunucusuna yüklemeden önce sunucu disk alanını kullanarak dosyaları depolama mekanizmasıdır. Plesk yedekleme dosyaları çok büyük olduğundan bu mekanizma yöneticileri yedek almamak ya da büyük boyutlarda depolama alanını kullanmadan bırakmak arasında bir seçime zorladığından kullanılabilir sunucu depolama alanını gözle görülür bir şekilde kısıtlar.

8 Plesk Panel Kullanımı Öncelikle Plesk Panel sayfamızı açıyoruz ( veya Aşağıdaki ekranda görülen pencerede kullanıcı adı şifremizi yazıp giriş yapıyoruz.

9 Sonrasında, ekranın sol üst kısmında göreceğiniz “Home” butonunu tıklıyoruz

10 Sonrasında “Edit” butonuna basarak, bizimle ilgili iletişim bilgilerini göreceğiz, hesabımıza ait iletişim bilgilerini düzenleyebilirsiniz.

11 Hesabınıza ait verilen izinleri görmek için “Permissions”a, kullanım limitlerinizi görmek içinse “Limits” butonlarını kullanabilirsiniz.

12 Permissions (İzinler) :
Bayiliğinize ait size verilen izinleri bu bölümde görebilirsiniz. Domain ekleyebilme, host açabilme vs. gibi. .

13 Limits (Sınırlar): Bu bölümde bayiliğiniz ile ilgili size verilen hizmetin detaylarını öğrenebilirsiniz. Ne kadar alan kullandığınızı, ne kadar trafik harcadığınızı vb. gibi.

14 Hesabınıza yeni bir domain eklemek için “Add New Domain” butonunu kullanabilirsiniz. Örnek: oktaybozaci.com

15 Mail hizmetini kullanmak için Domain’e tıkladığımızda açılan ekrandaki “Mail” butonuna tıklıyoruz.

16 Mail: Domaininiz üzerinden pop3 mail açabilmek için kullanılmaktadır..

17 Yeni bir posta hesabı oluşturmak için “Add New Mail Account” butonuna tıklayıp, mail adresini yazıyoruz. New password ve Confirm password kısımlarını şifremizi yazıp OK butonuyla mailimizi oluşturuyoruz.

18 FTP hesabı oluşturmak Domain yönetimine geri dönüyoruz ve ana menüde göreceğimiz “Setup” butonuna tıklayarak o domain’e ait ftp kullanıcı adı ve şifre değişikliklerini, kullanılacak servis desteklerini değiştirebilirsiniz.

19 Dosya Yöneticisi Ftp haricinde disk alanınıza plesk üzerinden dosya atmak isterseniz yine domain yönetimi penceresindeki “File Manager” butonuna tıklayarak klasörlerinizde dilediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz.

20 File Manager (Dosya Yöneticisi)
Dosya yöneticisinden hostunuzdaki değiştirmek istediğiniz klasörlerin isimlerini değiştirebileceğiniz ve herhangi bir dosya veya klasöre yazma - okuma - silme vb. izinleri verebilirsiniz. Kısaca (777) CHMOD ayarı da yapabileceğiniz çok kullanabileceğiniz bir bölümdür.

21 Log Manager (Günlük Yöneticisi)
Domain yönetimi penceresinde “Log Manager” bölümüne girerek log dosyalarınızı bilgisayarınıza kaydedebilir ve inceleyebilirsiniz.

22 Log Manager (Günlük Yöneticisi)
Bu bölüm PLESK Kontrol Paneli‘ndeki yaptığınız değişikler, panele giriş – çıkış zamanlarınız gibi logları tutmaktadır. Bu sayede sizden başka birisi PLESK Kontrol Paneli‘ne girmediğini öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda sitenizi ziyaret eden kullanıcıların neler yaptığını ve hangi sitelerden geldini vb. bilgileri de tutmaktadır.

23 Bunların dışında, plesk üzerinde yapabileceğimiz bir sürü işlem bulunmaktadır. Bunlar hakkında bilgi sahibi olalım. Setup : Bu bölümden FTP kullanıcı adınızı şifrenizi değiştirebilir, hostunuza FrontPage Extensions ‘ları kurabilir veya kaldırabilirsiniz. FrontPage Extensions Nedir ? FrontPage web sayfası yaratma programının sunduğu hazır web-botları olan sayfa içinde arama, sayfa sayacı gibi özelliklerin websitenize entegre edilebilmesini sağlar. Subdomains : Bu bölümden domaininiz için alt domainler (subdomain) açabilirsiniz. Örnek; ayancik.sinop.edu.tr gibi. Directories : Hostunuz üzerinde yeni bir klasör oluşturmanıza yardımcı olacak bir bölüm.

24 Virtual Directories : Hostunuzda bulunan ve varsayılan (default) klasör olan httpdocs ile ayni yerde sanal bir klasör açmak için kullanabileceğiniz bir bölümdür. Web Directories : Bu bölüm hostunuzdaki klasörleri görmenize yarayacaktır. Ayni zamanda buradan istediğiniz herhangi bir dosya veya klasöre yazma - okuma - silme vb. izinleri verebilirsiniz. Kısaca (777) CHMOD ayarlarınızı yapabilirsiniz FP Webadmin : Bu bölümden hostunuzda bulunan FrontPage Extensions‘ları yeniden yapılandırabilir veya kaldırabilirsiniz. Ancak, uzman olmayan kullanıcılar için kesinlikle tavsiye edilmez. Aksi halde hostunuz 403 hatası verebilir. Hotlink : Sitenizdeki program, resim, database vs. gibi belge veya dokümanlara başka sitelerin link vermesini engellemek için kolaylıkla kullanabilirsiniz. Başka siteler sizin hostunuzdan dosyaları çekemediği için trafik(bandwith) harcama ve CPU kasma gibi sorunları ortadan kaldırabilir. Sunucunuzun yükünü hafifletebilirsiniz.

25 Report : Panelinizin içinde bulunan istatistikleri sunar. Kaç domaininiz var, kaç tanesi aktif, kullandığınız alan, bandwith‘tiniz vb. gibi. Preferences(Tercihler) : Bu bölümden tema vb. şeyleri kolayca değiştirebilirsiniz. Domain Templates : Bu bölüm aracılığıyla hazır hosting paketleri ekleyebilirsiniz. Örn: 100MB Alan, 5GB Tafik, 5 Veritabanı, 100 Mail Hesabı. Traffic : Bayiliğiniz içinde bulunan hostlarınızın istatistikleri sunar. Hangi host ne kadar alan kullanıyor, hangi host ne kadar bandwith kullanıyor gibi bilgiler içerir.

26 Ip Pool : Bu bölümden name serverlarınıza ait ip bilgilerini görebilirsiniz. Site Preview : Bu bölüm sayesinde name serverlarınız yönlenmemiş olsa bile sitenize ön izleme yapabilirsiniz. IIS Application Pool : IIS havuzunda ayrı bir şekilde çalıştırılmasını istediğiniz hostlara bu bölümden ayarlama yapabilirsiniz. Ancak, uzman olmayan kullanıcılar için kesinlikle tavsiye edilmez. Aksi halde hostlarınızda birçok problem meydana gelebilir. Lütfen, bu bölümü bizlerden habersiz olarak kullanmayınız. Logo Setup : Kontrol Panelizdeki sol üst köşedeki PLESK yazan logoyu değiştirmek için kullanabilirsiniz. Bu sayede müşterileriniz o kısımda sizin logonuzu göreceklerdir.

27 Skeleton : Bu bölüm sayesinde yeni bir host eklediğinizde hiçbir dosya upload edilmediği için karşımıza çıkan “DEFAULT PLESK” sayfasını değişterebilirsiniz. Ancak, uzman olmayan kullanıcılar için kesinlikle tavsiye edilmez. Aksi halde hostlarınızda birçok problem meydana gelebilir. Custom Buttons : Bu bölümden bayi panelinize kullanıcılara sunmak üzere yeni bir buton ekleyebilir ve düzenleyebilirsiniz.. Domain Templates : Bu bölüm aracılığıyla hazır hosting paketleri ekleyebilirsiniz. Örn: 100MB Alan, 5GB Tafik, 5 Veritabanı, 100 Mail Hesabı. Traffic : Bayiliğiniz içinde bulunan hostlarınızın istatistikleri sunar. Hangi host ne kadar alan kullanıyor, hangi host ne kadar bandwith kullanıyor gibi bilgiler içerir.

28 Plesk Panel ve Kullanımı
Sinop Üniversitesi


"PLESK PANEL www.bilgisayarprogramciligi.net." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları