Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖZEL EGİTİMİN TANIMI: Özel eğitimin tanımına geçmeden bazı kavramların anlamını vermek, yapacağımız tanımların anlaşılmasını kolaylaştıracaktır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖZEL EGİTİMİN TANIMI: Özel eğitimin tanımına geçmeden bazı kavramların anlamını vermek, yapacağımız tanımların anlaşılmasını kolaylaştıracaktır."— Sunum transkripti:

1 ÖZEL EGİTİMİN TANIMI: Özel eğitimin tanımına geçmeden bazı kavramların anlamını vermek, yapacağımız tanımların anlaşılmasını kolaylaştıracaktır.

2 ZEDELENME-SAPMA: Bireyin psikolojisinde, fizyolojisinde ve anatomisinde meydana gelen geçici ya da kalıcı türden bir kayıp, görev bozukluğu veya yapı bozukluğuna zedelenme denir. Erken dönemde anne kaybı, gözlerin görmemesi veya ellerini kaybetme yürüyememe vb. durumlar zedelenme olarak değerlendirilebilir. (Can.2002.s,198)

3 YETERSİZLİK: Yetersizlik geçici-kalıcı, giderilebilir-giderilemez, gelişen-gerileyen, etkisi durumdan duruma değişebilen özellikler gösterebilir. Bunlar derecelidir. Yetersizlik daha çok bireye bağlıdır, bireyseldir. (Özsoy sayfa 5).

4 ÖZÜR-ENGEL: Bireyin yetersizlik yüzünden kendinden beklenen rolleri oynayamaması durumudur. Okuyamama yetersizliği nedeniyle çocuk öğrenen öğrenci rolünü oynayamaz. Bu yönüyle engelli sayılır. Özel eğitimin pek çok tanımı yapılmaktadır. Tanımlarda genelde bir benzerlik olmasına karşın oldukça farklı detaylar görülmekte, bu da pek çok konuda olduğu gibi özel eğitim alanının da ne kadar farklı algılanabileceğini ve karmaşık olduğunu göstermeye yetmektedir.

5 Özel eğitim aşağıdaki şekillerde tanımlanmaktadır.

6 TANIMLAR Bireyler birbirinden farklı ve benzer özelliklere sahip olup, benzerliklerini ve farklılıklarını dikkate alan,gelişmekte ve değişmekte olan dünyaya ayak uydurmalarını sağlayacak bir eğitim sürecine ihtiyaç duymaktadır. -Özsoy,beden,zihin,duygusaş ve sosyal gelişim özellikleri yönünden normal çocukların gelişim özelliklerinden ayrılan çocukların eğitim ve öğretim işlerini kapsayan çalışmaları "özel eğitim" olarak tanımlamaktadır(Özsoy ve ark.,1989).

7 TANIMLAR *Beden, zihin, duygusal ve sosyal gelişim özellikleri yönünden normal çocukların gelişim ve özelliklerinden ayrılan çocukların eğitim ve öğretim işlerini kapsayan çalışmalar özel eğitimdir. *Özel eğitime muhtaç çocukların eğitimi için özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim programları ve bu çocukların özür ve özelliklerine uygun eğitim ortamında sürdürülen çalışmalara özel eğitim denir.

8 TANIMLAR *Özel eğitim rehberlik, sağaltıcı eğitim ve rehabilitasyon etkinliklerinin örüntülenmiş olduğu bir etkileşim şeklidir. (Can.2002.s,198)

9 ÖNEMİ Özel gereksinimi olan bireylerin, Mümkün olan en erken önemde,
ihtiyaçlarına uygun eğitim ortamlarda, Uygun yöntemler ve araç-gereçler kullanılarak desteklenmesi Var olan kapasitelerini en üst seviyede kullanabilmeleri açısından önemlidir

10 Ayrıca bu bireylerin toplumca kendilerinden beklenen rol ve sorumlukları ile gelişimsel görevlerini yerine getirebilmeleri, kendilerine en uygun özel eğitim hizmetinden yararlanabilmelerine bağlıdır.

11 TANIMLAR -Özel eğitim, 30 Mayıs 1997 tarihli Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükümünde Kararname'de şu şekilde tanımlanmıştır:"Özel eğitim ,özel eğitim gerektiren bireylerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş personel,geliştirilmiş eğitim programları ve yöntemleri ile onların özür ve özelliklerine uygun ortamlarda sürdüren eğitim"dir(KHK/

12 ÖZEL EĞİTİM GEREKTİREN BİREYLER
-Zihinsel geriliğe sahip çocuklar -Öğrenme güçlüğü olan çocuklar -Duygusal yada davranış sorunları (uyum sorunları) olan çocuklar -Fiziksel engelli çocuklar -Diğer sağlık sorunları olan çocuklar -İletişim bozuklukları (Konuşma ve Dil Bozuklukları) olan çocuklar

13 ÖZEL EĞİTİM GEREKTİREN BİREYLER 2.slayt
-İşitme engelliler -Görme engelliler -Ağır yada birden çok engele sahip çocuklar -Üstün yetenekli çocuklar

14 TANI VE DEĞERLENDİRME Özel eğitimde bireye tanı koyma ve değerlendirme önemlidir. Bu süreç,eğitimin başlama aşamasından itibaren özel eğitim devam ettiği sürece tekrarlanması gereken bir dizi çalışma demektir

15 TANI (TEHŞİS) Bireyin özrüne ad koyma, Derecesini ve
Bireyin bundan etkilenme durumunu belirleme demektir


"ÖZEL EGİTİMİN TANIMI: Özel eğitimin tanımına geçmeden bazı kavramların anlamını vermek, yapacağımız tanımların anlaşılmasını kolaylaştıracaktır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları