Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANNE BABA TUTUMLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANNE BABA TUTUMLARI."— Sunum transkripti:

1 ANNE BABA TUTUMLARI

2 Aile içi iletişim Çocukların iyi bir gelişme gösterebilmeleri için ana baba ve çocuklar arasında etkili bir iletişim kurulması gerekmektedir. Etkili bir iletişim, aile üyelerinin karşılıklı olarak birbirlerinin düşüncelerini ve duygularını anlamalarını sağlar; çocukların gelişmesi için uygun bir ortamın oluşmasını sağlar (Dönmezer, 1999).

3 İzin verici tutumun etkileri: Çocukların öz denetimden yoksun, doyumsuz, kurallara uymada güçlük çeken, hep almaya alışmış, paylaşma ve işbirliği yönünden yetersiz oldukları söylenebilir( Dönmezer, 1999). Anne Baba Tutumları

4 Koruyucu tutumun etkileri: Çocuklar bağımlı, özgüven duygularından yoksun ve zayıf bir kişilik geliştirirler. Kendi başlarına hareket etmekte ve karar vermekte güçlük çekerler. Sorumluluk almak istemezler. Sosyal ilişkileri zayıf olur. Genelde pasif bireyler olurlar( Dönmezer,1999).

5

6 Çiçeğinde suya ihtiyacı vardır Ama çok sularsanız ölür…

7 Baskıcı-Otoriter tutumun etkileri:
Çocuklar sessiz, uslu,küskün, çekingen, başkalarının etkisi altında kolayca kalabilen, aşırı duyarlı, kaygılı, kendini değersiz hisseden, düşük benlik algısına sahip bir yapıya sahip olabilirler(Dönmezer, 1999).

8 Mükemmelliyetçi tutumun etkisi:
Kişilik yapısı oldukça katı,esneklikten uzak, Her şeyin en iyisi,en üstünü olma isteği eğer gerçekleşmez ise hayal kırıklığı yaşayan ve bunun sonucunda aşağılık duygusuna kapılan, Doyumsuz( Anne babanın beklentilerinin fazla olmasından dolayı) Aşırı titiz ya da tam tersi aşırı dağınık Kendine güveni olmayan, Başarısızlığa uğradıklarında kabullenemeyen, çabuk pes eden, Yanlış yapmaktan korkan çocuklar olurlar.

9 Dengesiz ve kararsız tutumun etkisi: Çocukta iç çatışmaların, huzursuzlukların,daha sonrada dengesiz ve tutarsız bir kişiliğin oluşmasına yol açabilir ( Dönmezer,1999). Oktay’a (1990) göre böyle bir ortamda büyüyen çocukların güçlerinin sınırlarını bilmeleri ve doğru karar vermeleri olanaksızdır ( Akt:. Dönmezer,1999).

10 TUTARSIZ ANNE BABA TUTUMLARI
Çocuk bisikleti yeni olmasına rağmen yeni bir bisiklet istiyor. Anne: “Olmaz, şu anda bir bisikletin var, bu bisikletin eskiyince yeni bir bisiklet alırız.” diyor. Çocuk Ankara’da yaşayan büyükbabasını arayıp bisiklet istediğini, ancak alınmadığını söylüyor. TUTARSIZ ANNE BABA TUTUMLARI

11 TUTARSIZ ANNE BABA TUTUMLARI
Büyükbaba akşam evi arıyor: Benim torunum bisiklet istiyormuş, nasıl almazsınız? Paranız yoksa göndereyim, hemen torunuma bisiklet alın!” diyor. Büyükbabadan gelen böyle bir tepkiye kayıtsız kalmayan anne baba bisiklet almaya karar veriyor. Daha sonra bu aile “çocuğumuza söz geçiremiyoruz” diye psikolog’a başvuruyorlar. TUTARSIZ ANNE BABA TUTUMLARI

12 AŞIRI İLGİ: Kabiliyetlerinin ortaya çıkmasını engeller.
SÜREKLİ KONTROL: Çocukta aileden ayrıldığında başına kötü bir şey gelecek düşüncesini oluşturur. ELEŞTİRME: Diğer insanlarla iletişiminde çocuğu zorlar.

13 Demokratik tutumun etkileri: Çocuklar daha özerk daha bağımsız bir kişilik geliştirirler; kendi haklarını ve çıkarlarını koruyabildikleri gibi işbirliği ve dayanışma içine de girebilirler. Çocukların kendine güvenen, yaratıcı ve sosyal bir birey olmalarında etkilidir (Dönmezer, 1999).

14 SORUMLULUK

15 Çocuk bu duyguyla doğmaz, ama bu bilinç doğumundan itibaren oluşmaya başlar.

16 DAVRANIŞLAR SÖZLERDEN DAHA YÜKSEK SESLİDİR…

17 Sorumluluk Bilincinin Kazandırılmasında Anne Babalara Öneriler:
Çocuğa yaşına ve gelişim düzeyine uygun sorumluluklar verin. Çocuğa kendine yetmeyi ve kendi kendini yönetmeyi öğretin. Çocuğunuza güvenin ve onun seçim yapmasına izin verin.Çocuğunuza çeşitli konularda (TV izleme,giysi seçimi vb.) seçenekler sunun ve onun karar vermesini sağlayın.

18 Çocuğunuzu görev ve sorumlulukları ile baş başa bırakın ki yaptığı hareketlerin sonuçlarını değerlendirmeyi öğrensin. Anne-baba olarak çocuğunuzun sizden farklı düşünebileceğini unutmayın.

19 NASIL DAVRANMALIYIZ ! Takdiri çocuğa değil davranışına yapın.

20 Ona zaman ayırın, pahalı oyuncaklardan iyidir.
Sevgi dolu bir ortam onun kendine olan güven ve saygısını arttırır.

21 ÇOCUĞUNUZU ELDE EDİN; Ona değer verirseniz; sizi sever ve destekler.
Kabul ederek, değer vererek, onu elde edersiniz.

22 Çocuğunuzu olduğu gibi kabul edin.

23 HER ÇOCUK ÜZERİNDE GÖRÜNMEZ BİR LEVHA TAŞIR
Söylediklerine aldırış edilmeyen, fikrini belirttiğinde eleştirilen çocuk içine kapanık, güvensiz, huysuz ve saldırgan olur. “Ben önemliyim” “Ben değerliyim” “Beni kabul edin”

24 ÇOCUĞUN DUYGULARINI ANLAMAYA ÇALIŞIN
- Ne düşünüyorsun, nasıl hissediyorsun gibi sorularla anlamaya çalışın. - Korku ve endişelerine saygı duyun. - Sosyal ortamda bulunması için cesaretlendirin. - Varlığını önemseyin

25 KIYASLAMA YAPMAYIN UNUTMAYIN KIYASLAMAK REDDETMEKTİR.

26 Sık sık sevdiğinizi söyleyin

27 ÇOCUĞUNUZA ULAŞABİLECEĞİ HEDEFLER KOYUN VE BUNLARA ULAŞTIĞINDA ONU ÖDÜLLENDİRİN

28 Ona verdiğiniz sözleri mutlaka yerine getirin.

29 . ÇOCUĞUNUZU ÖNCE DİNLEYİN VE ANLAYIN SONRA ANLAŞILMAYI BEKLEYİN.
Anlaşılma arzusu sevilme arzusu kadar şiddetlidir.” John POWYS . ÇOCUĞUNUZU ÖNCE DİNLEYİN VE ANLAYIN SONRA ANLAŞILMAYI BEKLEYİN.

30 Çocukları, bir iş yapmış olmak ve adam yerine konmak kadar memnun eden bir şey yoktur.


"ANNE BABA TUTUMLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları