Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AİLE HUKUKU PRATİK ÇALIŞMA 16

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AİLE HUKUKU PRATİK ÇALIŞMA 16"— Sunum transkripti:

1

2 AİLE HUKUKU PRATİK ÇALIŞMA 16
OLAY Bay A ile Bayan B, bir iş toplantısı için gittikleri otelde tanışır ve kısa sürede evlenirler. Evlenmelerinden bir süre sonra, Bay A’nın, hiçbir sosyal ortam içinde bulunmak istememesi, kapalı bir hayat sürmesi ve sıklıkla gerçekte olmayan sesler duyduğunu söylemesi, bu evliliği Bayan B için çekilmez hale getirir. Aynı zamanda eşi için endişe duyar, onu bir psikiyatristle görüştürmeye ikna eder. Çeşitli tetkikler sonucunda Bay A’nın şizofreni hastası olduğu anlaşılır. SORULAR Bayan B’nin avukatı olsaydınız, evlilik birliğini sona erdirmesi için, ona hangi hukuki yola başvurmasını tavsiye ederdiniz? Nitelik ve koşullarını belirterek yanıtlayınız. Bu hastalığın evlenmelerinden önce başladığının saptanması halinde, birinci soruda verdiğiniz yanıtta bir değişiklik olur muydu? Nitelik ve koşullarını belirterek yanıtlayınız.

3 AİLE HUKUKU PRATİK ÇALIŞMA 16
CEVAPLAR 1) Akıl hastalığı, özel, nispi ve kusura dayanmayan bir boşanma sebebi olarak, MK.m.165’te düzenlenmiştir. Akıl hastalığının boşanma sebebi olabilmesi için üç şartın bulunması gerekir: i. Akıl hastalığı evlilik sırasında var olmalıdır. İyileşmeyeceği sağlık kurulu raporuyla tespit edilmiş olmalıdır, Ortak hayat, akıl hastalığı sebebiyle diğer eş için çekilmez hale gelmelidir. Olayda Bayan B, eşinin akıl hastası olması sebebiyle, yukarıda sayılan diğer şartların da varlığı halinde, boşanma davası açabilir.

4 AİLE HUKUKU PRATİK ÇALIŞMA 16
2) Akıl hastalığının ne zaman başladığının boşanma davasının açılması bakımından bir önemi yoktur. Önemli olan akıl hastalığının boşanma davası açıldığı zaman var olmasıdır. Ancak evlenmeden önce de bir akıl hastalığı var idiyse ve bu evlenmeden sonra da devam etmekte ise, akıl hastalığı boşanma sebebi olması yanında aynı zamanda bir mutlak butlan sebebi de oluşturur. MK.m.133, akıl hastalığının kesin bir evlenme engeli olduğunu, akıl hastalarının, ancak hastalıklarının evlenmeye mani olmadığını gösteren bir sağlık kurulu raporu varsa evlenebileceklerini söyleyerek belirtmiştir. Eğer böyle bir rapor olmadan kişi evlenmişse, bu evlilik mutlak butlan ile batıldır. Nitekim MK.145/b.3 mutlak butlan sebebi olarak evlenmeye engel derecede akıl hastalığını da saymıştır. Bu durumda, akıl hastalığının evlenmeden önce başladığının saptanması boşanma davası açılmasına engel olmaz. Fakat mutlak butlan davası açılarak evliliğin hükümsüzlüğü de Cumhuriyet Savcısı ve ilgililerin talebiyle sağlanabilir.


"AİLE HUKUKU PRATİK ÇALIŞMA 16" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları