Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Temel Bilgi Teknolojileri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Temel Bilgi Teknolojileri"— Sunum transkripti:

1 Temel Bilgi Teknolojileri
Yrd. Doç. Dr. Doğan Aydoğan

2 Dersin Amacı Bilgisayar Teknolojisinin Günlük Hayattaki Yerini Kavramak Bilgisayar Teknolojisini Tanımak Bilgisayar Donanım ve Yazılımlarını Yönetebilmek MS Office Programlarını İş Yaşamına Yeterli Seviyede Kullanmak Web Servislerinden Yaralanmak Bilgisayar Ağlarını Anlamak

3 Bilgisayarın Tarihçesi
Abaküs Soru 1 : Abaküs ve Matbaa Çin icadı ise, bilgisayar neden Çin’de gelişmedi.

4 Bilgisayarın Tarihçesi
Eniac

5 Bilgisayarın Tarihçesi
1946 Eniac (Savaş Teknolojileri) 1955 John von Neumann (Program Kavramı) 1950’lerde bilgisayarlar nüfus sayımı ve bilimsel çalışmalar için geliştirilmeye başlandı. Transistörlerin ve ardından entegre devrelerin icadı bilgisayarların gelişmesinde temel dönüm noktasıdır (CPU) Seksenli yılların sonundan itibaren kişisel bilgisayarlar yaygınlaşmıştır. 2000’li yıllarda bilgisayar, telefon ve diğer elektronik aletler arasında yakınsama yerleşmiştir. .

6 Bilişim Sistemleri Bilişim sistemleri donanım, yazılım, bunları kullanan, girdi sağlayan veya çıktılarını kullanan insanlar ve tüm bunların bir arada işlem görmesini sağlayan süreçlerden oluşmaktadır.

7 Bilişim Sistemi Çevresel Faktörler Kullanıcı Donanım Yazılım

8 Bilişim Teknolojileri
Bilgisayar teknolojilerindeki gelişmeler, iletişim ağı bileşenleri, veri tabanları ve veri tabanı yönetim sistemleri, veriler üzerinde işlem yapmayı ve işletmelere karar süreçlerinde destek olmayı sağlayan çözümleri ortaya çıkartmışlardır. Bilgi teknolojileri ve yeni çalışma biçimleri Hizmetler Sektörünün Yükselişi, Kamusal Alanda Dönüşüm, Sınıf Kavramının Çöküşü, Küreselleşme v.b. Soru 2 : Bilgisayar Teknolojileri ve Yakınsama çalışma hayatını ve gündelik hayatı nasıl etkileyebilir.

9 Bilgisayar Donanım Girdi Elemanları İşlem Elemanları Çıktı Elemanları Yazılım İşletim Sistemi Diğer Yazılımlar

10 Donanım Unsurları Girdi Elemanları Fare, Klavye, Ses Kartı, Modem
Tarayıcı, Cd/Dvd , Mikrofon İşlem Elemanları İşlemci, Anakart, Bellek Çıktı Elemanları Monitör, Yazıcı, Fax, Modem, Ses Kartı , Hoparlör

11 Yazılım Çeşitleri İşletim Sistemleri (Windows, Mac Os, Linux, Pardus)
Uygulama Programları (Veri Depolama, Süreç Yönetim, Grafik Animasyon v.b.) Sürücüler (Bilgisayarın donanımla iletişim kurmasını sağlayan yazılımlar.)

12 Verilerin Kodlanması Bit ve BYTE
Bilgisayarın içinde 0 ve 1 sayıları çok küçük elektronik devreler üzerinde elektrik vurumu olarak kaydedilir. Bir devre bir elektrik vurumu taşıyorsa 1,taşımıyorsa 0’dır.

13 Bit ve Byte BYTE = 8 Bit = 1 karakter
1024 BYTE = 1 KiloByte'dr. (KiloByte = KB) 1024 KB = 1 MegaByte'dr. (MegaByte = MB) 1024 MB = 1 GigaByte (GigaByte = GB) 1024 GB = 1 TeraByte (TeraByte = TB)


"Temel Bilgi Teknolojileri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları