Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKİYE’NİN SIRADAĞLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKİYE’NİN SIRADAĞLARI"— Sunum transkripti:

1 TÜRKİYE’NİN SIRADAĞLARI

2 Sıradağlar: Sıradağ birçok dağın birleşmesiyle oluşan dağ topluluğudur.Bir sıradağı diğerinden ırmaklar ve ona benzer yeryüzü şekilleri ayırır. Aynı sıradağ içinde bulunan bazı dağlar diğerlerinden farklı jeolojik özelliklere sahip olabilir. Volkanlar, dağlar veya kıvrım dağlarını yükseltileri farklı kaya çeşitlerinden oluşabilmekterdir.

3

4 Türkiye’nin kimi yerinde yüksek dağlar halinde, kimi yerinde orta derecedeki dağlar biçiminde görülen kıvrım dağları, ana çizgileriyle, Karadeniz boyunca Kuzey Anadolu’yu, Akdeniz boyunca Güney Anadolu’yu çevirir, Doğu Anadolu’nun türlü kesimlerinde de bunların birer devamı halinde sıra sıra uzanırlar.

5

6 Bunların en yükseği olan Doğu Karadeniz dağları ve Giresun Dağları Türkiye’nin Karadeniz bölgesinin doğu bölümünde, Çoruh ırmağı ağzından Melet Çayı vadisine kadar 400 km boyda ve km enindeki dağ sıralarıdır. En yüksek yeri Kaçkar doruğunda 3937 m yi bulur. Bu dağlar sırası boyunca yüksekliği 3500 m aşan daha birçok doruk vardır.

7 Toros Dağları Batı Toroslar‘ın Antalya il sınırlan içindeki uzantılarından kaynaklanan Ermenek Göksuyu ise önce Gevne Çayı adı altında doğu yönünde akar. Pınarönü yöresinde, Ermenek yöresinin sulannı toplayan Küçük Çay ile birleşir. Daha sonra Evsin yöresinde İçel topraklarına girer.

8 Orta Toros Dağları, İç Anadolu ile Güney Anadolu’yu birbirinden ayıran sistemli sıralar oluşturduğundan, güç geçit verir. Orta Toroslar’ın tek geçidi, Akdeniz kıyılarını İç Anadolu’ya bağlayan Gülek Boğazı’dır. Gülek Boğazı, Bolkar Dağlan üzerinde ve metre yüksekliktedir.

9 Doğu Toroslar, Aladağlar’dan sonra Toros Dağları değişik kollar halinde doğuya doğru uzanır. Bu sıralardan Doğu Anadolu bölgesinin merkezi kesimine doğru uzananlar arasında Tahtalı, Munzur, Karasu-Aras dağları en önemli silsileler olarak görülürler. Kuzeyde Hınzır, güneyde ise Güneydoğu Toroslar diğer önemli sıradağları teşkil ederler.

10 Aladağlar Yüksekliği 3756m.’dir.Niğde ilinin Çamardı ilçesi sınırları içinde yer alan Demirkazık zirvesi Niğde şehir merkezinin 40km. kadar güneydoğusunda yer alır.Aladağlar dağ kütlesinde 3500m.nin üzerindeki zirveler arasında en kuzeyde ve en yüksek olan zirvesidir. Çevresinde 3000m.nin üzerinde birçok zirve olmasına rağmen dağ koni şekli ve metrelik kot farklarıyla kendisini gösterir. Orta Torosların en yüksek kesimini oluşturan bu dağlar, Develi Ovası’nın güney ucundan itibaren kademeli olarak yükselmeye başlar.

11 Tahtalı Dağları Antik bir "Tasolyma" olarak belirlenen Tahtalıdağ Antalya Körfezi'nin kuzey-güney paralelinde uzanan ve aynı adla anılan "Tahtalıdağlar" Silsilesinin en büyük üyesidir.Deniz düzeyinden birdenbire yükselerek 2366 metreye ulaşır. Yörede denize bu kadar yakın olup 2300 metreyi geçen başka dağ yoktur.

12 SON! İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER… HAZIRLAYAN: Ömer Faruk CANDOĞAN
NUMARASI: 1180 SINIFI: 10\A

13 KAYNAKÇA: *www.ekodialog.com
* *


"TÜRKİYE’NİN SIRADAĞLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları