Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SÖZCÜKTE YAPI VA EKLER. 1. Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SÖZCÜKTE YAPI VA EKLER. 1. Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır."— Sunum transkripti:

1 SÖZCÜKTE YAPI VA EKLER

2 1. Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır. Bu cümlede numaralanmış sözcüklerden hangisinin kökü ötekilerden farklıdır? A) I B) II C) III D) IV

3 CEVAP D ŞIKKIDIR.ÇÜNKÜ “DOĞANIN” KELİMESİNİN KÖKÜ DİĞERLERİNDEN FARKLIDIR.

4 2. Güneşin ışıkları (I) kavruk (II) tenimizi sızlatıyor (III), ılık (IV) rüzgârsa okşuyordu (V). Yukarıdaki cümlede numaralanmış sözcüklerden hangisinin kökü ötekilerden farklıdır? A) I B) II C) III D) IV

5 CEVAP C ŞIKKIDIR.ÇÜNKÜ SADECE C ŞIKKINDAKİ “SIZLIYOR” KELİMESİNİN KÖKÜ FARKLIDIR.

6 3. Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük diğerlerinden farklı bir yapım ki almıştır? A) İri yapılı bir ağacın gövdesine yaslandım. B) Kolu sarılı bir hasta, hemşireyi çağırdı. C) Kurulu bir düzenini bozup göçmek istemiyordu. D) Dizili masalar, şamdanlarıyla güzel görünüyordu.

7 CEVAP A ŞIKKIDIR.ÇÜNKÜ SADECE A ŞIKKINDAKİ ALTI ÇİZİLİ SÖZCÜK ALTI ÇİZİLİDİR.

8 . Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi basittir? A) Saçın ağarmış, yüzün solmuş; ama yine de güzelsin. B) Binaların girişi de ferahlık vermeli insana, güzel olmalı. C) Zamanın değerini bu yaşlarda daha iyi anlarsın. D) Siz, beni yanlış anladınız. E) Korku, yeni işlere girişmememizi engeller.

9 CEVAP C ŞIKKIDIR ÇÜNKÜ SADECE C ŞIKKINDAKİ “YANLIŞ” SÖZCÜĞÜ BASİTTİR.

10 6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-ş (ış, iş, uş, üş)” eki ötekilerden farklı bir işlevde kullanılmıştır? A) Görüşmek için hafta sonunu bekleyemedi. B) İnanışların tartışmasını bile yapmazdı. C) Kocaman adamlar dövüşmüş. D) Dertleşen köylüler, muhtarın gelmesini bekledi.

11 CEVAP B ŞIKKIDIR ÇÜNKÜ SADECE B ŞIKKINDA DİĞERLERİNDEN FARKLI BİR İŞLEVDE KULLANILMIŞTIR.

12 7. Gizli bahçenizde Açan çiçekler vardı, Gecelerde ve yalnız Vermeye az buldunuz Yahut vakit olmadı. Yukarıdaki şiirdeki sözcüklerden kaçı türemiştir? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

13 CEVAP D ŞIKKIDIR.ÇÜNKÜ 4 SÖZCÜK TÜREMİŞTİR.

14 8. Mutluluğu tatmanın tek yolu onu paylaşmaktır, çünkü mutluluk ikiz olarak doğar. Yukarıdaki cümlede yapım eki almış kaç sözcük vardır? A) 2 B) 3 C) 4 D) 5

15 CEVAP D ŞIKKIDIR.ÇÜNKÜ YAPIM EKİ ALMIŞ 5 SÖZCÜK VARDIR.

16 9. “Başarının sırrı insanın içinde, çabasında ve sabrındadır.” Yukarıdaki cümlede geçen sözcüklerden kaçı tamlanan eki almıştır? A) 3 B) 4 C) 5 D) 6

17 CEVAP B ŞIKKIDIR.ÇÜNKÜ SÖZCÜKLERDEN 4’Ü TAMLANAN EKİ ALMIŞTIR.

18 10. Aşağıdakilerden hangisinin yüklemi ötekilerden farklı yapıdadır? A) O günlerde hava oldukça sıcaktı. B) Yavrucak hastalıktan ufaldı. C) Tavuk kuytu bir köşede yumurtlamış. D) Çocuk koşup ata binecek kadar büyüdü.

19 CEVAP D ŞIKKIDIR.ÇÜNKÜ SADECE D ŞIKKI FARKLI YAPIDADIR.

20 10)Aşağıdakilerden hangisi ikili (ortak) kök değildir? A) güven B) ağrı C) yol D) sıva

21 CEVAP C ŞIKKIDIR.ÇÜNKÜ D ŞIKKINDA İKİLİ KÖK YOKTUR.


"SÖZCÜKTE YAPI VA EKLER. 1. Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları