Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AÇILAR VE AÇI ÇEŞİTLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AÇILAR VE AÇI ÇEŞİTLERİ"— Sunum transkripti:

1 AÇILAR VE AÇI ÇEŞİTLERİ

2 Aynı doğru üzerinde olmayan, başlangıç noktaları ortak olan iki ışının birleşim kümesine AÇI denir.  Açıyı oluşturan iki ışının kesişim kümesine AÇININ KÖŞESİ, bu ışınlara ise AÇININ KOLLARI denir.   

3

4 Açılar iki şekilde okunur
1)Işınların nokta adları alınarak:     (ABC)açısı=(CBA)açısı 2)Sadece başlangıç noktası alınarak:       (B)açısı şeklinde.

5 Bir açı, bulunduğu bölgeyi üç bölgeye ayırır;
1.Açının Kendisi 2.Açının Dış Bölgesi 3.Açının İç Bölgesi

6 Açı ölçüsü DERECEDİR. Açıların ölçüsünü bulmak için AÇI ÖLÇER veya İLETKİ kullanılır.

7

8 ÖZEL AÇILAR 1)Dar Açı: Ölçüsü 0º `den büyük ve 90º`den
küçük açılara DAR AÇI denir. 2)Dik Açı: Ölçüsü 90º olan açıya DİK AÇI denir. 3)Geniş Açı: Ölçüsü 90º`den büyük 180º`den küçük olan açıya GENİŞ AÇI denir.

9

10 4)Doğru Açı: Ölçüsü 180º olan açıya  DOĞRU AÇI denir.
5)Tam Açı: Ölçüsü 360º olan açıya TAM AÇI denir. 6)Tümler Açı: İki açının ölçüleri toplamı 90º olan açıya TÜMLER AÇI denir. 7)Bütünler Açı: İki açının ölçüleri toplamı180º ise bu açılara BÜTÜNLER AÇI denir. 

11 8)Bir Noktada Kesişen İki Doğrunun Oluşturduğu Açılar:
 a)Komşu Açılar: Başlangıç noktaları ve bir kenarları aynı iki veya daha fazla açıya KOMŞU AÇILAR  denir. b)Komşu Tümler Açılar: Başlangıç noktaları ve bir kenarları aynı, ölçüleri toplamı 90º olan iki farklı açıya KOMŞU TÜMLER AÇILAR denir.

12 c)Komşu Bütünler Açılar: Başlangıç noktaları
ve bir kenarları aynı, ölçüleri toplamı 180º olan  açıya KOMŞU BÜTÜNLER AÇILAR  denir. d)Ters Açılar: Köşeleri ortak ve kenarları birbirine zıt ışınları olan iki açıya TERS AÇI denir. Ters açıların ölçüleri birbirine eşittir.

13 komşu bütünler komşu tümler

14 9)Paralel İki Doğrunun Bir Kesenle Yaptığı
Açılar    a)Yöndeş Açılar: Aynı yöne bakan açılara yöndeş açılar denir. Yöndeş açılar  birbirine eşittir.                                  b)Ters Açılar: Köşeleri ortak ve kenarları birbirine zıt ışınları  olan iki açıya TERS AÇI denir. Ters açıların ölçüleri birbirine eşittir.

15  c)Dış Ters Açılar: Dışta kalan ve dışa bakan ters açılara dış ters açılar denir. Dış ters açıların ölçüleri birbirine eşittir.  d)İç Ters Açılar: İçte kalan ve içi bakan ters açılara iç ters açılar denir. İç ters açıların ölçüleri birbirine eşittir.   e)Karşı Konumlu Açılar: Paralel iki doğru arasında kalan ve karşılıklı olan açılara denir. Karşı konumlu açıların toplamı 180º`dir.

16

17 Tümler açı

18

19 AÇIORTAY Bir açının kollarından eşit uzaklıkta bulunan
noktaların belirttiği şekle AÇIORTAY denir. Açı ortay açıyı iki eş açıya ayırır. Açıortay üzerindeki her nokta açının kollarından eşit uzaklıktadır.       

20  RAKAMLARDA AÇILAR 

21

22 KAZANIMLAR Açı tanımını yapabilir.
Açı kavramı sorulduğu zaman zihninde canlandırabilir. Açıları okuyabilir [örneğin;(ABC)açısı gibi] Açı çeşitlerini öğrenmiş olur. Gördüğü şekillerin hangi açı türünde olduğunu kolaylıkla ayırt edebilir. Dar açı, yöndeş açı, içters açı vb. tanımları yapabilir.

23 DUYGU BİÇER 2-B GÜNDÜZ


"AÇILAR VE AÇI ÇEŞİTLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları