Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MERAL GÜNEŞ 100404091 2-B(GECE). KÜMELER Herkes tarafından bilinen, elemanları iyi tanımlanmış,birbirinden farklı nesnelerin veya şekillerin bir araya.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MERAL GÜNEŞ 100404091 2-B(GECE). KÜMELER Herkes tarafından bilinen, elemanları iyi tanımlanmış,birbirinden farklı nesnelerin veya şekillerin bir araya."— Sunum transkripti:

1 MERAL GÜNEŞ 100404091 2-B(GECE)

2 KÜMELER

3 Herkes tarafından bilinen, elemanları iyi tanımlanmış,birbirinden farklı nesnelerin veya şekillerin bir araya gelerek oluşturdukları toplulukl ar bütününe yada net bir şekilde tanımlanmış nesneler topluluğuna küme denir.

4 Üzerinde işlem yapılan tüm kümeleri içine alan kümeye evrensel küme denir.En büyük kümedir.

5 Tümleyen: A'nın tümleyeni veya tümleneni demek, A kümesinin dışında kalan bütün elemanların oluşturduğu kümedir

6 Ayrık küme: Kesişimleri boş kümedir.Yani iki küme arasında ortak veya beraber kullanılan eleman olmayacak.İçiçe geçen A alt küme B olduğunda A fark B kümesi kesinlikle boş kümedir.

7 Eşit Küme: Elemanları aynı olan kümelere denir.Aynı zamanda eleman sayıları da eşittir.

8 Denk Küme: Eleman sayıları aynı olan kümelere denir. Eşit kümeler denk kümelerdir ama, denk kümeler eşit küme değildir. (  )sembolü ile gösterilir.

9 K ÜMELERIN G ÖSTERIM Ş EKILLERI Kümelerin 3 çeşit gösterimi vardır. 1) Liste yöntemi: Kümenin elemanları aralarına virgül konularak parantez içinde yazılır. A= (1,2,3,4,5) 2) Şema yöntemi: Kümenin elemanları yanlarına nokta koyularak şema veya kapalı bir şekil içerisine yazılır. 3) Ortak özellik yöntemi: Kümenin elemanlarının ortak özellikleri kısaltılarak parantez içine yazılır. A=( 10'dan küçük tek sayılar)

10 Alt küme: A ve B iki küme olmak üzere A'nın her elemanı B'nin de elemanı oluyorsa, A'ya B'nin alt kümesi denir. B'ye de A'nın kapsayan kümesi denir. Her küme kendisinin bir alt kümesidir. Boş küme her kümenin alt kümesidir.

11

12 Boş Küme: Elemanı olmayan kümeye denir.Boş küme her kümenin alt kümesidir.

13 A nın elemanlarından veya B nin elemanlarından oluşan kümeye bu iki kümenin b irleşim kümesi denir ve AUB biçimÈinde gösterilir.

14 A ve B kümesinin ortak elemanlarından oluşan kümeye A ile B nin kesişim kümesi denir ve A ∩ B biçiminde gösterilir.

15

16 İKİ KÜMENİN FARKI:


"MERAL GÜNEŞ 100404091 2-B(GECE). KÜMELER Herkes tarafından bilinen, elemanları iyi tanımlanmış,birbirinden farklı nesnelerin veya şekillerin bir araya." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları