Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ."— Sunum transkripti:

1 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ

2 16 ADIMDA TEST ÇÖZME TEKNİĞİ
1-Bir konuyla ilgili soruları çözmeden önce o konuyu iyi öğrenin. Soru çözerek de öğrenip öğrenmediğinizi hem kontrol edin, hem de tekrar edin Soruları kendinize zaman tanıyarak çözün. Çünkü gerçek sınav sadece bilginizi değil bilgi kullanma hızınızı da ölçmektedir Soruları ayırt etmeyin. Her sorunun size sınavda sorulabileceğini düşünerek yanıtlamaya çalışın Çözemediğiniz veya yanlış çözdüğünüz sorunun mutlaka doğru çözümünü öğrenin Bir soruya çok fazla takılarak zihninizi bulandırmayın ve kendinizde stres oluşturmayın.

3 16 ADIMDA TEST ÇÖZME TEKNİĞİ
6-Soruyu daha kolay çözmenizi sağlayacak önemli kelimelerin altını çizin. Sorudaki her şeyin altını çizmeyin Her gün belirli miktarda soru çözmeye çalışın ve zamanla bu soru miktarlarını aşama aşama arttırın Öncelikle soruyu daha sonra verilen bilgileri okuyun. Soruyu ve verilen bilgileri anlamadan asla şıkları okumaya başlamayın Bütün şıkları mutlaka okuyun. Şıkların hepsini okumadan doğru olduğuna inandığınız şıkkı işaretlemeyin Yanlış olduğuna kesin emin olmadıkça, ilk işaretlediğiniz cevabınızı değiştirmeyin.

4 16 ADIMDA TEST ÇÖZME TEKNİĞİ
11-Doğru çözdüğünüzden emin olmadığınız soru ve sorular varsa tekrar göz atmak için sınavın en sonuna bırakın Yanlış çözdüğünüz sorulardan ötürü ümidinizi kaybedip asla karamsarlığa düşmeyin Çözemediğiniz soruları düşünerek stres yapmayın. Her öğrencinin çözemeyeceği sorular mutlaka çıkar Uzun paragraftan oluşan soruları “uzun soru zordur” yargısında bulunarak o soruyu okumadan geçmeyin. Unutmayın uzun paragraf türündeki sorular daha kolay sorulardır. Ve genelde cevaplar paragrafın içinde gizlidir Doğru cevaba daha kısa sürede ulaşmak istiyorsanız yanlış olduğuna inandığınız şıkları hemen eleyin Sayısal sorularda işlemleri mutlaka kaleminizi kullanarak yapın. Hafızanızdan işlem yapmak hem sizi hataya sürükleyecek, hem de size daha fazla zaman kaybı sağlayacaktır.

5 KENDİNİZİ SINAVA HAZIRLAYIN
Sınav yaklaştıkça, sizlerin içinizde fırtınalar kopabilir. Ancak unutmayın ki bu sadece sizde olan bir şey değildir. insanların tamamı bu gibi durumlarda heyecana kapılırlar. Bu sizin gayet normal olduğunuzu gösterir. Heyecanınızı başarılı olmak için kullanabilirsiniz. Bunun için aşağıda yazılanları dikkatle okuyup anlamaya çalışın

6 KENDİNİZİ SINAVA HAZIRLAYIN
Kendinizle olan iç konuşmalarınızın farkında olun. Bu durum sizin sağlıklı bir düşünce yapısına sahip olduğunuzu gösterir. Dikkatinizi olumsuz iç konuşmalarınızdan başka bir yöne çekin. Kaygılı iç konuşmalar geleceğe yöneliktir ve genelde felaketi öngörür. Sınav kaygınızın nerelerde yükseldiğinin farkına varın. Doğru nefes alma ve gevşeme tekniklerini uygulayın.

7 KENDİNİZİ SINAVA HAZIRLAYIN
Sınavlarda kolay, uğraşılırsa yapılabilir ve zor sorular vardır. Cevaplamaya sizin için kolay olan sorulardan başlayın ve orta zorlukta olanları daha sonraya bırakın. Sizin için zor olanları en son yapın. Sınavlar sizin bilgi seviyenizi ölçmek için yapılmıştır. Sizi yanıltmak ve ya yenmek için yapılmamıştır.

8 KENDİNİZİ SINAVA HAZIRLAYIN
Ya bildiklerimi unutursam? Ya insanlar benim aptal olduğumu düşünürse? Ya başarılı olamazsam? Ya… ile başlayan cümleler sınav başarınızı olumsuz etkiler. Bu düşünceleri zihninizden uzaklaştırın. Çalıştıysanız zaten başarılı olacaksınız.

9 KENDİNİZİ SINAVA HAZIRLAYIN
İyi nefes almak, iyi nefes vermekle başlar. Önce sol elinizi karnınızın, sağ elinizi ise göğsünüzün üzerine koyun. Nefes almadan önce ciğerinizi iyice boşaltın. Burnunuzdan sessiz, yavaş ve derin nefes alarak önce karnınızın, sonra da göğsünüzün şiştiğini hissedin. Ağzınızdan nefes verin.

10 KENDİNİZİ SINAVA HAZIRLAYIN
Çalışma düzenli ve planlı olursa işe yarar. Haftada bir gün çalışmaya ara vermek sizi hem dinlendirir hem de oyun, gezme, internet, arkadaşlarla dolaşma gibi sosyal ihtiyaçlarınızı gidermenizi sağlar. Velilerinizin isteği sizin sınavı kazanmanızla birlikte iyi bir işe sahip olabileceğiniz okula gitmenizdir.

11 Test çözmede üç unsur önemlidir.
BİLGİ YORUM HIZ

12 BİLGİ Öğrenme ile kazanılır. Tekrar ile pekiştirilir.
Test çözme tekniğini kullanmanın temelini oluşturur.

13 YORUM Öğrenilen ve tekrar ile pekiştirilen bilgi ile ilgili düşünce geliştirme veya bilgiye farklı açılardan bakabilme gücünü ifade eder. Test çözme tekniğinin geliştirilmesini sağlar.

14 HIZ Kazanılan bilgiye ve elde edilen yorum gücüne ait problemlerin zaman kısıtlaması içinde çözülmesidir. Hız, test çözerken zamanı etkin bir biçimde kullanmanıza yardım eder.

15 TEST ÇÖZERKEN SORU ÇÖZME TEKNİKLERİ AÇISINDAN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

16 Yeni konularla ilgili test çözerken KOLAYDAN-------)) ZORA doğru bir yol izlenmelidir.

17 UNUTMAYIN. Her sorunun kendine özgü bir mantığı vardır
UNUTMAYIN !!! Her sorunun kendine özgü bir mantığı vardır. Test çözerken kendi mantığınıza göre değil sorunun mantığına göre hareket etmelisiniz.

18 Öncelikle sorunun iyi okunup anlaşılması, daha sonra cevabın düşünülmesi gerekir. Kesinlikle soruyu okurken cevabı düşünmeyin! Soru kökü anlaşılmadan cevabı düşünmeye çalışmak hızı düşürür. Zaman kazanmak için soruyu okumadan cevap şıklarına koşmak sizi yanıltır.

19 SORUDA SİZDEN NE İSTENİYORSA ONU DÜŞÜNMELİSİNİZ
SORUDA SİZDEN NE İSTENİYORSA ONU DÜŞÜNMELİSİNİZ. (NE EKSİK, NE FAZLA) BAZI SORULAR SİZE ÇOK KOLAY GELİR VE CEVABIN BÖYLE KOLAY BİR ŞIK OLAMAYACAĞINI DÜŞÜNÜRSÜNÜZ. OYSA KOLAY SORU SORMAK DA BU İŞİN TEKNİĞİNİN BİR PARÇASIDIR.

20 Her testte bilgi düzeyinizin altında ve üstünde sorularla karşılaşırsınız. Ancak testin genelini standart bilgi birikimi ve yorum gücü ile çözülebilecek sorular oluşturur. Sorulara önyargılı yaklaşmamalısınız. "Bu soru zor yapamam” “Bu soru kolay cevap x şıkkı" gibi zaman kazanmaya yönelik aceleci davranışlar kazanmak yerine kaybettirir.

21 Hatalı okuma alışkanlıkları da önemli sorunlar yaşamanıza neden olabilir. Olumsuz bir ifadeyi olumlu olarak okumak soruyu veya cevabı hatalı düşündürebilir. İnsan psikolojisi soru içindeki ifadeleri olumlu yönde algılamaya eğilimlidir. Bu nedenle sorulardaki altı çizili veya kalın yazı karakterli ifadeleri daha dikkatli okumalısınız.

22 Soru içinde geçen ipuçlarından yararlanmayı bilin!

23 Bunlar; altı çizili koyu puntoyla yazılmış, "tırnak içinde“ değildir olamaz her zaman hiç bir zaman zaman zaman yoktur vardır birbirinden farklı birbirine benzer eşdeğer birden fazla bütün ayrı ayrı iç içe yan yana ikisi bir arada ana düşünce yan düşünce benzer düşünce asla genellikle çoğu vb.

24 Soru kökünün veya soru metninin uzun oluşu sizin için daha fazla ipucu anlamına gelir. Bu nedenle uzun metinli sorular daha kolay çözülebilen sorular olarak algılanmalıdır.

25 Paragraf sorularında genellikle paragraftan önce soru kökünün okunması paragrafın ikinci kez okunması zorunluluğunu önler. Soru kökünü okuyan zihin soruyu bu zihni hazırlıkla okuma eğiliminde olur.

26 Ayrıca, paragraf sorularını cevaplandırırken soru cümlesini okuduktan sonra paragraftan cümleler okuyarak şıkları eleme yöntemini de kullanabilirsiniz.

27 Çünkü, cevap şıklarından sorunun çözümüne gitmek test tekniğinde önemli bir yoldur. Yüzde yüze emin olmadığınız sorularda şıkları eleyerek doğru cevaba yaklaşabilirsiniz.

28 CEVAP ŞIKLARINI ELERKEN EĞER 2 ŞIKKA İNDİRGEYEBİLMİŞSENİZ BUNLARDAN BİRİSİNİ SEÇMENİZDE HİÇBİR SAKINCA YOKTUR. ANCAK İKİDEN FAZLA ŞIK CEVAP OLABİLECEK NİTELİKTEYSE BU SORUYU CEVAPLANDIRMAMANIZ, EN AZINDAN SINAVIN SONLARINA DOĞRU TEKRAR SORUYA DÖNMEK ÜZERE BOŞ BIRAKMANIZ DAHA UYGUN OLACAKTIR.

29 UNUTMAYIN Kİ, HER YANLIŞ CEVAP HEM KENDİNİ HEM DE DOĞRU CEVAPLARINIZI GÖTÜRMEKTEDİR. BU DA NETLERİNİZİN DÜŞMESİNE NEDEN OLMAKTADIR. HER SORU, HER NET ÖNEMLİDİR. BİR NET SİZİ EN AZ KİŞİNİN ÜSTÜNE DE ÇIKARABİLİR, ALTINA DA DÜŞÜREBİLİR.

30 Test çözerken sorunun doğru cevabını bulmak kadar önemli bir diğer olay da cevap olamayacak şıkların tespit edilmesidir. Böylece çözüm alternatiflerini daha netleştirir ve doğru şıkka ulaşabilme hızınızı daha da artırırsınız.

31 Bazen cevap şıklarında cevaba benzeyecek iki bazen üç şık bulunur
Bazen cevap şıklarında cevaba benzeyecek iki bazen üç şık bulunur. Bunlara çeldirici denir. Çeldiriciler, ilk bakışta cevap gibi algılanabilir ama ufak bir zihinsel egzersizle doğru cevabı bulmanız mümkündür. Unutmayın ki, bu tip sorularda cevap genellikle soru metninde saklıdır.

32 TEST ÇÖZERKEN KODLAMA KONUSUNDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

33 SORUYU KİTAPÇIK ÜZERİNDE ÇÖZMÜŞ OLMAK O SORUYLA İŞİNİZİN BİTTİĞİ ANLAMINA GELMEZ. SORUYU DOĞRU ÇÖZMEK KADAR OPTİK FORMA DOĞRU KODLAMAK DA ÖNEMLİDİR.

34 Kodlama her sorudan sonra yapılmalıdır. Bu, asla zaman kaybı değildir
Kodlama her sorudan sonra yapılmalıdır. Bu, asla zaman kaybı değildir. Çünkü kodlama için geçen süre bir ölçüde dinlenme sürenizdir. Bu zaman dilimi içinde, bir soru ile olan zihinsel bağınızı koparır; bir başka soruya geçmek için zamanın geldiğini düşünürsünüz.

35 Ayrıca sınavın ilerleyen diliminde boş bir cevap kağıdı yerine dolu bir cevap kağıdı görmek kendinize olan güveninizi arttırmaya yardım eder.

36 Zaman kazanacağım diye kodlamayı sona bırakmak sınav sonrası yorgunluk ve dikkat dağılmasının fazlalığı nedeniyle hatalı ya da eksik kodlama riskini artırır, kaydırma yapmanıza neden olur.

37 DİKKAT! Her yıl 1000 adaydan 5’i kaydırma hataları nedeniyle mağdur olmaktadır.

38 DİKKAT! Kodlama yaparken soru numarasını kontrol etmeyi unutmayın

39 TEST ÇÖZERKEN ZAMAN KONUSUNDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

40 Testte başarılı olmak, doğru cevapları verilen zaman dilimi içinde bulmak demektir. Bu nedenle her bir soruya ne kadar zaman harcamanız gerektiğini baştan planlamalısınız.

41 Turlu Soru Çözme Yöntemi testteki her soruyu incelemenize yardımcı olur. Bilinmeyen sorularla zaman kaybını önler. Aynı zamanda zorluk derecesi biraz yüksek olan sorulara bakmayı ve bu sorular için daha fazla zaman kullanımını sağlar.

42 CEVAPLANDIRILMAYAN SORULARI SORU KİTAPÇIĞINDA BİR İŞARET VEYA SİMGE İLE SİMGELENDİRMEK, O SORULARIN İKİNCİ TURDA DAHA KOLAY BULUNMASINI SAĞLAYACAKTIR.

43 Sınavda zaman kullanımını en fazla zora sokan bildiklerimiz ya da bilmediklerimiz değil, biraz bildiğimiz ya da tereddüt ettiğimiz sorulardır. Bu nedenle soru ile inatlaşmak “bu soruyu çözmezsem ölürüm” mantığı, testin sonunda hüsrana uğrama riskini arttırır.

44 Soruları okurken sesli ya da dudak kıpırdatarak okumaktan her okuduğunuz kelimenin altını çizmekten uzak durun! Çünkü bu durum hızınızı kesecektir.

45 Soruda önemli ipuçlarının şıklarda da sizden istenen kelimelerin altını çiziniz.

46 TESTLERDE EN ÖNEMLİ YARDIMCINIZ KALEMİNİZDİR
TESTLERDE EN ÖNEMLİ YARDIMCINIZ KALEMİNİZDİR. SAYISAL SORULARDA İŞLEMLERİ MÜMKÜN OLDUĞUNCA KAĞIT ÜZERİNDE KALEMLE YAPINIZ! ÇÜNKÜ ZİHNİNİZDEN YAPACAĞINIZ HESAPLAMALARDA YANILGI PAYINIZ DAHA YÜKSEKTİR.

47 HIZ KAZANMAK İÇİN YAPMANIZ GEREKEN GÖZLE OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANMANIZ HIZLI OKUMA TEKNİKLERİNİ KULLANMANIZ SINAV ÖNCESİ OKUMA EGZERSİZLERİ İLE OKUMA HIZINIZI BOL BOL SORU ÇÖZEREK DE İŞLEM HIZINIZI ARTTIRMANIZDIR.

48 HIZLI OKUMA TEKNİKLERİ

49 Sınavda hızlı okumak adaya, hem zaman kazandırır hem de daha az yorularak daha fazla soru çözme şansı verir.

50 Okunacak materyalle göz arası en az 30 cm olmalıdır

51 Gözle ve sessiz okunmalI sesli dudaklar kıpırdatılarak okuma yapılmamalıdır.

52 Sorular okunurken başka bir şey düşünülmemelidir
Sorular okunurken başka bir şey düşünülmemelidir! Konu dışı düşünceleri düşünmek için kendinize başka zaman ayırmalı ve o konuyu, o zamanda düşüneceğiniz yönünde kendinize telkinde bulunmalısınız.

53 ÇOK PARLAK VE YETERSİZ IŞIKTA OKUMA YAPILMAMALIDIR
ÇOK PARLAK VE YETERSİZ IŞIKTA OKUMA YAPILMAMALIDIR. IŞIĞIN GELİŞ YÖNÜ SOL ARKADAN OLMALIDIR.

54 Okuma mekanındaki ısı sıcaklığı ne çok soğuk ne de çok sıcak olmalıdır.

55 Kafa hep aynı seviyede tutulmalıdır. İleri geri sallanılmamalıdır
Kafa hep aynı seviyede tutulmalıdır. İleri geri sallanılmamalıdır. Dik oturulmalıdır. Sağa -sola veya öne fazla eğilmemelidir. Bu durumlar gözün çok çabuk yorulmasına ve satırlar arasında kaymalara neden olabilir.

56 Okuma yapılırken gözler zaman zaman dinlendirilmelidir
Okuma yapılırken gözler zaman zaman dinlendirilmelidir. Şöyle ki; okuma yaparken gözlerinizi ara sıra kaldırıp uzak cisimlere bakmalısınız.

57 Gözler ara sıra açılıp kapatılmalıdır
Gözler ara sıra açılıp kapatılmalıdır. Bu göz kaslarının dinlenmesini ve baş ağrısını önleyecektir.

58 Okuma sırasında belirli zamanlarda kısa süreli aralar vermek gerekir
Okuma sırasında belirli zamanlarda kısa süreli aralar vermek gerekir. Bu arada kan dolaşımını hızlandıracak teknikler (elleri sallamak, boynu hareket ettirmek vb.) kullanılmalıdır.

59 Okuma amacınızın olması okuma hızınızı arttıracaktır
Okuma amacınızın olması okuma hızınızı arttıracaktır. Ne okuduğunuzu, niçin okuduğunuzu, ne bulmak istediğinizi bilerek okumak! Yani tam bir konsantrasyon!

60 BOL BOL SORU ÇÖZÜN. YANLIŞ CEVAPLADIĞINIZ SORULARIN PEŞİNE DÜŞÜN
BOL BOL SORU ÇÖZÜN! YANLIŞ CEVAPLADIĞINIZ SORULARIN PEŞİNE DÜŞÜN! FARKLI SORULARLA KARŞILAŞMAK ANLAMA VE OKUMA HIZINIZI ARTIRACAK; ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ GELİŞTİRMENİZE YARDIMCI OLACAK; DOLAYISIYLA SBS YADA YGS-LYS SINAVINDA İŞİNİZİ KOLAYLAŞTIRACAKTIR.


"TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları