Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAĞMUR, KAR, SİS.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAĞMUR, KAR, SİS."— Sunum transkripti:

1 YAĞMUR, KAR, SİS

2 YAĞMUR NEDİR?

3 Bulutlardan sıvı olarak düşen çapı 0
Bulutlardan sıvı olarak düşen çapı 0.5 mm den büyük su damlacıklarına yağmur denir. damla çapı 6 mm den büyükse sürtünme direnci artar ve damla parçalanır. Atmosferden yeryüzüne düşen sıvı veya katı sulara yağış denir.

4 Yağışların Oluşumu Yağışın olabilmesi için ön şart su buharı (nem)dır
Yağışların Oluşumu Yağışın olabilmesi için ön şart su buharı (nem)dır. Ancak bu yeterli değildir. Bununla beraber aralarında 4 ayrı olay daha gereklidir Soğuma, 2. Yoğunlaşma, 3. Damlaların büyümesi, 4. Yağış alanına yeni bulutların gelmesi.

5 YAĞMURLU HAVADA KÖTÜ OLAYLAR BAŞA GELEBİLİR.

6 KAR NEDİR?

7 Kar donmuş su buharı parçacıklarından oluşur
Kar donmuş su buharı parçacıklarından oluşur. Bunlar havadan buz kristalleri ya da kar taneleri biçiminde düşer . Kar taneleri gerçekte buz kristali kümeleridir . Havadaki sıcaklık donma noktasına geldiğinde, su buharı yoğunlaşarak bir toz parçasının çevresinde buzlaşır ya da çok küçük bir buz kristali biçimini alır .

8 Buz suyun katı ya da kristalli halidir
Buz suyun katı ya da kristalli halidir . Saydam, renksiz, kokusuz ve tatsız bir yapısı vardır . Buzlaşma 0 (sıfır) derecenin altında ortaya çıkar . Birçok maddenin tersine, su donduğunda genleşir, yani hacmi artar. Bu nedenle kaya, yol ve yapı yarıklarında donan su çatlaklara yol açabilir ."

9 KARLI HAVALARDA ULAŞIM ZOR OLABİLİR.

10 SİS NEDİR?

11 Sis yer yüzündeki yatay görüş mesafesini 1 km
Sis yer yüzündeki yatay görüş mesafesini 1 km. altına düşüren bir meteolojik bir olaydır. Sis, bir alçak seviye bulutu olan Stratus bulutunun yerde veya yere yakın seviyede oluşması olaraktan bilinir.

12 Sis, su buharının yoğunlaşması veya donarak kristalleşmesi sonucu ortaya oluşan çok küçük su damlacıkları veya buz kristallerinden meydana gelmiştir.

13 Sis içinde çisenti biçiminde çok hafif yağış görülebilir
Sis içinde çisenti biçiminde çok hafif yağış görülebilir. Sis büyük ölçüde güneşe engel olur ve özellikle deniz ulaşımı olmak üzere hava ve kara ulaşımını da olumsuz yönde etkiler.

14 SİSLİ HAVALARDA GÖRMEK ÇOK ZORDUR.

15 KÖTÜ HAVALARDA DİKKAT!!!

16

17 DUYGU KAYA 3/C 398


"YAĞMUR, KAR, SİS." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları