Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SÖZCÜK TÜRLERİ. 1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi küçültme anlamlı bir addır? A) Bu daracık pantolonla rahat edebilecek misin? B) Öyle üzgün.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SÖZCÜK TÜRLERİ. 1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi küçültme anlamlı bir addır? A) Bu daracık pantolonla rahat edebilecek misin? B) Öyle üzgün."— Sunum transkripti:

1 SÖZCÜK TÜRLERİ

2 1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi küçültme anlamlı bir addır? A) Bu daracık pantolonla rahat edebilecek misin? B) Öyle üzgün durma, azıcık gülümse, ne olur. C) Minicik ellerini ceplerine sokmuş, ısıtmaya çalışıyor. D) Parmağımın ucunda bir yaracık oluştu.

3 Cevap:D

4 2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çoğul eki, sonuna geldiği sözcüğe“benzerleri” anlamı katmıştır? A) Barış Manço’lar kolay mı yetişir sanıyorsun? B) Özgürlükleri kazanmak kadar kaybetmemek de önemlidir. C) Adamlar kendilerini her konuda uzman sanıyorlar. D) Toplumların gelişmişlik düzeyleri nasıl anlaşılır?

5 Cevap:A

6 3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük addır? A) Çalışmakla kazanılır güzel günler. B) Bazı arkadaşlar üye olmak istemiyor. C) Sınavı kazanmak biraz özveri ister. D) Planlı çalışmak işinizi kolaylaştırır.

7 Cevap:C

8 . Biçimce tekil, anlamca çoğul olan adlara topluluk adı denir. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi topluluk adı değildir? A) Elinde bir demet kırmızı karanfil vardı. B) Kervan akşama doğru hana sağ salim ulaştı. C) Çoban sürüyü dağın yamacında otlatıyordu. D) Bizim sınıf iki gündür hiç süpürülmedi..

9 Cevap:D

10 5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yansımadan türemiş bir ad kullanılmıştır? A) Üst kattan garip tıkırtılar geliyordu. B) Çatlayan boruların onarılması gerek. C) Yemek yerken ağzını şapırdatır. D) Horlamazsan ben de uyuyabilirim.

11 Cevap:A

12 . Kimi tür adları kişilere özel ad olarak verilebilir. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tür adı ile yapılmış bir özel ad yoktur? A) Bekleyin, Çiçek de bizimle gelecek. B) Yarın Kaya’yı okuldan kim alacak? C) Dosyayı Selim’e imzalattınız mı? D) Annesinin hastalığını önce Şahin öğrendi

13 Cevap:C

14 7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde durum (hal) eki almış bir ad yoktur? A) Bu konu üzerinde çok fazla düşünme. B) Yoldan geçenlere çiçekler attılar. C) Gençler, cumhuriyeti sizler yaşatacaksınız. D) Çocuklar annelerini dört gözle bekliyordu

15 Cevap:A

16 . Soyut adlar özne olup çoğullanırsa yüklem tekil olur. Aşağıdakilerin hangisinde bu kural örneklenmiştir? A) Yol çalışmalarında dağlar büyük zorluk çıkardı. B) Bu sesler beni benden alıp uzaklara götürür. C) Hatıraları gözünde canlandırdı yaşlı kadın. D) Duygular tüm insanları hemen hemen aynı biçimde etkiler.

17 Cevap:B

18 9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlananı ortak bir belirtisiz ad tamlaması vardır? A) Şiirin de romanın da görevi insanı insana yaklaştırmaktır. B) Sizlere çiçek kokuları, renkleri getirdim dağlardan. C) Gördüğünü, düşündüğünü yazmıyorsa ne yazacak? D) Kalitesiz, sıradan bir kitabı bir bakışta anlardı.

19 Cevap:D

20 10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden çok belirtisiz ad tamlaması vardır? A) Şairin dizelerinde aruz ölçüsü kendini çok belli ediyor. B) Yenilgi duygusu, kan kokusuna gelen köpekbalığı gibidir. C) Sanatsal kaygı güdülmeden yazılmış bir roman okudum. D) Eski özlemi, yeniyi anlamayanların özlemidir

21 Cevap:B

22 11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir zincirleme ad tamlaması kullanılmıştır? A) Uçağımızın kalkış saatine daha çok var. B) Siyah bir güneş gözlüğü taktığı için onu tanıyamadık. C) Büyük odanın penceresinden deniz görünüyordu. D) Öğrencilerin zayıf notları ikinci yarıyılda düzelmişti

23 Cevap:A

24 12. Aşağıdakilerin hangisinde belirtisiz ad tamlamasının tamlayanı cümle niteliğindedir? A) Kendi uçağını kendin yap kampanyası hızla gelişiyor. B) Artık gazete anketlerinin yerini TV anketleri alıyor. C) Deli dana hastalığı çıkınca tavuk satışları patladı. D) Hukuk sisteminde önemli değişiklikler yapılacak

25 Cevap:A

26 13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayanı ortak bir ad tamlaması vardır? A) Konuşmacılardan birkaçı o konuya değindi. B) Adayların adresleri, telefonları not ediliyordu. C) Çiçek kokuları, kuş sesleri sarmıştı ortalığı. D) Baharın gelişi en çok çocukları sevindirir.

27 Cevap:B

28 14. Aşağıdaki dizelerin hangisinde tamlayanı ile tamlamanı yer değiştirmiş bir ad tamlaması vardır? A) Bir sonsuz rüyaya açılmış gözler Kim ondan daha çok hayatı özler B) Eriyen karlar gibi içinden Bütün sıkıntıların akıp gidecek C) Böyle akar bahar gelince Irmakları bu memleketin D) Ben yıllardır o yarin yolunu gözlerim Yaş yerine kan akıtır benim gözlerim

29 Cevap:C


"SÖZCÜK TÜRLERİ. 1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi küçültme anlamlı bir addır? A) Bu daracık pantolonla rahat edebilecek misin? B) Öyle üzgün." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları